• 9.378.093 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.227.469)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van MGdutch

MGdutch

Gewoon een spannende film met een leuk gevonden climax. Het acteerwerk is ook zeer geloofwaardig. 4*

De GeuS

Dacht dat de film bij herziening stukken minder zou worden, maar dat viel gelukkig mee; het originele verhaal blijft boeien.

Je gaat toch wel op andere dingen letten bij herziening; ik vond de uitleg van "Kint" waarom hij de "Keyser" niet neerschoot best wel zwak. Aan de ene kant zegt hij "how do you shoot the devil in the back? what if you miss...." en aan de andere kant zit hij tegen de rechercheur te miezeren over hoe hij gepakt/ vermoord zal worden als hij eenmaal vrij komt; als je dan toch de rest van je leven over je schouder moet kijken, neem dan je kansen op de boot. Maar goed, blijft op 4,5*.

avatar van MarkFish

MarkFish

De GeuS schreef:

De Geus, ik zou de film nog eens bekijken. Je snapt em niet. De superontkoping, oa waardoor die film zo geniaal is, is aan jou voorbij gegaan.

Daar lijkt het inderdaad wel op.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Aan de andere kant zou ik dat ook wel weer bizar vinden. Het einde spreekt toch voor zich zou ik zeggen ??

MarkFish schreef:

De uiteindelijke ontknoping is niet moeilijk te begrijpen....

Ik bedoel gewoon te zeggen dat tijdens de ondervraging zijn "reden" om de keyser niet neer te schieten nogal vaag en verdacht zou overkomen bij mij....

vdc

Je weet toch dat behalve z'n voeten, ook één van z'n handen verlamd is ?

De GeuS

ja klopt, daar heb je gelijk in (hand was toch ook kreupel )

vdc

Oeps, verkeerde woordkeuze. Hij was inderdaad kreupel, niet verlamd.

avatar van MarkFish

MarkFish

De GeuS schreef:
De uiteindelijke ontknoping is niet moeilijk te begrijpen....

Oh, okee, maar ja. Die rechercheur houdt hem voor een marionet, een poppetje, dus die denkt in de verste verte niet aan Kint als Keyser Soze. Zijn hele act is daarom zo geniaal.

avatar van markiemark73

markiemark73

Deze film is zo masterlijk in elkaar gezet geniaal gewoon.

En Kevin Spacey is ook weer niet verkeerd in zijn acteerprestaties.

een topfilm.

avatar van Remi

Remi

markiemark73 schreef:

Deze film is zo masterlijk in elkaar gezet geniaal gewoon.

En Kevin Spacey is ook weer niet verkeerd in zijn acteerprestaties.

een topfilm.

Helemaal mee eens!!

avatar van Dr Roetger

Dr Roetger

ZEER meesterlijk!

avatar van Pacino88

Pacino88

gister deze film dus gezien,maar ik had er meer van verwacht.Ik heb dan ook het gevoel dat velen hier elkaar gewoon na praten.Wel zaten er wat leuke scenes in zoals

hand me the keys,you cocksucker

Maar sommige verhalen waren zo saai.De film mag voor velen dan geniaal zijn,het is geen film waarbij je aan het beeld gekluisterd zit,ook al is het einde volgens velen zo goed.

Wel jammer dat ik al wist wie de dader was van te voren (iemand op dvd.nl had lopen spoilen:@

Misschien is hij nog een 2e kijkbeurt waard,maar in ieder geval vind ik deze zeer overgewaardeerd!

avatar van sonyjh

sonyjh

Tja, als je de dader al wist, dat veranderd die film zoveel...

Ik heb hem gisteren gekeken, ik wist van niets, ik vond de film geniaal.

Ook het einde, nog voor het einde komt begin je het wel te beseffen, maar ha, was cool

avatar van Disk

Disk

Super goede film 5

Rien

Wat ik niet snap is dat Chaz op een gegeven moment geroepen word door zijn collega en beginnen te praten over Kobayashi, maar Verbal heeft dat toch gelezen onder die mok?
Hoe kunnen ze dan daar over spreken?
Sorry als ik onduidelijk ben

avatar van Anatolia

Anatolia

Volgens mij is dat best een goede vraag die je stelt nu. Ik zou het eens moeten herzien.

Het is ook echt iets dat over het hoofd gezien kan worden.

avatar van Kobayashi

Kobayashi

Misschien omdat Verbal al over kobayashi verteld heeft tegen Chaz ? Weet het niet hoor, is maar een suggestie, tijdje geleden dat ik hem nog gekeken heb.

Rien

ik ga het effe snel terugchekken :d

Rien

okee, op ong. 1u.19m.50s word Chaz geroepen.
Ze bespreken het lijk wat gevonden word, en spreken over een dossier.
Op een gegeven moment roept Chaz de naam Kobayashi, en hun zeggen dan 'Yeah'.
Dat kan niet omdat de naam Kobayashi gespiekt is door Spacey.
Wat ook kan is dat ze allemaal 'denken' dat het zo is omdat het gesprek word opgenomen in de andere kamer, maar het lijkt in ieder geval zo dat het in dat dossier staat.

Rien schreef:

Zo is het volgens mij. Je ziet duidelijk de bandopnemer stopgezet worden, op het ogenblik dat Kujan (Chaz) naar buiten komt.
Voor mij geen probleem dus, dit is een duidelijke indicatie dat de medewerkers van Kujan het gesprek op de voet volgen, en meegissen met Kujan over hoe ze “hun” puzzel moeten ineenleggen. Marquez werd vrijgepleit door Fineran (Keaton’s vriendin). Aangezien ‘”hun” versie rust op Keaton = Soze, maakt Kujan meteen de link naar Kobayashi (voor hen is die, net als Fineran, een medewerker van Soze/Keaton).

maar het lijkt in ieder geval zo dat het in dat dossier staat.

Ik heb niet echt de indruk dat die medewerkers de naam Kobayashi in hun dossier van Marquez aantroffen : ze volgden het gesprek op band, terwijl ze het dossier doornamen. En zo stemmen ze gewoon in als Kujan de link maakt naar Kobayashi.

avatar van don_corleone

don_corleone

Prachtige film en zeker niet voorspelbaar. 5 sterren

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

goede film, goede acteurs, goed scenario en meesterlijke dialogen. En bij een tweede keer kijken is het weten van de afloop niet hinderlijk. Topfilm.

avatar van n00t

n00t

predator schreef:

ik sluit me daarby aan...ik was zelfs by de tweede keer weer op het verkeerde been gezet by het einde..terwijl ik van tevoren overtuigd was dat 'Kint' 'Söze' was (gelukkig had ik het toch goed, maar ik twijfelde wel even)

avatar van Mark86

Mark86

het blijft ongelofelijk, iedere keer als ik deze film kijk vallen er nieuwe aanwijzingen op
Zo zegt 'Keyser' op een gegeven moment zelfs duidelijk tegen die agent (Chazz Palmintieri) 'I KILLED KEATON', maar hij hoort dit niet omdat ie er zelf doorheen schreeuwt

briljant

avatar van Jordy

Jordy

Spoilers! Zie de FAQ, bericht aangepast.

avatar van Helix

Helix

Een van de meest overgewaardeerde films allertijden. Voor mij was dit een middelmatige misdaadfilm met een verrasend einde. Met alle respect, ik vind eindes die je op het verkeerde been zetten geweldig. Maar dan moet de rest van de film ook goed zijn. Het verhaal zelf was middelmatig, te weinig diepgang en op bepaalde momenten te langdradig. Jammer.

avatar van ambijans

ambijans

Kevin Spacey is zoals steeds subliem, film boeit van de eerste tot de laatste minuut en daarom ook terecht één van de betere films ooit gemaakt. *****

avatar van Printscrn.nl

Printscrn.nl

Ergens middenin de film dacht ik al dat Spacey die Keyser moest zijn. Maar toen dacht ik dat het einde er was en dat die andere gast het was. En toen toch weer niet!

Ik had liever gehad dat ik in het midden niet aan Spacey had gedacht, dan was hij nog vetter geweest. Maar nu is het gewoon een retecoole film... Misschien nog maar eens kijken om de aanwijzingen te zien en het nog eens goed tot me door te laten dringen.