• 9.377.371 stemmen

Ray (2004)

Biografie / Muziek | 152 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Biografie / Muziek

Speelduur: 152 minuten / 178 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Taylor Hackford

Met onder meer: Jamie Foxx, Regina King en Kerry Washington

Releasedatum: 17 februari 2005

Plot Ray

"The extraordinary life story of Ray Charles."

Ray Charles Robinson, beter bekend als Ray Charles, werd in 1930 geboren in Albany, Georgia. Twee tragische gebeurtenissen hebben een grote invloed gehad op zijn carrière: hij werd blind op zijn zevende en op zijn vijftiende verloor hij zijn ouders. Hij leerde op een blindenschool klarinet, piano en saxofoon spelen. Nu wordt hij gezien als één van de vaders van de soulmuziek.

Ray Charles

Ahmet Ertegun

Jerry Wexler

avatar van homerjay

homerjay

Aardige film. Hij had pas echt goed geweest als hij minder saai was geweest. Vond de laatste 40 jaar ook wel erg miniem in beeld gebracht. Als het eerste deel interessanter was geweest had ik er niet zo mee gezeten.

3 *

avatar van Film Pegasus

De film is vooral heel sterk door het acteerwerk van Jamie Foxx. Het was van Ali geleden dat ik nog zo'n goeie biografie had gezien.

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Jamie Foxx heeft terecht die oscar ontvangen. Leuke film en heerlijke muziek.

avatar van Tolkienfan

Tolkienfan

die Ray Charles was echt een klootzak..ha dik niet verwacht... Superfilm..

avatar van FisherKing

FisherKing

Jamie Foxx is big indeed hier. Aardig gedaan verder als bioptic, maar erg wisselend helaas, qua script en emotionele diepgang, en als het de emotionele diepgang betreft overschrijdt het emotionele grenzen waardoor het effect vervaagd.

Te overkill ineens, de film mist een consistente opbouw, helaas.

De muziek is verder erg goed gedaan, vooral bij studio-opnames vind er soms een wow-gevoel plaats. Montage-structuur helaas vrij slecht gekozen.

3.5 ster. Aanraadbaar dus Als Bioptic kan ik nog altijd Lenny aanraden, wat een waar meesterwerk is, ook qua structuur.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Jamie Foxx speelt Ray niet, hij is Ray in deze film, voor hem niks dan lof en waardering.

Erg jammer wel, dat deze bio bij 1979 ophoudt, alsof er daarna geen verhaal meer te vertellen is. Ook jammer dat er vaak met hink-stap-sprongen door de geschiedenis is geraced, vooral naar het eind toe lijkt het alsof de crew hoognodig het vliegtuig moet halen naar de volgende opdracht.

Misschien toch maar eens de extended versie bekijken, om te zien of daar de uitwerking wat beter is gedaan.

avatar van kort0235

kort0235

Goede muziekfilm met een zeer goede Jamie Foxx. Inderdaad, hij IS Ray Charles.

Ik vond het einde van de film ook een beetje afgeroffeld, maar verder niets dan lof.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Wat een onwaarschijnlijke score voor deze magere film. De jaren-50 sfeer levert voornamelijk lelijke beelden op. Door veel sprongen in plaats en tijd, onder andere met flashbacks, wordt het een rommeltje, vooral in het eerste half uur. De overgangen tussen scenes, met wipes, dissolves en wat niet al, zijn echt om te janken.

Het verhaal stelt weinig voor en duurt veel te lang. Helaas wordt het ook nog nodig gevonden aan het eind een samenvatting te geven van de rest van Charles' leven. De 20 miljoen die Ray heeft gedoneerd aan goede doelen mag hierbij natuurlijk niet onvermeld blijven...

Het acteerwerk van Foxx is wel erg in orde trouwens.

avatar van luked45

luked45

Net gezien op Film1. Ik wist weinig over Ray Charles' verleden; z'n muziek en drugsprobleem waren bekend, natuurlijk. Die Jamie Foxx heeft in "Ray" Ray Charles neergezet als Ray Charles zelf 'm waarschijnlijk niet had kunnen verbeteren. En wat betreft eerder geposte reacties: het is niet mogelijk om een goede biografische films te maken zonder het een en ander weg te laten. En Taylor Hackford heeft laten zien wat hij ons wilde laten zien, en het is een prima film geworden. Van mij krijgt-ie een 4,5

avatar van Jorick

Jorick

Een sterke film met een meeslepend verhaal. De cast acteert meer dan gemiddeld, maar Foxx is subliem. Hij komt erg overtuigend over. De muziek was natuurlijk ook dik in orde.

4 sterren.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Deze ga ik vanmiddag kijken op Film 1 denk ik, ik vroeg me alleen af: is deze film ook de meoite waard als je niet zo van zijn muziek houdt

avatar van Hannibal

Hannibal

Nadat je de film hebt gezien hou je ineens wel van zijn muziek.

avatar van Niqk

Niqk

Hannibal schreef:

Nadat je de film hebt gezien hou je ineens wel van zijn muziek.

dat gevoel had ik na walk the line ook

avatar van Niqk

Niqk

ik vond alleen na het zien van deze film dat ik het gevoel had als of ik hem al is ooit eerder had gezien.. maar dat kwam gewoon omdat hij qua verhaal best veel op walk the line lijkt

foxx is geweldig in deze film.. HIJ verdient van mij 4*

thibault14

Vermakelijke film, Foxx speelt werkelijk prachtig. 3,5*

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

Wat een ongelovelijke strak gespeelde rol van Jamie Foxx. Hij speelt Ray niet hij is gewoon Ray Charles. Soms is de gelijkenis tegen het enge aan. Goede film overigens maar ja ik ben dan ook een fan van Ray Charles.

avatar van korykory

korykory

Gemaakt in de beste traditie van Hollywood bio-pics. Pluspunten:

- de prachtige muziek natuurlijk

- het mooie en geloofwaardige spel van Foxx. Vooral de manier waarop hij praat, is Ray Charles ten voelen uit

- De hoofdpersoon wordt niet als een held geportretteerd, maar als een mens die zo zijn tekortkomingen heeft.

Voor mij had nog wel iets meer de nadruk mogen liggen op de muziek, en de vernieuwingen die hij daarin teweegbracht. Omdat de regisseur ook nog eens zijn privé-sores uit de doeken wil doen en een flink deel van zijn leven wil bestrijken, krijg je een overvolle film die in een razend tempo van alles aanstipt.

Maar voor muziekliefhebbers is dit hoe dan ook een must.

avatar van janssen16

janssen16

Dit is allemaal voor "mijn tijd" maar ik vind het toch mooie muziek. Deze film is perfect in elkaar gezet, alleen vind ik het jammer dat ze die laatste jaren niet wat meer hadden verwerkt in de film. De makers van de film hebben een mooie cast samen gesteld, vooral Jamie Foxx was subliem in deze film.

Ik wist niet zoveel van Ray af, en ik had ook niet veel van deze film verwacht maar dit was toch wel een aangename verrassing.

avatar van hendrik119

hendrik119

op zich een goede film, had wel wat beter gekund.

maar als je deze film gezien hebt houd je in 1 keer van muziek dat is wel een complimentje waard

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Ik vind dat deze vent eigenlijk geen film verdient. Vond hem namelijk (als ik de film moet geloven) een agressieve, vreemdgaande junk.

avatar van Art

Art

En vergeet de rest gewoon maar even

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

Foxx heeft heel goed geacteerd. goeie film met een goed verhaal..3*

avatar van Capo Regime

Capo Regime

matthijs_013 schreef:

nou hij was dan wel een klootzak in zijn jonge jaren, maar men moet toegeven dat hij qua muziek wel legendarisch was. verder prachtige film. ik was blij verrast door de acteer prestaties van Jamie Foxx en ik heb bij sommige momenten letterlijk kippevel gekregen. een dik verdiende 4.5

avatar van korykory

korykory

matthijs_013 schreef:

Wat een merkwaardige redenering.

Wanneer 'verdient' iemand een film? Daar zal ieder zo zijn eigen ideeen over hebben, maar bij mij heeft het in elk geval niets te maken met de vraag of hij een 'agressieve, vreemdgaande junk' is dan wel een brave hendrik.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

eRCee schreef:

De jaren-50 sfeer levert voornamelijk lelijke beelden op.

Erg mee oneens, maar dit valt moeilijk te bediscussieren

eRCee schreef:

Ik vond de vertelsituatie juist origineel en goed gedaan, alles was en bleef duidelijk

eRCee schreef:

Wat wipes en dissolves zijn weet ik niet, maar ik heb me nergens aan gestoord.

eRCee schreef:

Het verhaal stelt weinig voor en duurt veel te lang.

Ik vind dat er erg veel verteld wordt over Ray Charles: zijn jeugd, zijn opvoeding, zijn eerste contact met de piano, zijn eerste stappen, zijn doorbraak, zijn overstappen naar nieuwe managers, zijn huwelijk, zijn affaires, vele optredens, zijn verslaving, zijn liefde voor verschillende muziekgenres, zijn afkicken... Eigenlijk is alles in het leven van de man aan bod gekomen, dan kun je toch niet zeggen dat het verhaal weinig voorstelt?

eRCee schreef:

Uitstekend gedaan juist, beter dan zomaar stoppen, en het werd mooi kort en bondig gebracht, met een fraai shot van de echte Ray op het einde

eRCee schreef:

Hoewel Charles erg gefortuneerd zal zijn geweest blijft 20 miljoen een godsvermogen, dan mag dat best vermeld worden, helemaal omdat hij het uitgaf aan 'zwarte' initiatieven, wat dan weer extra het vermelden waard is als bijzonderheid

eRCee schreef:

Het acteerwerk van Foxx is wel erg in orde trouwens.

Daar ben ik het dan wel mee eens Ik heb Ray Charles nooit gezien, maar zonder dat is het acteren van Foxx ook meer dan overtuigend te noemen

avatar van basketballerke

basketballerke

Erg mooie film, met een meer dan uitstekende Jamie Foxx. Hij is Ray Charles. Fantastische muziek ook, ben ik nu wel in gaan zien.

avatar van Horrordude

Horrordude

zeker een erg mooie film ... meer heb ik niet te zeggen beetje heel erg lang meschien

avatar van flipske

flipske

UITSTEKEND gespeeld door Foxx. Hij speelt geen Ray Charles maar hij IS Ray Charles. Muziek was ook weer top.

Flash Backs naar vroeger ook geweldig.

Aanrader voor iedereen zelfs als je zijn muziek niet geweldig vind.

avatar van nairobi

nairobi

Muziek is meer dan 5*

Film is inhoudelijk prachtig.

Foxx is fantastisch als Ray.

Deze film verdient een 4,5*