• 9.415.220 stemmen

King Kong (2005)

Avontuur / Actie | 187 minuten / 201 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Actie

Speelduur: 187 minuten / 201 minuten (extended edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Naomi Watts, Jack Black en Adrien Brody

Releasedatum: 14 december 2005

Plot King Kong

"The eighth wonder of the world."

De jaren 30. Een groep filmmakers reist af naar een legendarisch eiland om een film op te nemen. Eenmaal aangekomen blijken alle geheimzinnige verhalen over het eiland op waarheid berust: het eiland wordt bevolkt door mysterieuze inboorlingen en vele gigantische beesten. Hoofdrolspeelster Ann Darrow wordt de gevangene van één van deze beesten: de acht meter grote gorilla Kong. De filmcrew trekt er vervolgens op uit om haar te redden.

Reinbo schreef:
Je hebt blijkbaar mijn inleiding over het hoofd gezien.
Die heb ik niet over het hoofd gezien.
Reinbo schreef:
Ik weet, zie en snap dat de film andere uitgangspunten heeft.
Alleen je doet er dus niets mee, dat is vrij zonderling.

Reinbo schreef:
Die nieuwe en ireële uitgangspunten spreken mij echter niet aan, sterkre nog ik vind dat ze het origineel totaal verkracht hebben! Precies door de het toevoegen van de bespottelijke wederzijdse romantsche relatie tussen Kong-Darrow.
Dat "bespottelijke" , dat vindt jij dus. Ik zeg dat het een nieuwe dimensie aan de hedendaagse film cultuur heeft toegevoegd : een emotionele band tussen mens en dier, dat voorheen alleen te zien is geweest in b.v. tekenfilms.
Een nieuwe dimensie die mogelijk gemaakt is door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van CGI : de op Kong toegepaste facial motion capture. Je hebt er duidelijk moeite mee het origineel uit 1933 los te laten, je bent dus op zoek naar een kopie met alleen betere special effects om daarna zeker weer af te kraken dat de film een kopie is van het origineel en er niets nieuws aan heeft toe te voegen. Daar schieten we echt niets mee op , met dat soort mensen. Je bent gewoon nog wat traag, denk ik, om nieuwe ontwikkelingen in de filmindustrie als aanwinsten te beschouwen die het echt wel zijn.

Reinbo schreef:
Ik ben ook juist een groot fan van het origineel en het eerdere werk van PJ ook. Vandaar mijn telleurstelling in deze remake.
Ja, dat moet je niet doen.... Jij bekijkt de film dus nog steeds niet als een film op zich en dat is zonde van het filmgenot.

Reinbo schreef:

Ik snap nog steeds niet dat mensen het als een romantische relatie zien, Kong geeft om Ann en herkent haar omdat zij de enige is die hem niet beschiet en hem niks aandoet, niet omdat hij 'verliefd' is op haar.

avatar van lauwi_b

lauwi_b

Heb deze film gisteren gezien in de bios, moet zeggen ik was niet geheel onder de indruk van het begin ondanks de mooie beelden. Na een uur barst de film los en is het een grote achtbaan, tot het toch wel ontroerende einde.

Specialeffects zijn super, verhaal misschien niet altijd geloofwaardig maar zeker een van de betere films van de afgelopen tijd daarom van mij 4,5*

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

feanaro surion schreef:

Het mag algemeen bekend zijn dat Kong verliefd was op Ann.

avatar van ikisfilmgek

ikisfilmgek

lekker gevecht tussen King Kong en 3 t-rexen.

Angrod_Pallanén schreef:

Het mag algemeen bekend zijn dat Kong verliefd was op Ann.

Algemeen bekend, wat een bullshit, het is maar wat je uit de film haalt, en het gedrag van Kong is juist gebaseerd op dat van echte gorilla's, zie het eerder als een mens-huisdierrelatie dan als 'liefde'.

feanaro surion schreef:

Je draait het om, het bespottelijke is niet dat Kong An leuk vind, maar juist dat An Kong leuk vind.

fruitvlieg schreef:

En hij bazelde maar door.....

Maar dan is het alsnog

zie het niet als liefde maar meer als een huisdier-mens relatie

avatar van Reinbo

Het gaat hier om kidnapping door een groot monster kan daar geen huisdier mens relatie van maken.

feanaro surion

Hetzelfde als een hond die tegen je opspringt, alleen is het hier een gorilla en is hij verschrikkelijk groot

avatar van Reinbo

Nou jongens, ik vind het fantastisch geweldig, prachtig! Tuurlijk hadden ze eerder moeten doen, gemiste kans! Als ik de volgende keer door een grote aap door de jungle wordt gesleept ga ik ook kunstjes voor hem doen.

Nou goed?

feanaro surion

Laat maar, ik zie het alleen niet als 'liefde' maar dat wil er bij jou (en anderen) niet in..

avatar van Reinbo

En ik zie het als een ongelooflijk stomme verandering ten opzichte van het origineel maar dat wil er bij jou (en anderen) niet in.

feanaro surion

Klopt, voor mij werkt het, voor jou niet

avatar van Materny

Materny

Ik was over the enthousiast in het begin met deze film.

Maar nu heb ik hem voor de 2x gezien en is de spanning eraf ben ik tot de conclusie gekomen dat er meer in gezeten had.

Kong ziet er fantastisch uit maar sommige scene''s duren te lang, zijn onmogelijk of voegen gewoon geen waarde toe aan de film.

3.5*, dat hou ik eraan over.

Reinbo schreef:

En hij bazelde maar door.....

Ik ken nog iemand die maar door loop te bazelen zonder dat iemand er ook maar wat wijzer van wordt :

Reinbo schreef:

Nee, nogal wiedes dat dat er bij niemand in wil, niemand zit te wachten op een exacte kopie van het origineel, alleen jij blijkbaar. Daargelaten alle positieve veranderingen die deze film met zich heeft meegebracht.

:Z

fruitvlieg schreef:

Ik denk dat alleen Reinbo daar eigenlijk op zit te wachten.

Het origineel is, als je het nu bekijkt een werkelijk doodsimpel horrorfilmpje, waar werkelijk niets genietsbaars meer aan is. Dit was dus écht één van de positieve veranderingen van de King Kong anno 2005, het feit dat Kong en Ann Darrow zich samen wilden beschermen tegen al te schietgrage personen. Je zou inderdaad makkelijk kunnen gaan spreken van een emotionele band tussen die twee. Heel erg mooi voor het voetlicht gebracht door Peter Jackson.

avatar van Reinbo

Ik zit niet op een kopie te wachten. En als je mijn eerste post goed hebt gelezen dan zie je ook dat ik de veranderingen in het eerste uur en de digitale effecten prijs. Waar ik me echter mateloos aan stoor (zoals ik nu al vaak genoeg heb geschreven) is de romantische twist namelijk de manier waarop An zich opstelt naar Kong In dat opzicht is het origineel veel beter en geloofwaardiger, VIND IK! Een doodsimpel horrorfilmpje vind ik namelijk al gauw veel beter dan een romantische blockbuster. Maar ik ben blij voor jullie dat je ervan hebt genoten.

Origineel 5*
1976 versie 2,5*
2005 versie 2005* (zonder onzinnge Kong-darrow band was dat waarschijnlijk 4* geweest)

zephyr

Die twist is er puur voor Ann's overlevingsstrijd in de jungle, Kong moet haar namelijk beschermen tegen allerlei andere rovende sauriers. Ann paait hem alleen maar een beetje : zij zou hem nog nodig kunnen hebben op dat eiland. Niets anders dan voor bescherming. En zo gebeurt het dus ook : Ann's leven stond op het spel en ze werd uiteindelijk door Kong gered. En wat betreft die geloofwaardigheid : ik vind het niet zo belangrijk. Belangrijker is dat de film mij kan boeien en dat ik mij kan verplaatsen in de hoofdpersonen, hetgeen in dit geval allebei uitstekend gelukt is.

zephyr schreef:

Ik heb de film heus wel begrepen.....

Reinbo schreef:

Ik heb de film heus wel begrepen.....

Jammer , dat je er door die "romantiek" niet van hebt kunnen genieten zoals anderen dat wel hebben kunnen doen. Niet moeilijk toch om een beetje romantiek tussen een CGI-gorilla en een aardige blonde actrice te verdragen?

avatar van Reinbo

Ach ik heb er best van kunnen genieten, vooral het eerste uur was fantastisch, uiteindelijk toch nog 2,5* gegeven.

Ik had alleen gezien mijn bewondering van Jackson en het origineel op veel meer gehoopt. Daarom idd doodzonde van die absurde romantiek en de onzinige eindscene en dan bedoel ik vooral dat An probeerde de kogels voor Kong op te vangen. Een beetje verdraagzaamheid, prima, maar die scene op het ijs was echt niet om aan te zien.

Reinbo schreef:
en dan bedoel ik vooral dat An probeerde de kogels voor Kong op te vangen.

Beetje zwak uitgedrukt denk ik : ze probeerde piloten te bewegen niet op Kong te schieten. Logisch denk ik wanneer je zelf je leven te danken hebt aan die gorilla.

Reinbo schreef:
Superscene was dat. Leer verdragen! Dan had je dit ook onwaarschijnlijk mooi gevonden.

fruitvlieg schreef:

Dan had je dit ook onwaarschijnlijk mooi gevonden.

Nee hoor, ben nooit zo'n sucker voor misplaatste suikerzoete sentimentele romantiek geweest.

avatar van frankstruijk

frankstruijk

Vond dat de film wel erg lang duurde had makkelijk een uur korter gekunt!

verder was het einde natuurlijk erg triest

avatar van INCTRL

INCTRL

Vond de film eigenlijk te kort. Had best een uurtje langer (Extended DVD edition??? ) gekund hadden we de verscheping van Kongetje ook kunnen zien.

*4,5

avatar van Leno

Leno

De eerste anderhalf uur vond ik goed, met schitterende decors van New York in de jaren '30. Op het moment dat de aap zijn intrede doet, valt alle geloofwaardigheid weg en werken een aantal scenes op de lachspieren. Ik lag zelfs een keer dubbel van het lachen, ik bleek met mijn metgezel de enige.. vooral die scene dat die vrouw trucjes gaat doen voor de aap, en de scenes waarin de aap de vrouw redt van 3 dino's
Het einde is overbekend en vergezocht. Al met al was het uitstekend vermaak, dat wel. Leuke rol van Jack Black ook.