Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
mayhemblik
Ik ben het absoluut niet met je eens, maar je hebt wel een geweldig gevoel voor humor, ik kan niet eens boos op je worden en dat mag wat zeggen!
Ik ga je vanaf nu volgen (op deze site, niet in het wild).
@ leidsehoodle
Ik vond het shot in de Durango die over het landweggetje raast juist op visueel gebied meesterlijk (wat het fake stuurwerk met het visuele aspect te maken heeft is mij ook niet duidelijk).
Ik ben het met je eens dat de decors soms spuuglelijk zijn en arti farti, maar ik het het dan ook niet hoog op met de smaak van de Engelse lower class (De moeder met het paarse haar ^O_ ) en een deel van de film speelt zich nu eenmaal in de omhooggevallen kunstliefhebbers scene, dus feitelijk klopte de keuze van Kubrick juist goed. De Milkova bar vind ik overigens nog steeds een van de meest intrigerende decors (ik zeg niet mooi) ooit.
Wat betreft je gezever over de naakte vrouwen: Ik zou zeggen kijk eens goed naar de versnelde sexscene daarin is Alex's jodokus (meer dan voldoende) in beeld.
leidsehoodie
De eerste twee alineas lijken mij een kwestie van smaak, en wat betreft mijn gezever over naakte vrouwen sla jij de spijker op de kop:
Het wordt versneld!! Bij een verkrachting komen nou eenmaal een gaatje en een bobbeltje kijken. Dat gaatje kreeg ik constant te zien, maar het bobbeltje bleef op miraculeuze wijze achter een toevallig te groot overhemd of een tafelrand verstopt, en als het dan eens in beeld kwam werd het beeld doorgespoeld (leuk gedaan trouwens hoor).
Begrijp me niet verkeerd, ik ben in het dagelijks leven hetero, dus ik ga de dvd zeker niet nog eens kijken om hem bij de doorspoelscene telkens op pauze te zetten en de jongeheer van Alex te bewonderen. Ik moet ook toegeven dat dit de eerste film ooit is die ik een gebrek aan piemels verwijt, maar goed, het stoorde mij gewoon. Het was trouwens ook zeker niet het grootste minpunt, maar mijn andere minpunten waren meer een kwestie van smaak en niet geschikt voor een uitvoerige dicussie.
mayhemblik
Wat Leidsehoodie hier zegt zit zeker een kern van waarheid in, in veel films stoor ik me ook ontzettend aan alleen vrouwelijk bloot en de mannelijke acteurs gaan vrijuit.
Volgens mij komt dit omdat het ook anno 2009 nog steeds een mannen wereld is.
Voorbeeld, in het busje naar mijn werk staat altijd de radio aan op zo'n commerciele k*tzender, de grapjes gaan alleen maar over tieten enz alsof er geen vrouwen luisteren.
Ook vroeg ik een keer tijdens de koffie wat mijn collega's liever zien, 2 mannen die vechten of 2 die elkaar liefhebben, je raadt het al ...........vechten.
Ik denk dat de regisseurs bang zijn dat vele homofobe mannen hun film niet kijken ( waarschijnlijk uit angst).
orbit
- 12092 berichten
Zelfs met wee mannen die seks met elkaar bedrijven zou dit nog steeds een meestwerk geweest zijn!! Ik snap dan ook niet waar dit soort bijzaak gelul over gaat
Deze film gaat geheel ergens anders over, en er zijn wel belangrijker dingen om op te letten, me dunkt.
mayhemblik
Dat dunk je goed Orbit godverdegodver, 5***** zijn eigenlijk nog veel te kort voor deze briljante rolprent!!!
Maar ik had het ook niet over deze film maar over films in het algemeen.
83Utreg!
leidsehoodie heeft gelijk. alleen dat gezeur over naakte vrouwen gaat nergens over.
@maydemblik
2 mannen die vechten of elkaar liefhebben. het ene is natuurlijk, het andere is een foutje in de natuur.
AddictedToMovies
Nadat ik enorme fan ben geworden van de film, heb ik ook het boek gelezen. Het boek is net als de film geweldig! Klopt het dat het boek pas bekend werd nadat de film kwam? Het is een briljante verfilming, die het boek goed volgt, alleen het einde is duidelijk anders. Het boek heeft gewoon een hoofdstukje extra, die erg goed is maar denk ik niet in de film zou passen, en ik vind het wel een goede keuze om de film eerder dan het boek te eindigen. Het boek is ook meer gericht op de vraagstukken, die in de film natuurlijk ook worden behandeld, maar in de film heb je toch wat meer accenten op de verkrachtingen, beroven, etc.
De bijzondere decors, het mooie verhaal, de humor, de fantastische muziek, de uitstekende regie, de acteurs en dat geweldige taalgebruik, dit is echt een van de beste films ooit gemaakt! Deze zal denk ik na een 4de kijkbeurt (ja ik zit pas op 3) dat ie nog wel wat plaatsjes kan stijgen.
@83Utreg!: ik vind het erg raar dat je je zo fanatiek kritiek blijft geven, terwijl je de film niet eens hebt afgezien...
En hoe is deze film in vredesnaam door de censuur gekomen in 1971?
Waar heb jij het over? Je hebt de film niet eens gezien! Bovendien geeft Leidsehoodle aan het verhaal wel erg goed te vinden,....
83Utreg!
kijk maar op de vorige pagina. daar ben ik het wel mee eens.
DeCol
Ik wist niet goed wat ik van deze film moest verwachten en ik kreeg iets heel aparts voorgeschoteld. Het verhaal was zeer sterk, dat zeker. Hoe de film is elkaar steekt is waarschijnlijk allemaal bedoelt en typisch Kubrick. Het slechte beeld als ze in de auto zitten en het soms nogal overacteren. De decors, muziek en acteurs weten wel een mooi plaatje te maken, jammer genoeg heeft het te weinig indruk op mij achtergelaten. Ik ga hem zeer zeker nog is kijken en wie weet verhoog ik mijn stem dan.
Aangezien je nu al een herziening van plan bent, heeft hij blijkbaar meer indruk gemaakt dan je toegeeft. Kan herziening ook erg aanraden, wordt de film zeker beter van.
mayhemblik
. Ik ga hem zeer zeker nog is kijken en wie weet verhoog ik mijn stem dan.
Ik weet het wel zeker!!
thegoodfella
ik heb deze film nu voor de 3e keer gezien en ik blijf dit niet het meesterwerk vinden wat velen er wel in zien. ik snap al die kleertjes en kleurtjes niet wat heeft dat voor meerwaarde?? ik vind het alleen maar irritant. ook het verhaal vind ik niet echt boeiend maar vreemd. en ik vind ook dat er totale overacting aan te pas komt.
maar het rare aan deze film en dat heb ik echt met geen andere film is dat ondanks ik hem niet top vind ik hem wel iedere keer overnieuw wil kijken en hij ook weer iedere keer in mijn geheugen blijft hangen.
tot mijn grote spijt gaat de film wel weer een half puntje omhoog naar 3.5* raar maar waar
orbit
- 12092 berichten
Kijk, dat is het type kijker die hier uiteindelijk wel 5 punten voor gaat geven
Juist datgene dat je fascineert in deze film maakt hem zo verschrikkelijk goed en uniek! Mensen kunnen je wel gaan uitleggen wat dat taaltje, die kleding en het verhaal te betekenen hebben, beter is het dat je daar je iegen opvatting over vindt.
Ik werd overigens de eerste keer al van mijn sokken geblazen door deze film, heb toen gelijk mijn top10 leeggeveegd en deze bovenaan gezet!
mayhemblik
Orbit, een man naar mijn hart!!
Oja, mocht het iemand interesseren
het nieuwe album van Sepultura genaamd A-lex is een concept plaat met A clockwork orange als uitgangspunt.
Don MN
Ik ga echt kijken waar ik deze goedkoop kan krijgen, ben er zo benieuwd naar.
Ik ga echt kijken waar ik deze goedkoop kan krijgen, ben er zo benieuwd naar.
Je moet de BluRay nemen, als je een FullHD scherm hebt uiteraard, het beeld is waanzinnig (evenals bij die andere Kubrick-klassieker 2001).
Guines
Geen meesterwerk zoals 2001 of the shining in mijn optiek, daar is de film mij iets te theatraal voor, onnodig geschreeuw van Mcdowell vooral.
Film komt moeizaam op gang, maar als dit éénmaal gebeurt dan wordt het ook pakkend!
Het gegeven (de diepere betekenis) in deze film vind ik daarentegen wel briljant en origineel!
Door alleen het muziek wordt de film al aangekondigd als een klassieker wat later ook een dubbelfunctie blijkt te hebben.
Briljante einde ook.
3.75 *, maar ik zal het afronden naar boven
mayhemblik
Ik denk dat de meeste het wel eens hebben meegemaakt, een zogenaamde groeiplaat.
Naarmate je hem meer draait word hij steeds mooier, ik vind A Clockwork orange een van de weinige groei films en de eerste keer dat ik hem zag had hij gelijk al 5 ***** aan zijn broek hangen dus het is in mijn ogen een toch wel een zeer bijzondere rolprent waar ik geen genoeg van kan krijgen.
speranza
Dit is een bijzonder invloedrijke film. Het acteerwerk van Malcolm McDowell is briljant.
mayhemblik
Als er iemand een Oscar verdient is het toch echt wel de bewaker van Alex.
Zelden zag ik zo iemand zo tof acteren, de man in kwestie doet me iedere x weer lachen en ook weer niet.
Reservoir Dogs
Naughty, naughty, naughty! You filthy old soomka!
Ik had hoge verwachtingen van Stanley Kubrick’s A Clockwork Orange dat werd ook voldaan maar ik verwachtte misschien net dat tikkeltje meer.
Als ik het plot van de dvd lees zou ik in het eerste geval denken dat er een groepje kerels zijn die zich helemaal zat zuipen en dan alles kapot slaan op straat en die hulpeloze slachtoffers verkrachten.
Deze jongens drinken een soort van opgepepte melk, en het vandalisme gebeurt in de film meestal bij iemand thuis in plaats van op straat. Het werd een soort van dansend toneelstuk gedurende zowat heel de film. Pas vanaf Alex in de bak zat werd het een serieus drama.
Wat me ook erg opviel is dat alles er zeer modern uitzag (zeker voor een film uit 1971) de gebouwen, huizen zagen er heel stijlvol en elegant uit. De muziek was een belangrijk punt die de slechte wereld in de film wat moest opfleuren. In die slechte wereld lag het buiten en soms ook binnen vol met afval en rommel.
Aazhyd
Naast de zwartgallige en gewelddadige sfeer komen er ook een paar scenes in de film voor die bijna slapstick lijken. Bijvoorbeeld die scene waarin hij na zijn therapie thuis komt en zijn ouders iemand anders in zijn kamer hebben gezet. Was bijna Monty Pyhton.
Ik had al een tijdje zin om deze film weer eens te zien en gisteravond heb ik de daad maar bij het woord gevoegd en echt een geweldige herziening gehad. A Clockwork Orange is fenomenaal in alle opzichten. Het einde mag dan misschien bekend zijn, als je de film reeds gezien hebt, maar de weg er naar toe is gewoon geweldig interessant. Kubrick slaagt erin haast elke scene iets unieks mee te geven. De omgeving, de mooie beelden, het uitstekende acteerwerk van McDowell en vooral ook de geweldige muziek dragen bij aan de unieke, maar tevens fantastische sfeer die de film bevat.
Ik heb ruim twee uur wederom zitten genieten Het personage Andy is een fenomeen op zich. Zijn enthousiasme, zijn energie, zijn levenslust en al zijn fouten die hij maakt tentoonspreidt hij op een fantastische manier. Ondanks al zijn fouten heb ik op die een of andere manier een enorme sympathie voor hem en vind het gewoon een gaaf personage, die alleen zijn kwaliteiten niet altijd op de goede manier gebruikt.
De film stond op 4 in mijn top 10, maar stijgt na gisteravond naar de tweede plek en daar staat ie voorlopig heel stevig. Maximumscore blijft natuurlijk staan, maar dat is eigenlijk een overbodige zin
roelv
Vanaf het onheilspellende deuntje op het begin, tot Beethoven op het eind, deze film is een meesterwerk en overtreft zo'n beetje alles wat ik in mijn leven gezien heb. En daar zijn helemaal geen special effects en belachelijke plottwists voor nodig.
Angrod_Pallanén
In zijn geheel niets voor mij. Mij werd verteld dat je de film moet begrijpen en dat doe ik dan ook helemaal niet. Ja, McDowell's acteren is ontzettend goed, en in zijn originaliteit springt de film er uit, maar het verhaal, de onzinnige twists en de unieke stijl die film heeft weten me nergens te raken. De overschakeling van de avonturen van een groep gedrugeerde jongeren tot het commentaar op de overheid en hoe de daden Alex achtervolgen, het irriteerde me alleen maar. Heb me rot zitten ergeren tijdens de film en kon niet wachten tot hij voorbij was. Misschien leuk als je high bent, maar verder ontgaat mij deze film compleet. Ik zal cult blijven proberen, maar het is simpelweg niets voor mij.
High hoef je hier echt niet voor te zijn. De film richt zich ook zeker niet op een gedrogeerde doelgroep.
83Utreg!
op welke doelgroep dan? jongeren die weerloze mensen vermoorden, en verkrachten, en ontertussen rare kreten slaken, ondersteund door klassieke muziek? volgens mij moet je aardig wat gebruikt hebben wil je dat waarderen.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited