• 9.178.143 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 4 oktober 1984

Plot Top Secret!

"Don't tell anyone."

Zucker en Abrams nemen dit keer Elvis- en WWII spionagefilms op de hak. De knappe jaren '50 rock 'n roll ster Nick Rivers is in Oost Duitsland om op te treden. Ondertussen wordt hij verliefd op de dochter van een ontvoerde wetenschapper en komt hij in contact met het franse verzet.

Nick Rivers

Chocolate Mousse

Agent Cedric

avatar van Mescaline

Mescaline

Typische jaren 80 film die op sommige punten hilarisch is en op andere punten weer behoorlijk flauw.

Deze film neemt een hoop clichés en weet daar een heel aardig komisch geheel van te maken, jammer genoeg waren de grappen niet altijd even sterk en werden ze afgewisseld met een hoop flauwe grappen die voor mij totaal niet grappig waren en tevens ook erg verouderd zijn.

Maar toch was deze film erg vermakelijk om naar te kijken en heeft hij vooral een erg grappig en leuk einde.

3 sterren.

avatar van Mescaline

Mescaline

YouTube - TOP SECRET deze scene blijft echt wel hilarisch, kon het niet laten hem toch even te posten

avatar van planet_of_death

planet_of_death

rep_robert schreef:

Paard, dat je zo'n man op een hooiwagen ziet voortgetrokken worden door een paard. Je hoort gezang en later blijkt dat het paard aan het zingen is. Erg grappige scene!

O dat ja.

avatar van mikey

mikey

En die stier was ook hilarisch.

avatar van The Oceanic Six

Van de makers van Airplane!

Toen ik dit las op het DVD doosje in de winkel, wist ik dat ik hem gewoon mee moest nemen. Ik ben gek op de humor van Abrahams en de Zuckers! Airplane 1 en 2, The Naked Gun trilogie, Hot Shots 1 en 2...super! De humor is vaak flauwer dan flauw, maar dat zoek ik gewoon in dit soort films. Top Secret! stelde dan ook niet teleur.

Wederom wordt je vermaakt met vreselijk veel kleine grapjes. Soms opzichtig, soms op de achtergrond. Maar bijna altijd leuk. Het zijn vaak net dingetjes waarbij je het niet verwacht. Neem de scene met het Anal Intruder pakket in de gevangenis, waarna je later ook nog eens zon Duitser met het fistfuck geweer ziet lopen En zo zijn er echt tientallen kleine grappen die er bij elkaar een briljante komedie van maken. Het is een tijd geleden dat ik weer zo gelachen heb bij een komedie.

Er zitten ook weer briljante dialogen in:

Nick Rivers: Is this the potato farm?
Albert Potato, Resistance Member: Yes, I'm Albert Potato.

of:

General Streck: [talking on the phone] What is the condition of Sergeant Kruger?
[pause]
General Streck: Very well, let me know if there is any change in his condition.
[Hangs up]
General Streck: He's dead.

Bij dit soort dialogen kan je me opvegen!

Kortom; hou je van films als Airplane!, ga deze dan ook kijken. Airplane! is misschien net nog wat briljanter, maar deze is ook hilarisch.

Dikke 4*

avatar van shrink

shrink

• 2080 berichten

Heb hem 20 jaar geleden wel 20 keer gezien. Toen had hij van mij een 5 gekregen. Hij heeft de tijd des tijd niet helemaal doorstaan. Hij is nog steeds erg goed en vele grappen zijn nog steeds super. Hij is alleen een beetje oubollig geworden en dat zingen kan nu ook niet meer.

avatar van dave

dave

Eindelijk een komedie van de drie regisseurs die me uitstekend bevalt. De film komt nochtans wat traag op gang, maar na een halfuurtje zit je helemaal in de stemming. De Zweedse boekwinkel en de introductie van de knotsgekke verzetsstrijders deed de buik alvast schudden. Het grootste verschil met Airplane! of The Naked Gun is de aaibaarheidsfactor van de cast. Stuk voor stuk uiterst aimabele acteurs die de humor geenszins in de weg staan. Anderhalf uur gegarandeerd gniffelen en zelfs schateren.

3,50

avatar van wilofski

wilofski

Best leutige film!

Ik heb hem nog niet af kunnen zien (mijn broer moet dringend eens degelijk dvd's leren rippen) maar heb mij al kostelijk vermaakt met de film.

De openingsscène met skeet surfing vind ik geniaal (ik ken veel beach boy liedjes + teksten)

En die dialogen man, zo slecht en voorspelbaar maar toch o zo droog en lachwekkend gebracht.

Pure genialiteit

mss nog extra sterren als ik hem af heb?

avatar van Beertje45

Beertje45

Beste uit de reeks Zucker films! De dolgekke stoten en dialogen volgen elkaar in sneltempo op en na de film 5 keer gezien te hebben vielen me nog grappen op die me voordien ontgaan waren. Die namen van de franse verzetsstrijders... waar halen ze het vandaan. De leider van de groep draagt jaren later nog hetzelde pakje als op het eiland. Die stier die nadert op het onheilspellende deuntje van Jaws. Bij nader inzien toch maar een dikke 5 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

Opnieuw zijn niet alle grappen even geslaagd en was de film misschien toch al ietwat verouderd (de film is van '84). Sommige scènes waren goed gevonden, maar soms was de humor me toch iets te droog.

Toch vermelden dat de ondertitels wel erg groot waren op tv, je zou ze zelf zonder bril kunnen lezen .

Goed voor een keertje en gelukkig toonden ze deze eens op tv, want 'k zou er toch geen geld voor neerleggen.

avatar van Beertje45

Beertje45

bij nader inzien een vijf op vijf!

Blijft grappig over de hele lijn.

Dk2008

Zover ik weet deze film nooit eerder gezien, hoogstens een vaag stukje eruit. Ik ben niet zo'n liefhebber van die al te komische films, zoals Airplane, Hot Shots ... al is The naked gun-reeks toch een opvallende uitzondering daarop, maar kan deze film daar nu ook toe rekenen.

De film begint bijzonder sterk, met o.a. Omar Sharif, want wat doet die nou in zo'n film als deze. Het is grappig dat ze WO2 en de koude oorlog met elkaar combineren. Val Kilmer doet het ook leuk vooral die Elvis-achtige optredens zijn grappig. Het Tutti Frutti-nummer is voor mij werkelijk één van de meest geslaagde hoogtepunten, met een strijkorkest die gaat lopen rocken. En zo gaat de film nog een tijdje door met hilarische maar ook minder geslaagde grappen.

In het midden zakt de film in maar gelukkig komt hij verrassend genoeg toch weer heel sterk terug. Met heel veel persiflages uit anders films, want Christopher Villiers (die Christopher Atkins uit The Blue Lagoon, moet voorstellen en hij lijkt er wel een beetje op) als Nigel doet het ook leuk zoals in die koe. Maar het hele gedeelte met die koeien is eigenlijk wel lachen geblazen.

Ik denk dat ik me de volgende keer toch wel weer zal weten te vermaken met deze film die boordevol zit met grappen, misschien niet allemaal even geweldig maar er zitten toch een aantal ijzersterke tijdloze grappen in, die bovendien zoveel jaar later ook nog heel knap in elkaar zitten. Ruime 4.0/ kleine 5.0.

avatar van Film Pegasus

De humor van Airplane, Hot Shots en Naked Gun. Een genre dat leuk is om zien, al krijg je door de stroom van grappen zowel goed gevonden dingen als slechte onderbroekenlol. Maar het is wel eens leuk en ondanks de veel mindere Scary Movies of andere persiflages, lukt het de filmwereld blijkbaar niet meer om dergelijke humor te brengen. M'n is ofwel te braaf, ofwel gaat m'n er net te hard over met plas en sex humor. Komedie blijft een moeilijk genre. Als film is dit nogal zwakjes, maar er is voldoende humor om er nog iets van te maken.

avatar van Robi

Robi

Ik heb deze film vroeger met vrienden een aantal keer bekeken en kon daar toen veel om lachen. Ik heb de film dus nu vooral weer eens bekeken uit "jeugd" sentiment. Ondanks dat er wel een aantal erg melige momenten in de film zitten, kon ik er nu toch nog steeds erg om lachen. Leuke film.

avatar van PEN15

PEN15

Echte allround humor van de Zuckers. Vond sommige grappen erg sterk en onvoorspelbaar (met die priester), sommige weer flauw en te veel gebruikt (die objecten die op ware grootte waren voor de kijker, zoals dat oog, die rolex en die telefoon) en andere waarvan je denkt; het punt is??? zoals bijvoorbeeld dat Val Kilmer gratie krijgt bij zijn ter dood veroordeling en dat er daar zomaar een telefoon staat op een pilaar die door een aanstrompelende bejaarde met krukken moet worden opgenomen.

De geslaagdste drie grappen vind ik wanneer chocolate mousse (al een grap op zich) die vent met die snor (genaamd Déjà vu, have met before monsieur?) omhoog gooit en dan met een wat grappig frans accent zegt, lovely! of wanneer je die gast van the blue lagoon ineens tegenkomt in dat huis en hij loopt er precies zo bij als in die flashback, met een halsketting van schelpdieren en een witte lap om zijn onderlichaam. En die priester natuurlijk!

Dk2008 schreef:

Nou dat valt anders aardig tegen. Vermoeiend zoveel grappen achterelkaar, die vaak niet leuk zijn ook. Een aantal blijven wel goed.

Dk2008 schreef:

het hele gedeelte met die koeien is eigenlijk wel lachen geblazen.

Is ook mooi/knap gemaakt. Maar veel te overdadig allemaal en daarom minder leuk dan gedacht. 3.0

Leuk.

Na Airplane! had ik niet zoveel zin meer in de films van het befaamde trio, maar een paar jaar later kriebelde het toch wel weer een beetje. Toen deze zich aandiende heb ik dan ook niet getwijfeld. En moet zeggen, het beviel een stuk beter dan de eerste film van dit trio.

Het blijft wel allemaal extreem flauw natuurlijk, maar da's ook de aantrekkingskracht van dit soort films. Dat zo ongeveer de helft van de grapjes niet echt werkt is ook niet zo erg, er zitten er namelijk zoveel in dat er altijd wel iets te lachen valt. Echt hilarisch is het nergens, maar er valt zeker genoeg te gniffelen.

Kilmer doet het best aardig, de rest van de cast is ondergeschikt aan de humor. Filmisch stelt het ook niet zoveel voor, maar een comedy komt daar bij mij nog wel mee weg. Als toetje beseft de film ook dat 90 minuten meer dan genoeg is voor al die flauwigheid. Veel valt er dus niet te klagen.

Binnenkort eens kijken of ik de rest van de heren ergens kan vinden. Al doe ik het maar rustig aan, teveel van dit is ook nefast voor de lol vrees ik.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Leuk! Super flauw, maar er zitten echt heerlijke en humoristische momenten in, zoals met die koeien.

avatar van De Blauwe Rijder

De Blauwe Rijder

Wat een bagger film. het is een genre waar je van moet houden maar niet aan mij is besteed.

avatar van Gastel

Gastel

Best grappig. Iets lagere grapdichtheid als Airplane en heeft de tand des tijds ook wat minder goed weerstaan.

avatar van clubsport

clubsport

Deze vond ik toch een slagje minder als AIRPLANE een paar jaar ervoor , enkele grappen waren wel

leuk maar de meeste vrij matig .

Een ding is zeker : Val kilmer is geen Leslie nielsen .

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Val Kilmer is inderdaad niet de beste keuze voor een dergelijke film.

Toch vind ik dit nog een best vermakelijke parodie.

De grappen zijn een beetje af en aan, maar onder andere de grappen met de bijrollen, zoals die van Peter Cushing waren wel geslaagd.

Ich lieve dich mein schatz.

avatar van zoutzak

zoutzak

Dit is nou nog eens jeugdsentiment!!

avatar van Bélon

Bélon

Iets minder leuk dan Airplane! maar vaak nog steeds grappig.

Omar Sharif die als pakketje van de autosloperij een hotelkamer binnenwandelt

avatar van scorsese

Goeie film waarin een beroemde Amerikaanse zanger wordt gevraagd op te treden in Nazi-Duitsland. Een komedie met een hoge grapdichtheid zoals gewend van Abrahams/Zucker. Grappen in alle soorten en maten met als overeenkomstigheid dat ze allemaal leuk verzonnen zijn.

avatar van jono

jono

Top Secret! is een komedie uit 1984, geregisseerd door David Zucker, Jim Abrahams en Jerry Zucker. Het is de eerste lange speelfilm met Val Kilmer in de hoofdrol. De film parodieert heel wat films en thema's, waaronder de Elvis-films, Indiana Jones, Superman, The Blue Lagoon, The Wizard of Oz en de WOII-films.

Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘50. Nick Rivers is een immens populaire Amerikaanse zanger die ook in Europa bekend is. Op een dag wordt hij uitgenodigd door de DDR om op te treden op een cultuurfestival. Al snel komt hij in contact met Hillary die op zoek is naar haar vader, die door de Oost-Duitsers werd ontvoerd en van hen een allesvernietigende bom moet ontwikkelen. Uiteindelijk komen Nick en Hillary terecht bij het Franse verzet, die hen helpt in hun zoektocht.

Ik zag deze film voor het eerst toen ik een jaar of twintig was, en ik vond het toen de grappigste film die ik ooit had gezien. Inmiddels zag ik de film vier of vijf keer, en gisteren zag ik hem dus alweer voor de zoveelste keer. De grapdichtheid van de film is enorm hoog, al zijn sommige grappen echt te melig voor woorden en soms ook wat verouderd. Eigenlijk is het gewoon anderhalf uur lang flauwekul, en na al die jaren zijn de grappen misschien wat voorspelbaar. Ik heb niet de hele film lang dubbel gelegen van het lachen, zoals dertig jaar geleden, maar desondanks heb ik me wederom prima vermaakt. Laat ik het maar houden op jeugdsentiment. 4*

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een erg absurde film maar van het ZAZ team verwachtte ik niet anders: Nick Rivers, een Elvis Presley na-aper, reist naar Oost Duitsland om op te treden en raakt verzeild bij verzetsplannen. Er wordt zowat met alles gelachen : sixties cultuur, Duitsers, politiek, spionagefilms,The Blue Lagoon (1980) - MovieMeter.nl (!) en niet te vergeten enkele racistische en seksistische grappen. Een neger die Chocomousse heet en de groep balletdansers met hun erectie zouden vandaag het mikpunt worden van de ultraconservatieve huppeltrutjes die onze samenleving verzuren. De humor was niet steeds mijn soort humor, dat is louter subjectief, maar ik waardeer wel de durf en de vrijheid om met alles te lachen in deze film.

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw gezien. Destijds (ruim 10 jaar terug) erg om gelachen en vier sterren gegeven. Even dacht ik dat dit een tegenvaller ging worden toen het eerste kwartier van de film niet overdreven briljant was, maar vanaf het wegrijdende perron raakte ik er weer helemaal in en heb ik enorm genoten van de vele grappen. Abrahams en de Zucker broers doen precies weer waar ze goed in zijn, met kleine grappen en momenten in combinatie met serieuze gezichten me enorm vermaken. Het verschil met bijvoorbeeld Airplane is wel dat men hier minder met dialogen speelt (al zijn er nog genoeg erg leuk), maar vooral veel grappige zaken op achtergronden toont of speelt met decors. Zo'n Duitser die ''Herman Goering's working out book'' leest is gewoon heel leuk, net als het oost-Duitse damesteam, waarna een lading verklede kerels aan komt lopen, een mooie knipoog naar de Duitse dopingzaken. En grappen als een donker iemand Chocolate Mousse als naam geven zou tegenwoordig in dit huilwereldje niet meer kunnen, maar ik kan er nog smakelijk om lachen.

Een film die nooit een box office hit werd, maar zeker door liefhebbers van comedy's gezien zou moeten worden. En daarom blijven mijn 4 sterren toch gewoon staan.

avatar van FlorisV

FlorisV

Werkelijk geniaal. Aarsflauw, tot de broek scheurt bij de bilnaad, maar ik heb me kapotgelachen. Duurt even voordat 'ie op gang is gekomen, maar haalt makkelijk het nivo van bescheurfilms als Airplane! en The Naked Gun, van hetzelfde grappen-en grollentrio Zucker, Abrams, Zucker. Joodse humor ten top. Zeg maar een combinatie van slapstick, schuine ongein (dat meetlint, meesterlijk), taalgrappen en parodie (Blue Lagoon en vele WO2 films moeten het hier ontgelden net als de rampenfilms in Airplane). Met een glansrol voor de zingende, dansende Val Kilmer als een soort Elvis (die opzettelijk slecht moest acteren van de regie omdat Elvis daar ook weinig van bakte).

Echt in tijden niet zo gelachen.Natuurlijk slaat het verhaal nergens op, want het is een compleet gestoorde film. De grappen volgen elkaar in hoog tempo op en de speelduur is lekker kort.

Nu nog Jane Austen's Mafia! en ik heb alles van deze lolbroeken gezien.

avatar van mrkos

mrkos

Haha wat een heerlijke onzin film! Heb me bij vlagen echt kapot gelachen. beetje jammer dat ik pas na 37 jaar achter kwam dat deze film bestond. Echt genoten op de vrijdagavond. 3,5 sterren.

avatar van Collins

Collins

German teaching tape: Die Sauerkraut ist in mein Lederhosen.
Een film van Jim Abrahams, Jerry Zucker en David Zucker. Dat betekent humor à la Airplane! (1980) en The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988). Dat betekent dat er films worden geparodieerd. Dat betekent flauwe, scherpe en absurde humor. Dat betekent lekker lachen
Top Secret biedt het inderdaad allemaal. En er is meer. De film valt vooral op door zijn optische humor. Steeds weer speelt de film met het perspectief van de kijker. Een telefoon die in de voorgrond rinkelt wordt niet kleiner als iemand vanuit de achtergrond komt aanlopen en de hoorn oppakt. Het blijft een reusachtig ding. Een oog blijft even groot als de loep die het oog vergroot, wordt weggelegd. Een station verwijdert zich van een trein in plaats van andersom. Is dat leuk? Ja, dat is om te gieren.
Zoals in bijna alle films van de makers, doet het verhaal er niet toe. De film bestaat uit bizarre en hilarische scènes die in een logische volgorde zijn geplaats en zodoende een verhaal opleveren. Je zou midden in de film kunnen vallen zonder enige kennis van het verhaal en toch kunnen gieren van de lach. De scènes staan min of meer op zich zelf.
Schitterend is de scène met Peter Cushing. Opgenomen in één take en achterwaarts afgespeeld. Knap gespeeld van de acteurs en het effect is zeer grappig. Het is een prachtscène, maar niet de leukste. De leukste scène is voor mij een scène met een zingend paard. Die scène heb ik een paar keer afgespeeld en ook na de tigste keer moest ik er weer om lachen.
Top Secret is een heerlijke komedie.

Dk2008 schreef:

Deze wil inderdaad niet meer, jammer. De laatste tijd zijn een aantal films toch weer in waardering gestegen maar bij deze lukt dat niet. Blijft knap gemaakt daar niet van, het gedeelte rock and roll met strijkorkest blijft grappig. Flauw is voor mij misschien niet het juiste woord maar ondanks stortvloed aan grappen deed de film bij mij toch zo goed als niets meer. 3.0

avatar van blackwolves

blackwolves

ongelooflijk grappig om opnieuw en opnieuw te kijken kan er geen genoeg van krijgen

zeker dat met ,die koe met boten aan gewoon geweldig