Genre: Komedie / Fantasy
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 31 maart 1994
Bekijk via Videoland
Bekijk via Viaplay
Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Groundhog Day
"He’s having the worst day of his life … over, and over …"
Phil Connors is een chagrijnige weerman die naar Punxsutawney wordt gestuurd om daar het jaarlijkse 'Groundhog Day' te verslaan. Hij raakt daar ingesneeuwd en tot zijn grote verrassing wordt hij de volgende dag wakker en is het weer dezelfde dag. Hij begint hier eerst flink misbruik van te maken, door o.a. zijn collega Rita (MacDowell) te versieren, maar uiteindelijk moet hij toch een oplossing gaan zoeken als hij niet tot in de eeuwigheid dezelfde dag wil beleven.
Phil Connors
Ralph
Doris
Kenny
Yak
Blijft een geniale traditie.
Maar wat ik me dus afvroeg: hoe wordt vastgesteld of Punxsutawney Phil zijn eigen schaduw heeft gezien of niet?
Phoenix
Mijn theorie:
Door middel van geavanceerde alien technologie geimplementeerd in het snoezige hoofdje van de marmot wordt gemonitoord hoe hoog de hersenactiviteit is tijdens de situaties waarbij Phil omkijkt naar zijn schaduw. Ziet hij zijn schaduw, dan raakt het beestje opgewonden van zichzelf (te zien door aan een piek op de monitor). Dit veroorzaakt een verhoogde aanmaak van feromonen, wat wilt zeggen dat de geile Phil zich klaarmaakt voor de lente om te paren.
De aliens die het beestje in de gaten houden sturen de informatie op naar de FBI in ruil voor enkele nachtelijke onderzoekssessies met, naar eigen zeggen, volstrekt willekeurige individuen. Er gaan echter geruchten dat Michael Jackson en Cher erg populair zijn bij de marsmannetjes. De FBI geeft het dan door aan de baardmans, die - door middel van een geweldige acteerprestatie - doet alsof de marmot het hem ter plekke vertelt. Vervolgens meldt hij het al dan niet heuglijke nieuws aan de inmiddels vastgevroren menigte, die met zijn honderdduizenden al dagenlang in de vrieskou wachten op het moment waar ze het hele jaar naartoe hebben geleefd.
Het kan natuurlijk ook dat die hele traditie gewoon een en al stierenpoep is, en de mensen uit Punxsutawney een reden nodig hebben om het eens flink op een zuipen te zetten, maar ik acht dit niet waarschijnlijk.
Hannibal
Ik vind de eerste theorie ook veel waarschijnlijker! Het is tenslotte Amerika, daar gebeuren dat soort dingen toch? En het bewijs is er, de resultaten van de onderzoeksessies bij Michael Jackson en Cher zijn duidelijk waar te nemen.
Zijn ze trouwens nooit aangeklaagd door de dierenberscherming? Het is toch schandaling om zo'n beestje uit zijn winterslaap te halen.
Phooze
Blijft een geniale traditie.
Volgens mij gaat het meer om de aanwezigheid van enige schaduw, dan dat hij 'm ook daadwerkelijk ziet. Is het zonnig, dan ziet hij 'm, is het bewolkt, dan ziet hij 'm niet.
Flipman
Nou, ik had veel leuke dingen over deze film gehoord en hij leek me hartstikke leuk... maar de moed znk me wel enorm in de schoenen toen ik net zag dat Andie MacDwell ook in deze film speekt. Ik mag dat mens niet zo
John Doe
In deze film komt ze heel lief voor de dag. Misschien weet deze film je beeld over haar juist enigzins te veranderen.
gemaster
Ik ben ook geen Andie fan, maar in deze film is ze echt fantastisch.
Poisonthewell
Een van mn favoriete comedies aller tijden.
Jaja ik ben vorig jaar in Punxsutawney geweest! (mn vriendin woont in Johnstown - twee uur er vandaan - en we dachten 'goh, laten we eens naar Punxsutawney rijden') Hele gehucht stelt geen ruk voor, en het beste wat ik daar beleefd heb was de Sweet Onion Chicken Teriyaki footlong van Subway. Maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik dr geweest ben
savi_7
snap het niet, deze film was niet om tepruimen ondanks dat bill Murray erin speelde wat een slechte film!!!!
FisherKing
PsychoPump
Erg grappige film! Dat Bill Murray weerman van beroep is in deze film zegt genoeg over het saaie leven day hij had.
gemaster
Hoezo? Volgens mij heeft Piet Paulusma bijvoorbeeld wel een interessant leven. Iedere dag langs een camping in Lutjesbroek of een Tiroler festival in Schubbekutveen.
John Doe
jerryv
Ik heb de film aangezet toen ie al eventjes bezig was, ik denk hooguit een kwartiertje ofzo,
En ik vondt het een erg goede en leuke film,
Eigelijk hetzelfde als bijna iedereen hier al eens gezegd hebt, er is alleen 1 ding waardoor de film echt gigantisch in waarde zakt bij mij:
Het einde
Waarom?
Ik vondt het einde zelf wel mooi, alleen het moment tussen het in bed liggen (voor 6:00) en naar 6:00
gebeurt er niks, vervolgens wordt hij wakker om 6:00 en plotseling is er een volgende dag...
Dat alles goed komt op het einde vindt ik juist goed,
alleen het komt wel erg makkelijk over om plotseling te zeggen van: "nou.. dit is het einde"
Want waarom, als de klok op 6:00 spring, begint er nu WEL een anderde dag??
wat maakt deze dag anders dan de andere dagen?
Hij beleeft de dag elke keer opnieuw, en er moet dus een oplossing voor hem zijn, want elke dag dezelfde dag herbeleven wilt hij natuurlijk niet, maar
WAT IS NOU DE OPLOSSING GEWEEST?
Begrijp me niet verkeerd, ik vindt de film zelf erg goed, ook hoe het hoofdpersoon omgaat met de situatie,
en omdat je erg vaak dezelfde dag meemaakt zie je ook dat hij de dagen erg verschillend aanpakt, hij probeert dingen, leert dingen, doet dingen en eigelijk zie je gewoon dat de eerste keer erg verwarrend/angstig voor hem is, en hij het later gaat "uitbuiten"
Je ziet hem echt groeien.
Maar, wat is nou de oplossing? waarom beleefde hij die dag steeds opnieuw en waarom is het over, een film zoals deze hoef je niet echt te gaan verklaren, maar het zou erg vreemd zijn als er helemaal niks is waarom er nu wel plotseling een nieuwe dag komt.
Dus ik zou erg blij zijn als iemand hier een antwoord op (denkt) te weten.
Bedankt
Leno
Tijdje geleden dat ik deze film heb gezien, maar ik denk dat het gaat om iemand die het niet echt meer ziet zitten en een tweede kans krijgt. Deze pakt hij uiteindelijk aan en zijn leven kan weer verder.
Het is gewoon een heerlijk luchtige film, waarbij dat ook niet relevant is in mijn optiek.
gemaster
Het gaat erom dat Phil op het einde een echte verandering heeft ondergaan als persoon zijnde. Zijn leven zal na die laatste dag compleet anders zijn en dat was ook de reden waarom hij dezelfde dag steeds opnieuw beleefde: er veranderde niks, hij bleef dezelfde cynische eikel.
Snufkin
Paar jaar geleden gezien, toen sprak deze film me erg aan. Gisteren echter weer niet kunnen kijken (moeders zijn ook altijd op verkeerde momenten jarig). Binnenkort maar even de dvd aanschaffen.
93.9
Best aardige komedie met een nu ook weer goed spelende Murray.
Er zaten helaas iets te veel tenenkrommende cliches in.
Typische Hollywood-cliches (verander jezelf in een goed mens en alles komt weer goed, liefde overwint alles, van dat soort).
Tieske
Helaas wel, maar toch een zeer grappige film, die van mij 3,5 sterren krijgt, hoewel ik neig naar 4.
SuperSideSwipe
Zeer leuke film met een perfecte cast.
Dit vind ik absoluut Murrays beste film. Hij blinkt echt uit! Hoe hij met de dag gefrustreerder wordt zou niemand anders zo goed kunnen spelen.
Moet je gezien hebben.
4,5
beekie
Dit is één van de beste komedies die ik ooit heb gezien.
De humor van Bill Murray is echt superdroog en het verhaal is grappig. De Cliches irriteerde mij in deze film absoluut niet omdat dat in deze film allemaal maar bijzaak is.
Ik geef hem toch vier sterren en geen vijf omdat de film op het laatst een beetje inzakt
tommyf
persoonlijk vind ik dit een geweldige film die juist steeds beter word vind ik.
ik heb hem zeker 15 keer gezien en kan er nog steeds van genieten(ik hou wel van lach films)
Ik vind het verhaal gewoon leuk bedacht en ach!!
luchtig, leuk envoor de liefhebbers van komedie een aanrader
aerogp1
fantastische film. Dit concept word ook een klein beetje gebruikt in 50 first dates met adam sandler
4,5 sterren

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid
Iconische kerstcomedy 'Groundhog Day' vanavond uitgezonden op televisie

Léon
Misdaad / Drama, 1994

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
vakantiedeja vugroundhogweather forecast telecasterpennsylvania, usaalarm clock wintertime warptime loopcultfilmmagisch realismeexistentialismgroundhog day