• 9.377.091 stemmen

Gesproken taal: Arabisch, Deens en Engels

Releasedatum: 17 maart 2005

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Brødre

Michael (Ulrich Thomsen) heeft zijn leven mooi op orde. Hij heeft een succesvolle carriere als beroepsmilitair, een prachtige vrouw (Connie Nielsen) en twee dochters. Zijn jongste broer Jannik (Nikolaj Lie Kaas) is een man die het niet al te nauw neemt met de wet. Michael wordt voor een VN missie uitgezonden naar Afghanistan en daardoor zal de broederlijke band tussen de twee voor altijd anders worden. Als Michael vermist wordt en er weinig hoop is dat hij nog levend gevonden wordt, helpt Jannik Sarah en de kinderen. En tegen alle verwachtingen in weet Jannik op juiste wijze de verantwoording te dragen voor het gezin maar ook voor zichzelf. In de loop der tijd nemen de vriendschappelijke gevoelens echter een wending en beginnen Jannik en Sarah verliefd te worden. Maar dan komt Michael onverwacht toch naar huis. Hij is ernstig getraumatiseerd door zijn gevangenschap in de bergen van Afghanistan. Niets is meer zo als voorheen...

Klinkt zeer interessant! Na Susanne Bier's zeer sterke Open Hearts een film om naar uit te kijken.

avatar van Bloompje

Bloompje

Connie Nielsen is toch die knappe dame uit Gladiator he? Maakt ze nu eindelijk eens een film in haar native language of is dit een Engelstalige film?

Language: Danish (imdb)

avatar van Bloompje

Bloompje

oke, dan zal zeker een woordje Deens praten in deze film.

Te zien op IFFR:

28-01-2005 20:00 uur in Schouwburg

30-01-2005 10:15 uur in Pathe 5

31-01-2005 12:30 uur in Cinerama 1

avatar van SouthEast

SouthEast

Fantastische film, zeer gebalanceerd scenario en vooral erg sterke regie en acteerwerk. Ulrich Thomsen en Nikolaj Lie Kaas doen niet voor elkaar onder en Connie Nielsen had ik niet eens herkend, al kwam haar gezicht me wel heel erg bekend voor. Mooi, mooi, mooi. De belangrijkste scène in het gevangenenkamp vond ik behoorlijk heftig. Ook mooi hoe de relatie tussen 'weduwe' en broer zich ontwikkelt, de keuzes die de regisseuse hierin gemaakt heeft juich ik toe.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Net als Open Hearts is ook dit een aangrijpend drama. Dat komt ook hier vooral door de sterke acteerprestaties. Waar Open Hearts puur in Dogma-stijl was gemaakt, is Brothers iets meer gestileerd, maar alles draait om het drama en de acteurs.

Toch denk ik dat de film er nog beter op zou worden als het iets kleiner zou worden gehouden, ik vind het allemaal wel erg dik aangezet nu.

avatar van jackie

jackie

Mooie film, met een leuk gegeven.
twee dingen vond ik een beetje ongeloofwaardig:

dat ze er meteen vanuit gaan dat hij dood is.
En dat hij in Afghanistan die andere gevangene moest dood slaan.

avatar van Redlop

Redlop

SouthEast schreef:
...de keuzes die de regisseuse hierin gemaakt heeft juich ik toe. ..

Helemaal mee eens. Prachtig hoe de driehoeksverhouding op de verjaardag zijn climax kende. Heel briljant dat Jannik een vrouw uit de bar meeneemt om de aandacht af te leiden.

Festen-achtige traumatische taferelen met voor de fans van 'Reconstruction' een wederom indrukwekkende Nikolaj Lie Kaas. 4,5*

avatar van Chantal1978

Chantal1978

Koekebakker schreef:

Ik ben het helemaal met Koekebakker eens. Maar de acteurs maakten veel goed. Met name Connie Nielsen en Nicolaj Lie Kaas overtuigden zeer. 4*

avatar van Mug

Mug

Zeker de moeite waard. Na Open Hearts, weet Bier weer een zeer intens drama op het doek te toveren. Niet alleen door het verhaal [op een paar puntjes na], maar ook door het camerawerk dat zo nu en dan wel erg dicht op de huid zit van de acteurs.

Kleine minpuntjes in het verhaal: de talrijke 'komische' noten en het moment supreme in Afghanistan wanneer Michael z'n medegevangene onder druk van bebaarde mannen doodt. Aangezien de enige ongeloofwaardigheid omtrent deze sleutelscene, kom ik niet verder dan 4 sterren.

Kom maar op met de nieuwe Bier.

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Klinkt als ...

avatar van Art

Art

Maar deze film is dus echt veel beter

avatar van braambes

braambes

was lang wachten tot iemand die vergelijking maakte

avatar van neo

neo

Zeer aangrijpend drama van Susanne Bier, nog beter als Elsker dig for evigt! Connie Nielsen moest op lessen om weer fatsoenlijk Deens te kunnen praten. Mooie vrouw ook nog steeds trouwens. Pracht cast, idem dito voor de score van Johan Soderqvist. Een interressant onderwerp met de ene sterke scene na de andere, van een traumatische ervaring die de kijker ook echt lijkt te voelen haast tot pijnlijk gesprekken en ruzies.l De twee dochtertjes zitten in de film nog te kijken naar een stukje van de serie van Prop og Berta. (zie ook de film

4.5 sterren

avatar van Redlop

Redlop

Deze film is alleen op Moviemeter te vinden als je de ALT-code voor ø weet of je zoekt op Susanne Bier. Maar dat terzijde.

Achteraf gezien één van de mooiste films van het jaar, ofschoon het gegeven veel weg heeft van 'Coming Home'.

avatar van Art

Art

Je kunt ook gewoon zoeken onder Brothers Maar dit blijft ook voor mij een van de betere films van dit jaar. En het heeft misschien inderdaad een beetje weg van Coming Home maar dat maakt deze film niet minder mooi

avatar van homerjay

homerjay

Erg geslaagde film. Erg fijn om af en toe zo'n realistischere film te zien tussen al de spannende Hollywoodfilms.

avatar van GVT

GVT

Ik ben al een tijdje op zoek naar een regio 2 DVD van deze film. Is er iemand die mij kan vertellen of deze te koop is of op korte termijn te koop zal komen?

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Beroepsmilitair gaat naar Afghanistan, komt natuurlijk terug met een ernstig trauma, wil zich ook niet laten helpen omdat hij alles opkropt . Ai, ai, ai. Van enige originaliteit moet deze film het niet hebben. Gedurende de film heb ik mij er regelmatig aan gestoord, ik heb het wel een beetje gehad met dat soort films eigenlijk.

Toch, was daar ineens een omslagpunt in mijn denken over deze film. Het was allemaal wat dramatisch aangezet, maar ineens begreep ik de essentie van de filmmaker. Hoeveel pijn moet je wel niet lijden als iedereen in jouw omgeving lol maakt en jijzelf daar geestelijk niet meer deel van uitmaakt. Hoe moet het wel niet zijn als je persoonlijkheid plaatsgemaakt heeft voor een leven waarin je niet meer kunt genieten. Je ziet de grond langzaam onder je wegzakken. Ik had weinig sympathie voor Michael overigens, die deelde ik vooral met de aandoenlijke kinderen en de levenslustige vrouw van Michael. Prachtrol! Wie was Michael wel niet om te zeggen dat zij niet meer lol in het leven mochten hebben? Alleen omdat er in andere landen oorlog heersten? De Westerse mensen zijn egoïstisch - hypothese werd weer eens op ons losgelaten.

Toch werd ik, absoluut geen drama liefhebber meegetrokken in het leed van de familie. Met name de climax was heftig, wat mij betreft had het gelijk afgelopen mogen zijn. Ik trok het dramatische gebeuren, omdat de film evenvaak luchtig van toon was. Hoogtepunt was inderdaad het verjaardagsfeestje van Camillia Erg grappig. Daarnaast bevat de film soms ook best aardige shots, vooral op het begin en aan het einde van de film. De muziek is vooral van het steeds maar van het herhalende soort, maar wel effectief. Hij spookt immers nog steeds door mijn hoofd.

Redelijk goede film dus die het vooral van zijn wat filosofische boodschap moet hebben, als die je niet pakt dan zullen de storende elementen waarschijnlijk overheersen. Kleine 4*

avatar van West

West

Festen vond ik echt fantastisch: zeer intense film die je bij de keel grijpt.

Deze film probeert hetzelfde, maar dat lukt niet echt. Teveel reacties en gedragingen zijn ongeloofwaardig. Dat er nergens ook maar gedacht wordt in de richting van psychische / psychiatrische hulp voor de teruggekeerde militair met een trauma / PTS slaat echt nergens op.

Daarom geen 5* zoals voor Festen, maar 3* voor het goede acteerwerk en de prachtige hoofdrolspeelster .

avatar van neo

neo

West schreef:

Dat er nergens ook maar gedacht wordt in de richting van psychische / psychiatrische hulp voor de teruggekeerde militair met een trauma / PTS slaat echt nergens op..

Niet iedereen wordt zo goed opgevangen bij terugkeer. Hoe vaak is daar wel niet over geklaagd. Tegen het einde realiseert zijn vrouw het pas, en zullen ze daarna zeker over gaan op behandeling. Vind dit verre van nergens op slaan.

avatar van SubbiE

SubbiE

Erg realistisch en beklijvend drama met uitstekende acteerprestaties, vooral Connie Nielsen vond ik sterk. Mocht iets langer duren voor mij

avatar van stinissen

Eindelijk licht in de duisternis , na de laatste tijd veel pulp gezien te hebben was deze dijk van een film een verademing , zo nu kan ik er weer een tijdje tegen.

avatar van 93.9

93.9

Weer zo'n juweeltje van Scandinavische makelij!

avatar van Clover

Clover

Mooie film, aangrijpend om te zien hoe mensen klem komen te zitten door ervaringen / situaties die hen overkomen. Mooi in beeld gebracht. Zeker mooie rollen voor de volwassen hoofdrolspelers, maar ik wil de dochter 'Natalia' ook niet over het hoofd zien!

Leuke combi trouwens Bier en Kaas

Hier zelfs Bier, Kaas en Paprika: link

avatar van gotti

De Deens variant van Paper, Rock & Siccors?

avatar van Cwk

Cwk

Open Hearts wordt ook al geremaked.