• 9.375.219 stemmen

High Plains Drifter (1973)

Western / Thriller | 105 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: De Vreemdeling zonder Naam

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Verna Bloom en Marianna Hill

Plot High Plains Drifter

"Welcome to Hell."

Een vreemdeling rijdt vanuit de hete woestijn een klein stadje in het Wilde Westen binnen. De mensen zijn bang voor hem en 3 mannen proberen hem te doden, maar zijn niet succesvol. Hij besluit toch maar te blijven en huurt een kamer. Ondertussen is een groep outlaws onderweg om wraak te nemen op de sheriff. De vreemdeling besluit de mensen te helpen om deze outlaws te bestrijden.

The Stranger

Bill Borders

avatar van pascal83

pascal83

Pacino88 schreef:

Ook vond ik de laatste opmerking raar:

midget: i still dont know your name

Eastwood: yes you do.

Waarom zet Clint de stad op stelten?

avatar van gotti

Zo ingewikkeld was dit toch niet? Had het snel door, hoe het allemaal zat. Bij één van de eerste flashbacks al, van Clint.

avatar van U-96

U-96

• 2077 stemmen

gotti schreef:

Blijkbaar toch niet vaak genoeg. Je mist zo hét belangrijkste punt uit de film.

Kan kloppen. Is al lange tijd geleden dat ik 'm voor het laatst heb gezien, dus wellicht is dat de oorzaak.

Ik kan haast niet meer wachten hem te herzien. Die sfeer, die muziek, blijft altijd in mijn hoofd hangen.

Zag hem vandaag voor de eerste keer (en ik begreep hem gelijk...) en heb erg genoten. De western schuift weer enkele plaatsen op in mijn favoriete genre's lijstje (als ik die had).

Ondanks de plek in de Top250 een erg onderschatte film dit. (83 stemmen :O)

avatar van Diesel

Diesel

Het verhaal is briljant maar alles behalve ingewikkeld. Er worden genoeg tips gegeven en aan het einde wordt het toch echt duidelijk wat er aan de hand is. Je moet wel opletten natuurlijk. In mijn ogen is High Plains Drifter een wraakfilm die zijn gelijke niet kent.

avatar van Pacino88

Pacino88

Sorry,dan heb ik dat toch gemist,maar ik zie het de volgende keer wel als ik hem kijk.

avatar van renaat

renaat

Opnieuw een heerlijke Eastwood western!!

avatar van george

george

wow , de beste film ooit.

Ik geef hem 1 ster voor het acteren,

en 4 sterren voor mijn favoriete acteur

Lequet matirese. gewoon een top van een film.

avatar van aegron

aegron

je hebt hem alleen wel een 0.5 gegeven.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Haha

avatar van Reinbo

george schreef:

wow , de beste film ooit.

Ik geef hem 1 ster voor het acteren,

en 4 sterren voor mijn favoriete acteur

Lequet matirese. gewoon een top van een film.

Waarom geef je 'm dan een 0,5??

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vandaag gekocht voor 5,99. Klinkt erg interessant deze film.

The One Ring

Goed zo, george, je hebt je favoriete film uit de top 250 gestemd. Dat maak je niet vaak mee.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Zeer sterke en ongewoonlijke western. Een surrealistische western kom je niet vaak tegen, laat staan zo'n sterke. Op momenten kan je m zelfs angstaanjagend noemen door de meesterlijke soundtrack en op momenten het nare sfeertje dat wordt gecreerd. Clint Eastwood heeft toch een paar toppers op zijn naam staan als regisseur. Petje af. 4*

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Oerdegelijke western met het aloude verhaal van een eenzame cowboy die een stadje moet gaan verdedigen tegen bandieten. Eastwood legt echter meer mysterie in de personages en meer dreiging in het verhaal dan je zou denken. Als oplettende kijker weet je al gauw hoe het in elkaar zit ... eigenlijk is het allemaal vrij simpel. Eastwood is hier allesbehalve een held ( de verkrachtingsscene is gewaagd ... op dat vlak ) maar dat is nou eenmaal ook z'n rol niet in deze film. Het is een pure wraakfilm. Sommige scenes duren te lang en het geheel heeft geen vaart. Leone's westerns hadden dat ook niet maar waren anders. Deze film kan zich niet meten met Leone's werk , toch regisseert Eastwood hier een vakkundige western.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

dutchtuga schreef:

Vandaag gekocht voor 5,99. Klinkt erg interessant deze film.

Waar?

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik heb namelijk alle andere westerns geregisseerd door Clint op een 4.5 staan, dus zal dit ook wel goed uitpakken.

avatar van Querelle

Querelle

Ik vind dit na unforgiven z`n beste western. Deze heeft namelijk een onderhuidse mysterieuze spanning die de hele tijd aanwezig is.

Clint Eastwood
Ik begin een beetje een fan te worden van die man. Elke western waar hij aan meewerkt verandert in een topfilm lijkt wel. Dit is niet zijn beste western, maar wel zijn meest afwijkende. Ik weet niet hoeveel surrealistische westerns er zijn, maar na deze hoop ik dat er meer zijn. Wat een ongelooflijk nare sfeer hangt er in deze sfeer. Mooi ondersteund door de al evenmin prettige muziek. Eastwood zet wederom een eenzame cowboy neer, maar waar zijn figuren gewoonlijk onbegrepen helden zijn, is hij hier gewoon net zo'n schurk als de rest van de personages. Verwacht geen sympathiekelingen in deze film. Dat haalt ook meteen het heroïsche uit de film en dat past er uitstekend bij. Schitterend einde ook. Wellicht de ultieme wraakfilm.
Dikke 4 sterren

avatar van wesbrina

wesbrina

Meesterlijke film.

Vooral het einde heeft een mysterieus tintje.

Waanzinnig ! Een must-have dvd voor iedere filmliefhebber. 4 punten.

avatar van Dylan Blanker

Dylan Blanker

Een geweldige westernfilm, met fantastisch acteerwerk van Clint Eastwood, een orgineel verhaal, en met een spannend einde. Bovendien heeft de film een typies western sfeertje ( Bijna alle films van Clint Eastwood hebben wel een apart sfeertje in zich). **** (4 sterren).

Echt de moeite waard!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

En weer een pareltje van Clint Eastwood. Hij is inmiddels uitgegroeid tot misschien wel mijn favoriete persoon in de filmwereld. Zowel als regisseur als acteur behoort hij tot de absolute top!

Als Clint-en-western fan was het eigenlijk een schande dat ik deze nog niet gezien had, maar daar is nu eindelijk verandering in gekomen. Deze film is totaal verschillend van welke andere western dan ook die ik ooit gezien heb. Er hangt de hele film door een naar en mysterieus sfeertje. Dit vooral ook door de goede muziek. Deze film is dan, naast een western, ook gewoon een pure thriller. Zoals bijna altijd is Clint weer goed op dreef als de ruwe cowboy. Hij is echt geen haar beter dan de andere personages in deze film. Om trouwens even terug te komen op wat sn@ke eerder zei, heeft hij volgens mij die vrouw echter niet verkracht, maar lokte ze dit bewust uit.

Bij aanvang van de film was het direct al genieten door de mooie scenes, waarin je Clint alleen op zijn paard zag lopen door het landschap met die prachtige muziek eronder (jammer dat dat deuntje maar een paar keer terug kwam) en daarna het stadje inreed. In die eerste 10 minuten zijn maar een paar woorden gezegt, wat ik op deze gebrachte manier altijd erg waarderen kan. Ook vond ik de allereerste-en-laatste scene erg mooi, en dan vooral het contrast tussen die 2 scenes hoe je eerst Clint eraan ziet komen vanuit de verte en dat je later, net nadat je erachter kwam dat hij dus flinkt wraak heeft genomen, hem weer in het zelfde plaatje weer ziet verdwijnen.

Al met al vond ik hem net iéts minder dan Unforgiven en The Outlaw Josey Wales, maar dit waren eigenlijk wel totaal verschillende films. Een welverdiende 4.5* voor deze topper. Nu ga ik deze week nog Pale Rider zien en dan heb ik eindelijk alle westerns, waar Eastwood in voorkomt gezien.

avatar van Pacino88

Pacino88

Goodfella_90 schreef:

Zeker weten
Raar dat ik het plot 13 maanden geleden niet doorhad,terwijl er genoeg hints werden gegeven.En de meningen komen hier allen op hetzelfde neer.Een van de beste westerns uit de 70's.
Eastwood is gewoon een wraak engel die niet alleen wraak wil nemen op de schurken,maar ook de gastvrijheid van het dorppje misbruikt,waardoor (bijna) iedereen hem haat.Dit soort relaties heb ik nooit eerder zo in een western gezien,waarvoor hulde.
De soundtrack had wat zweverigs,en maakt nog meer duidelijk dat Eastwood niet zomaar een man is,die zich wil scheren.
Ook mooi nadat het moorden en geterroriseer gedaan is,dat eindelijk de naam van Jim Duncan op zijn graf wordt gezet, dit doet de minder oplettende kijkers toch ook opletten.
Eastwood is gewoon cooler dan Steve Mc Queen om maar iets te noemen,maar toch vind ik zijn karakters vaak beter in films als Dirty Harry en Every Which way but loose.
Toch zijn westernkarakters zijn ook klassiek te noemen,doordat hij alleen praat wanneer hij dat nodig vindt.

Ik ga maar naar 4,5*,helaas was de beeldkwaliteit wat matig.
Nou snel The outlaw Josey Wales herkijken die ik 2 jaar geleden wat tegen vond vallen.

Een van de beste westerns.

Prachtrol van Eastwood en leuke personages met excentrieke koppen (de kapper!). Knap script, goede spanningsopbouw, briljante cameravoering en geweldige locatie.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Een van de vele geweldige Eastwood-westerns. Verplichte kost voor de western liefhebber.

avatar van Muzikant

Muzikant

High Plains Drifter is een intrigerende, spannende,vermakelijke en enigszins mysterieuze western met een lichte hang naar het mystieke. Clint is door zijn personage onweerstaanbaar. Goeie kop heeft die man toch, maar hij blijft een schurk die je liever niet tegenkomt op een namiddag.

Dikke aanrader!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Heb er van genoten vroeger. Leuke stukjes waaronderdat een vredig stadje veranderd in een hel.
Clint eastwood heeft al in bijna alle beroemde westerns meegespeeld.

4,0

avatar van Sabrewulf

Sabrewulf

Matige film. Bij de Dollar-films stelt deze film niet zo veel voor. Ook al schittert Clint Eastwood nog steeds, de film wist mij niet echt te boeien. Wat betreft de muziek: er zaten een paar mysterieuze deuntjes, maar het is alles behalve te vergelijken met de prachtige composities van Ennio Morricone. Verder is het verhaal een beetje standaard, nergens wordt de film echt boeiend. Ik kan de Dollar-films eindeloos kijken, maar dit niet. Daarvoor is het te beperkt wat het concept betreft.

Sterren: 3

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Probeer de film eens te bekijken zonder ieder detail met de films van Leone te gaan vergelijken

Dit is namelijk geen film uit de "dollar"-reeks, maar een film die daar qua thematiek volkomen los van staat.

avatar van Reinbo

Sabrewulf schreef:

Daarvoor is het te beperkt wat het concept betreft.

Sterren: 3

Heb je het concept wel begrepen? Daarin gaat de film namelijk veel verder dan de Leone filmpjes.

The One Ring

Ik vind sowieso dat mensen te vaak de neiging hebben om elke western met die van Leone te vergelijken.