
The Day the Earth Stood Still (1951)
Verenigde Staten
Drama / Sciencefiction
92 minuten
geregisseerd door Robert Wise
met Michael Rennie, Patricia Neal en Hugh Marlowe
De alien Klaatu en zijn machtige robot landen hun ruimteschip op de Aarde tijdens de koude oorlog. Ze brengen een belangrijke boodschap voor de planeet, welke Klaatu door wil geven aan de leiders van alle naties. Aangezien de communicatie nogal lastig blijkt te zijn besluit Klaatu tot een alternatieve aanpak over te gaan.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=6MSoMigqx5Y
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Klaatu komt als een soort Jezus op aarde om de boodschap te vertellen dat iedereen lief voor elkaar moet zijn, ik vond het maar een irritant figuur. Onbegrijpelijk dat dit zo'n hoge waardering krijgt.
Die bewoners van andere planeten waren al veel verder dan de aardbewoners, en maakten onverwoestbaar plooibaar metaal.

Je bedoelt 'RUBBER'

De film heeft door haar 'slechte' special effect een charme over zich die ik erg kan waarderen.
De jaren 50, net na de 2e Wereld Oorlog waarin de atoomboom haar intrede deed. En waarin de Koude Oorlog zich aan het ontplooien is. Juist in die tijd word er door de filmmaker gewaarschuwd voor de gevaren van atoomenergie en macht. En waarin alle leiders verantwoordlijk zijn voor de gesteldheid van de aarde. Dat komt de alien even zeggen, en dat niet aan 1 land of groep, maar aan iedereen.
En daarmee heb je de kern van de film wel te pakken. Zet daar nog een kind, verstrooide proffesor en een leuke vrouw bij en voila.
Een klassieker.
Toch ook nog even aandacht voor halfgod Bernard Herrmanns inmiddels klassieke creepy spacey-muziek, en de prachtige scène waarin Klaatu in het pension verschijnt, met dat slimme spel met licht en donker.
Bij herzien valt me op dat er eigenlijk maar één aspect aan de film echt stórend-gedateerd is, en dat is Gort. Volgens mij ook 60 jaar geleden al overduidelijk een man in een rubberen pak.
Nee-hee "plooibaar metaal"!

In de jaren zestig zelfs op aarde al bekend, getuige deze foto van de Limburgse beatband The Skope>
http://i48.tinypic.com/2u6nw1y.jpg
De film is erg moralistisch, maar ik mag het moraal wel en de film komt er mee weg, omdat hij voor zijn tijd het pessimisme vrij ver weet door te voeren. De mensen handelen wel erg gemeen hier over het algemeen, waardoor de boodschap ook wat beter overkomt. Eigenlijk is die Klaatu erg vergelijkbaar met de schurken van Batman Begins en The Dark Knight Rises, die ook een massamoord wilde plegen omdat de mensen in het algemeen zich niet gedragen hebben. Alleen houdt Klaatu het bij een waarschuwing. Niettemin is dit de enige kritiek die ik heb: het beeld dat Klaatu oproept van patrouillerende robots die de mensen in check houden en menselijk gedrag dat beperkt wordt kom dicht in de buurt van een totalitaire staat, al staan hier de goede bedoelingen wellen buiten twijfel. Niet alleen de schurken van Batman liggen om de hoek, maar ook A Clockwork Orange heeft wat raakvlakken die niet de bedoeling kunnen zijn. Die Klaatu kwam me soms net iets teveel over als een arrogante dictator.
Verder is het gewoon een vrij spannende en erg sfeervol geschoten science-fictionfilm die zijn verhaal goed uitwerkt, met een goede balans tussen droge sci-fi en wat meer persoonlijke momenten. De muziek van Bernard Herrmann was ook geweldig!
3,5*
Zo zagen die ruimte pakken er super suf uit, en ook het zogenaamde grote ruimte wezen kwam (bij mij) totaal niet indrukwekkend over.
De boodschap was wel leuk, en de paar specialeffecta die we zagen konden er aardig mee door.
Toch allemaal net ietsje te braaf en daardoor wat saai.
Het verhaal is vrij mak, maar over het algemeen vrij onderhoudend. Er is slechts een moment waarbij ik mijn wenkbrauwen optrok, en dat was op het moment dat Klaatu zonder enige waarschuwing werd neergeschoten. Ik hoopte op een heksenketel als gevolg, maar dan merk je wel dat de film uit 1951 komt. Ik kan het Wise hier ook niet echt kwalijk nemen. Wel is het fijn dat hij een voor sciencefictionbegrippen een heel keurige uitgangspunt neerzet. Het idee van een intergalactische verenigde naties vond ik razend interessant. Zo goed zelfs dat ik graag had gezien dat er een vervolg was gemaakt op deze film. Het toont allemaal wel aan hoezeer de remake de plank misslaat
De actie goed wanneer je naar het tijdsbeeld kijkt, maar erg matig naar moderne maatstaven. Het acteerwerk is in elk geval vrij goed. Met name dat van Michael Rennie. Ik zie alleen in de film niet de verplichte klassieker zoals vele sciencefictionliefhebbers dat wel zien.
zeg tegen gort: "Klaatu barada nikto"
dat is wat ik wil zeggen.
De film draait zoals gezegd rond sfeer en spanning, wat een goeie keuze is. Daardoor komt de film minder gedateerd over dan je zou verwachten van het genre. Misschien ook wel zo dat de film het genre op tafel heeft kunnen gooien en de deur heeft geopend voor andere films in het genre. Opvallend trouwens dat Robert Wise later vooral bekend zou worden met musicals als West Side Story en The Sound of Music, wat hij by the way geweldig heeft gedaan.
Ik heb de remake nog niet gezien, maar ik ga er van uit dat die meer mikt op special effects en de essentie van de film wat achteruit duwt. Zoals wel meer met remakes in Hollywood...
Voor belangstellende voor filmgeschiedenis, retro scifi of nostalgie.
Ik ben al langer geïnteresseerd in science-fiction, hoewel die interesse zich momenteel nog meer op boeken en op series lijkt te concentreren dan op film, en The Day the Earth Stood Still is zo'n naam die me altijd is bijgebleven. Ik had altijd wel een andere verhaallijn in gedachte (meer iets in de vorm van de aarde die effectief stopt met draaien en de gevolgen daarvan) en de originele poster deed dan weer iets anders uitschijnen. Vandaag dan eindelijk eens opgezet en wat blijkt?
De echte film gaat eigenlijk nog een compleet andere richting uit dan die van de poster. Kan me vergissen maar ik heb Gort in ieder geval niet zien rondlopen met een blonde deerne in een roze jurk... Soit, Robert Wise (schitterend trouwens hoeveel verschillende genres die heeft doorlopen in zijn carrière) maakt er dan ook geen actievehikel van en het is zelfs niet zo'n campy & cheesy film zoals je zou verwachten doordat er hier nog een intelligent plot achter zit. Zinspelend op de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog (die toen nog maar een goede 5 jaar achter ons lag) en de paranoia ten tijde van de Koude Oorlog (die toen in volle gang is) is The Day the Earth Stood Still in de eerste plaats een film met een boodschap van vrede. Een boodschap die er indertijd toch serieus moet hebben ingehakt, dat einde met de toespraak van Klaatu is nog altijd bijzonder imponerend, en dat maakt het des te erger dat we vandaag de dag nog geen stap verder lijken te staan.
Aangenaam verrast dat dit qua effecten meer als een halve eeuw later nog netjes overeind blijft staan. Uiteraard voelen ze ietwat gedateerd aan, hetgeen me echter onbegrijpelijk het meeste stoorde was die plooi rond de knie in het kostuum van Gort wanneer hij met Helen rondloopt in zijn armen, maar ook hier maakt Wise gebruik van het less is more idee. De focus ligt namelijk niet op de effecten, maar op de boodschap. En die boodschap die wordt voorgebracht door een stel uitstekende acteurs. Michael Rennie (ik kan trouwens toch niet de enige zijn die even dacht dat hij naar Christopher Lee zat te kijken?) is uitstekend als Klaatu en Patricia Neal weet zowaar een meerwaarde te geven aan iets wat erg makkelijk zou kunnen uitdraaien als een standaard dame-in-nood rol.
Toch een regisseur om in het oog te houden, die Robert Wise. The Day the Earth Stood Still is vandaag de dag nog actueel en dat is tegelijkertijd schrijnend en knap. Langs de andere kant levert Wise hier ook een interessant tijdsdocument af dat gevuld is met een degelijk plot en al even degelijke vertolkingen. Ik denk dat ik die remake van een paar jaar geleden maar links ga laten liggen.
Dikke 4*

In “The Day The Earth Stood Still” landt een UFO vlakbij Washington Monument. Honderden mensen, beschermd door zwaarbewapende militairen, wachten af wat er gaat gebeuren. Dan verschijnt Klaatu, die aangeeft vreedzame bedoelingen te hebben, maar wanneer hij een vreemd voorwerp uit zijn binnenzak haalt, schiet één van de soldaten hem uit paniek neer. Dan verschijnt de dodelijke robot Gort, die dankzij Klaatu de soldaten slechts ontwapent en niemand doodt. Klaatu wordt behandeld in een ziekenhuis en spreekt met een vertegenwoordiger van de Amerikaanse president. Klaatu geeft echter aan dat hij zijn boodschap alleen wil delen met leiders uit alle landen ter wereld en dat hun onderlinge conflicten daarvoor totaal niet val belang zijn.
Wanneer Klaatu inziet dat hij niet kan rekenen op de wereldleiders, heeft hij nauwelijks nog vertrouwen in een vreedzame oplossing voor het probleem dat hij wil aandragen. Maar hij besluit nog één poging te doen: hij ontsnapt uit het ziekenhuis, huurt onder de naam Carpenter een kamer bij Mrs Barley [Frances Bavier] en maakt kennis met de andere bewoners. Vooral Helen Benson [Patricia Neal] maakt hem hoopvol, bovendien is haar zoontje Bobby [Billy Gray] heel nieuwsgierig naar zijn nieuwe buurman. Wanneer Helens vriend Tom [Hugh Marlowe] haar onverwacht uitnodigt voor een etentje, wil Bobby graag dat Carpenter op hem past. Bovendien kan Bobby hem dan de stad laten zien.
Hierdoor ontdekt Klaatu plaatsen als Arlington National Cemetery en de Lincoln Memorial, die hem er van overtuigen dat er nog hoop is voor de mensheid. Wanneer hij hoort over de briljante wetenschapper Professor Jacob Barnhardt [Sam Jaffe] en dat er binnenkort een conventie is waar de beste wetenschappers uit de hele wereld bijeenkomen, besluit hij daar zijn boodschap te delen. Ondertussen staat Gort dagenlang roerloos buiten het ruimteschip te wachten op nadere orders.
Special effects waren in de jaren ’50 nog erg primitief en het is daarom zowel verstandig als begrijpelijk dat de special effects hier beperkt zijn tot het absoluut noodzakelijke. De landing van het ruimteschip oogt voor een modern publiek gedateerd, maar is voor die tijd bijzonder overtuigend. Datzelfde geldt ook voor de scènes waarin Gort wapens en tanks volledig verpulverd: alle effecten zijn in de camera gemaakt, zonder computertechnieken, dus beter dan dit was in die tijd niet mogelijk. En hoewel Gort ‘gewoon’ een man in een kostuum is, maakt de close-up van zijn hoofd vlak voor hij in actie komt nog steeds indruk, mede door de sublieme, legendarische soundtrack van de onvolprezen Bernard Herrmann, die als één van de eerste de theremin gebruikte in de soundtrack, een instrument dat anno 2017 nog steeds direct associaties oproept met het SF-genre. Rennie is volstrekt geloofwaardig als een ruimtewezen in menselijke gestalte en dat is knap: hij moet de kijker overtuigen dat hij een buitenaards wezen is, maar het ook geloofwaardig maken dat de mensen met wie hij omgaat geloven dat hij een mens is.
In een tijd waarin we vooral dood worden gegooid met SF-films die bestaan uit idiote verhalen en waanzinnige explosies, is deze film nog steeds een verademing. Sowieso is het één van de meest invloedrijke films in het SF-genre en om die reden moet elke liefhebber van het genre dit prachtige meesterwerk gezien hebben.

Beste quote:
Klaatu: How did you know?
Mrs. Crockett: Oh, I can tell a New England accent a mile away.
Gezien in het licht van de dageraad van de koude oorlog, de nuclelaire dreiging en de UFO-paranoia aan het begin van de jaren ´50 geeft deze film ´n goed tijdsbeeld van de destijds heersende onzekere gemoedstoestand van het Amerikaanse volk.
Door de fraaie montage en de goede spanningsopbouw verveelt de film geen moment. Met name het eerste uur is sterk. Natuurlijk doen de spaarzame special effects enigszins gedateerd en hier en daar zelfs koddig aan, maar binnen de gekozen verhaalstructuur zijn ze overtuigend genoeg, en dat neemt ook niet weg dat dit ´n aangename en attractieve, prima geacteerde film blijft, waarvan de kern van de boodschap nog steeds actueel is.
Fantastische filmposter overigens , die, ondanks dat dat deze niet echt ´n goed beeld geeft van de film natuurlijk ´n klassieker is.