Genre: Komedie / Fantasy
Bekijk via Videoland
Bekijk via Viaplay
Vanaf maandag 2 februari in 5 bioscopen
Plot Groundhog Day
"He’s having the worst day of his life … over, and over …"
Phil Connors is een chagrijnige weerman die naar Punxsutawney wordt gestuurd om daar het jaarlijkse 'Groundhog Day' te verslaan. Hij raakt daar ingesneeuwd en tot zijn grote verrassing wordt hij de volgende dag wakker en is het weer dezelfde dag. Hij begint hier eerst flink misbruik van te maken, door o.a. zijn collega Rita (MacDowell) te versieren, maar uiteindelijk moet hij toch een oplossing gaan zoeken als hij niet tot in de eeuwigheid dezelfde dag wil beleven.
Phil Connors
Ralph
Doris
Kenny
Redlop
In het genre steekt hij inderdaad ver boven gemiddelde uit. Ook niet 'simpel' als zijnde simpel (ehh...ja) maar als tegenhanger van abstracte komedie als Grimm.
John Doe
Deze comedy vind ik nou perfect, ik kan mensen die 'm erg leuk vinden na 1x kijken en toch een 3 of 3,5 geven hun aanraden 'm vaker te bekijken. Dit is zo'n film die dan op je groeit waarna het genot groter wordt. Dat is ook een kenmerk van een geniale film: een film waarbij het kijkplezier niet allemaal meteen te vinden is, maar waarbij je andere lagen van de film meer gaat vinden/waarderen als je de film >2 x ziet.
WB
Ik kocht de DVD, en daar staat gewoon bovenaan ook "Collector's Edition" op! Dat vond ik nou ook
Deze film is ook zo briljant in elkaar gezet, hoe Murray de dagen vult. Zijn gezicht blijft gewoon als staal (lekker chagrijnig) de gehele film door, en dat zou bij Jim Carrey absoluut niet zo blijven (kijk naar Truman Show en Bruce Almighty, een paar IETS serieuzere films van em).
Moest er nog ff op reageren, maar weet niet meer wie et erover had
Koen@moviemeter
Het briljante van deze film zit hem in de kunst dat hij je fantasie prikkelt in de zin van "wat zou ik doen als ik hem was". Aan de basis van de film ligt een tamelijk simpel idee (wat in mijn ogen vaak niet eens een minpunt is) en de uitwerking hiervan is voortreffelijk.
4,5 sterren
Yak
Voor mij 1 van de beste komedies ooit.
SilverGun
Inderdaad Yak
Zo kun je het zeker stellen; een film met een ultiem horrorscenario, dat opgesloten zitten in dezelfde dag. Misschien is het wel te gemakzuchtig om deze film in het hokje komedie te plaatsen. Drama-elementen kwamen er ook in voor, zodat er momenten waren dat ik deze film oprecht aangrijpend vond. De lach won het echter, -al vertegenwoordigt de film zeker een mengeling van gemoedstoestanden - want de humoristische hilariteit (en grofheid) is veelvuldig aanwezig (neem nou de zelfmoordpogingen).
Yak
Die post van mij was een geintje, filmpoëet. Zie de discussie bij Fightclub.
Yak,
Ik wist niet van de discussie, maar haalde wel uit jouw woorden dat ik die niet al te serieus hoefde te nemen. Toch vond en vind ik dat men vaak te gemakkelijk een bepaald genre aan een film plakt, terwijl de meeste films in meerdere genres samengaan; de grenzen zijn vaak vaag. Mijn inziens moet er ook niet veel waarde aan worden gehecht, welke genre bij welke film behoort, omdat onbelangrijk is en niets zegt over de film op zichzelf. Het plakken van een genre aan een film is de (normale) behoefte om te structureren, hetgeen overzichtelijker te maken (terwijl het vaak moeilijk samen te vatten is). Mmmm, maar dat is wellicht al besproken; ik zal de link eens nemen.
John Doe
Enigzins heb je hardstikke gelijk Filmpoëet, maar natuurlijk wordt deze film toch in het hokje komedie gestopt en geen alternatief genre erbij gezet, die zelfmoordpogingen zijn ook om te lachen (met de groundhog, in z'n pyjama zonder tegen de hotelgasten iets te zeggen het toastapparaat pakken ('wilt u wat toast?') en dan in bad gooien.
De_Filmpoëet
Inderdaad John Doe 'komedie' blijft in deze de overheersende factor, daarom kan ik de indeling ook goed begrijpen. Al is het evident dat het niet de hele lading dekt.
John Doe
Zeker, wel cool dat jij een 5 geeft ervoor. Wat vind je trouwens van de Franse poezie in de film? Het is eigenlijk wel zo dat de cognitieve gedragsverandering van Phil Connors niet helemaal serieus te nemen is, ik zou het niet vreemd vinden als hij weer is vervallen in z'n oude patronen op de volgende groundhogs day; en dan bedoel ik niet yesterday maar een jaar later.
John doe
Eerlijk gezegd weet ik wel dat het hoofdpersonage poëzie in de mond nam, ter verovering van de vrouw Rita, doch heb ik niet uitermate op de kwaliteit ervan gelet. Het is alweer een tijdje geleden en moet de film opnieuw aanschouwen of ik het goed of slecht vind. Franstalige poëzie, ook in het Nederlands vertaalt, ligt me over het algemeen wat minder dan poëzie in eigentaal. Al is poëzie in een film altijd welkom, nog beter is het als de film poëtisch is, echter hierbij is subtiliteit altijd genoodzaakt.
Ach toch vind ik het wel geloofwaardig overkomen, althans geloofwaardig genoeg (want wat is er geloofwaardig aan steeds dezelfde dag beleven?) Ik wil eigenlijk zeggen; daar gaat het geeneens om, want het wordt geloofwaardig gebracht), de gedragsverandering van het hoofdpersonage, vooral omdat die in een gekmakende situatie bivakkeert. Wat doet een eeuwig dag met het gemoed van een mens? Dat is de vraag die de film tracht te beantwoorden. Werkelijk vele gemoedstoestanden kwamen aan bod - treffend vertolkt door Murray -; verbazing, onverschilligheid, woede, gekte, hoop en wanhoop etc. De gemoedstoestand “hoop” kun je afleiden uit het experimentele gedrag van Phil en zijn plezier daarin. Wanhoop, omdat wat en hoe hij ook deed, hij kwam steeds weer op dezelfde dag uit; al het eerder gedane teniet gedaan. Daarna de onverschilligheid die daarbij komt kijken. Noem maar op. Er worden dus grenzen afgetast; wat kan een mens verdragen aan eentonigheid, waar is het breekpunt. Het idee is uit het leven gegrepen. Natuurlijk is het idee, ‘eeuwige’ herbeleving een illusie, doch ik zie vele raakvlakken met de werkelijkheid. Deze film is een goed voorbeeld daarvan; hoe een nachtmerriescenario aannemelijk kan worden neergezet, geloofwaardig dus. Pfff, ik neem deze film wel behoorlijk serieus bemerk ik, terwijl de humor erin juist een bevrijdende en relativerende werking heeft.
John Doe
De film is zeker aardig door te trekken naar de werkelijkheid, dat doe ik ook graag met films.
De film is zeker aardig door te trekken naar de werkelijkheid.
Wat bedoel je?
Wat bedoel je?
In het echt bestaat Groundhog Day ook. Wat bedoel je? Hoe is het door te trekken/waarin/op welke manier?;is de vraag zeker.
Als ik serieuze dingen neerzet krijg ik weer een reactie die 19 v/d 20 X zo kortzichtig is dat ik er niet op in wil gaan, ik vind het persoonlijk niet normaal dat de film 3 sterren krijgt van jou, dan valt er voor mij weinig te zeggen. En waar is je top 10?
Sorry, maar je bent lastig te volgen. Wat bedoelde je nu eigenlijk?
ik vind het niet normaal dat de film 3 sterren krijgt van jou.
Misschien heb je gelijk. halfje erbij.
Nog geen zin in gehad om over na te denkenm.
John Doe
Oke cool dat je naar 3,5 verhoogd, die waarde verdiend de film zeker (minimaal). Door te trekken naar de werkelijkheid is bijvoorbeeld het indrukmaken, door te weten wat andermans interreses zijn. Dat je niet geliefd bent als je egocentrisch en arrogant bent ingesteld in het leven en wel als je je inzet voor anderen.
John Doe
Dan spijt het mij ook. Ik kan jou niet volgen als jij zegt dat je geen zin hebt gehad om over je top 10 na te denken, omdat je al tegen 3000 posts aanzit en boven de 1000 stemmen. Dan kan je toch makkelijk 10 films die voor jou veel betekenen uit je 5 sterrenlijst halen, maar goed ik dwing je niet
John Doe
Ja, iets waarin ik lees wat jij schrijft en erop reageer. Maar bij mij kan jij niet goed lezen wat ik schrijf en reageer je er toch op, reageer dan niet of doe er een minuut langer over om het te begrijpen.
SSeagal
haha, dit stukje tekst eens heel snel voorlezen...wel grappig
Yak
Nou mensen, vanavond allemaal een doorgebroken potlood op het nachtkastje leggen want vandaag is (bijna: was) het de officiële Groundhog Day. Wie weet wat ons morgen te wachten staat!

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid
Iconische kerstcomedy 'Groundhog Day' vanavond uitgezonden op televisie

Léon
Misdaad / Drama, 1994

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
vakantiedeja vugroundhogweather forecast telecasterpennsylvania, usaalarm clock wintertime warptime loopcultfilmmagisch realismeexistentialismgroundhog day