• 9.379.514 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

Lexcoaster

Vermakelijk vond ik het alles behalve. Intrigrerend en bijzonder absoluut. Ik snap het ook niet.

bloodymagic schreef:

Vermakelijke film maar zeker niet bijzonder.

Bijzondere film maar zeker niet vermakelijk.

Bijzonder is hij zeker wel ja, maar op sommige punten ook erg vermakelijk.

Maar inderdaad, ik zal eerder zeggen bijzonder, maar niet vermakelijk dan andersom.

Vermakelijk is bijvoorbeeld het gedrag van de cipier. (in dat opzicht dan)

Bijzondere film maar zeker niet vermakelijk.

De film is doorspekt met humor, neem bv zijn ouders en de nieuwe huurder en de cipier en de kerkdienst en zijn begeleider en ga zo maar door.

Dat wil niet zeggen dat het ook niet een hele nare film is, die je na het zien altijd bij blijft.

Don MN

Als je die vanwege hun kledij of manier van doen lachwekkend vond, deel ik je mening niet. Ik denk dat dit het beeld van Alex was van deze mensen, en ze daarom vrij belachelijk overkomen. Of gewoon omdat het verhaal zich niet in deze tijd afspeelt en kledij/praten veranderd zijn. De scène met zijn ouders en nieuwe huurder is totaal niet vermakelijk, hij wordt op een 'nette' manier door zijn familie verstoten vanwege zijn onacceptabele gedrag.

JacoBaco

Als het een beeld is wat Alex van die personen heeft dan heeft hij er een vermakelijke kijk op. Die controleur bijvoorbeeld.

De gangfight is nou ook niet bepaald erg serieus.

En wat betreft de kleding. Dat is voor mij niet de reden waarom deze film tevens vermakelijk is. Ben wel tevreden over de kleding trouwens.

Gelukkig heeft iedereen zo zijn eigen kijk op de film.

Don MN

Ik heb sowieso weinig gevoel voor humor, daarom dat deze stukjes serieus overkomen. Wat ik bij deze film totaal niet erg vind.

mikey

Herzien: gefilms vauit een theater perspectief. Mooi hoor. Wellicht dat de combinatie van het toneelachtige en het tamelijk brute geweld toen (en nu) schokkend kan overkomen. Soms wordt er vanaf geweken, bijvoorbeeld tijdens dialogen natuurlijk.

Don MN schreef:

Wat ik aan deze scene grappig vond was dat ze ''gewoon'' een ''nieuwe'' zoon hadden, en die ook Alex nog eens geweldig op zijn kop geeft over hoeveel verdriet hij zijn ouders wel niet aandoet, wie denkt ie wel niet wie hij is?

En dan die vader die totaal niet met de situatie om kan gaan.

Gewoon de sfeer die er hangt die de kijker met plaatsvervangende schaamte opzadeld, GEWELDIG!

Verd*mme, ik ga hem vanavond naar weer een keer kijken.

mikey schreef:

Wat bedoel je met theater perspectief?

Ik weet de de geweldige nederlandse punk band The Ex samen met Alex de electric (of hoe je dat ook schrijft) er een keer een geweldige bewerking van hebben gedaan, verder heb ik een keer een theater stuk gezien met Victor Löw was erg goed, maar die eerste die ik noemde schijnt verpletterend te zijn.

Óf bedoel je gewoon de bios en zo ja, waar draaide deze alles verzengende speelfilm??

Alvat bedankt voor uwen kostbare tijd.

JacoBaco schreef:

Ik vond de kleding angstaanjagend en zeker niet vermakelijk, prima kleding keuze dus, ben het helemaal met je eens JacoBaco.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik heb deze film gisteren voor de 2e keer gekeken en ik vind het echt een topfilm.. Ik vond Malcolm McDowell echt geweldig spelen.. echt een ROTJONG! geweldig ..Acteerwerk van deze film is perfect, het verhaal is ijzersterk en de kleding is goed. De personages zijn perfect uitgewerkt, de muziek past er precies bij en de sfeer is geweld gecreeerd.

avatar van misterwhite

misterwhite

Een erg speciale film. Ik vond het soms een beetje (veel) overdreven. Maar ik geeft 4* voor orginaliteit, het is 1 van de meest orginele films die ik ooit heb gezien.

mayhemblik schreef:

Wat bedoel je met theater perspectief?

Ik bedoelde het best simpel.

Je hebt vast ooit wel eens een 1-punt perspectief tekening moeten maken van zoiets als je slaapkamer. Vanuit dat perspectief is deze film gefilmd. Hetzelfde geldt wanneer je in een theater zit, ook met dezelfde kijkrichting. Het zorgt voor een afstand tussen de kijker en het gebeuren. Eigenlijk het tegenovergestelde als bijvoorbeeld Cloverfield waarin de camera tussen de acteurs staat. Bij Cloverfield film lijkt het of je meedoet, bij deze film lijkt het alsof je (jammer genoeg?) getuige bent, maar wel op afstand gehouden.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

je word ook op afstand gehouden door de karakters en vooral door hun idiote gedrag. met dat soort figuren kan je jezelf echt op geen enkele manier identificeren.

Klopt ook, min of meer.

avatar van Reinbo

Ik identificeer me altijd volledig met Alex, 'our humble narrator'.

Lexcoaster

Dus jij identificeert je met een portie ultrageweld?

mikey

MWah wel met het moraal van het verhaal, vertolkt door o.a. de priester. En met het idee dat hufterigheid inderdaad loont

Lexcoaster

Dat eerste snap ik denk ik wel, dat tweede komt er bij mij niet in.

mikey

aan het einde bijvoorbeeld: toen hij schunnige antwoorden gaf bij de plaatjes en als beloning de premier op bezoek kreeg en vervolgens een lucratief baantje kreeg aangeboden..... En wat denk je wat voor een figuur de politicus is..?

Lexcoaster schreef:

Dus jij identificeert je met een portie ultrageweld?

Heerlijk.

avatar van Dubtrip

Dubtrip

Superduper film voor die tijd!!

Reinbo schreef:

Heerlijk.

In films mag ik hopen?

mikey schreef:

Ik bedoelde het best simpel.

Hmm, het drinkt nog niet helemaal tot me door wat je bedoeld, maar dat komt waarschijnlijk door de alcohol die ik vandaag heb genuttigd.

Gistermiddag kreeg ik weer een prachtige foto/schilderij binnen van deze pracht film.

Fans van deze film zouden eens bij ons langs moeten komen, onze gehele hal is helemaal Clock work orange!!

Mochten er mensen zijn die nog leuke hebbedingetjes of snuisterijen van deze film hebben laat het me weten.

Groetjes Hassum

avatar van Laffe Hond

Laffe Hond

Geweldige Film.

avatar van clockwork72

clockwork72

De beste film die ik ooit heb gezien. Een Meesterwerk

Alles klopt gewoon in deze film. Het verhaal de muziek alles klopt. De soundtrack van deze film beschouw ik zelf als de mooiste soudtrack die ik ooit heb gehoord. Als de film begint zie je Alex en zijn Drougs in de (hoe zei het noemen) 'Melkbar' zitten zich voorbereidend op geweld. De omgeving waarin zich dat afspeelt is echt schitterend. Al vanaf de eerst 'Verkrachtingsscene' Zie je dat Alex geen lieverdje was. De aanrandingen vondt ik zelf niet zo heel schokend maar ik kan begrijpen dat ze dit in 1971 héél schokkend vonden. Het taaltje wat Alex met zijn vrienden spreekt is gewoon Fantastisch en dan nog de geweldige kleidng die dragen.

Dit is naar mijn mening 1 van de beste films ooit gemaakt.

Verder maakt de muziek van Beethoven deze film helemaal af.

Er moet heel wat gebeuren voordat deze film van mijn nr 1 plek wordt verstoten. (zal ik niet zo snel gebeuren denk ik)

natuurlijk 5 sterren

avatar van David Brent

David Brent

Snoeiharde film, waarvan ik zeker wil geloven dat hij begin jaren '70 voor opschudding zorgde. Een zeer sterk verhaal, dat door Kubrick goed verfilmd is. Vooral de vreemde sfeer en decors dragen mijns inziens bij aan de spanning.

Ik denk echter niet dat ik hem snel nog een keer zal kijken. De boodschap is helder en de film mist toch iets, waardoor hij denk ik een tweede keer niet blijft boeien.

avatar van Reinbo

Hij wordt de tweede keer alleen maar beter...

Reinbo schreef:

Hij wordt de tweede keer alleen maar beter...

Dat vind ik dus niet, maar de film blijft subliem.