Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 17 maart 2005
Plot Hotel Rwanda
"When the world closed its eyes, he opened his arms."
In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.
Paul Rusesabagina
Roger Rusesabagina
Diane Rusesabagina
George Rutaganda
Jeauhan
Engels is bovendien is een officiële taal van het land.
Ja ok, Rwanda heeft drie officiële talen. Engels, Frans en Kinyarwanda. Daarnaast wordt er ook nog Swahili gesproken.
Jeroen123
Rwanda was een Duitse kolonie die naar aanleiding van Wereldoorlog I aan België werd gegeven, als een vorm van oorlogscompensatie. De Duitsers, maar vooral de Belgen legden sterke nadruk op het verschil tussen de (naar verluidt intelligentere) Tutsi-minderheid en de Hutu-meerderheid. Na de onafhankelijkheid, in 1961, kwamen de Hutu’s in Rwanda aan de macht en vluchtten vele Tutsi’s, onder meer naar Burundi, Oeganda en Congo. Regelmatig waren er uitbarstingen van geweld tussen de twee volken, wat in 1994 (na de aanslag op president Habyarimani) escaleerde tot een genocide, waarbij fanatieke Hutu’s een klein miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s uitmoordden. De Verenigde Naties keken laf en besluiteloos toe, zelfs nadat tien Belgische blauwhelmen op 7 april 1994 vermoord werden door Hutu-milities.
Dit alles vormt de achtergrond voor de film Hotel Rwanda die het verhaal vertelt van Paul Rusesabagina, de floormanager van het Sabena-hotel Mille Collines in Kigali. Deze gematigde Hutu (gehuwd met Tatiana, een Tutsi) bleef tijdens de rellen op post in zijn hotel en redde – met permanent gevaar voor eigen leven – door zijn intelligente, diplomatische en op slimme omkoperij steunende aanpak het hachje van 1260 personen, waaronder heel wat kinderen. Terry George maakte rond dit waargebeurde verhaal een zeer vakkundige en verzorgde prent, die het geweld wel signaleert maar niet sensatiebelust uitbuit. De plot werd weliswaar hier en daar een beetje aangepast (bijvoorbeeld: wanneer de familie Rusesabagina kan vertrekken met een UN-konvooi en Paul beslist alleen achter te blijven; in werkelijkheid werd dit door Paul en zijn vrouw op voorhand afgesproken), maar de kern is authentiek en de film bevat een aantal zeer ontroerende momenten, mede dankzij de uitstekende acteerprestaties (onder meer Don Cheadle als Paul Rusesabagina).
Ondanks enkele aanpassingen van de verhaalstof met het oog op een breed publiek, blijft de centrale boodschap van de film (terecht) keihard. Zij wordt duidelijk verwoord door de VN-kolonel (Nick Nolte), nadat alle blanken zijn mogen vluchten, terwijl de zwarten moeten achterblijven: The West, all the superpowers… they think you’re dirt, Paul… you’re not even a nigger… you’re African! Dat herinneren wij ons overigens nog duidelijk van de televisiebeelden en de mediaberichten die in 1994 de wereld rondgestuurd werden. Onze indruk was toen: er is in Rwanda iets verschrikkelijks aan de gang, maar er wordt niets aan gedaan, het zijn toch maar negers… Hotel Rwanda is een aangrijpende film, die in wezen tien jaar te laat komt.
gauke
Aangrijpend en dapper gemaakt drama over een van de grote schandvlekken in onze geschiedenis.
wesley82
Verschrikkelijk wat er gebeurt is daar, alleen vond ik de film helaas en beetje tegenvallen. Zaten wel erg ontroerende momenten in. Misschien niet helemaal mijn genre.
®Tc
Boeiende film van het begin tot het einde. Waar andere film over deze onderwerpen als The Last King of Scotland en The Constant Gardener kiezen voor nog nutteloze randanimatie gaat Hotel Rwanda enkel over oorlog, eindelijk! De gruwel tijdens de genocide in Rwanda wordt perfect weergeven denk maar aan die scène waarin Paul uit zijn auto stapt en op al die lijken valt. Paul is schitterend gespeeld door Don Cheadle die weer rust uitstraalt enzo ook andere laat schitteren. Ook wel absurd dat VN troepen niet mogen schieten tijdens hun opdracht in conflictzones.
****
guylopez93
pracht film met veel emotionele stukjes en zeer goed geacteerd door Don Cheadle. Dit is zeker de film waarin hij op z'n best is
Als je ook nog eens na gaat dat dit allemaal waar gebeurd dan is het nog triester eigenlijk
something_else
Enorm sterke film die je niet snel vergeet...
Het nadeel is dat het onderwerp tevens nefast is voor de beoordeling van de film. De oorlog in Rwanda is zo'n ver-van-mijn-bed-show in verhouding met oorlogen als WO II, Vietnam, Bosnië, Irak, Koeweit, ... zodat het moeilijker is om zo aangegrepen te worden door deze films. Het verhaal is dat ook een zeer waarheidsgetrouwe spiegel die ons voorgehouden wordt.
De film probeert niet te overdramatiseren, wat velen hier blijkbaar te doorsnee vinden. Omdat het te rationeel zou zijn. Door dit ietwat droger te maken komt het verhaal veel duidelijker en sterker over.
Vooral het acteerwerk is de sterkhouder in deze film. Vooral Don Cheadle is ideaal als de hotelmanager die vol frustaties zit door de machteloosheid, ondanks alle beloftes, connecties, pers, VN-soldaten, ... Dit toont aan dat de VN ook maar ingrijpt als het er zelf z'n belang aan heeft (zonder al te politiek te willen gaan hier). Nick Nolte komt wat stroef over, maar als militair kan dat eigenlijk geen kwaad. Jean Reno als Belg is wel ironisch, maar valt nog vrij goed mee.
Een aangrijpend verhaal, dat jammer genoeg in onze Westerse wereld blijft tot een blad uit de geschiedenis en een film die ons doet denken aan Schindler's List. Als Belgen rouwen we meer om de 10 gestorven militairen (wat uiteraard ook jammer is) dan de miljoen onschuldige slachtoffers.
ridleyboyke
Ik vind dit eerder een documentaire in filmeditie gegoten. Maar versta me niet verkeerd!! Ik bedoel het postitief, het is veel aangenamer om naar te kijken maar toch ben je ervan bewust dat het realiteit is. Een prachtige film!!
TerryA
... Als Belgen rouwen we meer om de 10 gestorven militairen (wat uiteraard ook jammer is) dan de miljoen onschuldige slachtoffers.
dat gebeurd vaker met hollywood en films ... in Ridley Scott`s Black Hawk Down wordt de aandacht gestuurt richting de amerikaanse soldaten en niet naar de locale bevolking die in dezelfde strijd veel hadden verloren
uiteindelijk moeten mensen hun film verkopen - voor die reden zijn deze sort films niet helemaal te geloven. En over deze incident vond ik de film Shooting Dogs meer indrukwekkend.
Bart Simpson
Ik ga deze film zometeen maar eens kijken. Ik ben benieuwd!
Bart Simpson
Super goede film, alles wordt realistisch neergezet en ik heb me totaal niet verveeld. Film was te kort, had wel 3 uur mogen duren van mij. Top acteer prestaties en je zag ook écht wat de tutsis mee maakten.
88Fabian
Deze film vond ik erg spannend en was dus zeker goed.
kimberlyVD
Prachtige film die me diep heeft weten te raken mede doordat het waargebeurd is. Vanaf het begin had ik enorm veel respect voor het hoofdpersonages, Paul en zijn familie. Don Cheadle en mede acteurs doen het dus uitstekend in dit waargebeurd drama. Meer woorden heb ik er momenteel niet voor, subliem!
Ruben1994
om elke keer weer te zien in films maar ook op het nieuws,
dat ze niet geholpen worden omdat het ''maar afrikanen'' zijn,..
dat vind ik heel schokkend, want het gebeurt nog steeds,..
maar buiten dat, een hele goede film! Ook goed geacteerd door Don Cheadle,.. een goede film waar ik die 2 uur naar kan kijken zonder dat het gaat vervelen,..
en ook goed om eens te zien dat de amerikanen lang niet altijd zo goed zijn voor andere mensen, in dit geval: afrikanen
Miiinchia
Ik heb het gevoel dat mensen meer getroffen zijn door het verhaal dan door de film. Het is natuurlijk verschrikkelijk, maar de film vond ik nou niet zo goed.
Mutlee
Prachtige film, met prima acteer werk. Het film laat ook duidelijk zien hypocriet het westen wel niet is.
Edwin Pindahaai
Het verhaal boeide mij zeer, ik heb genoten (ja dat kan je zeggen bij dit soort films), en dan stem ik logischerwijs hoog.
13woutie13
ik hoop zo dat deze film geen waarheid is , is gewoon bijna erger dan de WO2 , al die hakmessen
Edwin Pindahaai
Ja maar in het Westen zal ze dat worst wezen. En dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Één gewonde in Utrecht staat gelijk aan 1000 doden in bijvoorbeeld Nigeria.
wwelover
Brok in mijn keel werkelijk waar. Heel aangrijpende film, met ontzettend schokkende beelden, en om eerlijk te zijn wist ik ook niet dat het waargebeurd was (het hotel etc. bedoel ik dan natuurlijk). Maar wat een respect verdient die Paul Rusesabagina, echt een ware held. Tuurlijk de film is hier en daar wat aangepast van de realiteit, maar toch wat die man allemaal heeft gedaan is werkelijk waar niet te geloven!
Verbaasd me niks dat Don Cheadle was genomineerd voor een Oscar voor zijn rol, hij was echt heel erg goed in deze film. Ik heb sowieso wel een beetje een zwak voor Cheadle. Het lijkt me niet makkelijk om zo'n zware rol op je te nemen, maar hij heeft het heel goed gedaan. Sophie Okonedo speelde ook zeer overtuigend, maar is verder een grote onbekende voor mij. En natuurlijk een zeer leuke bijrol van Jean Reno, doet hij weer erg goed. Zelfde geldt voor Joaquin Phoenix.
Ook een mooie score, zeker het gebruik van de Afrikaanse kinderstemmetjes is slim gekozen en wekken nog meer emoties op bij de kijker.
rukla
Film die ik een aantal jaren geleden gezien heb maar nog steeds in mijn hoofd zit.
Erg aangrijpende en confronterende film van hoe de mens met elkaar omgaat.
Zeer boeiend en tevens ontroerend verhaal. De beelden zijn soms gruwelijk maar aan de andere kant ook zeer mooi. Zeer goed gespeeld door Don Cheadle trouwens. Dit is echt zo'n film die je pakt vanaf het begin en niet meer loslaat tot het einde.
The Last
Precies zoals je het zegt Theunissen, schitterend in beeld gebracht.
Angrod_Pallanén
Eens met Theunissen, daar waar ik de laatste tijd moeite heb om bij een film te blijven is 'Hotel Rwanda' aangrijpend en zeer boeiend. De film doet er niet moeilijk over om de kijker voor wellicht schokkende vraagstukken te plaatsen, want, wat zou je doen als jij in de positie staat waarin de hoofdpersoon zich bevindt? Cheadle speelt, zoals gewoonlijk, rustig en inhoudend, en tegelijkertijd aangrijpend en sterk. Zeer goed verhaal met een ongecensureerde kijk op gebeurtenissen waar men liever de rug toe keert.
4.0
markie1978
Zeer goede film geef goed weer hou het is om in Afrika te leven.
Je bent er nooit veilig, en ze maken elkaar af voor de kleinste dingen.
Bart Simpson
Aan het eind van de film word vertelt dat de film waarheidsgetrouw is, hier word dat 1000 maal gezegt, dus ik snap niet waarom je dat nog niet weet? En dit vergeleken met WO2 is niets. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er per dag minstens 30.000 doden gevallen. Dus 1 maand uit de Tweede Wereldoorlog was bloediger dan de 3 maanden die in deze film verfilmd zijn.
DiStefanO
Een verhaal dat doorverteld moet worden. Een zwarte pagina in de geschiedenis van Rwanda.
Schitterend verfilmd en aardig geacteerd. Het einde vond ik echter iets te makkelijk.
Dikke vier. Overigens ben ik meer gecharmeerd van Sometimes in April, waar het verhaal geloofwaardiger overkomt

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002