menu

King Kong Lives (1986)

mijn stem
1,74 (142)
142 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Sciencefiction
105 minuten

geregisseerd door John Guillermin
met Linda Hamilton, Brian Kerwin en Peter Elliott

Het blijkt dat King Kong het debâcle op de toren heeft overleefd en momenteel kunstmatig in leven wordt gehouden door een geheime groep wetenschappers. Dit om een synthetisch hart te fabriceren. Wanneer dit gelukt is, dient het uitgeprobeerd te worden en de enige geschikte is een vrouwelijke Kong die zojuist gevangen is op Borneo. King Kong besluit vervolgens dat hij 'zijn dame' dient te bevrijden.

zoeken in:
avatar van predator
0,5
uitmelken van een formule, heel jammer

avatar van movie acteurs
3,0
Toch enigszins een aardig filmpje. Die verschrikkelijke aap ziet er dramatisch uit. Maar voor de rest is het een aardig vermakelijk en best lekker fout filmpje dus een 2.5.

avatar van Phantasm
3,5
Ik had er geen al te hoge verwachtingen van, maar het viel me reuze mee, leuk amusement.

0,5
Guillermin mag dan over oneindig veel inspiratie beschikken; daar maak ik ruimte voor: 0.50 (0.70)
Hoe verzint men het elke keer toch weer. Aan inspiratie geen gebrek in dit vervolg van Guillermin op zijn eerdere King Kong productie. Echter, de inspiratie mag dan in overvloed aanwezig zijn, tot goede resultaten lijdt het geen moment. Het script is ronduit lachwekkend, zwiert van de ene scene naar de andere, speelt de cast werkelijk helemaal niets klaar, om over de technische kwaliteit van dit vervolg maar helemaal te zwijgen. De apen ogen daarnaast uitermate onnatuurlijk, om over de baby aap maar te zwijgen als deze aan de lianen slingert. Hilariteit ten top. Verder is ook de lelijke greenscreen weer tot in den treure toegepast. We leven inmiddels tien jaar verder, maar daar is in deze prent helemaal niets, maar dan ook echt helemaal niets van te merken. Onthutsend.

avatar van baspls
2,5
Zo slecht kan het toch niet zijn?

avatar van baspls
2,5
Beter dan ik dacht. Zo slecht als men beweert is het nou ook weer niet.

Voor 1986 is het allemaal wel erg knullig (daarbij had mijn versie ook nog erg slecht beeld waardoor ik het gevoel had dat deze uit begin 70's kwam). Het verhaal slaat eigenlijk nergens op. Waar komt die vrouwtjes king kong vandaan? Een paar scènes vond ik wat overbodig en het is iets wat langdradig gefilmd. De muziek is ook wel erg minder, John Barry deed het beter.

Erg matige film en veel minder dan zijn voorganger maar door het acteerwerk van Linda Hamilton, John Ashton en Peter Michael Goetz en het feit dat het nog best vermakelijk was is het nog een redelijke film.

avatar van HK Senator
2,5
De poster hierboven is vele malen mooier dan de film zelf. Die is een dappere maar compleet mislukte poging een vervolg te maken. Het begint nog redelijk maar na 5 minuten weet je het. Dit wordt prut. En wat heeft Linda Hamilton bezielt om dit te gaan doen? Vermakelijk slecht allemaal en daarom een 2.5 voor de moeite.

avatar van Metalfist
1,5
Yeah, why not... we're primates, too

King Kong Lives heeft alles in zich om een goede film te zijn. De remake van King Kong uit 1976 was een goede film en zowel producer Dino De Laurentiis, regisseur John Guillermin alsook Carlo Rambaldi (weliswaar zonder zijn special effects collega's Glen Robinson en Frank Van der Veer) keerden voor deze sequel 10 jaar later terug. Een rechtstreekse sequel zelfs aangezien, zoals de titel al doet vermoeden, het blijkt dat onze harige vriend zijn tripje naar de WTC torens heeft overleefd, en het was afwachten of de film aan de verwachtingen ging kunnen voldoen.

Ik kan vrij kort zijn: King Kong Lives zit op eenzelfde niveau als Son of Kong en dat is gewoon slecht. Op nog geen 5 minuten tijd blijkt er opeens een vrouwelijke Kong te bestaan (de makers benutten de kans trouwens niet om voor Queen Kong te gaan, maar kiezen voor het flauwere Lady Kong) en vanaf dan gaat het van kwaad naar erger. De manier waarop Kong terug tot leven wordt gewekt is op zich nog wel leuk gedaan, maar hoewel we af en toe nog eens de vernielzuchtige Kong te zien krijgen, speelt het merendeel van de film zich af als een romantisch uitje tussen twee verliefde tieners. Ondertussen moet er ook nog een romance tussen de twee hoofdrolspelers worden geforceerd en die stelt ook bitter weinig voor. Sowieso wel jammer dat er met uitzondering van de flashback aan het begin van de film niet meer moeite wordt gedaan om dit te linken aan het origineel. Halverwege wordt er even op een feestje vermeldt dat men het vermoeden heeft dat Borneo (waar Lady Kong wordt gevonden) ooit eens gelinkt is geweest het eiland van Kong, maar je zou vermoeden dat Jack Prescott of Dwan uit de vorige film toch ook nog zouden komen opduiken. Waarschijnlijk een kwestie van geen zin/te veel geld vragen van Jeff Bridges en Jessica Lange.

Want het is een geheel nieuwe cast die hier in meespeelt. Nadat Linda Hamilton haar grote doorbraak kende in 1984 door tegenover de gigantische Schwarzenegger te spelen, dacht ze dat het een goed idee was om tegenover een gigantische aap te spelen. Ze had beter eens twee keer nagedacht, want hoewel Hamilton nog een bewonderenswaardige poging doet, is ze hier niet echt op haar plaats. Vooral omdat de romance met Brian Kerwin kant noch wal raakt en dan moet er halverwege nog zo'n vreselijk personage als Lt. Col. R.T. Nevitt aan te pas komen. Als er ooit een stereotiepe militair is geweest (inclusief zonnebril en een dikke sigaar tussen zijn lippen), dan is het de invulling van John Ashton wel. Qua effecten trouwens wel nog altijd degelijk. De ervaring die 10 jaar geleden was opgedaan heeft zijn vruchten afgeworpen. Sowieso is dit een genre dat in de loop der jaren veel aan populariteit heeft gewonnen en dus ook de nodige mensen heeft voortgebracht die met zo'n monsterfilm kunnen werken.

Op zich nog wel een leuk uitgangspunt om Kong eens een vrouwtje te laten ontmoeten, maar de uitwerking had stukken beter kunnen zijn. Hamilton redt nog wat de meubelen, alsook de indrukwekkende Kong(s) en verder is het allemaal nogal Kong-onwaardig. Ik wil vernielzucht zien, niet Kong Kong die een etentje regelt voor zijn vrouw!

1.5*

avatar van alexspyforever
1,0
100 minuten is natuurlijk veel te lang voor een sequel die eigenlijk niet nodig was. Niemand van de personages (behalve uiteraard Kong zelf) uit de film van 1976 keert terug. Je krijgt hen enkel te zien in een flashback in hert begin van de film. Een Kong girl is er niet, deze rol wordt enigszins ingevuld door Linda Hamilton. Zij is het enige interessante personage de rest zijn allemaal saai. Er is wel de nodige actie helaas niet zo veel. Het meeste interessante is als Kong even wat kannibalistische trekken toont bij een aantal halfdronken hillbilly jagers en op het laatste dan dat gevecht met de tanks Een lady Kong was een leuk idee, maar erg veel krijgt ze in deze film niet te doen. De relatie tussen Kong en de Lady is aardig maar ik hoopte dat ze samen de boel wat meer op stelten zouden zetten. Uiteindelijk best een saaie zit.

avatar van Theunissen
0,5
Deze King Kong film is het vervolg op de mislukte remake "King Kong" uit 1976 (eveneens van dezelfde regisseur), die ik in de afgelopen dagen heb bekeken, en ondanks dat ik kon weten dat dit wel eens een hele slechte film zou kunnen zijn, heb ik hem gisteravond toch bekeken (zelfkastijding heet dat ) en vooral omdat ik zag dat Linda Hamilton (vooral natuurlijk bekend vanwege de eerste twee "Terminator" films) erin meespeelde. En na de film gezien te hebben (al vrij snel begon ik daarbij de film op 1,5 en 2,0 snelheid vooruit te spoelen, waarbij ik wel nog ondertiteling had en ook geluid) moet ik zeggen dat de kitscherige en zwaar overdreven filmposter beter is dan de film zelf, want die is gewoon troep.

In dit vervolg draait het om dokter Amy Franklin (Linda Hamilton), die erin geslaagd is om de reuzenaap "Kong" gedurende tien jaar kunstmatig in leven te houden. Nu heeft ze echter bloed nodig om "Kong" een kunsthart te kunnen geven. De avonturier Hank Mitchell (Brian Kerwin) die in de jungle van Borneo is, komt dan ook als geroepen en vooral omdat hij wonder boven wonder een vrouwtjes "Kong" gevangen heeft. Ze wordt naar Amerika gebracht om "Kong" een bloedtransfusie te geven. Nadat "Kong" is bijgekomen van de succesvolle operatie en het vrouwtje heeft geroken, breekt de hel los en ontsnappen de twee apen en wordt de jacht op hun opnieuw geopend.

Het hele verhaal (de film opent overigens met een samenvatting van circa twee minuten van het einde van de film "King Kong (1976)", waarna we in 1986 in Atlanta in een instituut belanden) en de uitvoering ervan is gewoon flauw, slecht, oogt goedkoop en lachwekkend en is eigenlijk te achterlijk voor woorden. Ook in dit vervolg wordt "Kong" weer neergezet als geile reuzen aap en dat is in dit vervolg o.a. te zien aan zijn daden (hij maakt namelijk het vrouwtje "Kong" gelijk zwanger), maar ook weer aan een aantal dialogen, zoals onderstaande:

"De geile reus ruikt een vrouwtje van kilometers afstand".

Sowieso zijn de dialogen in deze film geregeld lachwekkend, zoals de scène waar Hank Mitchell en het vrouwtje "Kong" per vliegtuig in Amerika aankomen en journalisten hem vragen stellen en hij daarop antwoorden geeft zoals:

Journalist: Hoe kreeg u haar uit de jungle ?
Hank: Met een spoor bananen.

Journalist: Laat u haar dekken ?
Hank: Of ik dat zelf ga doen ?

Toen was de film overigens nog enigszins leuk, maar helaas gaat het vrij snel bergafwaarts met het verhaal, als "Kong" en "Lady Kong" (zo wordt het vrouwtje namelijk genoemd) ontsnappen en er dan een romance tussen hun ontstaat (echt lachwekkend slecht), wat uiteindelijk resulteert dat "Lady Kong" zwanger raakt (je ziet dan ook duidelijk dat ze opeens borsten heeft) en op het einde een zoon baart. "Kong" ziet zijn zoon overigens maar eventjes, omdat hij uiteindelijk weer dood gaat aan zijn zware verwondingen opgelopen tijdens het eindgevecht met het leger, waarna "Lady Kong" en haar jong gaan daarna terug naar Borneo. De film (die circa 95 minuten duurt) is daarna gelukkig ook afgelopen.

Overigens is het ook wel lachwekkend als je "Kong" op een gegeven moment krokodillen ziet eten, hij op een Lamborghini trapt (daarbij wordt dan door een jongen gezegd, die in de auto wilde stappen, "Mijn vader vermoordt me"), er een golfbal tegen zijn hoofd wordt geslagen en als hij door jagers bedolven wordt onder stenen (de jagers hebben namelijk springstof gebruikt), waarbij alleen nog zijn hoofd uitsteekt. De jagers hadden dat wel beter niet kunnen doen (en al zeker niet hem daarna pesten/pijnigen met vuur), want als "Kong" zichzelf bevrijdt, trekt hij boos één van de jagers uit elkaar en een ander eet hij zelfs op.

Visueel gezien zit het er allemaal belabberd en erg goedkoop uit en vooral "Kong" als zwarte aap en "Lady Kong" als bruine aap, die grotendeels gespeeld werden door een acteur in een pak. De film was sowieso financieel gezien een flop en bracht slechts 4,7 miljoen dollar op in de bioscopen, terwijl de kosten voor het maken ervan 10 miljoen dollar waren.

De cast weet deze film ook niet te redden, waarbij ik wel moet zeggen dat Linda Hamilton en Brian Kerwin het nog enigszins verdienstelijk deden en dat omdat Brian Kerwin voor een heel klein beetje humor zorgt en Linda Hamilton omdat ze er wel leuk en mooi uitzag (loopt ook regelmatig rond met naaldhaken) en ze is bij één scene ook heel eventjes topless te bewonderen en dat als ze uit een slaapzak stapt, waarin ze samen met Hank Mitchell heeft geslapen. De overige cast is tenenkromend slecht en dan doel ik vooral op John Ashton in de achterlijke en clichématige rol van kolonel Nevitt, die koste wat kost "Kong" wilt doden. Net als "Kong" zal hij het ook niet overleven, want "Kong" slaat hem uiteindelijk met de vuist dood.

Al met al is dit gewoon een erg slechte King Kong film, die het aankijken eigenlijk ook niet waard is (hooguit nog voor Linda Hamilton) en waarbij werkelijk alles ook flauw, slecht, goedkoop en lachwekkend is.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:38 uur

geplaatst: vandaag om 07:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.