• 9.376.523 stemmen

High Plains Drifter (1973)

Western / Thriller | 105 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: De Vreemdeling zonder Naam

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Verna Bloom en Marianna Hill

Plot High Plains Drifter

"Welcome to Hell."

Een vreemdeling rijdt vanuit de hete woestijn een klein stadje in het Wilde Westen binnen. De mensen zijn bang voor hem en 3 mannen proberen hem te doden, maar zijn niet succesvol. Hij besluit toch maar te blijven en huurt een kamer. Ondertussen is een groep outlaws onderweg om wraak te nemen op de sheriff. De vreemdeling besluit de mensen te helpen om deze outlaws te bestrijden.

The Stranger

Lewis Belding

Stacey Bridges

Bill Borders

avatar van gotti

Niet zo vreemd toch? De man heeft één van de beste (in mijn geval: ruimschoots de beste) westerns ooit gemaakt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Il Bueno, il brutto, il cattivo inderdaad

avatar van PartyMarty

PartyMarty

gotti schreef:

Op zich wel vreemd, ik denk dat je sommige westerns te kort doet op die manier. Er zijn gewoon verschillende soorten westerns. De John Wayne western, om 'm zo maar eens te noemen, of Old Shatterhand, of Leones films of bijv. Bad Girls, for that matter is toch een beetje appels met peren?! Het feit dat Clint hier een vaste factor is doet daar mi niets aan af.

avatar van gotti

Feit is wel dat er met de westerns die Leone maakte (eigenlijk de spaghetti-western in het algemeen) een geheel nieuwe weg werd ingeslagen. Waar bij de westerns van de door jouw genoemd John Wayne het meestal nogal zwart-wit was (kortgezegd de goeien vs. de schurken) loopt dat in de Spaghetti western altijd door elkaar heen. De 'helden' hebben meestal een duister verleden en de schurken blijken ook zachte kanten te hebben.

orbit schreef:

Il Bueno, il brutto, il cattivo inderdaad

Zat meer aan die andere te denken...

avatar van Sabrewulf

Sabrewulf

The One Ring schreef:

Ik vind sowieso dat mensen te vaak de neiging hebben om elke western met die van Leone te vergelijken.

Ik vond de vergelijking om twee redenen waard:

- De film wordt een "American Spaghetti Western" genoemd. Clint Eastwood is "weer" The man with no name, hij is weer even mysterieus als dat ie was, en verder zijn er nog meer overeenkomsten.

- Op IMDB staat over deze film: "One of the headstones in the graveyard bears the name Sergio Leone as a tribute.

"

Tuurlijk ga ik films met John Wayne niet met films van Leone vergelijken, da's net als appels met peren vergelijken, maar hier vond ik het wel een redelijke vergelijking.

En ja, ik heb het concept begrepen, het is een film die handelt over een wraak. Maar ik vind de uitwerking gewoon niet zo goed als bij de Leone films.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

gotti schreef:

Zat meer aan die andere te denken...

Moet je niet doen.

avatar van Wouter

The One Ring schreef:

Bij deze niet heel vreemd.

Movie_fan#

Meesterlijke film met een goede clint (hoe anders).

Het acteerwerk vind ik super goed en hoe hij dat stadje binnen komt en laat zien waarom hij de baas is is echt te cool. De climax op het end is te goed met die herrineringen van de zweepslagen... best nog hard trouwens. Hoe hij het dorp vermomt als HEL is echt heel mooi gedaan. Prachtige decors prima film moet je zeker zien!

Movie_fan#

Verhoog hem toch maar naar 5,0* hij is eigenlijk wel heel erg goed. Geen plaatsje in mijn top 10 maar ik zou deze film nooit vergeten

orbit schreef:

Moet je niet doen.

Je moet het allebei doen

avatar van basketballerke

basketballerke

Deze film heeft maar weer eens voor mij bewezen, dat deze man het beste is wat in de filmwereld rondloopt. Niemand komt ook maar een beetje dicht bij hem, op acteerwerk in ieder geval, betere regisseurs zijn er natuurlijk wel. Maar ook regisseren kan hij geweldig wat blijkt na deze briljante film.

Er valt redelijk wat te vergelijken met de stijl van Leone, kijk maar naar het begin, weinig dialoog, veel close-ups of juist hele wijde shots die het hele gebied in beeld brengen en dan kleine figuurtjes op de achergrond. Eastwood speelt weer een heel mysterieuse man zonder naam, die niet veel van zichzelf laat weten. Uiteraard evenaart hij hiermee niet zijn personage in de Dollar's trilogie, maar natuurlijk doet hij het weer geweldig.

Wat een geweldige mysterieuse sfeer door de hele film heen. Het deuntje wat je in het begin hoort, en wat helaas te weinig wordt gebruikt, ondersteund dat nog meer. Hierdoor wordt het toch een van de hardste westerns die ik gezien heb. Door de manier waarop Clint Eastwood te werk gaat en ook gaat misbruiken. Hij is geen haar beter dan iedereen in deze film maar gewoon zelf een schurk, die toevallig door het stadje rondrijdt .

Met de locaties en sets is ook niet veel mis. Al is het niet echt een typische western locatie die ik verwachtte voor het dorpje. Geweldig hoe dat dorpje in de hel veranderd met het rood. Het shot wanneer Clint terugkomt na het beschieten van de bandieten is een behoorlijk aangstaanjagend shot. Het beeldkwaliteit van de dvd laat helaas wel een beetje te wensen over.

Het eind is ook weer ongelooflijk sterk. De flashback die een paar keer terug komt wordt hier heel mooi bij gebruikt. De volgende ochtend rijdt hij dan weer weg alsof hij er nooit is geweest. Hij heeft zijn werk gedaan en de mensen en hij hebben hun wraak genomen en kunnen weer verder leven. En hij verdwijnt heel mysterieus weer in het laaste shot, net zoals hij verscheen op het toneel. Dat geeft de film iets heel mystieks. Werkelijk briljant gedaan door Eastwood. Zijn echte meesterwerk blijft wel Unforgiven, maar dat mag van deze vind ik ook gezegd worden. De ultieme wraakfilm. Als het nog niet duidelijk was

5* en een top 10 plek heeft hij ook verdient.

edit: Net wat gelezen op wikipedia over deze film, en dan blijkt toch dat ik niet alles helemaal heb begrepen over het personage van Clint Eastwood. Hij blijkt dus een geest of ''engel'', waarschijnlijk die van Jim Duncan, en daarom de zwepen en het veranderen van de stad in een hel. Ook waarom hij niet enige verwondingen heeft wanneer hij wordt beschoten in het bad. En natuurlijk het eind. ''Yes, you do'' en dan de camera die richting de grafsteen gaat. Dit maakt hem eigenlijk alleen maar nog beter. Best vreemd dat ik dat niet gelijk inzag. Gauw maar weer eens helemaal herzien en dan kijken of hij beter is dan Unforgiven.

avatar van jelle.

jelle.

Schitterende film, mn eerste sergio leone...die mystieke sfeer, volledig mijn ding. Schitterend hoe die symboliek zo geraffineerd wordt meegegeven...3,5*

avatar van tsjidde

tsjidde

jelle. schreef:

Schitterende film, mn eerste sergio leone...

Je bedoelt misschien: je eerste Eastwood?

avatar van FisherKing

FisherKing

avatar van jelle.

jelle.

mn excuses....niettemin schitterend geregisseerd!

avatar van veron35

veron35

Is dit weer een vervolg op de Leone westerns?

avatar van The One Ring

The One Ring

Nee. Dit is een losstaande film.

avatar van mister blonde

mister blonde

Mooi film, die meer is dan alleen een onderhoudende western. De gelaagdheid die ook in de films van Leone zit, is hier ook te vinden. Sterk staaltje cinema. 4 sterren.

The One Ring schreef:

Erger ik me ook wel eens een beetje aan. Bij deze film ontkom je er echter niet aan.

avatar van chemdennis

chemdennis

Een van mijn westernfavorieten van Clint Eastwood. Nu vind ik bijna alle films van Clint Eastwood 5 sterren waard.

Nu moet ik ook zeggen dat ik alle films die ik in mijn verzameling heb, hier tussen de 4 4n 5 sterren stem, want vind ik hem niet mooi genoeg om te houden, dan verkoop ik hem door.

avatar van veron35

veron35

Geweldig. Heerlijke sfeer en Clint was weer geweldig!

Gewoon een dikke 4,5*.

avatar van Ramon K

Ramon K

Blijft Eastwood's beste film wat mij betreft. Een stuk beter nog dan Unforgiven.

avatar van Ramon K

Ramon K

Kennelijk leende Eastwood wat plotelementen uit de spaghettiwestern Django il Bastardo (Garrone, 1969). Die zoek ik al een tijdje op dvd.

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Gewoon een hele aardige westernfilm met alles erop en aan wat je bij een western kan verwachten. Clint speelde wederom zijn bekende rol als good en badboy. Verhaallijn was simpel maar dat is in mijn ogen meestal het geval in die genre. Wat mij opviel is dat de kwaliteit van het beeld (DVD) vrij goed is en dat voor een film uit 73. Kortom voor mij is de film gewoon 3,5* waard. Prima film dus voor een avondje vermaak.

avatar van Bart Tönjann

Bart Tönjann

Typische Eastwood western waar ik weer van genoten heb. Ik vind zijn rollen in dit soort films altijd erg goed, en dat is hier weer niet anders. Deze film onderscheidt zich van de andere 'Clint's' door er nog een beetje mysterie bij te doen, wat in dit geval erg goed werkt. Mooi eind ook.

avatar van Mister Spock

Mister Spock

Uitstekende western. Vele malen gezien. Clints beste wat mij betreft.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Klasse western, reeds verschillende keren bekeken: 4.0

avatar van Vascago

Vascago

Simpelweg een geweldige film. En hij blijft gewoon ijzersterk elke keer als je hem kijkt. Prachtrol wederom van Clint. Niet alleen hij acteert erg sterk maar de gehele cast. Geweldige sfeer en perfecte filmmuziek.

avatar van ILDIB

ILDIB

Altijd prettig zon western, zeker met eastwood. Niet de beste en met momenten ook erg onzinnig. Toch trekt ie de aandacht. Wel erg gedateerd.

avatar van Nasir

Nasir

Had'm ook al meerdere keren gezien en hij blijft geweldig.