Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Hip-Hop Drunkie
Een Hip-Hop nummer waar de soundtrack van deze film op geniale wijze wordt gebruikt....
YouTube - Cage - Agent Orange [Prod. Necro]
Cage - Agent Orange
donemans
hmm vind dat dit prachtige stukje muziek ietwat verkracht wordt met dat geschreeuw
ieder zn smaak natuurlijk.
- 2005 stemmen
Jawel. Als je veel van een film verwacht en dit blijkt uiteindelijk tegen te vallen, ben je teleurgesteld.
Ik was het in ieder geval niet, maar laat ik nu niet weer beginnen
Ik vind de film erg goed, maar ik denk dat de film niet altijd begrepen wordt. Ook zitten er nare stukken in de film.. mja
serpico
Beweringen over andermans smaak doen is altijd gevaarlijk, maar het boek kán haast niet tegen vallen als de film je beviel. A Clockwork Orange is één van de beste boekverfilmingen ooit, en lijkt dan ook heel erg op zijn bronmateriaal.
AddictedToMovies
Heb net het boek van deze film besteld........
You won't regret it!
Beste film aller tijden?
Dit is misschien wel de beste film aller tijden. Stanley Kubrick heeft het perfecte boek perfect verfilmd. Al vanaf het begin, elk shot is prachtig, de muziek onheilspellend. Dit is de toekomst zoals ie toen werd gevreesd. Veel geweld, veel seks, veel wetenschap, weinig orde. We zien de hoofdrolspeler, Alex (of 'Your Humble Narrator') die zich met z'n droogs [/i ] vermaken met een avondje ultra-violence. Alex is (in het boek een 15-jarige, hier ietwat ouder) jongen met een eigenaardig maar geniaal taaltje die houdt van vechten, verkrachten, mode en Ludwig van. Ondanks de verschrikkelijke dingen die Alex doet, blijft het iemand waar je blijft meeleven, de hele film door.
Als hij wordt opgepakt, [i]doordat hij is verraden door z'n 'vrienden', wordt hij het proefkonijn voor de wetenschappelijke oplossing van geweld; Door de behandeling wordt hij al misselijk als hij aan geweld denkt. Je ziet de ijskoude wetenschappers die het 'subject' verbeteren, en na (2 jaar en) 14 dagen is hij vrij. Iedereen reageert positief, behalve de pastoor uit de gevangenis, die het punt van de film maakt: "When a man can't choose, he ceases to be a man". Maar dan beginnen de problemen pas: hij heeft geen thuis meer, en hij komt allemaal mensen tegen die allemaal wraak willen of gebruiken voor hun politieke doeleinden. Uiteindelijk, na een zelfmoordpoging, wordt hij weer teruggeholpen door o.a. de minister. Hij wordt weer de door en door slechte Alex. Is het dan beter om van nature slecht te zijn of gemaakt goed? Zonder twijfel, het eerste. Hier houdt de film op, maar gaat het boek nog een hoofdstuk door. Voor de mensen die het boek nog niet hebben gelezen en nog willen lezen, SPOILER: Alex heeft weer nieuwe droogs en gaat weer als de oude elke avond weer vechten, stelen, verkrachten. Maar hij heeft er geen plezier meer in. Dan komt hij zijn oude maat Pete weer tegen. Hij is niet meer de kwajongen van 2 jaar terug, maar heeft een vrouw en een baan, en zijn leven op een rijtje. Dan komt Alex ook tot zijn conclusie: ''O my brothers, I was like, growing up!" Dit is het enige wat in de buurt komt van een 'happy ending', of een 'oplossing'.
Je kunt zoveel uit dit verhaal halen, en dan is het ook nog perfect verfilmd door Kubrick, wat een genie! De prachtige shots, decors en het lichte overacting creeërt een geweldige, beangstigende sfeer. En dat bij de fantastische score en Ludwig van! Kortom: Real horrorshow.
roebftb
Overrated. Het spijt me. 3.5*
Voor de tijd baanbrekend geweest zijn.
- 2005 stemmen
Ja achjah.. ik doe het toch, want de film is behoorlijk schokkend.. Ik vind het personage Alex zelf echt geniaal en eigenlijk hoort dat niet, aangezien hij een verkrachter is
Dit vind ik nog gevaarlijker dan beweringen doen over andermans smaak..
clockwork72
Wat vindt je er dan Overrated aan?
Dit is zowiezo een van de orgineelste films ooit.
levi01
Zalige film
Zit perfect in elkaar op psychologisch vlak, op fotografisch vlak
muziekaal is het ook dik in orde.
Zeker een van de beste films.
Tarkus
Dit is wellicht Kubrick's beste film, en was in de tijd dat ie verscheen ophefmakend door het vele geweld dat erin te zien is.
Nu zou men dat wellicht niet meer vinden, ondertussen zijn er wel meerdere filmen met gewelddadige scènes en erger dan wat je hierin ziet.
Dit is ook de prent die Malcolm McDowell op slag beroemd maakte al heeft hij daarna geen echt hoge toppen meer gescheerd.
Ook de muziek in deze film is prachtig, Beethoven en het gebruik van "Singin' In The Rain" was gewaagd, vooral omdat het in een van de gewelddadigste scènes uit de film werd gebruikt.
Kortom, een film die je moet gezien hebben, al neem ik wel aan dat er ook zullen zijn die hem helemaal niets vinden, maar smaken verschillen nu eenmaal..
Vinokourov
Degelijke Kubrick, maar niet mijn favoriet. Modern in toonzetting met een paar legendarische scenes, maar Kubricks latere werken kan ik beter waarderen.
misterwhite
Ik heb de film voor de 2de keer gezien, de eerste keer wel niet volledig en ook niet met volle aandacht. Ik vind het een heel goeie, orginele en intressante film. Het verhaal boeide mij wel maar toch irriteerde mij 1 ding: de muziek. Sommige achtergrondmuziekjes vielen mee maar dat operah gedoe. Maar toch een 4,5* voor zijn orginaliteit.
clockwork72
De muziek is juist het beste en het mooiste in de film. De film draait voor een groot gedeelte om de muziek. De beelden die Kubrick heeft gemaakt gecombineerd met de muziek mogen als legandarisch verklaart worden. Dat vindt ik juist de kracht van deze film.
AddictedToMovies
Dat 'operah gedoe' is geen opera, maar de 9de symphonie.
Mooie en vreemde film.
Kubrick laat weer is zien wat een aparte filmmaker hij kan zijn.
Een pareltje uit de beginjaren 70.
De film begint apart, een bende jongens in de toekomst die wel heel beschaafd praten en moeilijke woorden gebruiken.
Leuk gedaan! Censuur past Kubrick zeker niet toe in deze film, overal penissen en naakte vrouwen als kunstobjecten.
Geweld wordt ook niet geschuwd, het laat de donkere kanten van de mens perfect zien!
Fascinerend, net als het verhaal. Leuk en origineel gevonden, al is het naar een boek verfilmd. Maar toch, je moet je er maar aan wagen.
De muziek is ook heel mooi, leuke klassieke nummers en Alex(hoofdpersonage) is helemaal gek van Ludwig Von....(Beethoven), heerlijke quotes vind je in de film over zijn muzieksmaak en de manier waarop het verteld wordt.
Ook mooi is de voice over van de film, hele tijd dat " your humble narrator". Vond het iedere keer mooi in de oren klinken.
Het verhaallijn was dermate fascinerend dat de dingen waar hij eerst van genoot, nu een helse pijn vormen waarvan hij moet kotsen. Raar, maar tegelijkertijd ook ontroerend.
Verder een nadeel van de film was voor mij dat het op een gegeven moment langdradig aanvoelde. De film nam te rustig de tijd om alles door te nemen, wat soms toch vervelend aanvoelde voor mij.
Op dit na is het gewoon een originele film in een heel vreemd jasje, met een originele en klassieke soundtrack.
I'm singing in the rain!!
Shinobi
Toch wel een intrigerende film om te zien.
Iemand hersenspoelen waarna de dingen waarvan hij hield een hekel ontwikkelt tot kotsens aan toe en in het uiterste zelfs tot zelfmoord leid.
Sowieso het hele sfeertje is nogal apart te noemen. Alex die de hele tijd netjes praat naar Beethoven luistert, maar aan de andere kant elke avond aan het roven, verkrachten enz. is.Twee uitersten aan het werk eigenlijk.
Verder ook overal verwijzingen naar seks, schilderijen, kunstvoorwerpen enz. Ik moest stiekem wel lachen hoe die kattenvrouw met die kunst penis dood werd geslagen.
Wel respect voor McDowell, ik las op IMDB dat hij onder andere: bijna blind was geworden, gebroken ribben opliep en zelfs bijna verdronk. Hulde als je dat over hebt voor een rol.
Al met al een zeer originele film, goed voor 4, 0 sterren.
pooiertje
Het is geen zelfmoord, of is bij jou dat laatste stuk eruit geknipt?
Rosicky
Ik ben niet echt onder de indruk van deze Kubrick-classic. Het ziet er allemal erg ouderwets uit en ook de muziek vond ik vaak erg ongepast en bloedirritant. Het verhaal was echter wel erg sterk en Alex staat goed te acteren - in tegenstelling tot veel slecht uitgevoerede bijrollen.
Rosicky
Ouderwets? Je meent het! Het was 1971...
chevy93
Wat vindt je er dan Overrated aan?
Dit is zowiezo een van de orgineelste films ooit.
sowieso
Heb de film vanavond in huis en dan ga ik em is kijken. Kijken of hij echt zo goed is als "clockword72" says himself
83Utreg!
Ik zou er maar niet te veel van verwachten...
Queen-Bee
Het enge aan deze film is: In de tijd dat het uitkwam leek het fantastisch en onmodelijk... nu... waarom zou het niet kunnen.
Monsterlijk goed geacteerd. Wat is die McDowell toch een angstaanjagend irritant mannetje. Beetje dezelfe 'kleuter' als in Calligula. Door zijn rollen heeft hij altijd achter het net gevist; ik ben blij dat we hem vandaag de dag wat vaker gecast zien... maar deze rol blijft altijd aan hem kleven. Ik blijf bij het zien van zijn gezicht altijd op mijn hoede(lees: kussentje op stand-by)
- 2005 stemmen
Ik vind de muziek die wordt gebruikt in de scene van de videotheek, waar hij 2 meisjes oppikt, echt geniaal. Kan iemand me vertellen wat voor nummer dat is?

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Misdaad / Thriller, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited