A Christmas Story (1983)
Geregisseerd door: Bob Clark
Met onder meer: Melinda Dillon, Darren McGavin en Peter Billingsley
Releasedatum: 20 december 1984
Plot A Christmas Story
"Peace, Harmony, Comfort and Joy... Maybe Next Year."
Ralphie, een jonge jongen die opgroeit in de jaren 40, droomt ervan om een Red Ryder BB-geweer te hebben. Hij probeert de wereld er van te overtuigen dat die het perfecte kerstcadeau zou zijn. Hij stuit echter op weerstand bij zijn ouders, zijn leraar, en zelfs bij de Kerstman zelf.
Mrs. Parker
The Old Man (Mr. Parker)
Ralphie Parker
Ralphie as an Adult (stemrol)
Randy Parker
Miss Shields
Schwartz
Scut Farkus
Grover Dill
Santa Claus
jay73
Staat op #130 in de imdb Top 250. Ook hier heeft hij (met slechts 3 stemmen) een akelig hoog gemiddelde.
Noch de titel, noch de filmposter erbij doen mij overtuigen van de kwaliteit van deze film. Dus...een vraag aan hen die hem wel gezien hebben:
Wat maakt deze film zo goed?
Dadoc
Wat de film zo goed maakt? Ken je het gevoel nog van vroeger dat je een jaar of 7 bent? En dat je een film wel 100x kon kijken? Dat gevoel krijg je bij deze film. Helaas heb ik hem nog nooit op de nederlandse TV gezien met kerst. Heb het doorgegeven aan de KRO (in januari!) maar nooit een reactie op gekregen. KRO claimt altijd de leukste kerstfilms te hebben maar zonder deze film is het een valse claim.
Scorpio
Omdat het in Top 250 zit van Imdb wil ik het héél graag zien, maar ik vind het nergens...
Is het wel te huur op Video? (want op DVD bestaat ie nog niet!)
streeter
elk jaar met de kerst wordt deze film op TNT voor 24 uur uitgezonden.
braambes
Deze film viel me behoorlijk tegen, ik vond de film gewoon niet zo boeiend. Deze film schept niet echt de kerstsfeer, die je van een kerstfilm verwacht. Ik ben zeker geen kerstfilmkenner, heb er hoogstens een tiental gezien, maar de meeste vond ik leuker.
Er zaten natuurlijk wel weer enkele leuke momenten in, bv. de terugkerende fantasieën van Ralphie. Hoger dan 3 sterren krijgt ie van mij echter niet.
Poisonthewell
Volgens mij niet. Misschien wordt de film door distributeurs hier als te Amerikaans geacht. Jammer, want het is toch een erg leuke film.
otherfool
Wat maakt deze film zo goed?
Eindelijk dan deze grote onbekende uit de top van de IMDB lijst gezien. Wat maakt deze film zo goed?
Voor mij zit het sterkste punt van deze film in de relatie tussen de ouders en de beide kinderen; die is naturel en komt, ondanks de komische verwikkelingen en karikaturale trekjes, volkomen natuurlijk over. In de ogen van een 9-jarige zijn ouders de mensen waar je, zowel positief als negatief, tegenop kijkt. Dit levert een paar schitterende scenes op; zoals wanneer Ralphie de pestkop in elkaar beukt en zijn moeder gewoon wéét dat het joch geen straf verdient of nodig heeft, maar juist een beschermende arm.
En dan is daar de prachtige scene waarin Ralphie zijn vader voor het eerst mag helpen een band te verwisselen. Voor een 9-jarige zijn er gewoon geen belangrijker dingen. Hij mag wat moeren vasthouden en je voelt de spanning in hem; 'ik moet ze vasthouden, ze mogen niet vallen...' waarop ze dus wel door de lucht vliegen. Dat deed me denken aan het verhaal van het kind dat zich op een dag bewust werd dat hij ademde, er op ging letten en het toen uit paniek vergat te doen.
Tweede pluspunt is het gevoel voor drama, spanning en magie dat door de film loopt. Ik beschreef hierboven al 2 momenten, maar er zijn meer; het uitpakken van de kist, het moment dat Ralphie's broertje in slaap valt en de vader blijmoedig de krant gaat lezen, het met open mond luisteren naar de geheime radioboodschap, wanneer de ouders nadat de kids op bed liggen samen in het duister naar de verlichte kerstboom kijken, A Christmas Story ontroert op een wellicht kneuterige manier, maar het zij dan maar zo. Bij mij werkt het.
Laatste positief punt is de cast; zowel de kids als de ouders spelen heerlijk en narrator Jean Shepherd, tevens schrijver van het verhaal, spreekt het geheel guitig en met hoorbaar plezier in. Zeer aanstekelijk.
Ten slotte wat minpuntjes; enkele scenes zijn wat afgeraffeld en het geheel wil nog wel eens fragmentarisch overkomen. Ook begint de film wat kinderachtig, al wordt dat beter als je wat meer in de film komt. Ten slotte vond ik de scene bij Santa wat vreemd overkomen; die angst voor de man met de baard zal dan wel typisch Amerikaans zijn.
Ik twijfel tussen 3,5 en 4*, maar kies vooralsnog voor het eerste. Nog maar eens herkijken met de kerst.
Norma
Ik vond er eigenlijk maar bar weinig aan! Vervelende personages, flauwe humor en weinig kerstsfeer.
matthijs_013
Het was wel vermakelijk en al, maar wat was eigenlijk het moraal van de film? Ik kon er niet veel uithalen.
Vinokourov
Ik keek deze film van Bob Clark, omdat diezelfde kerel het ook presteerde Baby Geniuses 1 en 2 te maken. Zoveel regisseurs zijn niet in de Imdb top en bottom-lijsten te vinden namelijk. Mijn verwachtingen ondanks de hoge Imdb-waardering waren daarom ook niet erg hoog, zeker niet toen ik daar de poster zag en verwachtte dat Ralphy een irritant bijdehand joch zou zijn.
Maar niets van dit! A Christmas Story is een en al vertederende oubolligheid over een familie, die gelukkig niet karikaturaal wordt neergezet. Otherfool geeft terecht aan dat er veel herkenbare momenten zijn. Een feelgoodmovie met een hoog guilty pleasure-gehalte
. 3,5*.
blythefangirl
Hahaha, wij dachten een leuke kerst film!
We lagen nog uren dubbel over wat voor onzin film dit was.
Maar dat etalage-been-lamp-dinges was wel origineel bedacht.
1,5 * voor de originaliteit
Tharoy
Er zaten veel typisch Amerikaanse grappen in, en de kerstsfeer ontbrak eigenlijk een beetje vond ik.
Jammer.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Ooit eens op tv gezien. Geen slechte film, maar te vaag in mijn geheugen om te stemmen. Ik herinner mij alleen die lamp nog en dan dat roze konijnenpakje?
Dit jaar wil ik beslist meer kerstfilms kijken en ook kersthorrors. Voor mij de leukste tijd van het jaar.
SmuttWars
wow, ik zat de hele te denken: "ik heb deze film volgens mij gezien, maar ik weet er niks meer van, ik kan me vaag iets herinneren met een lamp"
En dat was voor dat ik op de poster die lamp had gespot.
notorious_kim
Dit is gewoon de grootste zever dat ge u kunt inbeelden. Afschuwelijk verhaal met nog een afschuwelijkere uitwerking. Cast trekt of niks. En de gedachten van de kleine jongen worden ingesproken door een volwassenen man. Eentje om ZEER snel te vergeten!
Dragon
De verteller "is" (op die momenten) gewoon Ralphie (de hoofdrolspeler), die nu als volwassene terugdenkt aan zijn kindertijd. Logisch dus dat hij geen kinderstem heeft.
niethie
Ik was wel erg benieuwd geworden naar deze befaamde kerst film van de regisseur van Porky's die ook nog eens een geruime tijd in de imdb top 250 stond, niet dat ik daar normaal nou zoveel waarde aan hecht maar ik vond het best een grappig idee. Uiteindelijk viel het me allemaal lichtelijk tegen. Het hoge fantasie gehalte is natuurlijk heerlijk om naar te kijken, ik denk ook dat iedereen zich wel een beetje met Ralphie kan indentificeren toen hij/zei op de leeftijd was. De scenes waar ik deze op doel heeft otherfool (een paar berichten terug) al heel mooi beschreven, maar toch nog even een extra vermelding voor dat moment waar Ralphie het zat is en die bully in elkaar slaat, zijn moeder hem dan mee naar huis en hem niet straft omdat ze voelt dat het niet zijn schult was. Echt enorm ontroerend in zijn eenvoudigheid! Rolverdelingen waren ook prima trouwens, die vader was met momenten erg leuk maar het is vooral Billingsley die de show steelt. Echt een schattig ventje! De voice over vond ik wel gaan, soms erg leuk maar vaker te bombastisch, tegen het irritante aan. Ondanks dit alles vond ik het af en toe toch echt wat te flauw soms. Het liep ook niet overal even lekker in elkaar en dat vond ik best vervelend, kwam zelfs best afgeraffeld over soms. Mede door dat kan ik net niet boven de voldoende gaan zitten. Wat opzich best jammer is want ik heb erg genoten van de nostalgische sfeer en fantasie elementen. Nouja misschien de volgende kerst beter...
Drs. DAJA
A Christmas Story van Bob Clark is op de nummer 8 van de Top 25 met de beste kerstfilms ooit terecht gekomen. Dit is na de Top 25 met beste horror films van de nieuwe jaren '00 mijn 2e lijst waarin dagelijks wordt afgeteld naar de nummer 1 positie. De nummer 1 wordt op kerstavond bekent gemaakt en tot die tijd wordt er dagelijks een videoreview online gezet. Check it out: Kerst Top 25, nr 8: A Christmas Story | MovieSense - Online filmmagazine
Mescaline
Erg leuke film die van een vrij simpel en standaard plot een heel leuk geheel weet te maken
De grappen zitten hem in deze film vooral in kleine woord grapjes, een goed voorbeeld hier van is de scene dat de vader een pakket krijgt met daarop Fragile, en het dan voorleest als: Fra-gi-le, it must be Italian
En natuurlijk de scene met die verschrikkelijke kerstman, vinden ze het gek dat kinderen er bang van worden haha
Kortom heb dus zeker erg kunnen genieten van dit luchtige tussendoortje wat soms zelfs een beetje het Woody Allen idee gaf.
Zeker een kerst film die ik volgend jaar weer kijk, dankje Niethie voor het aanraden van deze titel
brabusRUS
De film is een stuk populairder op IMDB dan op Moviemeter. Behoorlijk verschil in de rating en in aantal stemmen. 50.000 stemmen op IMDB is normaal gesproken rond de 500 stemmen op moviemeter, denk ik, maar hier slechts 80!
Drs. DAJA
A Christmas Story draait dinsdag 20 december in Cinema OT 301 aan de Overtoom in Amsterdam in de "Bob Clark Christmas" avond samen met Black Christmas.
Check it out!
erik1677
heerlijke kerstfilm, waar ik een paar keer, zelfs nu nog goed om dubbel he gelegen.
Het kleine jongetje met de bril op, doet het geweldig.
Onevenwichtige kerst.
De tijd vliegt vrij gemakkelijk voorbij tijdens deze enigszins origineel aandoende kerstkomedie. Het verhaaltje is enorm voorspelbaar, maar de uitvoering is best een beetje bijzonder. Een echt evenwichtig geheel is het helaas niet geworden. Op kerstgebied blijkt die andere film van de regisseur, Black Christmas, toch een stuk geslaagder. Tijdens een griezelige scène in een warenhuis lijkt het zelfs heel even of de regisseur dat ook vindt, wanneer de film bijna qua genre lijkt te veranderen.
Redelijk.
dutchtuga
Prachtig filmpje en alweer een sterk werkje van het genie Bob Clark. Mooi hoe de hele film vanuit het perspectief van het jongetje en de jeugd blijft vertellen. Gestript van zoetsappigheid, moraaltjes en andere zaken waarmee we dood worden gegooid bij menig kerstfilm, boeit deze Clark van begin tot eind. Meest tekenende moment is de scène in de klas wanneer de juffrouw schuldgevoelens bij de jongens probeert aan te praten. De voice-over die daarop volgt is A Christmas Story in een notendop.
Mescaline
Voor de 2de keer met kerst gezien en wat blijft deze film toch leuk luchtig vermaak zeg, je voelt je weer helemaal kind.
De scene met de kerstman blijft echt een klassieker en natuurlijk de lamp, it's a leg!
Volgend jaar weer? Ja zeker!

A Christmas Story Christmas
2022

A Christmas Story 2
2012

'Close Encounters of the Third Kind'-actrice Melinda Dillon op 83-jarige leeftijd overleden

MovieMeter Podcast Afl. 16: 'A Christmas Story Christmas', 'Spirited' & Top 5 Kerst Musicals

It's a Wonderful Life
Drama / Romantiek, 1946