• 9.378.558 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

Diane Rusesabagina

George Rutaganda

avatar van Escobar

Escobar

geweldige film voor de mensen die hem nog niet gezien hebben tijd vrij maken in je agenda

Er zit van alles in spanning verdriet en actie.

Zeker de zwarte hoofdrol speler Don Cheadle speelt een sterke rol ik voelde me heel begaan met hem.

Dus voor mij ook een dikke 4 * film

prachtige film. echt heel erg mooi.

avatar van Pim1993

Pim1993

Ik ben hem nu aan het kijken en verveel me dood. Dit is gewoon mijn smaak niet. Ik heb er even voor willen zitten maar heb besloten hem niet af te kijken. Het is zeker wel een goede film. De acteurs zijn geweldig en de drama wordt prima uitgedrukt. Erg realistisch allemaal. Ik vind het alleen niet interessant en boeiend.

Er wordt trouwens wel grappig reclame gemaakt voor Heineken op het begin.

2 * voor de kwaliteit van de film

avatar van 606

super emotioneel verhaal

die mensen waren echt gek die dat deden.

acteurs waren geweldig.

4,5 ster

avatar van desteven007

desteven007

Net gezien op Canvas, ik vond hem zeer aangrijpend en ook boeiend.

avatar van Val.Broman

Val.Broman

Eindelijk is een film gezien zonder reclame en met aftiteling op tv . Vond het een goed lopend verhaal, met uitstekende acteerprestaties. Op 20 minuten van het einde was het zeker een 4.5 geweest maar ik vond het einde zeer teleurstellend helaas

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mooie film over oorlogsdrama, zitten beslist wat beklemmende beelden in en wordt prima geacteerd door de meesten. Om nu te zeggen dat dit hét oorlogsdrama is, wat nu door de stand hier wordt gesuggereerd.. nee! Daarvoor biedt het toch een beetje veel van hetzelfde en ken ik films die aangrijpender en vooral ook interessanter zijn (Salvador, Year Of Living Dangerously, Killing Fields). Maar evengoed toch prima werkje.

avatar van Hypno

Hypno

Erg mooie film maar toch het had veel meer kunnen worden de dingen die in het echt gebeurde waren 10x zo erg bij deze film Hebben ze de gebeurtenissen erg gecensureerd want het drama daar was echt nog veel groter dan er wordt getoond in deze film

Lad

Ik heb deze film gisteren gekeken op Canvas, het was de eerste keer dat ik "Hotel Rwanda" zag. En geloof mij, ik was danig onder de indruk. Zelden zo'n aangrijpend drama gezien, zelden! Dat het waargebeurd is, maakt het allemaal nog véél erger! In deze film laten ze goed zien, wat voor een miserabel leven die mensen in die tijd hadden. Mensen die met machetes gewoon de maag worden opengesneden midden op straat, kinderen en vrouwen die niet gespaard bleven enzoverder. Deze film bleef me de hele tijd boeien, werd op geen enkel moment saai en was altijd spannend. Ik twijfel er fel aan om deze in mijn top-10 op te nemen, want waw, het is echt een topfilm!

Ook de acteerprestaties waren echt schitterend, niet van dat overdreven gedoe, niet van dat heldengedoe etc...

Ook lieten ze goed de waarheid zien in deze film, al kwam die er hard in voor, namelijk dat vele mensen in het Westen, als die de beelden zagen, wel zullen zeggen van "verschrikkelijk", maar erna rustig verder zullen eten...

Een topfilm, die 5 sterren krijgt, oververdiend vind ik.

avatar van reommeke

reommeke

5 Sterren. Meer zeggen is overdaad en dat schaadt.

avatar van g_unitboy

g_unitboy

niet echt mijn genre maar zeer aangrijpende film met goede acteerprestaties maar daarmee is zowat alles gezegd

avatar van klute89

klute89

Wel een érg sentimenteel oorlogsdrama, wat me op geen enkel moment wist te raken.

Het acteren was wel in orde, maar de vele tranen en de muziekscore die alles nog een beetje moest aandikken werkte alleen maar op m'n zenuwen.

Neem trouwens niet weg dat het bijzonder is dat er een film is gemaakt over de genocide die de Hutu's hebben gepleegd in Rwanda.

avatar van fiene10

fiene10

Een film die je niet onberoerd laat. Meeslepend oorlogsdrama. Aanrader!!

Lad

PS: 2004 leek me wel een topjaar voor Don Cheadle, 2 films (Crash en deze film) die zeer goed scoorde, met hij telkens in de hoofdrol (al zijn er meerdere hoofdrollen in Crash).

Ik zie hem alleszins graag acteren!

avatar van Theunissen

Boeiende en ook zeer ontroerende film. Ben blij dat ik niet in Afrika geboren ben. Goede rol van Don Cheadle.

avatar van Odie

Odie

Theunissen schreef:

Juist ben ook erg blij dat ik niet in Afrika geboren ben....Vind die machetes zo eng, ik geloof dat ik nog liever door een kogel om het leven kom dan door zo'n eng ding opengereten te worden brrr

Odie schreef:

Jah, maar in die film is het al zo erg, hoe moet dat dan wel niet in het echt geweest zijn...?

Verschrikkelijk!

avatar van guylopez93

guylopez93

prachtige en emotionele film helemaal omdat het waargebeurt is

avatar van maarten_d

maarten_d

Ik heb deze film en Shooting dogs gezien. Het zijn beide goede films die over een zelfde onderwerp (burgeroorlog in Rwanda) gaan. Persoonlijk vind ik dat je beide films moet zien. Hotel Rwanda laat je de minder 'oorlog' en 'bloederige' versie zien van een hotel eigenaar die plusminus 1300 rwandezen red. In Shooting Dogs krijg je het tegenovergestelde, hier verlaat de VN-troepen macht 2000 Tutsi's wat uiteindelijk leidt tot hun dood...

Desalnietemin zijn deze films gebaseerd op waargebeurde feiten (van nog maar amper 14 jaar geleden). Nog 1 belangrijk ding is dat Shooting Dogs Gemaakt werd door mensen die familie verloren in de burgeroorlog. Ik denk maar aan de kleding- en regie-assistenten, deze mensen waren grotendeels slachtoffers van het gebeuren, wat toch niet onbelangrijk is als je naar de film kijkt.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Deze film was een verassing voor me. Een enorm aangrijpend drama. Alles word heel waarheidsgetrouw verteld en weergegeven en net dat is hetgene wat je als kijker shockeert. Het valt me op dat ik eigenlijk nu pas te weten kom wat er gebeurd is in die tijd. Prachtige cinegrafie en goed geacteerd.

avatar van sedje

sedje

g_unitboy schreef:

inderdaad ik sluit me volledig bij je mening aan.

avatar van mister blonde

mister blonde

Op zich mooie film. Hoewel ik natuurlijk wel weet van de gruwelijkheden in Rwanda, heb ik soms zulke films wel weer effe nodig. Juist bij een film waar ik twee uur echt mijn aandacht aan geef werkt een emotionele bewustwording van alle vreselijke dingen beter dan een artikel in de krant dat ik 's-ochtends half lees en dan mijn aandacht opeens besteed aan het op tijd moeten komen op werk (of toen school). Zo nu en dan heb ik een dramafilm nodig waarbij het voor mij aannemelijk is dat het zo is gegaan. En dat was zo. De film wist het vervelende gevoel dat nodig is, bij een dergelijke film op te roepen en vast te houden. Vandaar ook mijn 3,5 sterren.

Als ik wat afstandelijker kijk is het natuurlijk wel allemaal vaker gedaan. Een soort van compilatie van films die we al gezien hebben en ik denk dan vooral aan Schindler's List en the Killing Fields, die beide oneindig veel beter zijn. Alleen hebben we het nog niet eerder in Rwanda gesitueerd gezien (ik niet althans).
Echt bijzonder wordt het nergens, of het moet de weg langs de kust bezaaid met lijken zijn. Dat ik daar een spoiler voor moet gebruiken is eigenlijk al kwalijk te noemen. Vind echt dat dergelijke films geen spanningboog zouden moeten hebben, wat misschien ook wel het enige nadeel aan SL is. De scènes op het dak waar ze niet vanaf sprongen is daar een nog kwalijker voorbeeld van. Vind ik echt not done. Dat is toch precies wat je niet voor elkaar probeert te krijgen in zo'n film? Toch denk ik dat de film het hart op de juiste plaats heeft. Kan me niet aan een verder ondefinieerbare indruk onttrekken dat het een oprechte film is.

Toch wordt de film nergens echt bijzonder. Cheadle voldeed prima en ik geloofde zelfs zijn accent, maar een grootse prestatie vond ik het niet. De grote lijnen van et verhaal mogen dan echt gebeurd zijn, het werd natuurlijk behoorlijk clichématig gebracht. Visueel was het niet bijzonder. De film wekte best indruk, maar raakte me tegelijk nooit echt. Vanwege de in de eerste alinea genoemde punten 3,5 sterren dus.

avatar van boldhead

boldhead

kan niet anders zeggen, geweldige film, geweldige acteurs

krijgt een 5 van mij

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Prima film. Regisseur Terry George weet zijn Hotel Rwanda boeiend en tegelijkertijd intrigerend te brengen. Met name een scène als de weg vol met lijken was behoorlijk aangrijpend en zeker in combinatie met het uitzonderlijke acteerwerk van Cheadle geeft het de film iets bijzonders. Het is des te jammer dat George in zijn film meer gebruik lijkt te maken van Hollywood clichés en scènes volgens het boekje dan dit soort sterke momenten.

Filmtechnisch is het allemaal niet al te bijzonder en de an sich prima muziek is hier en daar veel te aanwezig, wat een gemiste kans is om het geheel meer impact te geven. Het leek hier en daar wel erg geromantiseerd. Vooral het einde zat me een beetje dwars. Het zal dan wel echt gebeurd zijn, maar dat hele 'meisjes worden dan toch nog nét op tijd teruggevonden, de bus reed al weg' gedoe ging er bij mij niet echt in.

Uiteindelijk is Hotel Rwanda een prima film met een paar erg sterke scènes en prima acteerwerk, maar daar is het ook wel mee gezegd.

3,5 sterren.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Met name een scène als de weg vol met lijken was behoorlijk aangrijpend
Je bedoelt van die clichés uit de eerste quote?

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mwoah, die scène vond ik nog wel enigszins werken en was zeker niet slecht imo. Maar met name een reeks scènes in het laatste half uur, waaronder het einde, kwam minder goed uit de verf en deed me daarom erg weinig.

avatar van Dirkos

Dirkos

Deze film vind ik echt een prachtige weergave van wat er allemaal gebeurd is in de geschiedenis van Rwanda. niet dat ik er een expert in ben, maar alles komt overtuigend over. Hotel Rwanda is spannend en dramatisch. Ook het acteerwerk is van goed niveau.

avatar van Icer

Icer

Als je eens wilt weten wat er nou ongeveer gebeurd is in die tijd is de film een aanrader.

Irritantant is dat iedereen in de film keurig Engels spreekt. Het lijkt me sterk dat al die Hutu's en Tutsi's de Engelse taal beheersden.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Icer schreef:

Tja het is maar waarvoor je kiest. Als je wilt dat veel mensen 'verteld' wordt wat er toen gebeurd is, is Engels geen slechte keuze, je bereikt immers daardoor een groter publiek. Voor de correkte historische vertelling is deze film gelukkig niet zo erg doordrenkt van heldendom-achtige taferelen en gedramatiseerde meuk zoals in bijvoorbeeld Blood Diamond. Dat er Engels in gesproken wordt vind ik dan nog niet zo'n probleem.

Engels is bovendien is een officiële taal van het land.