Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Brian De Palma
Met onder meer: Kevin Costner, Robert De Niro en Sean Connery
Releasedatum: 8 oktober 1987
Plot The Untouchables
"What are you prepared to do?"
Chicago is in de jaren dertig, de tijd van de drooglegging, een gewelddadige en corrupte stad. Chicago is ook de stad van Al Capone, de legendarische gangster-zwendelaar. Niemand is er tot nu toe in geslaagd zijn absolute macht over de georganiseerde misdaad in te perken. Tot het Treasure Departement beslist om het vuile karweitje te laten opknappen door een ietwat bescheiden figuur, Eliott Ness. Ness heeft slechts één doel voor ogen: slagen in zijn opdracht. Maar om in Chicago te overleven heeft hij bondgenoten nodig, waarop hij in alle omstandigheden kan rekenen. Hij krijgt de steun van Malone, een onvermurwbare luidruchtige Ierse politieofficier, die hem de harde wet van Chicago wil aanleren. Zijn andere medestanders rekruteert hij binnen het Treasure Departement zelf. Stone, een onstuimige kerel en een voortreffelijke schutter, en Wallace, een humoristische maar vastberaden boekhouder.
Eliot Ness
Nitti
Ness' Wife
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Gisteren ook deze film gezien en het was echt een goede film. Weer zo eentje die je absoluut niet serieus moet nemen. Dat drama bij Misdaad / Drama kan wat mij betreft ook wel weg. Verander dat maar in Actie / Misdaad.
Het verhaal van de film was erg leuk. Beetje cliché natuurlijk en van het verhaal moet de film het zeker niet hebben. Alleen wel jammer dat er geen confrontatie meer kwam met die gangster. Dat ie gewoon werd opgepakt was wel een beetje suf voor een film als deze.
Er zaten ook erg leuke personages in. Vooral Sean Connery deed het erg leuk als intelligente, strenge wijkagent. Ook de andere twee hulpjes van Ness waren leuke en grappige personages. Ook Ness zelf als onervaren politieman kwam goed over. En wat deed De Niro het weer goed als gangsterbaas. Die rol staat hem op het lijf geschreven!
Het acteerwerk was ook goed. Met Sean Connery en De Niro wat mij betreft wel aan de top. Komt misschien ook wel omdat zij wel de duidelijkste en leukste personages hebben.
Conclusie:
Leuke actiefilm.
Cijfer van een schaal van 1 op 10: 7.2
Hier op moviemeter: 3,5
Roodkapje
Mooie film over de drooglegging in de jaren '30. Staalhard geacteerd en bij momenten erg mooie shots, belichting en decors. Komt niet in de buurt van andere maffiafilms en vond het verhaal bij momenten echt wel belachelijk en onrealistisch overkomen.
Flipman
Aardige film.
Verschrikkelijk, deze film op zich bestaat al!
dikkop
Bijna perfect deze maffiafilm. Al die top acteurs en regisseur, toppie hoor. Het enige wat je mist is een beetje spanning in de film.
Bart Simpson
Deze film duurt 2 uur, tijdsbeleving was 30 minuten. Wat is dit een goede film zeg! Jammer dat hij zo kort duurt.
TimoGoedhart
Om een vreemde reden denk ik aan Scarface. Toch is deze film bij lange na niet zo goed als DePalma's meesterwerk.
Gezegd mag worden dat Connery en DeNiro schitteren, as usual. Costner en Garcia zijn ook goed, maar Costner haalt dat niveau gewoon niet en Garcia kreeg de kans niet. Toch vind ik Stone een schitterend personage in de film, grote bek en een meesterlijk schutter.
Al Capone is echt een vet iemand om een film als deze over te maken. En DeNiro is dan de enige die die rol zou mogen vertolken vind ik. Als Capone kwaad wordt...kippenvel geeft die man me.
Jammer genoeg heeft DePalma niet genoeg diepgang gecreeerd om een geloofwaardige film neer te zetten. In Scarface nam Pacino de rol van Tony Montana gewoon in zich op alsof hij Tony was. En door die drie uur durende diepgang over het leven van die man ontstond een van de beste films ooit. Als deze film door de ogen van Capone was verteld met DeNiro in de hoordrol........oei!
Desondanks een schitterende film. 4.0
13woutie13
wat een cast, jezus hee.
ga deze gauw een keer zien
Meh.
DePalma kan in een goeie dag wel wat moois op het scherm toveren. 't Is allemaal niet geweldig speciaal of apart, maar kleurgebruik en camerawerk is zeker mooi en tilt deze film makkelijk boven het werk van Scorsese en Coppola uit.
Verder nogal kinderachtig filmpje dat mij op meerdere momenten aan Indiana Jones deed denken. Waarschijnlijk de aanwezigheid van Connery, maar ook verschijning van Costner, de muziek in sommige stukken en de luchtige jodel-sfeer die er af en toe hangt. Dat stuk bij de Canadese grens is pure kolder.
Muziek leek op sommige momenten zo gelift uit een Morricone Western, vond ik nu niet geweldig goed bij de rest van de film passen. Acteerwerk is vaak matig, met DeNiro als grootste minpunt. Lijkt meer op een voorloper van The Penguin in de Batman films dan op een gevaarlijke schurk. Droevige vertoning.
Blijft een vlot verhaaltje dat er soms fraai uitziet, maar verder ontsiert wordt door de nodige heroische onzin, misplaatste soundtrack en pover acteerwerk.
Edit: dieptepunt was de trappenscene, die zo opzichtig voorspelbaar was dat de hele setup de scene al vanaf het begin nekt. Steekt ook zwaar af tegen de rest van de film.
Edit 2: ook nog twee opvallende shots. Het ene is wanneer Drago van het dak vliegt, het andere dat buitenshot van het vliegtuig. Beiden érg slecht getruceerd en eigenlijk waardeloos binnen de film. Geen idee waarom DePalma deze er zo nodig in moest hebben.
trebremmit
Misplaatste muziek, jolige sfeer en ongeloofwaardige karakters.
De drie sterren krijgt het toch nog vanwege de trappen scene die eigenlijk het enige spannende en boeiende moment was in de film en vanwege het camerawerk.
Glacius
Onderhond, kijk jij nou echt alleen naar technische aspecten ofwat?
The Last
Echt zo'n vertelling volgens de klassieke Hollywood formule met o.a. veel cliche toestanden en een hoop actie. 't Is wel vrij overthetop en gewelddadig uitgewerkt.
Toch heb ik me uitstekend vermaakt, want hoe gewelddadiger hoe beter.
In de eerste plaats is het al een interessante tijdsbeeld van het Chicago van de jaren 30 met een werkelijk schitterende aankleding. Van de sets tot aan de kostuums, van de auto's tot aan de geweren en ook de mooie locaties niet te vergeten. Verder visueel ook erg erg mooi en bijpassende muziek van Morricone. Tijdloos.
Maar deze gangsterflick hoor je ondanks de waargebeurde feiten natuurlijk met een korreltje zout te nemen, want het dient gewoon als puur overthetop vermaak (tenminste, zo ervaar ik het), al denk ik wel dat de toon van de film totaal niet zal liggen bij sommigen. Veel gave shoot-outs en gevechten, met als hoogtepunt de trappenscene en het duel op het dak tussen Ness en Nitti richting het einde De acteurs doen het prima naar behoren. Van het onderacteren van Costner en Garcia tot aan het overacteren van Connery en De Niro, die een aantal leuke one-liners uitkramen.
Dik 4 sterren.
LEIDENAAR187
Heerlijke Sean Connery in deze film. jammer dat die doodgaat
JDSsmetje
Deze heb ik nog niet gezien maar zou het wel moeten doen. Casualties Of War (1989), ook van Brian De Palma staat bij mij op 1 in de top 10!
hannes64
- 1926 berichten
Dan zou ik em maar snel zien als ik je was....dit was toendertijd een blockbuster in de bios.
De muziek is van `t meesterlijke , alweer van Morricone.
Ik kan een hoop kwijt over dit meesterwerkje....maar hou `t even kort.
Let goed op sommige scenes, die komen rechtreeks uit andere meesterwerken.......kan niks kwijt, alleen `t woord kinderwagen zet ik er even neer, oftewel de trappenscene
Dan heb ik `t uiteraard over de meesterlijke muziek.....ja, van morricone`s hand , superb.
Alle acteurs doen zeer hun best, alleen ja....Costner, ietwat houterig als Ness.
Maar qua camerawerk, muziek, en goeie regie, en echt een meesterlijke DeNiro, die even niet kan tippen aan Connery, die hier een ongelooflijk goeie prestatie neerzet, en daar ook nog een oscar voor won.....een klein meesterwerk met sommige schoonheidsfoutjes.
De poster is trouwens 1 van de mooisten....hangt er 1 in mijn kamer.....nog steeds.
Zien, en dan nog `s.
Hip-Hop Drunkie
Had veel meer verwacht van deze film, ik vond deze bij vlagen maar saai .... Heb al veel betere maffia/mob films gezien.... Dan denk ik aan Goodfellas oa....
AddictedToMovies
Goede Al Capone-maffia film.
Alles is mooi met stijl gefilmd door Brian De Palma, mede door de jaren '30 kostuums, auto's, settings, etc. Het acteerwerk is voor het grootste deel ook redelijk sterk, met als uitschieters Sean Connery en Robert De Niro. Kevin Costner vond ik niet heel goed, Andy Garcia deed het wel weer goed. Wat jammer is, is dat het 'waargebeurde verhaal' toch weer flink in de Hollywood-saus is gedoopt; dan heb ik het vooral over die verschrikkelijk kleffe, cliché gezinsituatie met Eliot's vrouw, en de moeder van het overleden meisje. Ook de score hielp hier niet bij, die bij deze scenes van die Hollywood-sentimentele muziek was. Verder was de score weer erg goed van Ennio Morricone; een leuke, spannende thememuziek en goede spanning opbouwende muziek. De gevechten waren ook weer wat overdreven met wat clichés (denk aan Wallace's "You bastards!")
Kortom, goed vermaak deze film, met goed acteerwerk, goede regie, mooie setting, mooie score, maar helaas soms net iets té Hollywood.
Nomak
Toch wel een tegenvaller deze Untouchables. Je weet niet goed welke kant de film op wil. Op een bepaald moment lijkt het een komisch avontuurtje waarin de goeden met kinderlijk gemak eventjes de slechterikken een lesje gaan leren. Ik kan me niet voorstellen dat het een pretje was om Al Capone te pakken. Maar hier komt dat jammer genoeg regelmatig wel zo over. Tenminste in het eerste deel van de film. Zo heb je dat kleine boekhoudertje dat mee op oorlogspad gaat. Dat personage komt gewoon totaal ongeloofwaardig over. Voor de rest zijn eigenlijk alle personages in de film zwak uitgewerkt. Je leert eigenlijk niets over hun achtergrond kennen, wat in dit soort films toch wel erg belangrijk is.
Het tweede deel van de film vind ik toch wat beter. Dan heb ik het over het gedeelte nadat dat kleine ettertje wordt neergeschoten in de lift.
De acteurs proberen er nog wat van te maken, maar de meesten presteren toch vooral onder hun kunnen. Als zelfs Robert De Niro de film niet naar een hoog niveau kan tillen, dan weet je dat het niet veel is. Andy Garcia viel me positief op, en ook Sean Connery had zijn momenten.
Ook de muziek van Ennio Morricone vond ik op bepaalde momenten niet bij deze film passen.
Voor de rest vind ik dit een teleurstelling, hier had veel meer ingezeten. Een serieuzere toon over de gehele film en meer uitdieping van de personages zou goed zijn geweest. Als daarvoor de film een uur langer moet duren, dan is dat maar zo. Dan heb je ook wat.
Helaas, een gemiste kans om een topfilm te maken.
DeCol
Goed, maar geen topfilm.
The Untouchables hoort wat mij betreft net niet in de top 250. Dit heeft de film vooral te danken aan het eerste uur. Het eerste uur was erg avontuurlijk wat opzich niet erg is, maar eigenlijk te speels, misschien wel te kinderachtig is. Alsof je naar een avontuurlijke familiefilm aan het kijken was. Die Canadese Mounties speelden hier onder andere een rol in. Eigenlijk was de hele scene op de brug verkeerd gebracht. Ik moet wel zeggen dat ik het aardig vermakelijk vond, maar het maakt de film geen topper.
Gelukkig werd het na dit uur wat serieuzer en kwam ik beter in het verhaal. Ik leefde ook echt mee toen Wallace en Malone stierven. De gebeurtenissen zie je jammer genoeg al van ver aankomen en dat vond ik wel jammer. Niets was verrassend in mijn ogen. Er kwam tevens wat meer actie in het tweede deel van de film. Vaak over the top en daarom is The Untouchables -zoals anderen al eerder hebben vermeld - iets te hollywood-achtig, maar toch wel leuk.
Op acteervlak heb ik weinig op te merken. De Niro had ik eigenlijk wat meer in beeld verwacht, want ook al draaide het om Al Capone vond ik zijn rol niet echt groot. Wel een aantal mooie oneliners overigens! Kevin Costner vond ik zoals altijd lekker spelen en ook Sean Connery als grofgebekte Ier was goed bezig.
Verder ben ik het op een aantal punten met Nomak eens. De muziek was soms nogal ongepast en daarom storend. De personages mochten wat meer uitgediept worden en het gehele plaatje had wat serieuzer mogen zijn. Enige verschil is dat ik ondanks dit wel genoten heb. Maar toch, met deze punten erbij had het waarschijnlijk wel een topfilm geweest.
kennyvw
Al die onterechte negatieve commentaren hier ?
Deze film is gewoon een fantastisch stukje kijkplezier. Duurde niet te lang, goed acteerwerk, leuke sfeer.
Heb er echt van genoten
4 sterren.
leidsehoodie
Hoe langer het geleden is dat ik deze film heb gezien, hoe meer ik me aan The Untouchables ga irriteren. Die stomme fles op dat dak..... half puntje eraf, want 3* alleen omdat het een film over de mafia is, is ook niet terecht.
Drs. DAJA
Vond de scene op de trappen toch een wel heel memorabele scene vooral als het om spanning gaat.
Meneer Bungel
Ik kan me niet voorstellen dat het een pretje was om Al Capone te pakken.
Nomak
Je rukt één zin eruit, selectief quoten noemen ze dat. Als je mijn volledige bericht gelezen hebt is elke verdere uitleg overbodig.
Movielicious
Maffiafilm die lekker weg kijkt met een heel goed lijkende Robert de Niro als Al Capone. De film duurt niet al te lang voor dit genre en blijft continu onderhoudend. Wat ik wel jammer vond is dat het geen echte (harde) gangsterfilm is, iets dat wel in het tijdsbeeld paste. Het ging er nou eenmaal hard aan toe tussen Capone (de maffia) en de (niet omgekochte) dienders. Verder vond ik de film af en toe heel ongeloofwaardig overkomen door, zoals iemand het hier eerder noemde, kinderachtige en Indiana Jones achtige momenten. Ik doel dan vooral op de scene bij de Canadese grens, de muziek die soms werd gebruikt en boekhouder Wallace. Deze aspecten zorgden ervoor dat de film soms niet serieus genomen kon worden. Komische momenten of komisch bedoelde momenten passen simpelweg niet in dit soort films. Absoluut een minpunt.
Wat mij betreft is The Untouchables een aardige maffiafilm met een stel prima acteurs, maar het mist de nodige diepgang en geloofwaardigheid om een topper te zijn in zijn genre.
Meneer Bungel
powerman
Stijlvolle misdaadfilm dat een realistisch tijdsbeeld geeft van de jaren 30. De muziek van Nino Rota is onvergetelijk en er zijn indrukwekkende scenes zoals de vertraagde shoot-out bij de trappen. Robert de Niro en Sean Connory hebben fenomenale rollen waarbij de laatste een Oscar won. Samen met Scarface kunnen we The Untouchables rekenen tot de beste film van Brian de Palma.
Niveath
Erg goede misdaadfilm met een heerlijke setting. Met acteurs als Costner, De Niro en Connery zit je op voorhand bijna al goed, maar ze maken het nog waar ook met stuk voor stuk puike rollen.
Het verhaal is boeiend en goed verteld. Ook een pluspunt voor de soundtrack van Morricone, die vooral de spannende scènes geweldig ondersteund.

Klassieke gangsterfilm 'The Untouchables' met Robert De Niro zaterdag te zien op televisie

Geprezen gangsterfilm 'The Untouchables' met Robert De Niro morgenavond op televisie

The Godfather

Scarface
Misdaad / Drama, 1983

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990
chicago, illinoisprohibition eragangsterbaseball batwhite suit al caponetough coptreasury agentuntouchabletax evasionjury tampering jaren 30