

Tôkyô Boshoku (1957)
Genre: Drama
Speelduur: 141 minuten
Alternatieve titels: Tokyo Twilight / 東京暮色
Oorsprong:
Japan
Geregisseerd door: Yasujirô Ozu
Met onder meer: Ineko Arima, Chishū Ryū en Setsuko Hara
IMDb beoordeling:
8,1 (4.434)
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 3 februari 2022
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Tôkyô Boshoku
Een alleenstaande man van middelbare leeftijd heeft twee dochters met grote relatieproblemen. De jongste raakt zwanger na een affaire, de oudste verlaat haar man en trekt weer bij de vader in. De dochters zijn nogal verbaasd als hun moeder, waarvan ze altijd dachten dat ze dood was, ineens opduikt. Als zij haar geschiedenis vertelt worden de twee zussen nog meer op de proef gesteld.
Externe links
Acteurs en actrices
Takako Numata
Akiko Sugiyama
Shukichi Sugiyama
Kisako Soma
Noburo Kawaguchi
Kenji Kimura
Shigeko Takeuchi
Seki Sekiguchi
Yasuo Numata
Noodle vendor
Video's en trailers
Reviews & comments

starbright boy (moderator films)
-
- 20985 berichten
- 4201 stemmen
Dit schijnt Ozu op zijn donkerst en meest pessimistisch te zijn. Zou het daardoor komen dat deze film wat onbekender is?

Ramon K
-
- 13576 berichten
- 0 stemmen
Zeker de meest duistere film uit Ozu's oeuvre, tevens 1 van zijn beste.

LimeLou
-
- 2048 berichten
- 777 stemmen
Als dit nog vier stemmen krijgt, kan deze in de tip 250 Ik zet 'm op mijn verlanglijstje!

Ataloona
-
- 734 berichten
- 3832 stemmen
Pfff.... Onbegrijpelijk dat dit meesterwerk van Ozu (notabene!??) zo onbekend is hier op MoMe (en verder overal wel ) Prachtig tragisch verhaal met een nogal pessimistisch eind waarop een mooie en moedige keuze wordt gemaakt, maar waarvoor nogal een wrange doch indrukwekkend gebrachte aanleiding voor nodig was. 4,5*

Ataloona
-
- 734 berichten
- 3832 stemmen
Heb deze al een tijdje in m'n top 10 staan, Dan kan ik 'm net zo goed verhogen naar een 5/5...

Spetie
-
- 38582 berichten
- 5196 stemmen
Van alle Ozu’s die ik tot nu toe gezien heb, is dit wel degene met het zwaarste drama. Bij elke andere Ozu had de luchtigheid vaak de overhand. Hier is dat niet het geval. Het is een familiedrama, dat vooral gaat over geheimen en leugens, die aan het licht komen. Daarnaast is het een ontzettend goede film, die gemakkelijk meekan met de allerbeste Ozu’s en die wat meer aandacht verdient.
Ozu maakt bij deze Tokyo Boshoku weer eens gebruik van zijn vaste groepje acteurs. Dat is fijn, dat is herkenbaar, maar daarnaast zijn het vooral erg goede acteurs, van wie Setsuko Hara en Chishu Ryu toch wel mijn persoonlijke favorieten zijn. Vooral Ryu heeft een geweldig fijne uitstraling en speelt hier de vader. Ozu opent de film met hem rustig Sake drinkend aan een bar met een vriend. Dat is gelijk al een erg fijne scène, waardoor ik meteen al goed in de film zat. Hara speelt de oudste dochter, een rustige vrouw die ook de nodige tegenslag in haar leven kent, maar desondanks een behoorlijk positieve levensinstelling heeft.
Langzaam maar zeker slaat de film om en wordt het drama in deze familiekroniek meer en steeds wat zwaarder, al overdrijft Ozu het gelukkig nooit. Wat me ook opvalt, is dat de mensen hier altijd een enorm respect voor elkaar hebben, vaak lachen en positief zijn, waardoor hun echte gevoelens en emoties vaak opgekropt of weggestopt worden. De echte emoties komen niet of vaak later en dat levert hier uitermate boeiende cinema op. Zo heb je bijvoorbeeld de moeder, die ineens weer van zich laat horen en stiekem best benieuwd is, hoe het met haar dochters en zo gaat. Als ze op een gegeven moment weer afscheid neemt en haar oudste dochter vaarwel zegt, houdt ze zich groot, en doet net alsof ze er niet door geraakt wordt. In de trein kijkt ze enkele minuten later echter wel een aantal keren wanhopig uit het raam, hopende dat haar oudste dochter haar toch nog achter komt, wat echt niet gebeurd. Dat vond ik een uitermate sterke scène, waarbij Ozu op een mooie manier speelt met de emoties van de kijker.
Zo zitten er nog wel meer mooie en meeslepende momenten in, waardoor ik toch behoorlijk geraakt werd. Daarbij wordt vaak gebruikt gemaakt van een fijne, rustige soundtrack, die goed past bij de scènes en de inhoud. Ook de manier waarop de parallellen worden getrokken tussen de oudere en de jongere generatie is mooi. De jongere generatie verwijt hier de ouderen geheimen te hebben en leugens te vertellen, maar ondertussen doen zij in feite precies hetzelfde. OZu werkt het allemaal op subtiele wijze uit en voor ik het wist waren de 140 minuten alweer voorbij.
Tokyo Boshoku is een prachtige meeslepende film. Het is wel een relatief zware film en als je eens wat van Ozu wilt zien kun je beter eerst met een andere film van hem beginnen. Hier zit wat minder humor in, en daarnaast is het een stuk minder luchtig. Dat maakt het echter niet minder goed. Ozu bewijst hiermee immers ook een zeer goed uitgewerkt drama van zwaardere proporties te kunnen maken. Een toppertje als je het mij vraagt.
4,5*

Black Math
-
- 5336 berichten
- 1704 stemmen
Ik kan haast één op één kopiëren wat ik bij Tokyo Monogatari geschreven heb. Ik vond deze film werkelijk oersaai. Het drama wil maar niet op gang komen. Pas na anderhalf uur had ik het gevoel dat de kaarten eindelijk echt op tafel lagen en dat het spel kon beginnen, maar zelfs toen vlotte het nauwelijks. Uiteindelijk in stukken gekeken, waardoor ik bijna twee keer zo lang over de film heb gedaan.
Het helpt ook nauwelijks dat de beeldtaal van Ozu me totaal niet aanspreekt. Het lijkt niet meer dan simpel registreren. Veel dialogen zijn - net als bij Tokyo Monogatari - gefilmd door mensen afwisselend tegen de camera te laten spreken. Het ziet er enigszins apart uit, maar eigenlijk vind ik het een irritante wijze van filmen.
De intromuziek was aardig en zet een sfeer neer van een zwoele avond in Parijs. Curieus om dan deze muziek ook te horen bij de wat zwaardere scènes waarbij personages elkaar confronteren. Wat wel leuk is om ook hier pachinko automaten aan te treffen, en dat men toen ook al mondkapjes droeg, wist ik ook niet.
Ik heb nu twee films van Ozu geprobeerd, afgaand op de cijfers op deze site de populairste en de hoogstgewaarderde, maar hij lijkt duidelijk niet mijn regisseur te zijn. Misschien dat ik Ohayo nog eens probeeren, maar ik denk dat ik hem voorlopig maar links laat liggen. 1*.

Malick
-
- 9014 berichten
- 0 stemmen

New Flame
-
- 76 berichten
- 795 stemmen
Sterke film. Dit is de meest deprimerende Ozu die ik tot nu toe heb gezien. Het spel van licht en schaduw, dag en nacht, doet de titel alle eer aan. Setsuko Hara is triester dan ooit en je wordt maar zelden getrakteerd op haar prachtige, melancholische glimlach. De vader heeft goede bedoelingen, maar slaagt er niet in om door te dringen tot de belevingswereld van zijn dochters. En dan is er nog het personage Akiko... .
Zeker een van de betere Ozu's. 4,5/5

wibro
-
- 11590 berichten
- 4098 stemmen
Sterk drama van Ozu maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Na een uur heb ik even een pauze ingelast en mij serieus afgevraagd of ik 'm wel af moest kijken. Het wilde maar niet vlotten en op visueel vlak viel er ook niet veel te genieten. Maar net zoals bij Tokyo Story vereist deze film veel geduld van de kijker en als je dat geduld op kunt brengen wordt je niet teleurgesteld. Althans, dat was mijn ervaring. Toen deze film pas echt drama werd wist deze film mij helemaal mee te slepen. Het laatste half uur was zelfs ijzersterk. De scène in de trein met op het perron soldaten óf studenten die op commando een marslied aan het zingen waren vond ik de sterkste scène van dit Japanse drama dat ik simpelweg bekeken heb omdat Mochizuki Rokuro deze film op plaats # 4 had staan van zijn persoonlijke toplijst van (300) Japanse films. Ook de muziek die je telkens op de achtergrond hoorde vond ik zeer geslaagd.
4.0*

cinemanukerke
-
- 879 berichten
- 652 stemmen
Mooi ingetogen drama met de typische Ozu kenmerken nl pillow shots (stil leven), statische camera, ingehouden emotie, banale momenten. Narratief ook weer schijnbaar simpel maar zeer ingenieus in elkaar geknutseld (bv vader zegt na een ruzie dat zijn dochter niet meer van hem is en dit begint in het hoofd van de dochter een eigen leven te leiden met dramatische gevolgen). De fabuleuze zwart wit fotografie heeft een noir tintje en ook het verhaal is noir (visueel uiteraard in het schemerdonker maar ook inhoudelijk). Het drama komt zeer traag maar zeker binnensijpelen (na schijndrama nr 1 nl de eenzame vader en schijndrama nr 2 nl huwelijksproblemen van oudste dochter) in de vorm van een ongewenste zwangerschap. Vanaf het eerste shot (vader in halfdonker door een steegje) is die sfeer aanwezig waarin dood zal binnentreden. Onmacht in communicatie zal er toe leiden dat een tragedie losbarst. Enkel de laatste sequentie heeft hoop.

BBarbie
-
- 12060 berichten
- 7324 stemmen
Zwaarmoedig familiedrama met veel oude bekenden uit andere films van regisseur Yasujirō Ozu. De film kabbelt aanvankelijk heel rustig voort, maar geleidelijk aan word je helemaal meegezogen in de tragiek die de introverte familieleden over zichzelf en hun naasten afroepen.
De film haalt niet het hoge niveau van de films uit Ozu’s eerdere "Noriko Trilogie", maar komt wel dicht in de buurt, niet alleen inhoudelijk maar ook qua stilering.

Flavio
-
- 4183 berichten
- 4418 stemmen
Veel bekende namen (of liever, gezichten) inderdaad, niet alleen uit Ozu-films overigens. Het is zo'n beetje de voorhoede van het Japanse acteursgilde uit de jaren 50 bij elkaar, als Mifune en Shimura er ook nog bij hadden gezeten was het helemaal feest geweest. Hara en Ryu zijn altijd fijn om naar te kijken maar ook de wat minder bekende Ineko Arima doet het uitstekend als diep ongelukkige dochter. Maar dat geldt eigenlijk voor alle rollen, tot de bijrollen van de noodleverkoper en de laffe Kenji aan toe. Ook het eenvoudige muzikale thema sprak mij aan, en dan zijn het subtiele scenario en de prachtige fotografie nog niet eens genoemd. Een meesterwerk kortom, en na die andere Tokyo-film mijn favoriete Ozu.

Jotil (crew bioscoopreleases)
-
- 1046 berichten
- 425 stemmen
Vanaf 3 februari 2022 in de bioscoop (EYE, re-release)

De filosoof
-
- 1838 berichten
- 1289 stemmen
Ozu wordt erom geroemd dat hij heel goed het verdriet en de vreugde van het gewone leven overbrengt en dat doet hij ook in deze film, maar net als in Tôkyô Monogatari die wel wordt beschouwd als de beste film aller tijden blijft dat alledaagse ook wel erg alledaags en weet de film me niet echt te pakken. Saai wordt de film ook niet en mede omdat de film zo lang duurt ga je toch ook wel meeleven met de personages en in dit geval dus ook met de tragiek van Akiko. Tegelijk houdt de film afstand, hetgeen mischien als een verbetering kan worden opgevat ten opzichte van de vaak sentimentele en overdreven ‘heftige’ Hollywood-films, zodat je echter – net als de personages – niet echt aangedaan wordt. De film gaat over de band tussen ouder en kind en de pijn van het in de steek gelaten worden en alhoewel de film zeker goed is gemaakt is het geen film die me bij zal blijven.

Fisico (moderator films)
-
- 6411 berichten
- 3963 stemmen
Hoewel ik het meesterschap van Ozu best kan volgen, begeesteren zijn films me iets te weinig. Die minimalistische cinema uit het alledaagse leven maakt het tot een extra uitdaging wanneer deze lang uitgesponnen worden in tijdsduur en bovendien de kijker veronderstellingen laat doen van wat er zou kunnen gebeurd zijn. Want bepaalde onderwerpen worden vermeden en worden verhaald met enkel scènes van wat vooraf en wat erna gebeurt.
Dit gezegd zijnde zeker wel op een bepaalde hoogte genoten van Tokyo twilight. Een film in de lijn van de andere producties die ik al van hem zag. Het leven zoals het is tussen families met alle tragedies, verwachtingen en emoties die daarmee gepaard gaan. Geen sentimenten, integendeel zelfs. Het maakt dat het allemaal wat afstandelijk wordt beleefd. Sereniteit en ingetogenheid staat dan ook centraal in vele films van Ozu.
De miserie en het lot wordt gedragen, vooral door de vader dan. Een film met wat saaiere momenten die het geduld van de kijker op de proef stelt, dit afgewisseld met rake scènes zoals die van de trein. Wisselend succes voor mij, maar eentje die ik wellicht moet herzien om hem volledig te waarderen of te beoordelen.

Film Pegasus (moderator films)
-
- 29850 berichten
- 5071 stemmen
De stijl van regisseur Ozu blijft toch prachtig. Mooi shots en hij brengt steeds de nodige rust in zijn films, zodat beelden en acteurs voor zich kunnen spreken. En in de cast zien we enkele gekende gezichten. En wat een mooie muziek! De man is toch één van de betere cineasten.
Tokyo Twilight is een iets zwaarder thema dan andere films van hem. Maar het blijft om mensen draaien en de verhoudingen tussen hen. Het is zeker niet mijn favoriete Ozu, maar het is wel een sterke film.

Het laatste nieuws

Amber Heard geeft eerste interview sinds vertrek uit Hollywood, Dwayne Johnson keert toch terug naar 'Fast & Furious'-franchise | MovieMeter Recap

Netflix deelt trailer voor nieuwe docuserie 'Tour de France: Unchained' van makers 'Drive to Survive'

Dwayne Johnson heeft ruzie met Vin Diesel bijgelegd en keert toch terug naar de 'Fast & Furious'-franchise

De tien best beoordeelde films van de jarige Liam Cunningham (62)
Bekijk ook

Ningen no Jôken
Drama / Oorlog, 1959
96 reacties

Nijûshi no Hitomi
Drama, 1954
24 reacties

Banshun
Drama, 1949
67 reacties

Bakushû
Drama, 1951
29 reacties

Sanshô Dayû
Drama, 1954
35 reacties

Akibiyori
Drama, 1960
8 reacties
Gerelateerde tags
broer of zus relatiedochtermahjong post war japanbook translator
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.