• 9.377.278 stemmen

Oorlog / Historisch | 177 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan

IMDb beoordeling: 8,3 (1.152.927)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 7 september 1995

Plot Braveheart

"Every man dies. Not every man truly lives."

Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.

William Wallace

Young William Wallace

MacClannough

Mother MacClannough

Insignificance schreef:

In dat geval wens ik jullie beiden nog veel meer wijsheid.

Touché.

avatar van John Milton

John Milton

28-2-2025, Insignificance. Kijken we weer! Maar heb jij deze als 16,17 jarige ook niet goed gevonden? en is hij dan zoveel gezakt, of vond je hem altijd prut?

Maar serieus, ik heb het regelmatig bij die grote Hollywood titels (LOTR) bijvoorbeeld, de grunt. Moet na verloop van tijd (en veranderen van smaak) toch worden bijgesteld. En anderzijds stijgen sommige andere titels weer. So it goes...

avatar van Insignificance

Insignificance

28-2-2025 it is! Nee, dit was geen jeugdzonde of iets dergelijks. Een groot fan ben ik nooit geweest. Een grote hekel had ik er ook niet aan, anders had ik het DVDtje niet gekocht en 'm een jaartje geleden niet in de speler gestopt. Schrok me kapot. The horror... the horror...

avatar van -LvB-

-LvB-

Als 15 jarige lepelde ik deze ook steevast op in een rijtje als er naar mijn favoriete films gevraagd werd.

18 jaar later en een paar kijkbeurten verder weet ik wel beter

John Milton schreef:

Precies, zo gaat het. Je smaak evolueert. Daarom vind ik het soms ook amusant om berichten terug te lezen vanaf 2002. Dan zie je dat eminente mm-users destijds ook nog bleu waren en zoekende in hun filmidentiteit.

Gibson's visie ten aanzien van melodrama roept bij mij bij vlagen walging op.

De veldslagen echter blijf ik indrukwekkend vinden, evenals het decor, de aankleding en de vertolking van King Edward I door de geniale acteur Patrick McGoohan.

avatar van einned987

einned987

Geen woorden voor die scene met die bloem!

Wat een spektakel, en wat een muziek!

avatar van Actarus

Actarus

Zo'n innemende soundtracks maken ze dezer dagen niet meer...het maakt het spektakel compleet!

avatar van moofyman

moofyman

Deze film bevalt me steeds beter na elke keer kijken en elk jaar ouder worden.

avatar van John Milton

John Milton

moofyman schreef:

Deze film bevalt me steeds beter na elke keer kijken en elk jaar ouder worden.

Grappig, dat ging bij mij op een gegeven moment andersom. Hij werd naarmate ik ouder werd (vanaf een bepaald punt, nadat het jaren mijn beste film was) minder goed. Maar dat kwam voornamelijk door heel veel films kijken. Ging er toch anders tegenaan kijken. It's not very subtle for instance

Maar de veldslagen, cinematografie en score houden hem wel op 4*, ondanks dat er in de loop der jaren wat punten van kritiek zijn ontstaan.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Mel Gibson is perfect als de pientere en ijzersterke held van dit verhaal. En wie had zijn trouwe en nog veel ijzersterkere vriend beter kunnen vertolken dan Brendan Gleeson? Schitterend om te zien hoe ze met een zootje ongeregeld de omringende kampen aanvallen en daar knokpartijen aanrichten om de zelfingenomen overheerser (fantastisch vertolkt door Patrick McGoohan) het leven zuur te maken. Een geweldige verfilming van de strips die ik verslonden heb dus.

Ho, wacht, dit is niet Asterix? Maar een serieus epos over een historische Schotse vrijheidsstrijder? Dat zo barst van de onbedoeld komische momenten, de eendimensionale personages en de clichés (slow motion, beelden in de magic hour, bombastische muziek met koorgezangen)? Van een regisseur die zo slordig is dat hij bij het draaien van de film vergeet dat er nog een wassen beeld van Sophie Marceau voor de camera rondslingert? En dat de Oscar voor beste film wint in het jaar van spannende, doorleefde, geweldig geacteerde en geweldig geschreven meesterwerken als Twelve Monkeys, Heat, Seven, The Usual Suspects en Leaving Las Vegas? Meen je dat nu?

avatar van Argyle

Argyle

Wat een bizar mooie film. De bloem blijft je altijd bij. Mooie veldslagen. Zeer goed geacteerd. Jammer dat we het einden niet te zien kregen.

5.0

avatar van coldstorm

coldstorm

Ik heb eigenlijk maar een aanmerking maar dat is persoonlijk

voorderest je zag genoeg bloed vloeien dat hoort in een oorlog Toppie

de fransen spraken frans Toppie

jammer dat ze hem niet vertelde dat ze zwanger is... dat is mijn enige min punt

de locatie was te gek de muziek helemaal in orde

ik had deze film al heel lang in mijn kast staan en dacht wtf ik kijk hem gewoon weer

en ik snapte waarom ik hem in de kast heb staan

de meeste films wat Mel Gibson produceerd zijn gewoon goed

hij probeert zo goed mogelijk een film naar waarheid in te vullen

voorbeelden Passion of christ

we were soldiers wat voor mij nog steeds de nummer 1 film is

en deze en hij zal vast nog meer gemaakt hebben waar ik de titel niet 1 2 3 van kan vinden

avatar van Boneka

Boneka

Inmiddels alweer 20 jaar oud poeh. Had hem al een tijdje niet meer gezien dus tijd voor een mooie hernieuwde kijkbeurt anno 2015. Wat vooral opvalt is de prachtige soundtrack en muziek. Ben sowieso een liefhebber van doedelzak muziek dus dat gaat er altijd wel lekker in. Het eerste uurtje is smullen geblazen met (dat wel) veel romantiek en prachtige plaatjes. De wraakactie maakt alles anders en we krijgen een soort payback van Mel Gibson. Of Mel Gibson deze rol had moeten krijgen waag ik te betwijfelen. Er zijn betere acteurs voor dit werk, maar daar kijk ik maar een beetje doorheen. De hele film smoelt lekker en zijn herinneringen komen mooi in beeld. Ook mooi in beeld gebracht is de bijna weerzien met zijn vrouw. Het is een film waarvan je kan genieten en met het verhaal zit het wel snor. Bekend recept, maar nu vanuit Scotish oogpunt. Mooi! Ook is een mooie rol weggelegd voor de Engelse koning.

Braveheart ziet er verder goed uit op blu ray ondanks zijn leeftijd. De muziek is voor mij zeker ook een meerwaarde! Topper!

avatar van schenkowiets

schenkowiets

Adembenemende film van begin tot eind.

Deze film vind ik samen met gladiator de beste films die ooit gemaakt zijn .

Ik hou van bijna alle genre films, maar deze 2 staan boven welke film dan ook bij mij !

Wie nog een film van dit kaliber op kan noemen, wil ik graag weten

de grunt

Als bij die films je hart ligt, dan denk ik dat The Last of the Mohicans (1992) en Apocalypto (2006) jou wellicht ook kunnen bekoren schenkowiets.

avatar van Brave-Neo

Brave-Neo

En in andere genres zou je kunnen denken aan Apocalypse Now (1979) en The Matrix (1999)

avatar van Cygor

Cygor

Herzien.

Na 20 jaar blijft dit toch nog steeds een van mijn favoriete films.

Alles zit erin, actie, drama en romantiek.

Dit waren de hoogtij dagen van Mel Gibson waar je tegenwoordig nog maar weinig van hoort of krijgt te zien.

Ik ben een grote liefhebber van het tijdsbeeld en dit soort films.

Helaas maken ze dit soort films tegenwoordig niet meer.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

They may take our lives, but they'll never take our freedom!

Een combinatie van enkele genre's is eigenlijk van toepassing voor Braveheart. Actie, romantiek en drama komen ruimschoots voorbij.

Door middel van een mooie rustige opbouw maak je kennis met William Wallace. Hij verliest een aantal dierbaren waardoor hij de strijd aangaat met de Engelsen wat een kleine 50 minuten op zich laat wachten. Het gevolg is vele massale veldslagen waarbij het geweld vrij expliciet wordt vertoond.

Mel Gibson speelt zeer sterk als William Wallace. Zijn prestatie was indrukwekkend en hij had verschillende sterke scenes, zoals wanneer hij gemarteld wordt en nog altijd zich niet overgeeft. Vervolgens om te eindigen met Freedom! voordat hij vermoord wordt.

Braveheart is een mooie kruising tussen geweld en drama dat mede door de fraaie locaties en het acteerwerk een zeer sterke film is.

avatar van Jusstinb

Jusstinb

Ik kreeg deze film als tip van een vriend! Dit is zo een film waar ik echt totaal tegen mijn verwachtingen in helemaal wordt meegezogen in het verhaal! Boeiend verhaal, en prachtig in beeld gebracht! Mel Gibson speelt ook fantastisch!

avatar van kreeftje

kreeftje

Prachtige film, goed verhaal

avatar van Dudady

Dudady

• 1925 stemmen

Als klein jochie van 11 kreeg ik deze film te zien wat enorm veel indruk op mij maakte. Het einde heb ik altijd mooi gevonden, vooral de muziek charmeert mij.

De laatste keer dat ik Braveheart gezien heb, is nu zeker wel 10 jaar geleden.

Misschien toch weer eens kijken als ik de kans krijg.

avatar van kleintje 2

kleintje 2

laatst gezien. Niet erg bloederig zoals mijn vader zij.

avatar van kleintje 2

kleintje 2

ga zeker nog een keer kijken

avatar van W.V.

W.V.

Onlangs de film op dvd weer eens bekeken, ik blijf het een prachtige film vinden, de hiaten neem ik voor lief, omdat de film voor een ieder toegankelijk is, hou je van drama, dan kom je aan je trekken, hou je van actie dan kom je ruimschoots aan je trekken, hou je van politieke intrige, dat bleek dus in die tijd ook al te bestaan, het geheel wordt compleet gemaakt met een love story, de enige die niet aan hun trekken komen zijn diegene die van historisch accurate films houden, maar zoals gezegd dat neem ik voor lief.

Gibson wordt steengoed ondersteund door de bijrollen zoals Gleeson en McFadyen en McCoohan.

De film kan ook steunen op de cinematografie en de muziek, de muziek van James Horner behoort mijns inziens tot zijn beste werk.

Ook nu na 20 jaar vind ik dat deze film nog staat als een huis.

avatar van IH88

IH88

Freeeeddddooooommmm!!

Ontelbare keren gezien maar Braveheart blijft goed en op en top vermaak. De film blijft te lang en zeker het begin is wat langdradig maar wanneer William Wallace zijn strijd tegen de Engelsen begint is het smullen geblazen. Mooie veldslagen (bruut en spijkerhard), sterke acteurs, genoeg drama en ook leuke humor, Braveheart heeft het allemaal.

De dialogen zijn soms lachwekkend maar gelukkig heeft de film over de hele linie sterke acteurs. Een actrice als Sophie Marceau moet soms zulke abominabele dialogen opdreunen maar toch weet ze het te verkopen. Oscarwaardig en het laat zien wat een geweldige actrice ze is. Mel Gibson was ook fantastisch en legt echt zijn ziel en zaligheid in de rol. Die schreeuw op het laatst is mij altijd bijgebleven. Bekende koppen tussen de andere acteurs en ze deden het allemaal geweldig. De muziek was soms erg overheersend maar ik vond het uitermate sfeervol, en het geeft echt iets extra's aan bepaalde scènes. Braveheart heeft zeker zijn mindere kanten maar over het geheel genomen blijft dit een schitterend epos over de Schotse strijder William Wallace.

avatar van leroytje1989

leroytje1989

Een goeie film ja alleen persoonlijk vind ik the patriot beter.

avatar van des1

des1

Was wel een avondje anti-Brits, jemig. Eerst The Patriot waar menige Brit zich bij zal afvragen of de wreedheden zijn begaan zoals in de film geportretteerd, en erna de Schotse Wallace die rebelleert tegen de Engelsen in deze film. Laatste is de betere film. Persoonlijker.

avatar van Bélon

Bélon

Herzien na een jaar of zes: 4,0* blijft staan maar 't is wel een dikke. Apocalypto (2006) is leuker, spannender en aparter. OK Braveheart is nog steeds de über classic uiteraard

Na 20 jaar, herziening.

Een film die diepe wonden nagelaten heeft. Ooit gezien met school en sindsdien een gloeiende hekel gekregen aan dit soort historische oorlogsfilms. Ook aan de saaie massa-gevechtsscenes die deze film zo bekend maakten.

Heel veel is er niet veranderd in 20 jaar eigenlijk. Braveheart blijft een potsierlijke film die op geen enkel moment z'n speelduur van 180 minuten weet te verantwoorden. Met de voetnoot dat er ondertussen op technisch vlak honderd films zijn die de zogenaamde speerpunten van deze film beter gedaan hebben.

Gibson acteert als een natte dweil, de romantische en emotionele scenes zijn genant, de soundtrack (met hetzelfde thematjes dat eindeloos herhaald wordt) voegt helemaal niks toe (behalve extra meligheid) en de oorlogsscenes zijn saai. Het is pure vulling tot Gibons er uiteindelijk zelf genoeg van heeft en dan maar doorgaat met het verhaal.

Zag dit jaar MacBeth, een véél beter voorbeeld van hoe je een film als deze waardig op het grote scherm tovert. Dit is echt platte meligheid uitgesmeerd over 3 uur zonder ook maar één moment dat de film doet opveren.

de grunt

Weet je wat me verwondert Unterhund dat jij zo'n film dan toch in het spelertje duwt.