• 9.378.523 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

George Rutaganda

avatar van helleke

helleke

tonnyhk schreef:

Ik ben het hier ook helemaal mee eens. Blood Diamond is meer gestoeld op sensatie en actie. Liefhebbers daarvan zullen die film zhoger waarderen. Hotel Rwanda gaat veel meer in op de druk en de psychische hoogspanning waaraan mensen bloot staan in oorlogsomstandigheden zonder de nadruk te leggen op sensatie maar juist meer meer op integriteit en geloofwaardigheid. Hotel Rwanda vind ik daardoor een enorme goede film en Blood Daimond maar middelmatig.

Gaat ook over de genocide in Rwanda

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Bekijk dan zeker ook maar eens "Sometimes in April".

Gaat ook over de genocide in Rwanda[/quote]

avatar van Jeauhan

Jeauhan

tonnyhk schreef:

Gaat ook over de genocide in Rwanda

Ga ik zeker doen. Ik heb de beschrijving van de film gelezen en dit spreekt me erg aan. Bedankt voor de tip ![/quote]

Idemdito!

avatar van valerio2003

valerio2003

sometimes in april is echt heeeeeeel goed,zeker kijken mensen.

avatar van valerio2003

valerio2003

trouwens shooting dogs is ook super.

avatar van LindaXme

LindaXme

Dit is echt een hele mooie film. Hierdoor heb ik een beter beeld gekregen van wat er nu werkelijk gebeurd is in 1994. Belangrijk vind ik ook dat het geweld niet echt gedetailleerd uitgebeeld wordt, waardoor de nadruk meer wordt gelegd op de gevoelens van de hoofdrolspelers. Dat maakte de film vooral speciaal.

avatar van TerryA

TerryA

valerio2003 schreef:

trouwens shooting dogs is ook super.

Shooting Dogs vind ik beter - in deze (Hotel Rwanda) kreeg ik steeds meer het gevoel dat ze de impact express hebben vermindert vanwege sponsors en hollywood imago te behouden!

TerryA schreef:

In deze (Hotel Rwanda) kreeg ik steeds meer het gevoel dat ze de impact express hebben vermindert vanwege sponsors en hollywood imago te behouden!

Nee dat klopt niet, Hotel Rwanda is juist gemaakt zonder grote geldschieters. Dit omdat de regisseur geen grote kniebuiging naar Hollywood wilde doen maar onafhankelijk en na zijn eigen idee en dat van de echte Paul deze film wilde maken.

Dat de realiteit anders is zal best, des te zuurder natuurlijk als mensen alsnog dat gevoel krijgen.

Madecineman (moderator films)

Dat lijkt me vooral het probleem van die "zure" kijkers dan toch (no offense btw )

bof, Hollywood heeft volgens mij geen eenzijdig patent op meligheid en bombast. Je kan wel een andere film wíllen maken, maar dan moet je het ook nog kunnen.

Madecineman (moderator films)

Over de eventuele meligheid en bombast van deze film verschillen we van mening, dat heet smaak maar dat de film een bepaalde integriteit bezit die los van Hollywood staat lijkt me toch vrij duidelijk.

Madecineman schreef:

Inderdaad. Van die mensen die heel hard hun best doen om alles maar sentimentoproepend te vinden ook al gebeurt het recht voor hun neus. .

Het oproepen van sentiment staat gewoon los van wat er voor je neus gebeurt. Het punt blijft de manier waarop je de realiteit weergeeft. En dat kan je erg melig en sentimenteel doen, of heel droog en to the point.

Ik kijk waarschijnlijk niet genoeg Hollywood producten meer (mis dan ook vergelijkingmateriaal als een Blood Diamond oid ) om het verschil te zien. Vond het in ieder geval niet opvallend anders.

Madecineman (moderator films)

Zolang de sentimenten oprecht zijn heb ik er geen probleem mee, het zijn vooral de valse sentimenten die mijn tenen doen krommen.

Nou ja, ik vind dat deze film duidelijk een hart en ziel heeft. De film wil oprecht iets vertellen over onmenselijk leed en afschuwelijke gebeurtenissen in het recente verleden in Rwanda waar de hele wereld met zijn handen in de zakken naar heeft staan te kijken. Het is gebaseerd op de memoires van de echte hoteleigenaar en het doet de mensen uit Rwanda zelf schijnbaar ook erg veel. Hoeveel duidelijker wil je het eigenlijk hebben? Zo'n Blood Diamond balanceert wat mij betreft te veel op 2 benen, een spectaculaire blockbuster willen zijn met grote namen maar dan wel iets verantwoord... Tja, zoiets werkt voor mij toch een stuk minder dan zie ik liever een Hotel Rwanda of aan het ander einde van het spectrum Lord of War bv.

avatar van desteven007

desteven007

Deze wil ik vast en zeker eens zien,

hij komt 2 Juli op canvas.

avatar van The Oceanic Six

Ik had al wel wat gehoord en gelezen over deze film, maar ik kende hem zelf niet. Hoogste tijd om hem eens te proberen na alle positieve reactie's.
De film is zeker een aanrader! Het is een mooi en sterk verhaal waarin je de waanzin van de oorlog in Afrika krijgt te zien. Hutu's en Tutsi's die elkaar afmaken om wat? De film wilt niet shockeren met veel geweld en bloed, dat zie je juist niet veel. De film wilt veel aan je verbeelding overlaten en dat lukt goed. Zeker ook door het overtuigende acteerwerk. Ik vond buiten de hoofdrolspeler ook de VN generaal sterk overkomen die probeerde zoveel mogelijk goed werk te doen.
Puntje van kritiek (niet echt kritiek, meer een opmerking) is wel dat ik me afvraag of dit volledig waarheidsgetrouw is. Ik bedoel, zou je echt op de lokale radio rebellen horen roepen een bepaalde familie die uit het hotel ontsnapt te zoeken en te doden? Ik vroeg me af of dit niet wat aangepast was voor de film, om zijn familiedrama nog wat aan te dikken.
Maar buiten die opmerking een erg goede film, zeker een aanrader.

avatar van smeetsm

smeetsm

geweldige film, en wat een "helden"die blauw helmen. Meer dan plaatsvervangende schaamte viel me ten deel bij het zien van deze film, en begrijpen wat de internationale troepen, bedoelen met passieve hulp bieden. Schande en nog eens schande. De film heeft mij echt geraakt.

en inderdaad, Kijk ook naar Sometimes in april.

avatar van wibro

wibro

Ik heb deze film dit jaar 2 keer gezien. Ik vond het een zeer indrukwekkende film. Het liet ook duidelijk zien waar de VN troepen voor dienden. Gewoon de wacht houden en als het te erg wordt, dan geldt het parool; "Rennen jongens!". Ooit ben ik in een uitzending over de genocide in Ruanda dit ter ore gekomen. Er werd aan een franse VN soldaat gevraagd, of de moordpartijen op de Tutsi's geen indruk op hem gemaakt hadden. Hij gaf toen het eerlijke antwoord; "Neen, het deed me helemaal niks". Wat die franse soldaat zei gold eigenlijk voor het hele VN corps in Ruanda. Het leven van een afrikaan is gewoon niet belangrijk genoeg om je leven daarvoor in de waagschaal te leggen. In het kort gezegd; hoe wij over de afrkaanse bevolking denken is nog precies hetzelfde als zo'n 200, 300 jaar geleden toen wij ze goed genoeg vonden voor de slavernij. Daar moet er wel bij gezegd worden dat de buurlanden van Ruanda zich ook totaal niet interesseerden voor wat zich in dat land afspeelde. Het liet hun helemaal koud.

btw Op het ogenblik schijnt de sitauatie in Ruanda behoorlijk stabiel te zijn.

Wil je zien waar de VN troepen voor dienen moet je Warriors maar een keer kijken. De VN speelt een weinigzeggende rol in deze film.

avatar van Pim1993

Pim1993

ik ben benieuwd vanavond! om 20:40 op België 1 was het?

avatar van wibro

wibro

Onderhond schreef:

Hoezo, vielen de Belgische paracommando's dan niet onder de VN?

En wat de film "Warriors" betreft; Jij bedoelt zeker de Britse miniserie geregisseerd door Peter Kosminsky. Er zijn namelijk nogal veel films die de naam "Warriors" in hun titel hebben.

Die bedoel ik inderdaad (al is er ook een filmversie van geknipt).

En het gaat mij er niet om of de Belgische paracommandos al dan niet onder de VN vielen, wel dat deze film niet bepaald een goed beeld schept van hun taken en bevoegdheden.

Volgens mij geven beide films eigenlijk precies hetzelfde machteloze weer.

Met dat verschil dat Warriors daar helemaal rond gebouwd is, en Hotel Rwanda over de strijd van de Rwandezen gaat. Je kijkt in deze film niet meteen met de VN mensen mee, eerder met de lokale bevolking.

Vond de machteloosheid van de VN hier niet erg sterk naar voor komen in ieder geval. Leek mij ook geen hoofdthema van de film te zijn.

Onderhond schreef:

Huh? Er wordt toch aardig wat rondom Noltes personage en missie gedaan...

Wat ik er mij van herinner (en blijkbaar ook al wel vergeten was) zijn dat toch vooral bijrollen. Een strootje waar Cheadle zich aan vasthoudt, maar niet de kern van de film.

Iets wat bij Warriors dus wel het geval was, waar zowet alle hoofdpersonages VN militairen zijn.

Tuurlijk is het in Warriors wat meer gefocust op de VN.

Het allerbeste daaromtrent is natuurlijk No Man's Land, dat is echt helemaal gericht op de machteloosheid van de Blauwhelmen.

Wil ik dan nog wel een keertje zien. De economischere speelduur kan alleen maar een voordeel zijn.

't is in ieder geval iets dat mij niet is bijgebleven van Hotel Rwanda, hoewel dat misschien niet echt een goed uitgangspunt is.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Heb er maar paar stukjes van gezien op school, dingen die ik heb gezien waren wel indrukwekkend.

Ga nog niet stemmen, eerst maar keer helemaal kijken.