• 9.381.754 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

Gerda Christian

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1914 stemmen

Aan een kant vind ik het ook wel zielig voor Adolf...

Hoe je het ook wend of keert, hij deed wel zijn stinkende best...

Op zijn manier dan, maar toch.

Bottleneck

Fascinerend, erg beklemmende setting in die bunker. Het is vrijwel onmogelijk om de supercharismatische Hitler te vertolken maar Ganz doet het onvergetelijk, hoewel ik in het begin even de indruk kreeg van een karikatuur.

Het meest aansprekend vind ik alle momenten van Hitler en de generaals/officiers in de bunker, hoe hij steeds wanhopiger wordt, anderen beschuldigt van hoogverraad of juist hogerop aanstelt, en de reacties van de onderdanen die er eerst niet tegenin durven gaan en later op verschillende manieren reageren. Totale indoctrinatie en een verkracht wereldbeeld.

Maar iets stoort me net als vijf jaar geleden, moeilijk de vinger erop te leggen. Alles wat daarbuiten om gebeurt onderbreekt de opbouw van de wanhoop en waanzin van Hitler, en dat is nogal veel (zoals de vrouwen onderling, de kinderen, het Hitler Jugend-kereltje en de aanval- en actiescenes (die overigens vrij matig zijn, maar oké daarop ligt niet de nadruk). Al die verhandelingen halen de vaart ook behoorlijk uit de film en na de zelfmoord sleept het vrij lang voort.

Alleen de focus op de val van Hitler zelf en zijn belangrijkste omstanders had ik groots en dramatisch genoeg gevonden. Maar goed, de film heeft indrukwekkende momenten, boeiende aandacht voor de man om wie alles toch draaide.
3,5 - 4,0*

boozebelly schreef:

Aan een kant vind ik het ook wel zielig voor Adolf...

Hoe je het ook wend of keert, hij deed wel zijn stinkende best...

Op zijn manier dan, maar toch.

Ik vind het werkelijk op geen enkele manier zielig voor Adolf! En hem dan ook nog prijzen omdat hij zo zijn best deed....Ik neem aan dat je weet waarvoor hij zo zijn best deed?

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20221 berichten

Dat is het vreemde van de mens en deze film, je krijgt sympathie voor Hitler - in deze film - je vergeet haast wat voor afschuwelijke man hij is en wat voor afschuwelijke daden hij op zijn naam heeft. Je leeft met hem mee, terwijl je, niet eens diep in je achterhoofd, weet dat hij dit verdient - en nog veel erger. Misschien wel DE kracht van deze film.

avatar van doe normaal

doe normaal

Nicolage Rico schreef:

Met 'je' bedoel je zeker jezelf, want ik heb geleerd dat je niet voor anderen moet spreken

Tomson_

Ik heb veel dingen gevoeld tijdens de film maar sympathie voor Hitler kwam daar niet in voor.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Een groot kritiekpunt was dat Hitler hier als mens wordt neergezet i.p.v. als een tot op het bot slecht persoon die vreselijke dingen liet gebeuren. Hitler had in zijn beleving ook een zuiver geweten, maar niets is minder waar. Hij wilde een derde Rijk en hij had een rassentheorie wat samen uiteindelijk zorgde voor zo'n 50 miljoen slachtoffers. Alleen is het mij nooit echt duidelijk geworden waarom hij antisemiet werd.

Vanaf het moment dat je Hilter ziet in de film, komt hij over als een heel schappelijk persoon. Zo kon hij zich ook zeker wel hoffelijk ja. Maar wanneer hij aan het argumenteren is, word wel duidelijk wat voor verschrikkelijk persoon het toch gewoon is/was. Hij zit vast in een waan en hij komt er niet uit. Als er bijvoorbeeld ter sprake komt hoe ze zich over het lot van de onschuldige burgers moeten bekommeren dan zegt Hilter: ''Alle slechte blijven over, want de goede mensen zullen dan al gesneuveld zijn.’’ Tja, dat lijkt me niet helemaal het goede voorbeeld.

Dat Hilter hier toch als mens wordt neergezet, is zeker geen nadeel te noemen. Het is interessant om te weten te komen hoe hij daadwerkelijk was. Hitler was een megalomaan die langzaam maar zeker de controle begint te verliezen. Zo wil hij troepen inzetten die er simpelweg gewoon niet meer zijn. Hij doet er alles aan om Duitsland te laten zegevieren, maar het kan gewoon niet. Toch komt hij tot het besef dat alles verloren is en wat er overblijft is een verslagen en nietig mannetjes die al zijn strijdlust verloren is.

JacoBaco schreef:

Alleen is het mij nooit echt duidelijk geworden waarom hij antisemiet werd. .

Paste denk ik niet in zijn theorie over zuivering van het volk, wat niet Arisch is, is zwak en moet geruimd worden (joden, zigeuners, etc.).

3,5 - 4,0*

Hier ben ik het dus niet met jou eens. Het zou eindelijk vanzelfsprekend moeten zijn als Hitler buiten eens een kijkje genomen zou hebben om te zien wat allemaal door zijn toedoen aangericht werd. Kinderen die als gevolg van granaatinslagen gedood werden, zwaargewonden soldaten waarbij zonder verdoving de verminkte ledematen afgezaagd werden, de totale verwoestingen die door wekenlangen beschietingen werden aangericht enz. enz. Maar Hitler wílde dit niet zien. Daar was hij gewoon te laf voor. Hij heeft nog nooit een kijkje genomen in een concentratiekamp, hij heeft nog nooit een door de geallieerden platgebombardeerde Duitse stad gezien. Zo ver ik weet heeft Hitler maar een keer in zijn nadagen een stap buiten de bunker gezet en wel om totaal geïndoctrineerde kinden te onderscheiden voor hun moed, wat wij ook te zien kregen in deze uitstekende film.

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

JacoBaco schreef:

Ik ga heel ver mee in jouw kijk op de film JB. Het sterkste punt van de film is nou eenmaal de schets die wordt gegeven van Hitler als mens. Dat hij uiteindelijk toch als een megalomane, gevoelloze persoon gezien kan worden, komt tot uiting wanneer hij zegt dat de burgers opgeofferd moeten worden en dat zij dit lot over zichzelf afgeroepen hebben. Dat is natuurlijk een hele rare manier van denken (overigens zei Goebbels dit ook in de film, wat ook een goede reflectie weergeeft van deze afschuwelijke persoon. Heerlijk ook dat hij zo ongelooflijk lelijk was, echt niet normaal ).

Maar heb de film gisteren voor het eerst gezien (op RTL7 ja, met die honderdduizend reclameblokken ). Moet zeggen dat de film me toch een beetje is tegengevallen. Hoewel de zieke gedachten van de nazi's en Hitler mooi naar voren komen, vond ik vooral de vrouwen uit de bunker erg zwakke personages en de rol van het jongetje die zijn ouders verliest verwaarloosbaar. Verder was het een mooi drama, maar ben ik van mening dat het gemiddelde van de film toch wat te hoog ligt.

wibro schreef:

Klopt, maar op de een of andere manier mist het voor mij de impact die ik wel had willen voelen.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Bottleneck schreef:

Ja, dat klopt. Maar zijn moeder werd bijvoorbeeld behandeld door een Joodse arts, waar hij vol lof over sprak. Toch snap ik niet echt hoe die psychologische fixatie voor het Arische ras ontstaan is.

Bottleneck

Heeft misschien te maken met de zware economische depressie toendertijd en zijn almaar groeiende aanhang door zijn beloftes en uitgestippelde koers om de natie erbovenop te helpen. Maar ben eerlijk gezegd te weinig Hitler-kenner daarvoor dus kan er naast zitten.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20221 berichten

doe normaal schreef:

Exact.

En voor de duidelijkheid: ik heb geen enkele sympathie voor Hitler, maar ik betrapte mezelf wel op enige sympathie voor het personage in deze film.

Bottleneck schreef:

Dat vond ik juist wel erg sterk. Het contrast tussen de verwoestingen die om hem heen gaande zijn (zowel materieel als menselijk) en zijn onophoudelijke grootheidswaan.

Bottleneck schreef:

Is ook geen schande Zelfs voor de meeste historici is de persoon Hitler een raadsel. Ik weet wel dat Hitler een groot bewonderaar was van de muziek van Richard Wagner, die zeer bekend stond om zijn felle anti-semitisme. Ook in de laatste geschriften van de Duitse filosoof Nietzsche "Genealogie der moraal", "De Antichrist" oa kwam een fel anti-semitisme naar voren. Dus Hitler's anti-semitisme kwam dus niet zo maar uit de lucht vallen. Het geestelijke klimaat in die tijd was er gewoon naar.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Nicolage Rico schreef:

doe normaal schreef:

Ik heb geleerd dat er niets mis is met het geven van je mening in `tweede persoon enkelvoud`. Nicolage Rico zet zijn mening hier heel duidelijk neer. Aangezien dit geen forum voor Neerlandici en taalpuristen is, zou ik me er niet te veel aan storen. ( = eerste persoon enkelvoud en ook niks mis mee)

Verder is eigenlijk alles al over deze prent gezegd. Ik denk dat de makers geprobeerd hebben om de menselijke kant van de `schilderende, Boheemse korporaal` te laten zien. Dat komt duidelijk naar voren in de scenes waarin ie zijn hond knuffelt en gevoelig en begripvol met zijn secretaresse omgaat. Juist op de momenten dat je enige sympathie of medelijden voor dit `monster` gaat krijgen, laten de makers zijn waanzinnige kant zien. Dit contrasterende gedrag wordt, mijn inziens, perfect in beeld gebracht.

wibro schreef:

jep, en niet te vergeten het economische klimaat. Wellicht staat een en ander in Mein Kampf, heb het zelf niet gelezen.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik vond het stukje dat Hitler en Braun gaan trouwen in de bunker ook wel interessant. Bij de vraag van ras-zuiverheid haha. "Ja, dat is wel duidelijk, ga nu maar door". Er is namelijk ook genoeg geschreven dat Hitler alles behalve zuiver bloed had. Vond het mooi om te zien dat Hitler zelf op dat moment niet echt overtuigend zijn ras-zuiverheid kon overleggen.

avatar van rensie32

rensie32

Ik heb de film gisteren gezien en wil allereerst de acteerprestaties van met name Bruno Ganz als Hitler prijzen. Een prachtig neergezet personage die alles zeer werkelijk bracht. Daarbij is het iets nieuws om de oorlog te zien vanuit de Duitse kant, want normaal zie je het verhaal enkel door de ogen van de geallieerden.

Wat ik zag was een mooie film over het einde van Hitlers leven. Jammer dat enkele scenes in het middenstuk wat onnodig op mij overkwamen. De film had zeker een half uur korter kunnen duren. Daarnaast vond ik dat het verhaal iets te lang doorging na de dood van Hitler. Dit alles neemt natuurlijk niet af dat dit een prachtfilm was, maar had er toch ietsjes meer van verwacht.

En de vrouw die de rol van Traudl speelde, had toch iets minder naief gekund. Ik irriteerde me soms aan haar. Wel symoblisch is dat de werkelijke Traudl aan het einde van de film zegt: Ich habe das nicht gewusst.

Dit gezegd hebbende kom ik uit op 4 sterren voor deze film.

avatar van filmfan(tast)

filmfan(tast)

De film heb ik gezien toen hij op dvd uitkwam. Ik weet niet of er 'feelbad movies"bestaan, maar als ze bestaan dan komt deze er naar mijn mening zeker voor in aanmerking. Ik werd er gewoon depri van. De moord op de kinderen van Goebbels greep me echt naar de strot. Kan een film ook zo realistisch verfilmd zijn dat het te veel wordt? Het enge zat hem ook letterlijk in de benauwde en bedompte sfeer van het op elkaar gepropt zitten in een kleine ruimte.

Als dat de bedoeling van de filmmakers was zijn ze daar goed in geslaagd. Nachtopnamen zijn vaak blauw van kleur. Maar niet elke kleur blauw is geschikt. Van sommig blauw raak ik zo down als wat. Ik merkte dat voor het eerst bij Lord Of The Rings. Die kan ik echt niet uitzitten. In de extended version hebben ze het aangepast en heb ik er minder last van. Ik ben benieuwd of anderen daar ook last van hebben. Wie heel goed met kleur kan werken is Hitchcock. Die hebben een perfecte balans, een feest voor de ogen. Laatst zag ik Zwartboek (komen ook nachtopnamen in voor, maar perfect opgenomen). Verhoeven heeft blijkbaar ook verstand om harmonie in kleur aan te brengen. Echte regisseur!!

Fixi88

Goede film. De film is in het eerste deel wat traag en dat neemt voor mij wel wat van het kijkplezier weg. Er gebeurt niet genoeg. Het laatste uur daarintegen vind ik ijzersterk en de acteerprestaties van de acteurs/actrices zijn gedurende de hele film top. Het verhaal had ook in een korter durende film tot zijn recht gekomen. Toch ken ik 4* aan deze film toe mede door Bruno Ganz ( Hitler).

avatar van speranza

speranza

Dit is een bijzonder mooie film. Bruno Ganz speelt Adolf Hitler niet, hij is het. Ook de bijzonder enge Joseph Goebbels en zijn ijzingwekkende vrouw worden angstaanjagend echt neergezet.

avatar van joerve

joerve

gisteren voor de 2e keer gezien. Film is een 3,5 waard maar bruno ganz een 5.

hij presteert het zo dat ik op sommige stukken haast medelijden krijg met hitler. Dan ben je een groot acteur.

toevoeging

mensen willen hitler helemaal niet als mens zien, maar liever als monster. Mensen willen nl niet geconfronteerd worden met wandaden die door een mens van vlees en bloed zijn gepleegd.

Het was natuurlijk niet alleen hitler die deze wandaden mogelijk maakte maar heel veel mensen.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zielig of sympathie voor deze mafkees kan ik beiden niet opbrengen. Toch wel beangstigend dat zo'n mafkees zoveel aanhangers kreeg en daarmee de wereld in jarenlange ellende kon storten.

Een beklemmend en goed einde voor hem en zijn trawanten is goed neergezet in deze film.

Goed voor 4 sterren want de film boeit.

wibro schreef:

Nee , das is een groot misverstand. Nietzsche zelf was geen anti-semiet. Zijn werk is vooral na zijn dood uitgebracht door zijn zus. Zijn zus had de rechten na zijn dood.Zijn zus was een fel anti-semiet en heeft een deel van zijn teksten aangepast na zijn dood. Nietzsche word daardoor vaak aangewezen als anti-semiet terwijl hij dit helemaal niet was.

( Kreeg dit toevallig vorige week uitgelegd door de Nederlandse filosoof Charles Vergeer)

wibro

Nietzsche was in zijn omgang met mensen zeker geen anti-semiet maar zijn laatste geschriften getuigden voor mij toch wel van een duidelijk anti-semitisme. Alleen kwam het anti-semitisme bij Nietzsche niet voort omdat hij de joden tot een minderwaardig ras vond behoren maar omdat hij de Joodse godsdienst verafschuwde en tevens daarom ook het christendom dat uit diezelfde Joodse godsdienst is voortgekomen. Volgens Nietzsche was onze hele westerse cultuur met deze joods/christelijke godsdienst of beter gezegd joods/christelijke moraal vergiftigd.

Hitler moest ook niets hebben van die joods/christelijke moraal maar hij ging nog een stapje verder. Om dit op te lossen vond hij dat hij de joden fysiek moest vernietigen, wat natuurlijk volslagen waanzin was. Maar Hitler wás waanzinnig. Hij was een megalomaan, een grote fantast die zijn fantasieën wilde verwerkelijken en die volkomen blind was voor de werkelijkheid. In deze film "Der Untergang" kwam dat nog eens duidelijk naar voren. Mooi vond ik die scène van Hitler met Albert Speer waarin Hitler zijn blik werpt op de maquette van Berlijn, zoals die er in de toekomst uit had moeten zien. Berlijn als hoofdstad van de wereld, een wereld zonder joden wel te verstaan.

wibro schreef:

Neen, Nietsche was geen anti-semiet zoals ik eerder al zij. Zijn geschriften zijn ook niet uitgebracht door hem zelf. Niezsche werd vaak misbruikt in de naam van het fascisme. En sowieso verwerp Nietsche God. Hij verwerpt die niet alleen in het Christendom maar hij verwerpt sowieso iedere gedachte van een God. Volgens Nietsche is God dood. Neemt natuurlijk niet weg dat de bewerkte geschriften van Nietsche gedachtegoed werden van het fascisme. Natuurlijk is het jammer dat zo een grote filosoof gelinkt word met het fascimse. Het is van belang dat Nietzsche los gezien word van het fascisme. Fascisme zou niet gelinkt moeten worden met Nietsche.

avatar van huVILEub

huVILEub

Briljante film. Sterk acteerwerk (vooral Hitler) en camerawerk. Ik weet er niet veel over te zeggen, behalve dan dat hij geweldig is en iedereen hem gezien moet hebben.

avatar van roedie18

roedie18

Echt een sterke film, toen ik deze film zag had ik ook echt het gevoel dat het in die tijd zo zou moeten zijn gegaan.. ik geef deze film 4,5*