• 9.376.040 stemmen

Met onder meer: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid

Gesproken taal: Duits, Frans, Italiaans en Engels

Releasedatum: 31 juli 1947

Plot Casablanca

"They had a date with fate in Casablanca!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren: zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

The One Ring

Ik denk dat je deze bedoelt.

avatar van Friac

Friac

Een erg mooie film die zeker en vast de tand des tijds heeft weten te doorstaan. Alleen vraag ik me af waarom er nu niet zo'n films worden gemaakt: natuurlijk heeft het iets te maken met de tijdsgeest, maar films met zo'n type verhaal en dito sfeer kom je volgens mij maar erg zelden meer tegen (indien ik me vergis: kan iemand wat recente titels opsommen?).

Voor mij persoonlijk is het niet één van de beste films allertijden (ik ben erg visueel ingesteld als het op film aankomt, en ik mis dan ook de visuele kracht van bv. een Kubrickfilm een beetje), maar de sfeer van de film is wel fantastisch. Een goed verhaal, mooie muziek, bedwelmende setting en fantastische personages (met prachtige vertolkingen).

avatar van Vinokourov

Vinokourov

eerdekes schreef:

Die scène als de duitsers zo'n Duits liedje zingen, en dan de fransen het Marsei... nog wat, kan fout zitten was ronduit schitterend en één van de hoogtepunten van deze fantastische film.

Bogart en Henreid zijn schitterend op dreef.

En Bergman kwam toch zo passioneel over!

Pure klasse

4 Sterren

Idd . Daarna hoor je weer een onheilspellende versie van het Duitse volkslied. Erg briljant . 4,5*

Dogie Hogan

"Casablanca" nu ook op HD-DVD! * DVDReview

"The new HD image is totally mesmerizing. I found myself watching it in, what I can only describe as, a kind of hypnotic stupor. It actually looked so good that I had difficulty pausing for a bathroom break. It is, if not the best DVD image I have ever seen, easily the best black and white DVD image I have seen to date."

Wow.. dat ziet er goed uit, en.. geen regio-code

Dogie Hogan

**Script Casablanca (127 pag.)

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Tja, lang gewacht om deze te kijken maar wat is dit toch weer zo'n goude oude !

Prachtig tijdloos verhaal met een brilliant einde en heerlijke dialogen en one-liners. Humphrey Bogart speelt alsof hij al 20 jaar Rick is en de knappe Bergman levert ook wel een erg goede rol af. Eigenlijk levert iedereen een uitstekende rol af, er zijn amper fouten bij de acteurs te ontdekken in deze film.
Voeg daar nog eens dat onsterfelijke nummer As Time Goes By en de knappe cinematografie aan toe en je krijgt de zuurverdiende 4.5* Met natuurlijk kans op verhoging.
Laat ik maar clichématig afsluiten en zeggen I'll play it again

Toch nog een vraagje Waarom hielp Louis op het einde toch nog Rick? Is het omdat Rick Strasser had neergeschoten?

Pieter Montana schreef:

Louis was geen liefhebber van Strasser en de Nazi's, maar om orde te houden in Casablanca hield hij ze te vriend. Na de dood van Strasser besloot Louis toch ook voor het goede te vechten en Rick te helpen. Hij heeft genoeg van de Nazi's.

"Round up the usual suspects" Prachtig moment

avatar van movie*freak

movie*freak

"Round up the usual suspects" Prachtig moment

Zeg dat wel

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

De dialogen doen me niet veel, de cinematografie doet me weinig en Humphrey Bogart doet me helemaal niks. Maar als geheel doet Casablanca me tot mijn verrassing zeker wat. Het is een prachtig liefdesverhaal, op fraaie wijze verteld en getoond. Hollywood met stijl. En daar kan ik wel een kleine 4* aan kwijt.

Dogie Hogan

Bogey's zoon en Ingrid's dochter memoreren hun ouders mbt CASABLANCA: Link.

avatar van movie*freak

movie*freak

Dogie Hogan schreef:

Bogey's zoon en Ingrid's dochter memoreren hun ouders mbt CASABLANCA: Link.

Zeer interesant

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Sommige briljante one-liners. Rick is één van de beste (cynische) figuren die ik heb gezien.
De mooiste vind ik dan wel

's Nachts in de bar
Rick: Good, then have a drink
Sam: No. Not me Boss.
Rick: Then don't have a drink

En nog wel meer. Al is de film meer dan 6 decennia oud, er zit nog steeds tempo in. Alleen de scènes in de auto met dat scherm erachter, daar kan ik niet tegen dat het er zo nep uit ziet. 4,5*

eRCee schreef:

Gek dat je nou zojuist de 3 beste punten 'niks' noemt. Oké, de cinematografie is in principe technisch niet bijzonder, maar de film heeft een hele goede sfeer. Casablanca is een droomwereld in plaats van een realistische weergave van de echte stad. Vooral door de goede belichting erg mooi.

Die docu waarin de kinderen van Bergman en Bogart hun ouders herrinneren staat ook op de dvd als extra meen ik.

avatar van danuz

danuz

Moet zeggen dat ook ik mij moet scharen tussen degene die Casablanca niet als een echte Klassieker zien. Dat betekend niet dat ik hem niet mooi of goed vond.

Casablanca staat voor mij vooral voor een fijne zwijmelfilm. Ik ben geen dialogenman, en kon daarom ook weinig met dit gegeven (net zoiets als Pulp Fiction om zijn dialogen roemen..). Ze waren spitsig en duidelijke navolgbaar, maar raakten me nergens.

De film kijkt heerlijk weg, heeft een ouderwetse, fijne zweem over zich en de plotontwikkelingen zijn leuk om te volgen. Acteerprestaties spreken denk ik veel mensen aan doordat de personages goede en duidelijke types vertolken (wederom ook niet perse negatief). Was wel blij dat er niet alleen Engels gesproken werd, maar ook Frans en Duits. Hierdoor gaf het de film een levendige sfeer mee, en voelde alles wat natuurlijker.

Het geniale zie ik er net niet in, maar kan me goed voorstellen dat andere dit wel doen. Zoek denk ik andere dingen in films (of moet deze eens herzien, om nog meer weg te zwijmelen bij het pianospel). Geef mij maar een Ozu of Resnais, de mannen die pure filmpoëzie maken. Dit is voor mij een leuke terugblik in de tijd, maar niet heel veel meer dan dat.

De tand des tijds heeft hij op zich wel doorstaan, alhoewel ik nog steeds niet precies weet wat men hiermee bedoeld. Het is toch juist fijn dat het een film van toen is, en niet van nu

danuz schreef:

Ik denk niet dat daar over te dicussieren valt. .

avatar van danuz

danuz

Laat ik dan zeggen dat het een klassieker is, maar ik daar in dit geval weinig waarde aan hecht .

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Laatst eindelijk de kans gekregen om hem weer eens te zien en hij is nog altijd geweldig. Door het sterke script met tijdloze dialogen gecombineerd met een briljant cynische Humphrey Bogart zal deze film niet snel mijn lijstje van top-films verlaten.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

The One Ring schreef:

Gek dat je nou zojuist de 3 beste punten 'niks' noemt.

Ik vind het dan weer gek dat deze kenmerken als de drie beste punten worden gezien. Vandaar mijn nadruk.

Overigens kan ik me goed vinden in het mooie bericht van danuz.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

The One Ring schreef:

Ik snap best dat iemand een hekel heeft aan Bogart. Ik kan hem zelf ook niet uitstaan. Hoe goed hij ook acteert (hetzelfde geldt voor Jack Nicholson), hij heeft gewoon een apparte uitstraling en overkomen die mij erg op de zenuwen werkt.

The One Ring

Je houdt misschien niet van anti-helden?

avatar van fritsy

fritsy

Lang geleden toen ik deze film voor het eerst zag, had ik nog niks met Romantiek. als begin tiener.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Casablanca

Er is al veel over gezegt, en het is waar.

Een geweldige film. Sfeer, uitstraling en een heel interresant verhaal. Schitterende uitwerking van Bogarts karakter, en Bogart zet het bijzonder geweldig neer. Zeer charismatisch en ongeloofelijk interresant. Een perfecte film, een klassieker.

Overigens was het erg leuk om Peter Lorre in zijn kleine rol te zien.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Teleurstellend. Afgezien van de one-liners van Bogart (die hier een schitterende prestatie neerzet) en de plotwendingen vond ik er niet erg veel aan.

Ook mede dankzij het tempo nog een 3.0*

veron35

Net voor de 2e keer gezien en hij bevalt me veel beter dan de 1e keer. Ik verhoog mijn stem naar 4*.

avatar van NKyou

NKyou

Prachtige klassieker die langzaam naar een fraaie climax toewerkt. Rik als beste anti-held die ik tot nu toe zag in een film die van hoge kwaliteit is. Enkele scenes die er boven uit staken waren die met het franse volkslied, sam met zijn as times go by en het einde.
De dialogen zijn briljant gevonden en de sfeer is goed. Een mooie 4,5.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Vooral de sfeer die het café uitstraald is schitterend. Van mij mocht de hele film daar plaatsvinden. Voorderest weinig op aan te merken aan deze film behalve dat het tempo af en toe iets te laag was en de relatie /dialogen tussen Rick en Ilse was/waren soms iets te zoetsappig. Twijfel tussen de 4 en 4.5*

avatar van serpico

serpico

De film staat al een tijdje in mijn top 10, maar ik had nog nooit een bericht geplaatst. Bij deze.

Na Casablanca ben ik altijd even een tijdje stil. Alles aan die film zit gewoon perfect in elkaar. Toch vind ik het moeilijk om te omschrijven wat aan Casablanca er nu precies zo goed is. Het antwoord komt waarschijnlijk neer op de combinatie tussen muziek, acteerprestaties, sfeer, verhaal, emoties, dialogen pattriosme, humor, drama, liefde etc. Dat zit er allemaal in, en het is zo mooi gedaan! Met Humpfrey als soort van anti-held en Bergman als het meisje dat verliefd is op twee mannen, het klopt allemaal!

5*, blijft in mijn top 10

veron35

Eindelijk! Een leeftijdsgenoot met de zelfde filmsmaak als ik. Ik denk er precies hetzelfde over, maar geen top 10 film.

veron35 schreef:

Wat is daar zo gek aan?