- Home
Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars
Releasedatum: 1 februari 1996
Bekijk via Prime Video
Plot The Usual Suspects
"Five criminals. One line up. No coincidence."
In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.
McManus
Jack Baer
Jeff Rabin
simonvinkie
the Usual Suspects
Geweldige film. Gisteravond herbekeken en nu merk ik pas hoe geniaal deze film is. Alle stukjes die ik nog niet begreep vielen nu helemaal op zijn plek echt een geniaal script heeft deze film.
De cast is werkelijk briljant. Spacey zet hier echt een superrol neer en won terecht de oscar. Maar ook de andere acteurs doen het geweldig.
Zeer sterke film net geen 5 sterren maar wel 4 en een half. Super film.
J. Clouseau
Eindelijk dan toch maar eens deze zogenaamde 'beste whodunit aller tijden' gekeken. Na een halfuur gezien te hebben, was ik echt teleurgesteld. Weeral zo'n hoog gewaardeerde film waar ik geen bal aan vind, dacht ik. Een traag en enorm warrig verhaal, een oppervlakkige cast (die om de vijf botten shit en fuck en cocksucker zegt, gewoon omdat dat zo hoort in een coole misdaadfilm) en geen halve gram spanning. Het sleepte mij echt niet mee, het kon me echt niet boeien.
Maar na een tijd begon de film opeens hard te beteren. De cast acteerde alsmaar beter en beter en beter, het verhaal werd bakken spannender en meeslepender. De finale op het schip is gewoonweg fantastisch goed gedaan en de uiteindelijke ontknoping is subliem gevonden en ook subliem in beeld gebracht: je krijgt de oplossing niet op een presenteerblaadje, je moet het in feite zelf uitzoeken. En nadat de film gedaan was ben ik nog een halfuur bezig geweest met alle puzzelstukjes op de juiste plaats te schuiven, waarna ik toch nog tot de conclusie kwam dat dit echt wel een damn goede film is. Voor herziening vatbaar!
Pitakaas
Dit is een de beste 100% actiefilms. Wat een verhaal, en de cast is gewoon een en al oscarwaardig. Del Toro speelt een goede rol zeg, had hem heel even niet herkend. Het einde is gewoon supervet.
De manier waarop de regisseur je aan het einde toch nog een andere richting instuurt dan degene waar je zelf aan dacht, dat is gewoon zo slim gedaan, en dan komt die dubbele plottwist. Heerlijk. En dan komt de cop erachter en dan is de vogel gevlogen!
Ik ga hier voor de perfecte score.
huVILEub
Leuke film. Mooi verhaal, goed geacteerd en goed camerawerk. Het plot vond ik niet helemaal onverwacht maar wel mooi gedaan.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Valt niet veel op aan te merken. Zit leuk in elkaar, cast is bovenmaats en de film vermaakt ondanks z'n voorspelbaarheid.
Maar toch niet genoeg op helemaal top te zijn en had dusdanig ook best wat plaatsjes lager gemogen.
Minotaures
Normaal gesproken ben ik niet zo een fan van Spacey. Maar dit was best een goede misdaad-film.
Goed verhaal, goed doorbedacht tot op 't tandje, acteren vond ik overtuigend genoeg, aparte karakters en locaties.
Ikzelf vond het niet voorspelbaar, ik had bijv. geen idee dat Verbal aan de douane-agent zijn verhaal gewoon van papierwerk op een prikbord zat voor te lezen. Geniaal dat.
En dat oneindigende gedoe over de criminele-mythe Keyser Söze. Om dan nog om de opsomming uit te komen; eerst zou Keaton Söze zijn - en dan bleek het vervolgens een verzonnen naam te zijn om iedereen voor de gek te houden door Verbal.Heel slim. Bleek Verbal toch slimmer te zijn dan Dave, de douane-agent.
TrickySmalls
Met name door de briljante climax is dit toch wel een sterke film.
Het is even inkomen in het verhaal, maar daarna weet je wel enigszins de knoopjes vast te maken. Het is dan ook naar het einde toe steeds vermakelijker. De climax is dan ook zoals gezegd héél goed gedaan.
JacoBaco
Geen slechte film, maar ook geen meesterwerk. Ben er eigenlijk nooit aan begonnen omdat ze op de radio een keer de ontknoping vertelde. Toch zit het allemaal wel aardig in elkaar om er alsnog van te kunnen genieten.
John Lee Hooker
Wojo wojo... weer zo'n zwaar overgewaardeerd product.
Het is best wel saai eigenlijk. De actie is slap... dialogen waren niet interessant.
Dat hele gedoe op de boot vond ik maar lang duren.
Het groepje schurken komt totaal niet impressive of gevaarlijk over.
Verhaal is gewoon mager. Kevin Spacey vind ik lijken op een zak aardappelen... het was enkel Chazz Palminteri die de film wat sirieus kon maken.
Uiteindelijk proberen ze te scoren met die geheimzinnige man met de hoed. Wie was het, wie was het...
Zwak.
Jessen0wnt
How do you shoot the devil in the back? What if you miss?
Hoewel ik me nooit helemaal lekker voel in dit genre bekijk ik steeds sneller een misdaad film, vooral omdat er zoveel klassiekers te benoemen zijn, ben ik nog lang niet klaar en kom ik erachter dat ik eigenlijk stiekem wel kan genieten van deze koelbloedige macho's. Usual Suspects is anders, het brengt het wat spannender, is niet zo'n lange biografie (wat ik vaak verwacht met misdaad films) en jeetje: het heeft ook nog eens een dozijn humor, geslaagde humor. Films uit de jaren 90 vind ik altijd iets onschuldigs hebben, misschien omdat het nog een beetje voor de effecten-hype zijn en niet altijd te zware onderwerpen uitkiezen om de wereld ''te verbeteren'' en zo wel, dan is het alsnog op een haast lieve, ambitieuze manier verfilmd zodat de kijker dit alsnog opvalt. Mij in ieder geval. Het kan ook gewoon puur aan de techniek liggen, maar ik vind het altijd wel grappig om te zien. De film vond ik enorm vermakelijk naar te kijken, het is een grote achtbaanrit die snel voorbij vliegt, mede dankzij een super leuk en goed op elkaar ingespeelde cast en een leuk complot (wat ik door Scary Movie 1 een beetje al zag aankomen wanneer ik de beker naar beneden zag vallen). Wellicht verdiende positie in deze top. Misschien had het me meer gedaan als ik hield van misdaad, wat ik stiekem ook een beetje doe, maar alsnog een uitkomst van 4 dikke sterren die afgerond ook het gemiddelde voorschotelt. Mee eens dus. Leuke vermakelijke film die nergens van zich af laat weten, alles zit goed in elkaar.
Mr_Mephisto
Typisch zo'n film die, zonder futuristische special effects, gebaseerd op goeie dialogen, de juiste sfeer, muziek en de mogelijkheid tot meedenken, van begin tot einde vermakelijk blijft. Goeie cast, maar Kevin Spacey verdient de meeste aandacht. In de bijrollen zijn dat Del Toro en Postlethwaite. Het herbekijken waard door z'n kluwen van vraagstukken, een verwarrende chronologie, en opmerkelijke plotwendingen. Zeer sterk.
bumpz
Zojuist gekeken en tamelijk genoten,
had alleen naar de eerste paar scène's al in de gaten dat "verb" waarschijnlijk niet was wie hij leek te zijn.
Vond ik persoonlijk erg jammer, want ik ben een fan van goede plot twists.
Verder geen hele lineaire film, maar eentje die veel aan je eigen interpretatie overlaat, wat ik altijd wel kan waarderen. Sterke dialogen, prima acteerwerk, kan me voorstellen dat hij voor sommige nogal onduidelijk kan zijn af en toe, maar daar heb ik persoonlijk geen last van gehad.
Aanrader.
Senta
waarom stem je dan als je de film niet hebt gezien. en misschien wat argumenten?
Ik stem op elke film, zodat hij bij mijn films komt te staan met het aantal sterren zodat ik snel in een oogopslag kan zien of het de moeite waard is of niet.
Omdat deze film hoog in de top 250 stond had ik hoge verwachtingen, vrij hoge. Maar zoals wel vaker blijkt dat dat maar weer persoonlijk is, ik ken films die een veel hogere positie verdienen.
Waarom? Verhaal was verwarrend, saai, onduidelijk en na drie kwartier had ik werkelijk nog geen flauw idee wat er aan de hand was en of dr uberhaupt wat loos was.
Toen de zoveelste flashback kwam, er weer punten bijkwamen (Waar gaat dit over) heb ik hem uitgezet ik wist zeker dat dit nooit meer goed zou komen.
jumpstylemovie
Wat jammer dit, hij is echt tegengevallen. Vanaf het begin verwachtte ik al dat er een gigantische plottwist moest gaan komen en opzich gebeurt dat ook maar ik vond het niet zo indrukwekkend. Ik snap helemaal wat ze probeerden te doen, ik kan me voorstellen dat sommigen op het puntje van hun stoel zaten toen ze al die aanwijzingen op het prikbord zagen en Spacey opeens niet meer mank liep maar ik schrok er niet van. De film heeft verder wel een leuke opbouw en ik heb me niet verveeld dus wat dat betreft krijgt ie wel gewoon een voldoende. Maar wel overgewaardeerd dus!
special1964
Vond dit niet echt een sterke film. Af en toe redelijk acteerwerk, en het is dat ik Kevin Spacey leuk vind anders had ik deze film waarschijnlijk lager gegeven. Vond het plot ook niet echt super, maar omdat ik me geen moment verveeld heb toch een 3,5. Ik vind hem ook toch wel vrij hoog staan voor een middelmatige fim. Mja, zo heeft iedereen z'n ding
JulesTMNT
Vakkundig gemaakte film met een aantal grote pluspunten, maar toch niet het meesterwerk waar ik op gehoopt had. Sterk acteerwerk, sfeervol geschoten en de uiteindelijke ontknoping is erg sterk.
Goed, maar ik had er iets meer van verwacht. Ik geef hem voorlopig een kleine 8.
Sergio Leone
Goeie film, dat zeker, maar toch niet het absolute meesterwerk.
Op voorhand had ik wat over de film gelezen, hoe die ontvangen was enzo, en ik kwam geregeld tegen dat de plot geweldig was.
Nja, geweldig.. Vanaf het begin had ik al door dat Spacey de man die Keaton vermoordde (en dus Soze) was -> die linkerhand met die aansteker.. Het was vanaf dan nog gewoon wachten tot de bevestiging kwam.
Toch bleef het nog op een zekere manier spannend. De gebeurtenissen op de boot weten te boeien.
Het complot van Soze betreffende Keaton was nog even de moeite waard, maar de genialiteit ervan blijft achterwege.
Kevin Spacey won een Oscar voor z'n rol. Nog maar eens het bewijs dat de Academy soms rare keuzes maakt. Hij was dof en had overduidelijk meer plezier in z'n rol in American Beauty.
Van de bijrollen konden die van Chaz Palmenteri en Benicio Del Toro (omdat die zo grappig praatte) wel boeien. Pete Postlethwaite was pakken minder dan in In The Name Of The Father.
Wat knip-en-plakwerk om het ingewikkelder te maken. Toch zag het al verouderd uit.
De muziek viel me enkel op de bij openingscredits. Was nogal bombastisch.
Wat ook wel leuk was; aan het eind van de openingsscène die close-up van .. wa was't juist? .. een vat met touwen rond(??).. Ik zat echt geweldig geconcentreerd te kijken, maar uiteindelijk was daar niks te zien. Was wel goed gevonden.
3,5
El Loco
Gisteren was hij eindelijk nog eens op TV en dat was en mooie gelegenheid om deze geweldige film nog eens mee te pikken.
The Usual Suspects is een film waar de genialiteit vanaf druipt. De eerste kijkbeurt is hij natuurlijk wel indrukwekkender dan de pakweg derde of vierde keer, maar toch blijft het 106 minuten puur filmgenot. Het verhaal zit erg sterk in elkaar, maar het is vooral de plottwist die de film zo prachtig maakt. Al vanaf het begin is de film enorm boeiend, wat natuurlijk het werk is van de mysterieuze Keyser Soze. De hele tijd blijft die vraag in je hoofd rondspoken: 'Wie is Keyser Soze?' En dan komt die ongelooflijke climax, waar ik toch even perplex van stond. Dan blijkt dat Verbal Kint, “De kreupele”, Keyser Soze te zijn.
Kevin Spacey zet een geweldige rol neer als manke Verbal Kint. De manier waarop hij het hele verhaal vertelt is erg knap. Het feit dat hij de hele tijd heeft gelogen en de namen van het prikbord heeft gehaald is erg knap gedaan. Ook de andere suspects vond ik erg sterk acteren. Gabriel Byrne en vooral Stephen Baldwin vond ik een zeer goede toevoeging aan de cast.
Maar 5* ga ik The Usual Suspects toch niet geven, omdat een tweede kijkbeurt toch al minder indrukwekkender is. Volgens mij moet een film die 5* verdient zelfs na de tiende kijkbeurt nog altijd even indrukwekkend of zelfs indrukwekkender zijn dan de eerste kijkbeurt.
Daarom 4.5*
Robi
Erg lang geleden gezien. Een beetje warrig misdaadverhaal met een onwaarschijnlijk en eigenlijk ook wel onbevredigend einde. Maar het kijkt ook wel lekker weg en wordt prima geacteerd.
boozebelly
- 1908 stemmen
Aardig vermakelijke film, maar voor mij echt niet het meesterwerk(je) waar ik op had gehoopt.
Grootste nadeel van dit soort films is dat ze na 1x kijken hun magie eigenlijk al hebben verschoten, waardoor het niet echt uitnodigend is om vaker te gaan kijken. Persoonlijk vind ik dat wel een vereiste om een film als een topper te kunnen bestempelen.
Maar ik heb hem gisteren voor het eerst bekeken en dan is het toch wel een fijne filmervaring. Lekker misdaadverhaal met een leuke twist. De cast presteert ook goed, alhoewel niemand echt iets buitengewoons laat zien ofzo. Kevin Spacey kan bijvoorbeeld vele malen beter dan wat hij hier liet zien. Verder wel leuke personages die goed neer worden gezet.
Verwacht geen overdaad aan actie. Deze misdaad moet het juist meer hebben van het goede verhaal en de dialogen. Persoonlijk vind ik dat wel een pluspunt.
Ergens had ik ook de indruk dat de film zich iets genialer wil voordoen dan het eigenlijk is.
Leuk voor een keertje en misschien, als ik in de verre toekomst het plot weer ben vergeten, zal ik hem weer eens bekijken.
Voor nu toch een degelijke voldoende. 3,5*
maxroelofs
Enigszins teleurgesteld.
Ik ben bezig heel de top 50 te bekijken en zo kwam vanmorgen deze aan de beurt. Een verhaal dat me direct al aansprak. Ik hou gewoon wel van dit soort films. Toch heeft het me allemaal wat teleurgesteld. De hoofdreden is dat het gewoon niet boeiend genoeg was. Dit is nou typisch zo'n film waar je niks aan vind maar waarbij je het wel moeilijk vind om je mening te onderbouwen. Uiteindelijk is het allemaal een gevoelswaarde waarvan ik zal proberen het zo goed mogelijk te verwoorden. De film heeft zeer weinig zwakke punten en waarschijnlijk is dit ook de belangrijkste reden waarom hij zo hoog staat. Dit wil nog niet zeggen dat alle punten erg goed zijn. Het is mij allemaal wat te oppervlakkig, te nietszeggend. De film spat er op geen enkel moment echt tussenuit en ook de plot twist was maar matig. Als ik dit vergelijk met de twists waar Nolan (natuurlijk bijna niet te vergelijken) mee op de proppen komt dan spatten die er toch wel echt tussen uit.
Acteerwerk is matig. Vooral Kevin Spacey heeft me teleurgesteld. In American Beauty deed hij et fenomenaal alleen hier leek hij voor de verkeerde rol te zijn gecast. De rest doet het allemaal wel aardig alleen ook niet meer dan dat.
Eigenlijk is het gewoon allemaal niet zo bijzonder en dat is vooral wat me teleurgesteld heeft. Standaard filmpje met een iets minder standaard einde.
Black Math
Weer eens herzien. Een film die overduidelijk ontzettend leunt op het plot, want de beelden zijn weliswaar verzorgd, maar staan duidelijk in dienst van het verhaal, en de soundtrack is redelijk inwisselbaar. Niet geweldig, maar ook weer geen audiovisueel kerkhof. Dus dan ga je toch vooral op het plot letten, dat ondanks de herziening nog steeds wel kan boeien. Ik snap in ieder geval nog steeds dat ik bij de eerste kijkbeurt ervan onder de indruk was. Toch knelt de schoen een beetje, want het voelt toch aan alsof het einde, dat met heel veel zelfvertrouwen gepresenteerd wordt, eigenlijk bluf is in de zin dat als men het maar overtuigend genoeg presenteert het niet opvalt dat er plotholes zijn.
Als ik het goed begrijp is Spacey dus Keyser Söze, of in ieder geval iemand die er in de buurt van een Söze-achtige übergangster komt, en is de hele operatie met dat schip in touw gezet puur om ervoor te zorgen dat iemand die hem kan identificeren als Keyser Söze omgelegd wordt en op het einde ligt er een compositietekening van hem op het politiebureau. Dan lijkt het alsof je je spelletje toch niet helemaal zo perfect hebt gespeeld. Kan natuurlijk ook zijn dat Spacey slechts een onderknuppel van Söze is, maar dat voelt weer om een andere reden onbevredigend aan, want het is natuurlijk veel cooler als hij zelf Söze is.
Goed, als iemand hier nog iets zinnigs en bevredigend over weet te zeggen en me weet te overtuigen dat dit geen plothole is, doe ik er een half sterretje bij en anders blijft ie op 2* staan.
K. V.
Eindelijk deze "klassieker" eens bekeken en moet toch wel zeggen dat hij goed is.
Een verrassende ontknoping en een fantastische cast (Gabriel Byrne, Stephen Baldwin, Benicio Del Toro en natuurlijk Kevin Spacey).
Insignificance
De verrassing is er wel af na een paar keer kijken, maar de twijfel blijft en de 101 minuten vliegen telkens weer voorbij. Toch zijn het niet alleen de vragen die daaruit voortvloeien, die het 'm doen. Mooie cast bijvoorbeeld, waarvan de meesten dan weliswaar niet zo gek veel te doen krijgen, maar het geprevel van van Benicio del Toro is hier meteen al goed voor een grijns en een betere Kobayashi dan Pete Postlethwaite kan ik me nauwelijks voorstellen. De line-up, maar ook de lift scène is een opvallende en de mythe rondom Keyser Söze wordt opgebouwd tot memorabele proporties. Al met al een behoorlijk onverwoestbaar filmpje voor iets dat zo nadrukkelijk leunt op een plot.
TMP
Bij herziening wel iets beter bevallen dan de eerste keer, maar de film blijft wel heel erg leunen op de ontknoping. Het plot zit wel aardig in elkaar, maar weet toch niet heel gedurende de hele film te boeien. Aardig acteerwerk van Spacey en de sterke ontknoping maken de film wel de moeite waard.
Eraser2
Echt een hele goede film die blijft staan als een huis ook nadat je weet hoe het afloopt. De details die verstopt zijn in de film komen pas echt goed aan het licht na meerdere kijkbeurten. Tevens is de cast erg goed op dreef (wat wil je ook met zo'n groepje topacteurs).
Verder wil ik nog een compliment maken naar Bryan Singer voor de actie scènes, erg zorgvuldig gemonteerd waardoor er een juist gevoel van spanning wordt gecreëerd.
"Hand me the fucking keys, you cocksucker, what the fuck?"
Een erg sterke film van Bryan Singer, die een geweldig sterk scenario bevat, waar je bij de eerste kijkbeurt enorm door verrast wordt. Tenminste, ik wel. Bij een herziening is de verrassingsfactor weg en hoewel een tikkeltje minder indrukwekkend, blijk dan dat alles nog steeds erg goed in elkaar zit.
Vooral de cast is erg goed op dreef. Spacey wint hier een Oscar voor beste mannelijke bijrol en dat is op zich wel terecht, want hij doet het erg goed als de kreupele Verbal Kint. Erg mooi hoe hij hier de diverse emoties tentoonspreidt. Verder zijn Benicio del Toro met zijn geweldige accent en Stephen Baldwin ook erg goed op dreef. Gabriel Byrne is iets minder sterk. Het verhaal rondom Keyser Söze is en blijft geweldig intrigerend. Moorden en misdaden plegen en ondertussen de wereld wijsmaken dat hij slechts een verzinsel is.
Naast een sterk scenario, is de regie ook verzorgd. Het acteerwerk is zoals gezegd erg sterk en de dialogen zijn ook meer dan in orde. Daarnaast zit er ook leuke humor tussendoor. Vooral de scène met de line-up is ronduit hilarisch. Ik heb echt geweldig moeten lachen daarom, en die scène is, samen met de geniale twist, absoluut het hoogtepunt van de film. Toch blijft de vraag open wie Söze nu daadwerkelijk was? Kint? Kobayashi? Of wellicht beiden? Er valt voor diverse mogelijkheden wat te zeggen en dat blijft het boeiend houden.
LOTR-lover
"Ik wist het!" riep ik toen de film afgelopen was. Voelde al aan hoe de vork in de steel zat vanaf het eerste moment dat we de mannen met z'n 5-en bij elkaar zien in de bajes. Mijn eigen theorie baseerde zich meer op het roken (Keyser Söze rookt, Kint rookt, duidelijke camera zoom op de sigaretten in het kantoor, Kint die zogenaamd de aansteker niet goed kan bedienen waardoor 'ie 'm laat vallen). Het lag er echt heel dik bovenop. Desalniettemin heeft de film me echt van begin tot het einde geboeid en het acteerwerk van Kevin Spacey is echt briljant!
Zeph
Het was al een tijd geleden dat ik deze film heb gezien. Ik kan mij nog herinneren dat deze film, voor mij, een echte eye-opener was. Een film met goede acteurs vol met humor en een stukje geheimzinnigheid. Het verhaal neemt je zodanig mee, dat het einde... nouja, ik had er geen woorden voor. Super!
NYSe
The Usual Suspects kijkt heerlijk weg. Meerdere malen zelfs, ondanks dat de plottwist je dan al bekend moet zijn.
Niet voor niks, want het is iedere keer weer genieten van de strakke regie en het sterke acteerwerk. Een zeer vlot tempo (vaak lastig te bereiken met een flashbackstructuur) en de stem van Spacey dragen de film met gemak.
Het befaamde einde stelt me toch iedere keer weer een beetje teleur: de grote ontknoping houdt feitelijk niet meer in dan dat alles wat ons tot dan toe verteld is een leugen was. Dat de film in het verlengde hiervan maar veel vragen onbeantwoord laat vind ik dan wel een heel makkelijke manier om de film op z'n kop te zetten.
Desalniettemin blijft de film een schoolvoorbeeld voor wegkijkplezier. Ruime voldoende.

Bekijk hem nog snel: 'The Usual Suspects' gaat van streaming verdwijnen

'Heerlijke misdaadfilm, waarin volop te puzzelen valt': 'The Usual Suspects' komt uit in prachtige 4K-release

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Misdaadklassieker 'The Usual Suspects' van Bryan Singer vanavond op RTL 7