Genre: Misdaad / Thriller
Releasedatum: 15 februari 1996
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Heat
"A Los Angeles crime saga."
Detective Vincent Hanna (Al Pacino) is geobsedeerd door de dief Neil McCauley (Robert De Niro), en probeert hem desnoods ten koste van z'n privéleven te pakken. Als McCauley zich voorbereidt op de overval van hun leven, en Hanna's team hem probeert te pakken, zien beiden in dat ze allebei te maken hebben met de allerbeste in hun vak.
Lt. Vincent Hanna
Drucker
Casals
maxroelofs
Erg goed!
Heat is een film waar ik al een tijd naar uit kijk. Robert De Niro mag dan al een van mijn favoriete acteurs zijn, Al Pacino is vaak ook zeer sterk. Ik was benieuwd of de combinatie zou werken in een kleine drie uur lange film.
Een erg sterke openingsscène is het begin van de jacht op meestercrimineel De Niro. Het duurt lang voordat de film echt begint te leven. In het begin is het allemaal nog niet erg interessant. Er gebeurd weinig en boeiend is het zeker niet. De bankoverval is het keerpunt van de film. ''De beste actiescène die we de laatste jaren hebben gezien. '' luidt het commentaar van USA Today achter op de Dvd. Iets wat erg goed te begrijpen valt. De film bloeit helemaal op, langzaam aan wordt het steeds boeiender. Iets wat erg belangrijk is voor een film met deze speelduur. De eindscène weet niet echt te verbazen maar het stelt ook weer niet teleur.
Acteerwerk is erg goed. De Niro speelde wel heel veel sterker dan Pacino. Dat je in een situatie als deze automatisch voor de bad-guy kiest getuigd alleen maar van formidabel acteerwerk. Ook een leuk bijrolletje van Portman wie ook erg goed blijft acteren.
Visueel stelt het allemaal weinig voor. Camerawerk was boven gemiddeld. Bij films is het soms storend dat het net vanuit de verkeerde hoek werd gefilmd. Hier werd het allemaal erg vakkundig gedaan, nergens storend.
Storend was wel het ontzettend langdradige, de bankoverval scène en het acteerwerk waren geweldig.
henkies
Ik moet naar 5 sterren gaan na de zoveelste kijkbeurt, prachtige cinema. ik houd teveel van noir en uitstekende ending credits ... wat een film
Frank Slade
Fantastische aktiefilm, zeer goede rollen van Pacino, de Niro en Val Kilmer. Spanning tot het einde, schietscene na bankoverval is bizar, zeker vol over dolby surround.
ArnoldusK
- 2060 stemmen
Een geloofwaardige misdaadfilm die met plots over liefde en vriendschap doordrenkt is.
En ondanks deze verschillende side plots is het geheel makkelijk te volgen en leidt Mann je van de achtergrond van de Pacino en de Niro weer terug naar het speelveld en weer terug ...
Ben geen misdaad/actie-liefhebber, maar deze ontstijgt het gemiddelde niveau wel degelijk. Zoals gezegd geloofwaardige scènes, niet té semi-filosofische dialogen en de plotwendingen die er zijn, zijn reëel. Wellicht ligt dit voor een groot deel aan de ongelooflijk dikke cast, maar ook de heerlijke beelden en bijpassende muziek zorgen voor een ongekende sfeer in een misdaadfilm. De film ademt echt een nineties-crimi-sfeer uit, met de synths en de verdere aankleding uiteraard. Bij beluistering van de soundtrack kun je je zo weer in LA wanen...
De, dik anderhalf uur durende, aanloop naar de battle toe is noodzakelijk en duurt noch te kort, noch te lang. Je leert precies genoeg kennen van de bad (en the good) guys en de achterliggende emotionele rode draad wordt nergens vervelend aangedikt en die balans gaat geheel door tot aan het einde waar Moby ons nog een cadeau'tje meegeeft. Perfect afgewogen cinema. Nooit gedacht dat een misdaadfilm me zo kon bekoren. 4,5*
Eliandjiee
Een onwijs sterke misdaadfilm.
Een sterke opbouw met goede uitdieping. Pacino en De Niro spelen allebei briljant. Beiden worden goed uitgediept en de opbouw in de film voelt natuurlijk aan. Het is zeker een lange film, maar echt saai of langdradig wordt het nergens. Boeiende dialogen afgewisseld met spannende scenes. Een zinderend slot met een bevredigend einde.
Deze film doet voor mijn gevoel echter weinig nieuws of verbluffends. Een van de betere misdaad films dat zeker, maar toch niet de perfecte score aangezien het bij mij geen diepe indruk maakt.
Maar vermaken en de aandacht vasthouden gedurende de lange speelduur, dat doet deze film heel goed.
Een zeer sterke misdaadfilm die vrijwel geen moment verveeld!
filmkul
De beste film allertijden. De sfeer, de beelden, de acteurs, de actie en het plot. Echt een meesterwerk. De Niro speelt zijn beste rol. Pacino is evengoed in vorm. En dan de beste actie scene allertijden: die lach van Kilmer als ze de bank uitlopen, die blik als hij Pacino ziet, de achtergrondmuziek verdwijnt en vervolgens barst het los, de kogelregen, de echo's van de schoten, weergeloos. Het verhaal zit ook prima in elkaar. Een briljante misdadiger en een even tactisch en slimme cop. Mann, maak er aub meer zo, een dikke 10.
Tonypulp
Oh wat is De Niro hier goed zeg.. Michael Mann weet er slechts op spaarzame momenten visuele invulling aan te geven. Vind het wat veilig en weinig 'eigen', al zie je wel continue de out of focus lichtbronnen terugkeren wat redelijk sfeervol werkt, zeker in 'the city of lights'! Kudo's voor het sterke gebruik van stilte bij de actie waardoor de klanken echt aankomen en dan is de film perfect afgesloten met Moby. Pacino vond ik wat inconsequent wat betreft karakteristieke details, maar verder natuurlijk ook een sterkhouder. Niet briljant, maar in clichés gesproken is dit écht heel ''onderhoudend''.
loneranger
Topfilm! Alles klopt. Het verhaal, de acteurs, de regie. Absoluut een aanrader als je van het misdaadgenre houdt. 5 sterren!
Insignificance
Blauwdruk voor vele politiethrillers en meer, al is het vooral een prachtige film. Letterlijk. Laat Mann los in een macho wereldje vol criminelen in liefst een donkere stad en je hebt alvast een film die bulkt van sfeer en sluimerende spanningen. Beste voorbeeld is wellicht de sequens die start met een helikoptervlucht en eindigt met de eerste scène tussen beide kanonnen. Een fenomenaal staaltje audiovisuele cinema.
Mann's muziekkeuzes zijn en blijven ook tamelijk briljant en de eerste serieuze shoot-out is een heerlijke, furieuze bak herrie die de oren teistert. Op dat vlak uitmuntend, verhalenderwijs vind ik het allemaal iets stroever gaan. Dat Hanna en McCauley van hetzelfde soort en tot elkaar veroordeeld zijn, gaat verder wel. De manier waarop het scenario de vrouwen erbij betrekt, is minder boeiend en een beetje doorzichtig.
Althans voor wat betreft Eady, de rest maakt de film tot een hele hap en ondanks dat het de karakters van een extra dimensie voorziet, ook iets teveel van het goede. DeNiro is in z'n element, Pacino wisselvallig. Ik hou wel van dat maniakale gedrag, hier wil het nog wel eens een aangezette drift zijn. Verder een mooie cast en een finale waar Mann nog maar eens uitpakt met licht en kogels. Daar ligt de kracht van Heat.
GijsvanBattum
Wowwww afgelopen week op Veronica opgenomen om 20:30 uur, zojuist gisteravond gezien .
In één woord: Fantastisch ! als ik vandaag de dag naar opsporing verzocht zit te kijken; kan ik alleen maar zeggen dat deze géweldige film uit 1995 ver vooruit liep in die tijd (95) !
Man man man, De niro is langzamerhand echt mijn typetje geworden man, in bijna alle films godfather 2, casino, goodfellas, enzovoort, enzovoort heeft deze man zich kenmerkend bewezen !
Niets dan lof voor deze film uit 95
tommykonijn
De hoogste top 250 plaats die ik in tijden ben tegengekomen en een cast waar je u tegen zegt: Heat stond uiteraard nog op mijn lijstje. Twee dingen die me er van weerhielden om 'm te kijken: het lange speelduur en het genre 'misdaadfilm'. Ik moet absoluut eens wat meer films uit dit genre gaan bekijken, maar ik heb in het verleden meer dan eens meegemaakt dat ik halverwege deze films in slaap ben gevallen. Een film als The Godfather heb ik bijvoorbeeld nog nooit van voor tot achter gezien zonder halverwege even in te dutten. Nu wist ik wel dat Heat niet dezelfde film is, maar ik was toch een beetje huiverig.
De film begint al meteen interessant. De overval is bruut en zet meteen de toon dat je niet met de minste criminelen te maken hebt. Even wennen om Al Pacino eens in de rol van good guy te zien. Hij doet het echter prima en je voelt sympathie voor hem. Niet geheel onbelangrijk, want als de 'goeierik' niet goed uit de verf zou zijn gekomen, zou het me geen bal geïnteresseerd hebben of hij het er levend vanaf zou brengen. Ook Robert De Niro was behoorlijk sterk, misschien bij vlagen nog wel een stukje indrukwekkender. De tweestrijd tussen hen is by far hetgeen wat het meest interessant was als het aan mij ligt. Geweldig hoe de een de ander op de hielen zit. En ondanks dat je wel denkt te weten hoe het zal aflopen, blijft dit gedeelte van de film tot en met de laatste minuut spannend; resulterend in de beste climax die ik in tijden gezien heb. Echt mijn complimenten voor hoe dit hele gebeuren is opgezet en uitgewerkt.
Ik zeg met opzet: 'dit gedeelte (van de film blijft tot en met de laatste minuut spannend)'. Na een uur betrapte ik me zelf er namelijk op dat ik op de klok keek. Geen goed teken. Na de sterke opening, moet ik dan ook zeggen dat het allemaal wat minder interessant werd. Het hele verhaaltje rondom De Niro die de vrouw ontmoet ging dan nog wel en ook de vorderingen van Pacino waren nog te doen, maar er was een zeker moment waar het me allemaal toch wat te langdradig werd en ik benieuwd was of de film op dat niveau ging voortkabbelen. Gelukkig bleek dat niet het geval. Vanaf het moment dat de overval uitmondt in een actiespektakel heeft de film in één klap mijn volle interesse weer terug. Wat volgt is een hoop paniek en chaos; iets dat de regisseur bijzonder goed weet over te brengen op te kijker. Je voelt je betrokken; alsof je daar aanwezig bent. Erg goed camerawerk dus! Hierna kakt de film nergens meer in en merkte ik niets meer van het speelduur.
Heat is al met al een sterke film. Filmtechnisch is alles prima in orde. Het acteerwerk is van het hoogste niveau en actie en spanning zijn overtuigend. Ik baal alleen van dat ene stuk dat me wat minder beviel. Hierdoor twijfel ik nog een beetje of mijn gegeven cijfer helemaal terecht is, maar als ik dan denk aan wat ik allemaal wél goed vond aan de film is het obvious. Heat voelt aan als een schoolvoorbeeld van vakmanschap binnen de filmwereld.
Piratje
Een prachtige film met acteurs op en top.
Een moment van langdradigheid werd vlug aangevuld met een enorm spannende tweede helft die je opwinding opdrijft met als laatste item een vrij lang, maar terecht, ongelooflijk spannend einde.
Een bijna drie uren durende actiefilm die geen moment verveelt. De romantiek krijgt zijn plaats.
Voor wie van spanning houdt moet na een even geduldige start zeker deze prent zien.
Voor mij 4,5 punten waard.
des1
Heat zette, zelfs nu cinema al zo ver gevorderd is, in feite nieuwe standaards in het genre gangster / heist / caper movie. IJzersterke opbouw, ijzersterke dialogen en dito uitwerking van karakters. Wat veel mensen niet weten, is dat het verhaal al eens eerder door Michael Mann was verfilmd met 'mindere goden'. Hij kon dus heel goed bepalen wat werkt en wat niet wat, en waar versterking nodig was. Pacino sterk als onrustige, schmierende goal getter cop, De Niro wellicht nog net iets beter als de wat introverte brood bankrover. Leuk deze krachtmeting: Pacino is bezig met projecteren, als een toneelacteur (alleen al die ogen van hem) en De Niro neemt als altijd de tijd voor zijn rol, is veel implicieter bezig, meer als een filmacteur. Je zou alleen bijna een ander eind willen...
IH88
Vincent Hanna: So you never wanted a regular type life?
Neil McCauley: What the fuck is that? Barbecues and ballgames?
Michael Man heeft met Heat een schitterende film afgeleverd over een groep dieven geleid door Neil McCauley (Robert de Niro) en de politie die ze op de hielen zit. Maar Heat wordt naarmate de film vordert steeds meer een psychologisch spel tussen Neil McCauley en de detective Vincent Hanna (Al Pacino).
Heat brengt de iconen Robert de Niro en Al Pacino samen en Michael Mann weet het uiterste uit zijn acteurs te halen. De Niro speelt de ingetogen gangster en Pacino de flamboyante agent. Samen stuwen ze de film naar grote hoogten. Pacino mag in het begin lekker schmieren en trekt de aandacht naar zich toe. Naarmate de film vordert neemt de ingetogen De Niro het over en laat je niet meer los. Als de koffiescène begint voel je dat er ook een soort van respect is tussen de twee. Het zijn dan ook twee personen met gebreken en gebroken levens. Hanna is de workaholic met drie huwelijken achter de rug, een ontevreden vrouw en een stiefdochter met problemen. McCauley weet dat hij door zijn werk nooit echt een connectie of relatie met een vrouw kan opbouwen. Na de koffiescène wordt de actie en spanning opgevoerd en ook daar weten de twee iconen wel raad mee. De uitbarsting van geweld en actie is natuurlijk de legendarische bankoverval en schietpartij op de straten van Los Angeles. Het verveelt nooit en Michael Mann levert hier een topprestatie. Alles na de schietpartij kan je zien als een langgerekte epiloog waar alle verhalen tot een natuurlijke conclusie komen. Compliment voor de laatste confrontatie tussen Hanna en McCauley. De beelden van nachtelijk Los Angeles zijn schitterend en de spanning is om te snijden. Ook een compliment voor de andere acteurs. Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Ashley Judd, Amy Brenneman, Diane Venora en een hele jonge Natalie Portman zijn allemaal geweldig op dreef.
Heat blijft een fantastische film. Het acteerwerk, de cinematografie, de regie, de muziek, het script. Alles klopt. Een parel op het toch al niet verkeerde palmares van De Niro, Pacino en Mann.
Szpzer
Ik heb ontzettend veel films gezien, maar dit is en blijft top-10. Wat een meesterlijke, briljante film! Alles, maar dan ook alles is perfect aan deze film. Wat een acteurs, wat een samenspel, wat een 'dieper' verhaal. Ik heb de film wel tien keer bekeken en telkens was ik weer ontroerd. Vooral Robert de Niro! Maar mijn grootste waardering gaat uit naar de briljante muziek. Gaat dat zien! Dit is film pur sang!
SmackItUp
Wat een heerlijke misdaad film. De sfeer van LA, de constante spanning, en met name de clash tussen El Pacino en De Niro bezorgt mij gewoonweg kippenvel. De eindscène is een van de beste die ik ooit heb gezien, wat een spanning!
Fortune
Zeer goed.
Een misdaadfilm die essentiële waarheden bevat over criminaliteit. Of je nu een smalltime crook bent of zeer professioneel uiteindelijk gaat het om risico's nemen en gaat het niet meer over de ingecalculeerde risico's die je neemt. Het is hetzelfde als met professionele gokkers; uiteindelijk voel je je pas echt levend als je echt risico's neemt en veel (alles) op het spel zet. Het gaat er ook om dat criminelen best wel 'kinderen' zijn of blijven en op zoek zijn naar kicks en thrills en zaken, zoals: vrouwen, kinderen en je toekomst en alles op het spel zet, zelfs je eigen leven. Het gaat niet om stabiliteit en veiligheid maar het tegenovergestelde dat je niet uit de crimineel krijgt. Ze blijven kinderen.
De film gaat ook over obsessies. De Niro en Pacino zijn obsessieve mensen die allebei hun privéleven verwaarlozen en hun werk als het ware belangrijker vinden dan al het andere. Dat is ook erg goed uitgewerkt. Heel erg goed geacteerd. Ze hebben allebei hele herkenbare koppen maar cijferen dat weg zodat de rollen die ze spelen levensecht overkomen. De Niro wellicht beter dan Pacino maar allebei erg goed. Ze hebben elkaar nodig en dat komt goed tot uiting in de scene in het restaurant.
So you never wanted a regular-type life?
What the fuck is that? Barbecues and ball games?
yeah.
Ze willen allebei geen normale leven. Ze kunnen geen normaal leven hebben. Het zijn geen regular joe's. Ze hebben wederzijds respect en ze hebben elkaar nodig. Ik vraag me altijd af hoe deze acteurs in het echte leven zijn? Een acteur in essentie is iemand die niet zichzelf wil zijn maar iemand anders wil zijn en dat kan met acteren en daarom zijn ze zo goed.
Wat ook erg sterk is aan deze film is de atmosfeer. De nachtscènes en de scenes in auto's en het uitzicht over de stad met al die lichtjes. Het geeft een drukkend gevoel. Dat is erg sterk gedaan. Al moet ik zeggen dat de atmosfeer niet constant wordt aangehouden. Het valt soms weg en dan komt het weer terug. In Miami Vice is dat beter gedaan maar daar is het verhaal weer minder boeiend.
De actiescènes zijn erg sterk. Het geluid van de geweren klinkt knal en knalhard. Dit is niet helemaal realistisch want als je met zo'n grote guns gaat schieten dan ben je tijdelijk doof en heb je een suis in je oren en hoor je echt helemaal niks meer. De film heeft iets ontzettend abstracts. De kleding en de zonnebrillen en de strakke regie. Het is allemaal heel erg cool. Het is net zo cool als Pacino's postmoderne strakke woning net zoals de strakke regie. Dat vind ik behoorlijk tof.
Na de legendarische shoot-out scene op straat lijkt het eigenlijk al het einde en misschien was dat een goed einde maar de film gaat daarna nog zo'n 45 minuten door. Aan de ene kant is dat een orginele structuur of een origineel script maar de atmosfeer valt soms weg en daarmee de aandacht ook hier en daar al is er wel goeie pay-off als je het allemaal uitzit. Soms vond ik de film ook slepen maar de film blijft uiteindelijk erg goed hangen waardoor ik dan nog wel kan vergeven al kan ik daardoor niet 5* geven. De ultieme misdaaddrama. Ik denk het wel!
Night's Watch
Misdaad is een genre wat mij over het algemeen goed ligt, combineer dit met een fantastische cast, flink wat actie en een spannend plot en je krijgt een geweldige film als Heat.
De cast bestaat uit een waslijst aan bekende acteurs maar de film draait voornamelijk om de verhouding tussen De Niro en Al Pacino, mooi om deze mannen zo tegen elkaar aan het werk te zien. Val Kilmer en Tom Sizemore spelen overtuigend de handlangers van De Niro. In het begin was ik bang dat het zou zorgen voor een overkill aan bekende acteurs maar het pakte juist erg goed uit.
Al vanaf het begin, na de overval op de transportwagen, is het duidelijk dat dit geen lieve film is en dat actie en geweld niet gemeden wordt, dit doet de film erg goed. De scene dat ze zich een uitweg vechten na het overvallen van de bank is fantastisch.
Het spel tussen misdadiger en agent is erg sterk en de, behoorlijk lange, speelduur vliegt voorbij.
Ik had op een ander einde gehoopt maar desondanks was het een mooi einde van een schitterende film.
Filmkriebel
Was destijds een erg vernieuwende film. Eén van de grote troeven van Heat is de tijd die er genomen wordt om de karakters één voor één uit te diepen. Zelfs voor De Niro heb je begrip waarom hij doet wat hij doet in de film. Er zijn uiteindelijk geen good guys en bad guys, alleen mensen die door de omstandigheden gedwongen worden tot acties. Heat is ook meer dan deze sterke personages, neergezet door acteurs in topvorm. Ook de stijlvolle regie, de adembenemende actiescènes, een psychologisch spel tussen twee mannen die bangelijk veel met elkaar gemeen hebben en niks te verliezen hebben... dat mag allemaal geprezen worden. Dit blijft Mann's beste; velen hebben dit al proberen na te apen (ik denk bvb aan een film als The Town), maar het niveau van Heat hebben ze niet weten te bereiken. Mijlpaal!
baspls
A guy told me one time, "Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner." Now, if you're on me and you gotta move when I move, how do you expect to keep a... a marriage?
Eind jaren '80 had Mann plannen voor een tv-serie over een kat en muis-spel tussen bankovervallers en de LAPD. De pilot werd uiteindelijk als de geflopte film L.A. Takedown uitgebracht en de serie kwam er nooit. Jaren later boog Mann zich opnieuw over het script en maakte de beste film uit zijn carrière.
Detective Vincent Hanna zit achter een bende goed georganiseerde professionele bankovervallers aan. Door een uit de hand gelopen overval komt hij op het spoor van meesterbrein Neil McCauley. Beide zijn echte professionals. Hanna verliest zich zo in de zaak dat zijn huwelijk op de klippen loopt en McCauley dreigt alles te verliezen.
Heat is de aller eerste keer dat Al Pacino en Robert De Niro samen in een film te zien zijn. Eerder zaten ze allebei in The Godfather: Part II, maar deelden geen scènes door een verschil in tijdsperiode. Pacino en Niro zijn twee acteurs die heel erg aan elkaar gewaagd zijn en vaak met elkaar worden vergeleken. Juist daarom is het zo mooi dat ook de personages Hanna en McCauley in veel opzichten elkaars gelijke zijn, maar ook weer veel verschillen in hun karakter hebben. Hanna is een harde detective die niet vies is van wat verbaal geweld (volgens Mann te wijten aan een drugsverslaving van het personage). McCauley is een zakelijke en introverte crimineel. Hanna's leven valt uit elkaar en McCauley's leven moet nog echt beginnen. De chemie tussen de twee acteurs is perfect en met name de dialogen van Pacino waren echt geniaal. Who? Who? What are you, a fucking owl? Verder hebben we dan nog Natalie Portman in haar derde rol, Val Kilmer, Jon Voight en Danny Trejo in enkele van hun beste rollen.
Michael Mann staat bekend om zijn sterke cinematografie en sfeervolle kleurgebruik. Heat is dan ook meesterlijk opgenomen in prachtig breed Anamorphic formaat met lenzen van Panavision, verzorgt door cinematograaf Dante Spinotti. Briljant ook om juist tijdens de beroemde café-scène het camerawerk simpel te houden. Met twee camera's tegelijk opgenomen, een over-the-shoulder shot van Pacino en een over-the-shoulder shot van De Niro. De vele nachtscènes hebben een heerlijke sfeer door de prachtige kalme blauwe kleur. Als je de film naast The Dark Knight van Christoper Nolan zet zie je duidelijk dat Nolan zich door het LA van Mann heeft laten beïnvloeden voor zijn versie van Gotham City.
Verder staat Mann natuurlijk ook bekend om de sfeervolle elektronische muziek die in zijn werk gebruikt wordt. Elliot Goldenthal verzorgd een mooie orkestrale soundtrack met thema's die de spanning en drama ten goede doen. Daarnaast bevat de film veel synthesizer muziek van Brian Eno en Moby die de sfeer van de film dan weer versterken.
De Directors Defenitive Edtion heeft een prachtige 4K-restauratie van de film. Je ziet her en der dat de kleuren achteraf zijn veranderd en enkele shots opnieuw ge-edit zijn. Het is echter geen hele grote update, maar meer een must door de beeldkwaliteit.
Heat is een moderne film noir, die zowel ultra-realistisch als prachtig stilistisch is. Het meesterlijke acteerwerk, de focus op drama en harde realistische actie maken Heat tot een uitzonderlijke goede Misdaad/Thriller.
Kondoro
Heat
Vanmiddag eindelijk eens de tijd gevonden (wat ook wel nodig was) om Heat op te zetten. Een film met 170 te gekke scenes die mij van begin tot eind hebben weten te boeien en ik zat vast gekluisterd aan de TV. Ik moet zeggen, en eerlijk toegeven dat ik eindelijk weer eens blij ben een film te zien waarvan ik zeker weet dat dit een topper is. Ik heb Heat gezien en weet dat ik nu een topper, mijn soort films heb zitten kijken en ik ben verkocht. Ik heb veel goeie dingen gehoord over deze film en nu bij mijn eigen kijkbeurt heb ik me geen enkel moment weten te vervelen, de film pakt je erg goed aan en door het strakke filmwerk word je ook strak vast gehouden door de film. Al zijn het romantische, drama of actie scenes, ik vond ze allemaal kneiter gaaf en er spatte een heerlijke sfeer van de film af.
Het lijkt wel alsof Robert DeNiro alleen maar in de top films weet te spelen, ik zie hem continu voorbij komen maar wauw, ik begin het steeds vaker te snappen. Eerst zijn onwijs sterke rol in ‘ Goodfellas (1990) ‘ en hij laat wederom weer in Heat zien dat hij gewoon een acteermeester is. Het fijne aan DeNiro, en dat zie ik ook weer in Heat terug is zijn acteerkunsten gebaseerd op gevoel. Wanneer hij rustig is kan hij erg lief overkomen en dan weet hij ook mij te overtuigen maar wanneer hij zijn criminele rol weer aanzet is hij erg ruw en kei-hard dat ook ik bang van hem kan zijn hier op de bank, heerlijk! Dit zelfde heb ik met Val Kilmer, een gezicht geboren voor de rol als crimineel en ook hij geeft een heerlijk indruk weg waar je zelf bang van kan worden op je sofa. Ook Al Pacino wist mij te overtuigen en zette een heerlijke rol neer. En ik kan misschien de enige hierin zijn, maar dit is het zelfde gevoel als wat ik kreeg met Ray Liotta in ‘ Goodfellas (1990) ‘.
Ik kwam in aanraking met ‘Heat’ toen ik de documentaire ‘ World's Scariest Police Shootouts 6 - North Hollywood Bank Robbery Documentary 2016 - YouTube ‘ wat vertoond werd op History Channel maar deze heb ik gezien door middel van het YouTube filmpje. Wat ik ervan mee kreeg was dat de ‘Hollywood Shootout’ uit twee zwaarbewapende mannen bestond die hun eigen beschermende kleding hebben gemaakt en hun wapens hebben aangepast. Het mooie aan het hele verhaal wat ik je nu vertel en laat zien is dat ik gehoord heb (of in deze video of een andere) of ergens gelezen heb (wat ik niet meer zo goed weet) is dat de twee jongens hun plannen uit de film ‘Heat’ hebben gehaald en dit zo goed mogelijk wouden naspelen. Helaas zijn deze twee sukkels gespot op straat door een politie auto waardoor het fout ging, lekker handig dus!
Het verhaal was erg gaaf. We volgen een criminele benden met onder andere: Chris Shiherlis, Michael Cheritto en Trejo die onder leiding van Neil McCauley criminele activiteiten uitvoeren. We beginnen wat rustig met een waard transport overval waarbij ook Waingro mee hielp. Helaas kon Waingro zich niet beheersen en schoot 1 van de beveiligers van dit transport dood omdat hij volgens hem ‘naar voren liep’ waarbij ook de andere twee beveiligers geëxecuteerd moesten worden. Neil was het hier erg mee oneens en wou eigenlijk Waingro vermoorden die wist te ontsnappen omdat er een politie eenheid aankwam rijden en ze stopten met hem en de politie agenten in de gaten hielden. Eenmaal wanneer de kust veilig was is Waingro hem gesmeerd en zien we hem niet meer snel terug in de film. We volgen ook een politiemacht met onder andere: Sergeant Drucker, Casals en onder leiding van Lt. Vincent Hanna. Zoals ik ook al eerder las word er weinig besteed aan de politiemacht buiten Lt. Vincent Hanna. Ik had graag wat meer van ze gezien en misschien ook wat meer informatie over ze gehad want dan zou de film iets frisser zijn waar ik het nu zie als ‘gewoon agenten’ en er weinig aandacht aan besteed, daarmee worden deze informatieve scenes opgevuld met scenes dat Robert DeNiro even in de bibliotheek staat, er weer een romantische scene langs komt drijven of wat voor overige scenes er maar waren. Klein minpuntje, kleintje maar!
Overvallen genoeg in ‘Heat’, we beginnen bij een kleintje waar ze een waardetransport overvallen. Daarna gaan ze snel over naar een mislukte overval op een gebouw waar ze bepaalde staven verkopen van Goud (als ik het nog goed heb) en andere waardevolle items en daarna kom je snel uit bij de bank overval*. *Tijdens de waardetransport stelen ze belangrijke papieren van/voor een man genaamd Roger Van Zant die Robert en zijn crew een valse belofte doet: hij zou de mannen hun aandeel geven van de overval maar eigenlijk probeert hij DeNiro te vermoorden. Chris Shiherlis zit op de uitkijk die het ziet wat er gebeurt waarna een heftige actiescene komt. Wanneer dit is gebeurt gaan we uiteindelijk over na DE scene van de hele film: de bank overval. Wat mij betreft was dit aardig kort, had persoonlijk een langere overval in gedachten maar, de overval is heel sterk en wordt slim uitgevoerd waarna er een geweldige actie scene ontstaat en ik me mateloos heb vermaakt!
Het einde is leuk maar, misschien iets te lang. Het geheel maakt veel goed en zelfs het einde is ijzersterk ook al iets onnodig want ook voor mij was de bank scene echt een einde gevoel en dan word je nog zo’n 45 minuten mee gesleurd in de film, verveeld? Totaal niet! Maar, iets korter was fijner geweest maar, een topper voor mij!
Alathir
Ik vond het net zoals altijd met De Niro eigenlijk een onderhoudende film maar weeral geen meesterwerk. De eerste drie kwartier vond ik goed, goede introductie van de personages maar vervolgens zakt het tempo en boette de film toch in aan interesse bij mij. Eenmaal dat ik de 2uur passeerde werd het weer leuker met een straffe shoot-out waarbij zoals gewoonlijk weer ongelooflijk hard gemist werd. . Het einde vond ik niet zo goed eigenlijk. De Niro was enorm hard in het voordeel en toch wint Pacino het heel makkelijk van hem. Adhv de rest van de film had ik toch wel gedacht dat dit een vrij easy win zou zijn voor De Niro. Het is allemaal niet memorabel genoeg om echt een topwerkje te zijn vind ik. De overvallen zijn niet erg indrukwekkend en duurden ook nog is ontzettend kort tov. de rest. Typische onmogelijke liefde die wordt nagestreefd door de hoofdcrimineel gespeeld door De Niro. Inmiddels mijn derde Mann en wel zijn beste tot nu toe maar Heat is wel een beetje overgewaardeerd vind ik.
Flat Eric
Dat gezeur van die vrouwen altijd.
Spannende actiethriller met goede performances van de beide "Godfathers".
Vanaf het begin werd ik helemaal meegezogen in de criminaliteit en kat-en-muis spel.
Mooie scène in de bar waar beide mannen onder het genot van een kopje koffie even aftikken waar hun prioriteiten liggen.
Beide mannen zijn op dat moment gelijkwaardig aan elkaar en beiden ook even sympathiek.
Je gunt het ze beiden dat ze hun doel nastreven en behalen. De bijrollen waren prima ondersteunend maar de hoofdrollen zijn fenomenaal.
Bakshi
Vrijwel alles is goed aan deze film. Jammer dat Al Pacino er in speelt. De meest overschatte acteur van de afgelopen decennia.
Zandkuiken
Herzien na meer dan 10 jaar. Heat is een minitieus opgebouwde misdaadklassieker en tevens een krachtmeting tussen de 2 zwaargewichten De Niro en Pacino.
Nooit een grote fan geweest van die laatste, vind hem vaak te theatraal schreeuwerig. Ook hier schmiert hij er bij momenten op los, maar tijdens “de scène” houdt hij het heerlijk ingetogen, wat inderdaad een fantastische scène oplevert. De Niro vind ik (vooral in de eerste helft van zijn carrière) wel een geweldige acteur, en hier pakt hij uit met een weergaloze vertolking. Denk overigens dat hij er nooit stijlvoller uitzag dan in Heat.
En voor de rest is het genieten van de typische Mann-sfeer, die hier midden jaren ‘90 zijn hoogtepunt bereikt. Met recht en reden een klassieker.
Fisico
Éindelijk kan ik Heat van mijn lijstje schrappen. Nog nooit gezien en de laatste maanden steeds voor me uitgeschoven omdat ik steeds wat schrik heb voor films die richting de drie uur gaan, onterecht zo blijkt vaak. Alleen al omwille van de twee topacteurs Al Pacino en De Niro is het al voldoende om deze film aan te bevelen. Beiden tillen de film sowieso al naar een hoger niveau, een niveau dat reeds best hoog lag. Het kat-en-muisspel tussen beiden is uitermate boeiend met als hoogtepunt de restautrantscène, al had ik graag de confrontatie ruimer en scherper willen zien gedurende de film. Beiden zijn mannen van eer waarbij perfectie en een passie voor hun werk boven alles gaat. De grootste dupe hiervan is hun (gebrek) aan een vrouw of familie. Een item dat wel vaker voorkomt in helden- en antiheldenfilms. Ze hebben bijgevolg meer gemeen dan op het eerste zicht blijkt. Beiden krijgen ook evenveel screentime. De Niro vond ik net als in Casino dé grote man.
Heat is een bikkelharde actiefilm, maar er is ook ruimte voor liefde en romantiek. Hanna kent zijn mooie en intieme momenten, eveneens met zijn stiefdochter en ook Neil laat zich verleiden en dient een moeilijke keuze te maken doordat hij zich liet leiden door wraakmotieven. Beiden verwerven sympathie en eventjes hoopte ik op een happy end voor beiden, maar dat zou niet stroken met de filosofie van de film.
Daarnaast is de actie van een hoog niveau. De overval op het geldtransport en de bankoverval met de daarbijhorende gevechten op straat waren spectaculair. Ook montage, cinematografie, sfeer en montage waren sterk. Dikke 4,0*, licht twijfelend voor een halfje meer.
Lovelyboy
Vroeger een van mijn favoriete films, ondertussen niet meer maar nog steeds wel gewaardeerd als prima en onderhoudend film.
Combinatie van snelle en flitsende actie, en wat dieper uitgewerkte scenes met ruimte voor dialoog. Vooral de vlucht na de bankoverval en het shot van de rijdende auto met vurende wapens uit ieder raam is zeer spectaculair. De openingsscene, de overval van het waardetransport is ook fantastischPrima rollen van Pacino en De Niro die een interessante chemie hebben van respect en elkaar te slim af willen zijn. Tevens prima rol van Kevin Gage als de irritante en sadistische Waingro.
Enige punt van kritiek, toen al, en nu nog steeds, is de uiterste trage en naar mijn gevoel weinig toevoegende relatie tussen DeNiro en de fletse Brenneman. Ik snap dat dit 'nodig' is omdat De Niro tegen Pacino zegt dat niets een man zo moet binden dat hij niet meteen kan vertrekken als dat nodig is en op een gegeven moment na de wraak op Waingro moet De Niro die keuze ook daadwerkelijk maken als Brenneman in de auto zit te wachten en De Niro te voet vlucht met Pacino op zijn hielen maar toch. De film was denk ik qua lengte net wat beter te behappen geweest en de vaart is mij er net teveel uit daardoor.
Desalniettemin een hele aardig misdaadthriller.
cinemanukerke
Voor de eerste keer een vedetten parade met Al Pacino en Robert De Niro (legendarische acteurs die nog geregeld zullen opduiken in onze top) en ik herinner me indertijd op moment van de release dat dit talk of the town was. Dit was namelijk de eerste keer dat beide klasbakken tegenover mekaar stonden. Bepaalde recescenten waren ontgoocheld over het resultaat nl 1 scene waarin beide heren koffie drinken en praten over dromen en relaties. Niet de verhoopte catharsis maar ik was onder de indruk van die keuze nl een eenvoudige mis-en-scene met champs en contre-champs en de camera komt langzaam dichter tot close up (dollyshot voor de ingewijden), op de klankband een zacht synthesizer toon. Nu besef ik dat dat dit de sleutelscène is, dat is nu net het thema van de film. De film focust zich op het leven van cops en robbers. Voor Mann zijn deze complementair. De een kan niet zonder de andere, allen hebben privé problemen, dromen, verlangens. De vertolkingen (gesteund door een resem knappe nevenvertolkingen van zowel bekende – nooit Ashley Judd beter gezien - als onbekende acteurs) zijn top. Er is die woeste, furieuze vertolking van Al Pacino. Blijkbaar was er een scene gefilmd waarin het personage van Pacino een lijntje coke snoof. Achteraf is die scene geknipt maar Pacino had wel zijn vertolking daarop gebaseerd. Het verhaal (met zijn vele verhaallijnen en personages) blijft boeiend. Uiteindelijk zijn er niet echt scenes die eruit springen. Je hebt wel een spectaculaire shoot out (ook een thema nl geweld barst plots los) maar dit moet één van de meest evenwichtige films zijn die ik ken. Dit is wat ik noem een New Classic Hollywood film = sterren in goede doen, mainstream en kwalitatief zeer goed. Het is ook een rondleiding van de grootstad LA met zijn prachtige, authentieke (alles werd op locatie gefilmd) settings. Je voelt de vibe, er zijn prachtige beelden van de nachtelijke skyline. Dan is er nog de score van Elliot Goldenthal + de tracks van Brian Eno. Op een manier versterkt het de eenzaamheid en de weemoed van de personages. Sommige beelden zijn ijskoud bv De Niro in zijn bijna leeg appartement met zicht op zee in een blauw kleurenpalet. Het oeuvre van Mann is deels bezaaid met deze grootstad thrillers = neo noir waarin fatalisme en noodlot nooit veraf zijn. Zo ook zijn cinema debuut het tamelijk meesterlijke Thief (volgens mij een blueprint voor Heat) of Collateral (films die evengoed op deze plaats gestaan konden hebben – het is soms met hartzeer dat we moeten knippen). Miami vice was dan misschien wat minder niveau maar even genietbaar. Maar Mann heeft ook nog andere genres getackeld met succes. Dat hij een belangrijke cineast was in de jaren 90 staat buiten kijf. Die komen we dan ook nog verderop tegen. Acteurs Pacino en vooral De Niro hebben de laatste 10 jaar geen grote prestaties meer weggegeven maar met hun palmares zal dat hun niet meer deren. Op het moment dat wij dit schrijven wordt Pacino 75 jaar. In een interview lees ik dat hij nu de meeste handtekeningen uitdeelt voor de film Jack and Jill. Daar sta je dan met al die klassiekers op je actief en zijn populairste film is een oppervlakkige comedie die een schare raspberries (oscars voor de slechte film, zeg maar) heeft gekregen. Hollywood en kunst, het blijft een moeilijk huwelijk.
een uittreksel uit mijn boek 'mijn 100 favoriete films' met op nr 95 : Heat
Shadowed
Onderhoudend.
Wel een behoorlijk toffe film die bij vlagen. Wel grappig dat de Niro nu de schurk speelt, en Al Pacino de good guy. Ik kon het uiteindelijk toch niet helpen om af en toe wat te lachen bij de gekke gezichten die Pacino in zijn boze buien trekt.
De film kent een sterk begin, interessante schurken en fijne actiescenes. Vooral de scene in de stad zelf met de agenten volop tegen de schurken was puur genieten en daarnaast is de finale ook lekker spannend gebracht. Het pijnpunt is de speelduur, deze film had geen 170 minuten hoeven duren.
Onder andere vond ik de familiedrama en ruzies wat geforceerd en de vrouw van Pacino maar een zeikertje. Voor de rest prima acteerwerk, speelduur wat te lang maar de film is vooral overeind gehouden door enkele lekker onderhoudende scenes die puur blijven boeien.
Zeker een aanrader, heeft een paar uiterst originele scenes. Koffie drinken met je grote vijand? Hoe verzin je het, maar aan de andere kant ook een sterke scene daardoor.
Antinous
Ik kan me niet voorstellen dat iemand deze film niet goed vind. zo maken ze de films niet meer, en ook hebben ze zulke goede jonge acteurs als Kilmer, Pacino en De Niro tegenwoordig niet meer

Schot in de zaak: 'Heat 2' mogelijk overgenomen door Amazon MGM wegens onenigheid over budget

In de ban van 'Task' op HBO Max? Deze titels passen in jouw straatje

Netflix pakt op 1 juli opnieuw uit met 'Heat' van Michael Mann

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

The Shawshank Redemption
Drama, 1994