menu

Eye of the Needle (1981)

Alternatieve titel: Door 't Oog van de Naald

mijn stem
3,55 (193)
193 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Thriller / Romantiek
112 minuten

geregisseerd door Richard Marquand
met Donald Sutherland, Kate Nelligan en Stephen MacKenna

In deze film staat de relatie tussen een meesterspion en een moedige vrouw centraal. De Engelsen kennen hem als Faber, maar voor het Vaderland is hij de loyale en dodelijk spion die bekend staat als The Needle. Tijdens zijn terugkeer naar Duitsland strandt hij op een voorpost waar hij bevriend raakt met Lucy, een mooie Engelse vrouw die daar met haar familie woont, eenzaam en veracht door haar verbitterde echtgenoot. Lucy valt voor de raadselachtige vreemdeling, niet wetende dat hij een verrader is, vastbesloten om de D-day invasie te voorkomen. Maar als hun passie losbarst ontdekt Lucy de meedogenloze waarheid.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=jVJSsRJhs5U

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Gister op tv stukje gekeken maar ik vond het mar saai.

avatar van Wembleyfever
4,0
Een goede, degelijke en onderhoudende oorlogsfilm, niet meer niet minder. Zeker het kijken waard, want de spanning wordt gestaag opgebouwd. Het einde is voorspelbaar, maar er zitten enkele verrassende plotwendingen in de film.

kijkert
Mooie rustige spionagefilm, met een eenvoudig doch goed uitgewerkt verhaal. Niet allemaal van dat oeverloze geschiet enzo.
Donald Sutherland is, zoals vrijwel altijd, prima op dreef, als aanvankelijk koele maar later toch gevoelige spion.

orbit
Prachtige film die indirect de oorlog verwerkt, maar vooral op de spanning tussen de twee mensen focussed. Erg spannend! Sutherland voor het eerst in de rol van creep volgens mij..

Stijntje
Heel aardige film.
Helaas doet de film iets te veel pogingen om spannend te worden wat niet altijd lukt, maar toch raak je door het alleraardigste verhaal gegrepen.

3.5 *

4,0
Prima spionage thriller, goed verhaal, liefde, drama en mooie landschapsbeelden.

avatar van Baggerman
4,0
In het genre een van de betere films.

Sutherland is een briljant koude spion in deze film! Ik vond de film als kind superspannend. Laatst weer eens gezien en.... ik vond hem nog goed!

avatar van Theunissen
3,5
Boeiende en spannende film met een prima rol van Donald Sutherland als spion.

3,0
Film begint als een spannende, harde spionagefilm maar maakt een duik bij de vliegensvlugge romance, die mij toch vanuit het standpunt van de vrouw, eerder onwaarschijnlijk overkomt.
Daarna is de film een avontuurlijke thriller, met steengoede acteurs, maar net iets te clichématig.

2,5
Matige film die uit nogal onduidelijk begint. Hij begint in 1940 en ineens zitten we in 1944, wat daar tussen in is gebeurd blijft een raadsel. Een weing sterke verhaal in een mooie omgeving. Op die van Donald na blijven de acteerprestaties matig met als toppunt een hysterische vrouw die (zoals in vele fims) niet kan schieten en alleen maar jankt. Jammer de ingredienten waren er voor veel beter.

avatar van Le Professionnel
3,5
Degelijke thriller die geen moment verveelt Sutherland zet een goede rol neer.

avatar van Embie
3,5
Hele spannende film. Donald Sutherland is echt een creep.

avatar van mayhemblik
3,5
Gisternacht, eindelijk op tijd naar bed omdat er geen wk bijzonderheden waren, nog effe zappen en wat kom ik tegen,op Mgm film kanaal, ''The eye of the needle''.
In het begin nog getwijfeld of ik door zou zetten en godzijdank heb ik dat gedaan.
Tweede helft van de film is werkelijk geweldig en dus ben ik weer te laat naar bed gegaan waar ik absoluut geen spijt van heb gehad.
Het einde vond ik erg mooi op de laatste twee minuten na, dat was wel jammer.
De film deed me afentoe in de verte een beetje aan ''Strawdogs'' van S. Pekkinpah denken, niet zo goed maar wel erg spannend en dat afgelegene claustrofobische werd goed uit gewerkt.
Blij hem weer gezien te hebben en een driewerf hoera voor het Mgm film kanaal.
P.s± De leeuw van Laurel en Hardy heette overigens ook Mgm, lief he!!!

4,0
Prima film, redelijk eenvoudig gehouden verhaal, maar bij tijd en wijle bloedje spannend.

avatar van Insignificance
3,5
Verplichte kost voor lezers van die klassieke spionage paperbackjes uit de vorige eeuw. De kern van de plot is misschien wat te groot van opzet en de manier waarop Henry en Lucy bij elkaar komen iets te gemakkelijk, alhoewel het hoe en waarom wel duidelijk zijn, maar verder mag het er nog altijd zijn als strakke oorlogsthriller.

Pluspunt is toch wel dat de gehele film niet bestaat uit een klopjacht, maar na aankomst op Storm Island iets meer op de huid kruipt van met name de bevallige Kate Nelligan. De ijzige, stoïcijnse blikken van Sutherland passen helemaal bij zijn meedogenloze spion en Marquand houdt de vaart erin. Leuk om weer eens gezien te hebben.

avatar van SnakeDoc
3,0
Aardig,

Ik kan op de één of andere manier maar moeilijk wennen aan die kop van Donald Sutherland. Ben geen groot fan van hem.
Toch speelt hij aardig, net als de knappe Kate Nelligan.

Verhaal moet het vooral hebben van de momenten op Storm Island. Paar spannende scenes en prachtige omgeving.

avatar van kos
3,5
kos
SnakeDoc schreef:
Aardig,

Ik kan op de één of andere manier maar moeilijk wennen aan die kop van Donald Sutherland. Ben geen groot fan van hem.


fantastische kop juist!

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een meedogenloze Duitse spion strand op een Brits eilandje. Een onderhoudend plot met meer dan genoeg spannende momenten. Wellicht een ongebruikelijke, maar goeie, mix van thriller en liefdesdrama. De film ziet er goed uit en Donald Sutherland en Kate Nelligan zetten twee goeie rollen neer.

2,0
Het verhaal verdiende een betere film.

avatar van Left4Dead
3,5
Een lekkere oldskool Engelse degelijk gespeelde spionage film die ik graag zie. Zo één keer in de twee jaar tik ik deze erin voor een heerlijk relaxmomentje. Nergens wordt het super maar alles heeft zijn charme. Donald Sutherland is altijd genieten, de regisseur heeft nog meer leuke films gedaan.

avatar van alexspyforever
3,5
Als 12-jarige deze film eens gedeeltelijk gezien. Die scène waarbij de spion enkele vingers verloor is me echter wel steeds bijgebleven. Nu dat ik deze helemaal heb gezien moet ik zeggen dat ik het echt wel een wijs goede film vind waarin vooral Donald Sutherland schittert als de koele meedogenloze spion die niets of niemand ontziet. De 2de helft met een al even goede Kate Nelligan is lekker spannend tot het einde.

avatar van BBarbie
4,0
Spannende spionagethriller met een vleugje romantiek. Een prima verhaal en dito vertolkingen door Donald Sutherland (dit soort rollen zijn hem op het lijf geschreven) en Kate Nelligan, sowieso een fijne actrice die m.i. te weinig kansen heeft gekregen in bioscoopfilms.

avatar van blurp194
4,0
Perfecte verfilming van het boek van Ken Follett - het boek waar hij beroemd mee geworden is. En terecht, want het is zonder meer een sterk en spannend verhaal. Daar voegt de film dan een ijzersterke visuele laag aan toe, en dan vooral door de sinister uit zijn ogen kijkende Sutherland als de zonder aarzeling moordende spion. De ontknoping op het eiland krijgt relatief veel ruimte, en ook dat is een keuze waar ik me goed in kan vinden, de beelden zijn af en toe ronduit prachtig.

Maar ook in de details is voldoende te vinden - zo herinnerde ik me van de eerste keer dat ik de film zag nog de wat vreemd aandoende manier waarop Sutherland zijn soep oplepelt. Dat was in die tijd dus gebruikelijk voor beschaafde mensen... waar Sutherland in zijn rol natuurlijk in terugvalt. Mooie rol van Kate Nelligan ook.

avatar van knusse stoel
3,5
Eerst de liefde en dan de spanning van de oorlog in de relatie. Zoals zo vaak is Sutherland weer behoorlijk op dreef in dit verhaal en het is dan ook boeiend voor de kijker(s) van begin tot eind. En zoals anderen ook al vermelden; een prima verfilming van het boek geschreven door Ken Follett. Een ruime 7!

avatar van Bram0108
4,0
Prachtige kleinschalige oorlogsfilm. En wat een spanning op het einde!


avatar van Boneka
4,0
Het kan wel meer dan 30 jaar geleden zijn dat ik deze film toentertijd heb gezien. Heb lang gewacht dat ie eindelijk op Blu ray uitkwam en dit najaar was het dan zover. Wat me toen vooral is bijgebleven was het laatste uur met de vuurtoren. De film is niet perfect, maar zeker de moeite waard om hem te zien. Zo is het inderdaad een beetje gek dat op het moment van het bruiloftsongeluk in 1940 we ineens 4 jaar opschuiven. Daarmee gezegd is het ook vreemd dat haar man al vier jaar rondloopt met een vreselijke wrok alsof het net is gebeurd. Bepaald niet goed gekozen. Toch zijn dit maar een van de weinige minpuntjes die ik kan vinden in deze spannende spionagethriller. Vooral Donald Sutherland speelt een uitstekende rol als meesterspion. Ook het Duits in deze film zij het schaars wordt goed vertolkt. Kate Nelligan speelt een fantastische mooie rol. Prachtige vrouw ook in die tijd. Inmiddels 68 jaar alweer. Met name de chemie tussen haar en Donald vind ik mooi gevormd. Daarin vinden we ook wat meer diepgang in de film. Haar leven met haar man die nog vol met wrok zit. De andere personages spelen niet echt op de voorgrond en zijn van veel minder belang. Hoewel het eerste uur best vermakelijk is in de trein en daarbuiten is het vooral het tweede deel bij de vuurtoren dat de film spannend en intrigerend wordt.

Er was ook nog een alternatief eind zag ik, maar dit voegt niks toe aan het geheel. We zien dan nog even die helikopter landen, maar het eind zit al goed genoeg in elkaar.

Zo gezegd is de film eindelijk uitgebracht op blu ray. Ik zag weinig tot geen vuiltjes. In ieder geval geen duidelijke witte spettertjes. Wel zit de film regelmatig vol met wat ruis. Niet storend. Hij heeft het vooral moeilijk bij donkere scenes. Af en toe wat bleek, maar over het algemeen een dikke voldoende. Geluid is in orde.

Film 4,0 (Engels ondertiteld)
Beeld 3.5
Geluid 4,0
Extra's 3.5 (niet ondertiteld)

avatar van Filmkriebel
3,5
Sombere en goed uitgebalanceerde thriller naar een boek van Ken Follett met Sutherland als Duitse superspion die een cruciale rol speelt in het rapporteren van de exacte locatie van D-Day. De Britten moeten voorkomen dat hij levend Duitsland bereikt, en de man vindt zijn toevlucht op een eilandje. Daar begint hij een romance met de seksueel gefrustreerde vrouw van een invalide . Vond hem soms redelijk ongemakkelijk en de spannende momenten zijn er wel degelijk. Want je weet dat Sutherland gewoon iedereen uit de weg ruimt die hem dwars zit. Ik vind dit één van de films waarvoor Sutherland als acteur onthouden kan worden. De pointe zit hem in de gevoelens namelijk die hij koestert voor de vrouw. De romance is hier broodnodig en draagt bij. Mag zeker gezien worden. De vrij onbekende regisseur zou daarna Star Wars : Return of the Jedi regisseren

4,0
goede spionage oorlog drama
met donald shuterland in een smerige rol als duitse spion en moordenaar.
tijdens een tocht op zee met zijn boot slaat hij over kop en word gered door een vrouw.
Henry Faber gespeelt door donald shuterland begint een verhouding met lucy Rose de vrouw die hem gered heeft omdat ze geen aandacht krijgt van haar man David Rose zoekt ze troost en liefde bij Faber.
zei weet echter niet dat haar minnaar een duitse spion en moordenaar is want hij zied er onschuldig uit
een gewone man toch? maar ze zal er later wel achter komen wie haar minnaar eigenlijk is.

avatar van clubsport
3,0
het begint aardig maar op storm island komt de film pas goed los , de scene waarin hij haar man van de clif af gooit is sterk en ook het einde zit goed in elkaar en is emotioneel aangrijpend .
Sutherland zet wel overtuigend een schoft neer die aan het einde toch wat menselijke trekjes begint te vertonen .

Gast
geplaatst: vandaag om 21:00 uur

geplaatst: vandaag om 21:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.