Genre: Avontuur / Actie
Speelduur: 187 minuten / 201 minuten (extended edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten / Duitsland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Naomi Watts, Jack Black en Adrien Brody
Releasedatum: 14 december 2005
Plot King Kong
"The eighth wonder of the world."
De jaren 30. Een groep filmmakers reist af naar een legendarisch eiland om een film op te nemen. Eenmaal aangekomen blijken alle geheimzinnige verhalen over het eiland op waarheid berust: het eiland wordt bevolkt door mysterieuze inboorlingen en vele gigantische beesten. Hoofdrolspeelster Ann Darrow wordt de gevangene van één van deze beesten: de acht meter grote gorilla Kong. De filmcrew trekt er vervolgens op uit om haar te redden.
- Trailer (YouTube)
Hayes
Choy
misteryland
fantastische film
heb er echt van genoten zowel in de cinema als thuis
de films van Peter jackson mogen er echt wel wezen
een aanrader voor iedereen
verhaal
acteerwerk
muziek
effects
5/5
domkey
Wat een broodje-aap verhaal, tjonge jonge.
Shelley 77
Prachtige film al mocht het begin ( voor ze op het eiland zaten ) wat korter. Maar dat mindert niks aan mijn score want de rest was fantastisch.
zillah
Wat voelde ik me ellendig toen ik die flink uitvergrote insecten in beeld zag komen, mijn haren gingen overeind staan!
MNV2
- 1900 stemmen
I'm offering you money. Adventure, fame, the thrill of a lifetime, and a long sea voyage.
Ondertussen is dit alweer mijn tweede herziening van King Kong '05 en ik blijf het een enorm knappe remake vinden waar toch wel enkele minpuntjes op aan te merken zijn. Al zullen de meeste mensen die de originele King Kong niet gezien hebben, hier ook niet echt van wakker liggen want de film nadert de perfectie voor een avonturenfilm.
Het is altijd al Peter Jackson's droom geweest om een King Kong remake te maken en wanneer hij aan dat project wou beginnen eind jaren '90 kreeg hij geen toestemming van de studio. Het is dan ook dankzij het succes van zijn meesterlijk verfilmde Lord of the Rings-trilogie dat hij het project in handen kreeg. De studio had zelfs zoveel vertrouwen in hem dat hij niet alleen het grootste salaris ooit kreeg voor een regisseur maar ook nog eens een record-brekend budget. En het resultaat mag natuurlijk gezien worden want de film is op vlak van cinematografie een waar meesterwerkje.
Er zijn opvallend veel verschillen tussen de originele en de moderne King Kong, al is van het hoofdverhaal nauwelijks afgeweken. De film volgt namelijk dezelfde hoofdlijnen als het originele avontuur, het verhaal wordt ook hier opgebouwd in drie hoofdstukken die lineair op elkaar volgen. Het eerste is de bootreis naar een mysterieus eiland met de naam Skull Island, opvallend daarbij is dat Peter Jackson het personage Jack Driscoll verandert heeft van de eerste stuurman uit King Kong '33 naar de bekende scriptschrijver uit deze film. Maar vele personages uit de versie van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack komen hier gelukkig terug in voor, zo ook kapitein Englehorn, Carl Denham, Ann Dorrow enz. Tegelijkertijd zijn er ook wat personages aan toegevoegd waaronder Jimmy en Bruce Baxter. Het tweede hoofdstuk dat beide films gemeen hebben met elkaar is het stuk op Skull Island. Ook hier kun je je aan een achtbanenrit van de meest ongeloofelijke gebeurtenissen verwachten en Peter Jackson is ook hier gelukkig trouw gebleven aan het origineel afgezien van een paar kleine afwijkingen links en rechts. Vele gebeurtenissen waren dan ook heel herkenbaar: Het gevecht tussen Kong en de T-Rex, de boomstamscène, de dinosaurussen enz.
Het derde hoofdstuk en ook één van de meest legendarische uit de filmgeschiedenis is die in New York waarbij Kong met Ann Dorrow op het Empire State Building kruipt (wat in de jaren '30 het hoogste gebouw ter wereld was) en daar aangevallen wordt door tweedekkertjes. Ook de bekende eindzin is hier trouwens weer van de partij: It's beauty who killed the Beast.
Ik vond het een jammere keuze van Peter Jackson om Kong gevoelens te geven voor Ann Dorrow, wat toch wel enorm afwijkt van de visie die Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack hadden op de reuzegorilla. Zij wouden namelijk een monster crëeren dat lichtelijk geïnteresseerd was in zijn prooi en dat voor niemand zou laten afstaan, een beetje zoals een klein kind dat zijn favoriet stukje speelgoed beschermt. Anderzijds bekeken vind ik het wel van lef getuigen om Kong op een heel andere manier neer te zetten en heb ik daar ook wel respect voor, toch verkies ik de originele, gevoelloze versie van Kong.
Logisch ook dat de film er veel beter uitziet dan het origineel, de visuele effecten die vooral berusten op cgi zien er bijzonder mooi uit en laten duidelijk zien waartoe we tegenwoordig in staat zijn. Toch heb ik meer genoten van de stop-motion geanimeerde Kong dan van de cgi geanimeerde Kong, om één of andere reden vond ik het veel genietbaarder om de originele Kong door het oerwoud te zien lopen en in een gevecht te zien met een T-Rex, ook al ziet het er een stuk faker uit. Maar Peter Jackson heeft naar mijn mening een waardige, moderne versie van het monster gecrëerd, het had alleszins niet beter gedaan kunnen worden.
Zowel de acteerprestaties als de casting was zeer goed, iedereen leek althans goed in zijn rol te zitten. Jack Black heb ik nooit een goed acteur gevonden, ik vind hem dan ook alleen geschikt om in Amerikaanse komedies te spelen maar hier zet hij zijn rol gewoon met veel overtuiging neer. Ook de andere rollen waren zeer goed gecast, zo had niemand geschikter geweest voor de rol van Ann Dorrows dan Naomi Watts, zag Adrien Brody er echt uit als een schrijver uit de jaren '30 en speelde Thomas Kretschmann zeer goed als Kapitein Englehorn. Verder ben ik ook bijzonder positief te vinden over de soundtrack die geschreven is door één van de betere componisten uit deze tijd, namelijk James Newton Howard en het camerawerk dat zoals gewoonlijk bij de films van Peter Jackson enorm knap is. Een manco aan deze film vond ik dan weer de speelduur die met zijn drie uur toch wat te langdradig is..
Een mooie remake die waarschijnlijk door geen andere regisseur beter gedaan had kunnen worden en die voor een groot stuk trouw blijft aan het origineel..
4.0 sterren
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik zal vast mensen tegen de borst stuiten, maar ik vind KK op zichzelf al niet zo heel veel aan. Dus de klassieker en die uit 2005.
Misschien ben ik een beetje verpest doordat ik PJ altijd alleen maar blijf koppelen aan de LOTR en ik daar echt alles in vind zitten.
Hij kreeg hier succes mee en kreeg dus de kans om KK te kunnen maken. Het kwam toch te snel achter elkaar vond ik, waardoor ik bijna elke keer dacht van wanneer komt Gandalf helpen. De karakters doen mij ook te weinig. Ze mogen dan misschien goed spelen, maar ik kon mij met niemand vereenzelvigen. Geen favoriet zat er bij dus.
De special effects waren gewoon erg goed, maar daar gaat het mij dus bij deze film niet om. Gevoel moet er zijn en het was er niet en het kwam ook niet. Op het laatst had ik bijna zoiets van "he he eindelijk is die mensaap dood", terwijl ik dit 90% van de keren bij dit soort films dus absoluut niet heb en wel nog 10 minuten emotioneel op de bank zit.
Minotaures
Voortaan als je een zin typt en het meevoegt, kan je het meestal binnen een aantal uren het nog bewerken. Als je dat doet, kan je gewoon de zin die je gespoilerd wilt hebben als nog markeren.
Het irritante aan PJ is, dat na LotR, hij deze ook een EE aan heeft vastgelast en dat is de versie die ik zoek... Het is alleen nog de vraag of een winkel de EE nog heeft staan.
neo
Enkele berichten verwijderd. Een mogelijke spoiler svp meteen via een alert melden.
moviemafketel
- 19752 berichten
Apart dat je je eigen berichten niet kan aanpassen wanneer je dat zelf wil eigenlijk. Alsof iedereen altijd binnen een paar uurtjes achter een foutje komt(mensen gaan ook nog wel eens slapen bijvoorbeeld). Nu onnodig veel werk voor moderators, maar goed.
EE van KK, aub niet haha, duurt het nog een uur langer voor die mensaap dood is
serpico
Don MN
Leuke review, MNV2.
Inderdaad, goed stukje
Weet iemand wat er nog in dat kwartiertje wordt toegevoegd?
serpico
Weet iemand wat er nog in dat kwartiertje wordt toegevoegd?
- 19682 berichten
Maar niet hoe King Kong aan boord van het schip werd gehesen terwijl hij knock out was?
wyatt earp
Hij is zeker de moeite waard. De extended scenes in de jungle zijn wel goed maar het voegt opzich niet zo heel veel aan de film zelf toe. De extra's zijn daarentegen wel de moeite waard om eens te zien.
Vinokourov
Apart hoor, waarom moeten avonturenfilms ruim 3 uur duren
? Peter Jackson voegt met deze remake niet zo veel toe aan het origineel. CGI is wisselend: soms verbluffend en soms weer matig. Ook had ik op het eind het idee meer naar een animatiefilm te kijken.
TragieStar.*
Apart hoor, waarom moeten avonturenfilms ruim 3 uur duren
Jaahoor? Het einde leek dus echt niet op animatie hoor. Ik vond het juist een heel zielig einde.
Don MN
Is dat zo belangrijk dan?
- 19682 berichten
Is dat zo belangrijk dan?
Naar mijn mening een groot gemis in deze film.
Dat had een indrukwekkende scène kunnen worden (en een bijna onmogelijke klus!)
Naar mijn mening heeft men zich daar te gemakkelijk van af gemaakt, terwijl aan zoveel andere dingen wel voldoende aandacht werd gegeven.
En dat vind ik heel erg jammer.
wyatt earp
Ik lees hier wel vaker dat users benieuwd zijn hoe ze Kong in het schip hebben gekregen. Waarom is dat zo interessant? Ik denk dat het behoorlijk saaie scenes zou opleveren, die niks aan de film toevoegen.
Helemaal mee oneens.
Lijkt mij behoorlijk spectaculair om Kong met diens omvang en gewicht in het scheepsruim te krijgen van het toch niet al te grote schip(hoe blijft een raadsel)
Maar dan eerst van het eiland af natuurlijk (met een vlot?...Hoe kregen ze hem erop?)
Dat aan boord brengen had m.i. een indrukwekkend schouwspel op kunnen leveren.
Maar wel moeilijk om aannemelijk in beeld te brengen geef ik grif toe.
Het zou mij werkelijk benieuwen welke oplossing daarvoor bedacht had kunnen worden.
wyatt earp
Ik moet toegeven dat ik geen flauw idee heb hoe ze dat eventueel zouden gedaan hebben. Maar ik denk dat het de film nog langdradiger zou maken met scenes die helemaal niet nodig zijn. In mijn ogen totaal overbodig.
MNV2
- 1900 stemmen
Naar mijn mening een groot gemis in deze film.
Dat had een indrukwekkende scène kunnen worden (en een bijna onmogelijke klus!)
En dat vind ik heel erg jammer.
Ik ben blij dat ze dat niet laten zien, het voegt totaal niets toe aan de film en op die manier blijft Peter Jackson trouw aan de originele King Kong uit '33.
- 19682 berichten
Nou ja, laat ik het zo stellen- en daarmee afronden: zolang die scène niet opduikt in het archief van Jackson blijft mijn waardering van 4* voor de film gehandhaafd, haha.
Minotaures
Hierbij een aantal spannede scenes die in de EE is toegevoegd, maar niet in de bioscoop-versie. 'Piranodon attack', de stukje van King Kong tegen de Amerikaans leger en dan nog de ontsnapping uit het Ravijn
Niet de filmpjes bekijken als je de film nog niet gezien hebt!
juhnzun
De eerderen versies vond ik maar erg matig
maar deze uit 2005 vond ik ondanks de iets telange begin een SUPER FILM
yoursins
ik vond de film echt niks aan naar een 1 uur was ik afgehaakt (wonder dat ik het zolang heb vol gehouden) toen vond ik er al niks meer aan. nee, zelf vind ik hem 3 uur te lang heel jammer van me geld. 0.5*
juhnzun
Apart dat je de eerste drie kwatier waarin eigelijk niks gebeurt wel kan volhouden om vervolgens aftehaken waneer de film eigelijk net begint

Kong: Skull Island
2017

King Kong Lives
1986

King Kong
1976

Binnenkort staat Peter Jacksons 'King Kong' op Netflix: 'Het einde zorgde dat ik het toch even moeilijk had'

Netflix verwijdert nog dit jaar een grote hoeveelheid titels, dit zijn de best beoordeelde

Deze waslijst aan goed beoordeelde titels verscheen 1 januari op Netflix

Deze titels voegt Netflix binnenkort toe aan het aanbod

Vozvrashchenie

The Gunfighter
Western, 1950

The Last Samurai
Historisch / Oorlog, 2003
new york cityscreenplayshow businessfilm bedrijfexotic islandmonsterinheemshuman animal relationshipschipgrote depressiegiant insectremakeprehistoric creatureking kongdinosaurusschepselkaijuprehistoric creatureempire state buildinggiant apewoman in periljaren 30giant gorilla king kong