• 11.313 nieuwsartikelen
 • 163.514 films
 • 10.416 series
 • 30.342 seizoenen
 • 618.196 acteurs
 • 193.954 gebruikers
 • 9.028.348 stemmen
Avatar
 
banner banner

Birdy (1984)

Drama / Oorlog | 120 minuten
3,52 399 stemmen

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 120 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Alan Parker

Met onder meer: Nicolas Cage, Matthew Modine en John Harkins

IMDb beoordeling: 7,2 (25.044)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 23 mei 1985

 • On Demand:

 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Birdy

"A soaring experience unlike anything you've ever seen before."

Birdy, een Vietnamveteraan, is zwaar getekend door zijn oorlogservaringen. Hij verblijft, totaal in zichzelf gekeerd, in een psychiatrische instelling van het Amerikaanse leger. Als kind was hij bezeten door het idee te kunnen vliegen als een vogel en nu gelooft hij dat hij één van zijn gevleugelde vriendjes uit zijn jeugd is. Hij zit dagenlang gehurkt op de rand van zijn bed naar het licht te kijken dat door het kleine raampje naar binnen valt. Medicatie heeft op Birdy geen vat meer en ten einde raad doen de psychologen een beroep op Al Columbato, een jeugdvriend van Birdy en eveneens gewonde Vietnamveteraan. Al probeert, door het ophalen van gezamenlijke jeugdherinneringen, Birdy uit zijn droomwereld te bevrijden...

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Sergeant Al Columbato

Doctor Major Weiss

Mr. Columbato

Hannah Rourke

Mrs. Prevost

Birdy's Father

Birdy's Mother

Joe Sagessa

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van shortmen

shortmen

 • 58 berichten
 • 87 stemmen

Erg goede film, die prachtig de intense vriendschap van Cage en Modine beschrijft. Heb me niet gestoord aan het abrupte einde, behalve dan dat de film over was en ik weer terug in mijn eigen werkelijkheid werd gezogen vanuit een dromerige en aparte film. De film is trouwens onder gewaardeerd en heeft nooit de aandacht gekregen die het verdiend.

Deze film is me ook altijd bij gebleven en staat dan ook op een plek in mijn top 10.

(TopFilm)


avatar van Movsin

Movsin

 • 7827 berichten
 • 8171 stemmen

Puike, gevarieerde film over vriendschap, met symboliek en toch als hoofdthema "vrij zijn" al krijgen de gruwel van de oorlog en de natrauma's ervan zeker de nodige kritische belangstelling.

Eigenlijk de film van Alan Parker die me het best heeft bevallen. Mooie, de interesse gaande opbouw, camerawerk, vaak pittige dialogen of monologen en bovenal het schitterend acteren van Matthew Modine en Nicolas Cage (toch ook één van zijn topprestaties).

Indringende muziek van Peter Gabriel.


avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

 • 5318 berichten
 • 7693 stemmen

Prachtige fabel over twee jeugdvrienden die zwaar gehavend uit Vietnam terugkeren. Al heeft een verminkt gezicht dat met een verband is omzwachteld. Hij bezoekt in een militair hospitaal zijn vriend Birdy die weinig lichamelijke letsels heeft opgelopen maar psychisch zwaar toegetakeld is. In de houding van een vogel met gebroken vleugels zit hij naakt in zijn cel neergehurkt. Al probeert hem tot de realiteit terug te brengen...

Alan Parker graaft in flashbacks gelukkiger tijden op van twee kameraden uit een arbeidersbuurt in Philadelphia. We merken hoe ze samen duiven vangen, hoe Birdy smoorverliefd wordt op een goudgele kanarie en hoe hij met kunstvleugels over een vuilnisbelt probeert te vliegen. Hiermee stijgt hij natuurlijk boven de morele vuiligheid van een corrupte maatschappij. Op het einde krijgt de kijker nog een onverwachte anti-oorlogstirade voorgeschoteld.

Een aparte mooie film met veel symboliek, vreemd en fascinerend. Wel soms wat deprimerend. De karakterstudie is uniek. Stijlvol gefilmd door Alan Parker en voorzien van een mooie soundtrack van Peter Gabriel.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 9038 berichten
 • 4178 stemmen

Zeer mooie film die je op twee niveaus kan bekijken. Ik vond de bijna onmogelijke vriendschap tussen Birdy en Al het best werken. Zo hartverwarmend dat een wat brutale vlegel als Al zo'n bijna passionele vriendschap onderhoudt met een jongen bij wie er duidelijk wat los zit, en dat hij het altijd voor hem opneemt. Ik weet niet welke ik het mooiste van de twee personages vond. Wie hier een anti-oorlogsboodschap achter wil zien zit evenzeer goed (vogel in een kooi, vrijheid, got it?) Prachtig gespeeld door Nicolas Cage en Matthew Modine, en zeker een ten onrechte onbekeken film. En ja, dat einde, hoe kan je er niet van houden?


avatar van Basto

Basto

 • 10234 berichten
 • 6850 stemmen

Sterk coming of age / anti oorlogsdrama met een fantastische Cage en Modine. Strak geregisseerd door Parker. De blu ray van Indicator heeft echt een schitterende transfer. 4*


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8772 berichten
 • 5482 stemmen

Derde Parker.

Erg interessante regisseur, maar ik heb nog te weinig van hem gezien om hem al echt in een hoekje te plaatsen. Bovendien denk ik ook dat hij steeds iets anders doet in zijn films, zolang het maar een beetje apart is. Ook deze Birdy is binnen zijn genre 1 van de apartere films.

Met een jonge Cage nog wel. Tegenwoordig vind ik hem beter acteren in slechtere films. Hier zitten wel enkele bekende trekjes van hem in, maar hier probeert hij wel subtieler te spelen en dat kan hij duidelijk minder goed. Doe dan maar een lekker gekke Cage. Dit smaakt me allemaal wat minder.

Modine vond ik nog minder. Veel lof over het en zijn acteerwerk, maar ik vond het allemaal maar gemaakt en nep. Nergens geloofde ik het ook echt. Het voelt wat mij betreft veel te veel aan als twee kerels die heel erg een type spelen maar er niet echt voeling mee hebben. Dat gaat er bij mij niet goed in.

Visueel is het wel redelijk. Pas in het laatste half uur worden de remmen losgegooid. Alles daarvoor is degelijk versierd en dromerig in elkaar gestoken, maar de echt goede stukjes zie je pas in het laatste gedeelte. De droom van Modine bijvoorbeeld, geweldige scene.

De traagheid van de film is in principe niet erg, maar de personages zijn gewoon erg saai. Hoe hard Parker ook probeert om ze interessant te maken, ze zijn gewoon niet zo interessant. Dat gaat het verhaal zelf ten koste. Het verhaal is namelijk apart genoeg om te volgen, met een goede onderliggende boodschap die niet moeilijk is om te ontcijferen.

Extra punten voor het laatste half uur, want alles daarvoor vond ik wat minder interessant. Zoals ik al aangaf, ik vind de personages gewoon niet interessant. Ook de visuele stoot mocht soms wat worden opgevoerd in de eerste 90 minuten, want dat kan Birdy soms best gebruiken. Net aan voldoende vanuit mijn kant.


avatar van Flavio

Flavio

 • 4533 berichten
 • 4809 stemmen

Niet onaardig maar nogal onevenwichtig drama. Modine doet het goed in de titelrol, als zwijgende vogelmens en als onhandige eenling. Kompaan Cage tast af en toe flink mis, zijn acteerstijl werkt eigenlijk uitsluitend in ironische rollen. Hij leek trouwens op David Schwimmer met dat verband om z’n hoofd.
Muziek van Peter Gabriel viel positief op. Vietnamscenes hadden ze beter achterwege gelaten.

Wel jammer dat men in de laatste minuten besloot een ommezwaai te maken en de film afsluit met een grappig, komisch bedoeld einde dat eerder past bij een buddy komedie. Ik moest ook wel even lachen maar het past natuurlijk totaal niet, zeker ook omdat de film dan direct afloopt.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8559 berichten
 • 4799 stemmen

Toch een bijzonder verhaal van een jongeman die geobsedeerd is door vogels en hierdoor als sociaal onhandig (of gehandicapt) in het leven staat. Als kind valt dit nog te plaatsen, maar Birdy ervaart dat dit op latere leeftijd toch zijn consequenties heeft. Tegelijk hiermee wordt een verhaal geweven rond een innemende vriendschap tussen deze Birdy en Al Columbato.

Niet 100% overtuigd van Cage in deze rol. Soms wat geforceerd naar mijn aanvoelen. Modine vond ik dan wel sterk acteren als eenzaat. Bij momenten wel enkele grappige noten in de film, mede door de naïviteit van Birdy waardoor humor en drama afgewisseld worden.

Ondanks de zware momenten tracht de film toch een bepaalde speelsheid en luchtigheid te creëren. Je zou het ook ontroerend kunnen noemen. Mooi dus, maar niet geweldig, maar zeker het bekijken waard.