The X Files (1998)
Releasedatum: 23 juli 1998
Bekijk via Disney+
Plot The X Files
"Fight the Future"
Twee tegenpolen, de "open-minded" Fox Mulder, en de sceptische Dana Scully, werken al enkele jaren bij de FBI aan de X-Files: onopgeloste zaken met een bovennatuurlijke tintje. Door de constante conflicten die ze hierbij hebben met hun superieuren zijn de X-Files onlangs gesloten, waarna Mulder en Scully op een bommelding gezet worden. Als het overheidsgebouw vervolgens daadwerkelijk wordt opgeblazen dreigt hen de schuld in de schoenen geschoven te worden. Ze besluiten zelfstandig op onderzoek uit te gaan. Mulder komt erachter dat zijn vermoedens over de aanwezigheid van buitenaards leven op aarde op waarheid berusten: er is een geheim genootschap dat alle informatie hierover verborgen houdt. Een uitbraak van alien-activiteit in Texas is het begin van het onderzoek.
Agent Fox Mulder
Langly
Byers
Frohike
Jordy
Na 5 jaar de serie, was het eindelijk tijd om The X-Files naar het grote doek te verhuizen. Ik kan er misschien niet helemaal eerlijk over oordelen, aangezien ik een groot fan van de serie ben. Ik vond het in ieder geval prachtig om de 2 op het grote doek te zien, de film is eigenlijk één lange aflevering met een groter budget. Maar ook voor niet-fans lijkt de film me erg goed. De film biedt een goede introductie van de personages, en kennis van de serie is niet per se nodig. Het verhaal is, zoals de serie, erg goed, en het acteerwerk is top, vooral van Anderson. 4 sterren.
dttom
Beetje doorsnee aflevering vond ik zo.Wat ik me ervan kan herrineren.
IamBernie
En aangezien ik elke doorsnee aflevering van de X-files goed vindt..
vliegtuig13
Goeie film. In het begin best langdradig maar op het eind heel erg spannend. In ieder geval vond ik hem heel goed. Ben ook wel een fan van x files dus dat scheelt.
darkcity
Ze zouden eens wat meer X-files films moeten maken, ze zullen het zeker goed doen denk ik.
Als fan van de serie is het een must voor mij.
Jordy
nu dat de serie gestopt is, zijn de plannen om een 2e film te maken. Vraag me af wie, na de dramatisch slechte laatste seizoenen, hier nog interesse in heeft... ik (als voormalig ERRRUG grote fan) maar een beetje iig...
Yak
precies. ik ben de interesse in the x-files volkomen verloren, terwijl ik bij de eerste 2, 3 seizoenen echt van een verslaving kon spreken. véél te ver uitgemolken.
gimli f
Shit, deze film nog niet gezien. Moet maar eens kijken dan, als voormalig liefhebber...
neo
het eerste wat mij al opviel aan de film was dat door het grotere budget alles wat grootser werd aangepakt dan bij een doorsnee aflevering. de maisveld scene bv of het begin en het eind. jaren terug had ik de film voor het laatst gezien en nog steeds is het een erg goeie film.
Jordy
Met het uitkomen van de dvd-boxen heb ik de afgelopen maanden de geniale eerste seizoenen opnieuw gekeken. De "conspiracy"-afleveringen, destijds voor mij het hoogtepunt van de serie, wist me een stuk minder te boeien met de teleurstellende conclusies die hier in de laatste seizoenen aan gegeven werd in m'n achterhoofd.
Ook werd het me nu duidelijk waar het, wat mij betreft, fout ging: in seizoen 5, het seizoen vóór deze film, waarin het hele alien-verhaal een beetje belachelijk begon te worden (verschillende alien-rassen die onderling in oorlog zijn, deals met de Amerikaanse overheid over de planning van de kolonisatie van de aarde... de "zal het allemaal echt waar zijn"-charme van de eerste seizoenen ging langzaam weg).
Ook deze film viel me nu wat tegen. Doe er een half puntje af.
pinky
- 1999 stemmen
Ik behoor niet tot het leger der X-Files volgers. Toen ik indertijd de eerste aflevering had bekeken, vond ik het - al dan niet terecht - het commerciëlere, maar zwakkere broertje van Twin Peaks en ik haakte af. Maar ja, een The Movie? Toch maar eens kijken.
Ik moet zeggen, het eerste kwartiertje is veelbelovend. Maar daarna dut de film toch een beetje in. Of ik. Of allebei. Laten we zeggen: er dutte iets in. En die spectaculaire slot-scène: is dat niet een beetje heel erg James Bond? Het is vast niet de bedoeling dat je er bij gaat lachen. Het spijt me. Nou ja, vooruit: een 6 minnetje.
***
yosemite44
couldn't agree more! was TOT dan mijn favoriete serie
Heracles
Ben ik het ook helemaal mee eens... Erg jammer, vond het ook een superserie, zeker toen ie net begon, elke week kijken...
De film viel me een beetje tegen, toch had het nog een vonkje originaliteit en mulder-scully is ook weer een goed duo in deze film. Ook de spanning is redelijk goed.
speedy23
Voor de filmversie van zijn geesteskind deed Chris Carter beroep als regisseur op Rob Bowman. De speciale effecten zijn redelijk indrukwekkend, de aliens angstaanjagend en de seksuele spanning tussen Mulder en Skully alweer om te snijden. Kortom, een goede sf-thriller en zeker voor diegenen die de superpopulaire tv-reeks gevolgd hebben...
Yak
Godver! Wilde ik vanavond even zwelgen in nostalgie, zenden ze een andere film uit.
pascal83
Quentin
Iets ouds met Richard Gere
Art
"Breathless" met Richard Gere
Tijdens het zappen in de reclame van Little Nicky dacht ik ook al:die David Duchovny is veranderd zeg!
Terwijl het 'm toch echt was! Kijk maar eens op de RTL 5-tvgids:
20:30 Breathless, Amerikaans drama uit 1998 van Rob Bowman. Met David Duchovny, Gillian Anderson, Martin Landau, Mitch Pileggi.
Dan lijken ze verdomd veel op elkaar. Maak me dan ook niet zo in de war...
wackyboy
Mijn eerste kennis met de X-files, een serie die in de vorige eeuw eigenlijk geheel aan me voorbij is gegaan, terwijl ik films of series met een goede conspiracy theorie meestal best wel te versmaden vind.
Daarom maar eens de film kijken. Het begin was allemaal veelbelovend, daarna begon ik een beetje in te dutten (lag aan mezelf, niet echt aan de film), waardoor ik eigenlijk even een aantal dingen miste. Waarom rent bijvoorbeeld de bom expert niet gewoon weg, als hij er achter komt dat de bom niet is te demonteren en wat is de bedoeling van het aanplanten van maisvelden in de woestijn? Verder vond ik het allemaal wel aardig, maar niet echt genoeg om te beginnen met de serie te kijken als ze daar volgende week weer mee gaan beginnen op t.v.
John Doe
Als je de X-files neit als serie gezien hebt meot je wel erg goed opletten om de film compleet te snappen, maar als ik jou was zou ik wel wat afleveringen meepikken op RTL 5 van seizoen 1.
Yak
als ik jou was zou ik wel wat afleveringen meepikken op RTL 5 van seizoen 1.
Zijn ze seizoen 1 aan het herhalen? En ik maar denken dat het afleveringen waren van toen ze er allang mee opgehouden hadden moeten zijn.
jester
Ze zijn twee weken geleden begonnen met aflevering 1 van seizoen 1, komende zaterdag (waarchijnlijk) dus aflevering 3 (Squeeze, met Tooms
John Doe
eergisteren, zaterdag, RTL 5 20.30 1X05 Deep Throat
Super aflevering over een verdwenen testpiloot en flying saucers
Wat heb ik daar weer met volle teugen van kunnen genieten. Die later standaard geworden woordenwisselingen tussen Mulder en Scully worden hier subliem gebracht.
Beejeej
er zijn weinig series die zo compleet zijn als the x-files. misschien wel geen enkele.
jester
X-files seizoen 1
1. Pilot: Scully wordt aangesteld om te werken met Fox Mulder en zijn werk op een wetenschappelijke manier te rapporteren (lees: ondermijnen). Hun eerste zaak wordt het onderzoeken van een aantal mysterieuze overlijdens onder een bende klasgenoten.
2. Deep Throat: Mulder ontmoet voor het eerst zijn geheime informant 'Deep Throat'. Een tip van deze leidt ons duo naar Idaho, waar een aantal militaire testpiloten op een mysterieuze wijze verdwijnen.
3. Squeeze: Mulder en Scully proberen de gemuteerde moordenaar Eugene Tooms tegen te houden. Deze ontwaakt elke 30 jaar uit winterslaap en heeft een aantal menselijke levers nodig om te overleven.
4. Conduit: Een tienermeisje wordt ontvoerd door aliens en Mulder wordt op die manier terug geconfronteerd met de ontvoering van z'n zus.
5. The Jersey Devil: Een paar moorden in de wouden van New Jersey brengen ons duo in contact met de legende van de Jersey devil.
Voor de overige afleveringen zie: review X-Files

The X Files: I Want to Believe
2008

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de geprezen misdaadserie 'Animal Kingdom'

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

When We Were Kings
Documentaire / Sport, 1996