• 9.378.931 stemmen

Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)

Thriller / Mystery | 135 minuten

Releasedatum: 24 december 1992

• MUBI Bekijk via MUBI

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot Twin Peaks: Fire Walk with Me

"In a town like Twin Peaks, no one is innocent."

FBI-agent Chet Desmond en Sam Stanley onderzoeken de moord op serveerster Teresa Banks. Op het bureau begint FBI-agent Dale Cooper ondertussen te geloven dat er iets gruwelijks gaande is en dat zijn mysterieuze dromen voorspellen wat er gaat gebeuren. En in het kleine plaatsje Twin Peaks begint Laura Palmer langzamerhand compleet door te draaien. Ze krijgt namelijk allerlei bizarre visioenen, waaronder van een agressieve vreemdeling met lang grijs haar.

Laura Palmer

Teresa Banks

Annie Blackburn

avatar van gemaster

gemaster

Tuurlijk bevat de serie zóveel meer, maar de rode draad is toch echt de whodunnit en die mis je nu. Eeuwig zonde

Ik was al gek op de serie, deze film is een mooi einde eraan.

avatar van BASWAS

BASWAS

Wat een ontzettend luie film is Fire Walk With Me. Teleurstellend na het zien van de eerste serie van Twin Peaks.

Van het schrijven door een goed scenarist verschijnt uiteindelijk maar eentiende op het filmdoek of televisiescherm net zoals bij een ijsberg alleen het topje boven water komt drijven. Lynch probeert de grote klomp ijs onder water met FWWM ook commercieel verder uit te buiten. Overbevissing door de koopman van Venetië zou je dit misschien kunnen noemen.

Waar in de serie nog een prachtige balans zit in de kaders, montage, verhaallijn etc. is deze haast integere smaak tijdens de verfilming van FWWM volkomen over boord gegooid en naar de bevroren ijshaaien gegaan. Met een zekere hysterische beeldtaal en verhaallijn wordt geprobeerd al de losse eindjes van het eindeloos spel in de serie met klifhangers aan elkaar te breien. Het blijft een niet te pruimen chaotisch geheel waar Lynch zich probeert met een jantje van leiden vanaf te maken met een paar personages van Twin Peaks uit de eerste serie.

Over Shakespeare wordt ook beweerd dat hij commercieel was, maar na zoveel tijd staat zijn integriteit nog steeds recht overeind met een ook nog steeds te pruimen chaos. Ook in en bij chaos blijft goede en slechte smaak bestaan.

avatar van Cinemaatje

Cinemaatje

De harde, onsimpatieke commentaren deel ik niet. Eindelijk een film die niet een herhaling of samenvatting is van het "orginele " (als we Twin Peaks dat zo zouden noemen). Hij kiest ervoor om alles wat niet zichtbaar is in TP (eerste serie) te gaan verfilmen. Daardoor krijg je een geheel andere film. Ik snap niet het commentaar in de trant van "ik weet al wie het heeft gedaan en daarom vind ik de film stom".

Natuurlijk is voor diegene die een eigen invulling hebben geven aan wat er gebeurde in bv de blokhut na het zien van Twin Peaks het jammer om een invulling van Lynch te zien. Aan de andere kant beperk je dan tot aleen het boek.

Voor mij een veel betere keuze dan een rerun in een modern jasje zoals dat vaak gebeurt.

avatar van saiko

saiko

Na de gehele serie (pilot + 29 episodes) in de afgelopen 2 weken bekeken te hebben, is dit een domper op de feestvreugde. In de serie wordt al verteld hoe Laura Palmer wordt vermoord, deze film visualiseert het enkel en brengt verder weinig nieuws. Een ander groot minpunt vind ik de vervanging van de originele actrice die Donna Hayward speelt. Dit doet mijn inziens enorm afbreuk aan het personage en de film als aansluiting op de serie. Ook mis ik veel andere personages uit de serie, waardoor het lijkt alsof de film niets met Twin Peaks van doen heeft, en waar toevallig een aantal personages uit Twin Peaks inzitten. Het eerste halfuur van de film lijkt ook wel een op zichzelf staand stuk wat er bij aan is geplakt. En zoals al eerder is gemeld, is het acteerwerk van het personage van Laura`s vader lang niet zo sterk als in de serie zelf. Kortom deze film heeft zeker niet de magie van de serie en voegt inhoudelijk ook nog eens weinig toe. Een gemiste kans.

serie 5*

film 2*

avatar van Sander D.

Sander D.

Heel erg jammer. De film lijkt inderdaad volledig los te staan van de serie. De sfeer en de absurditeit uit de serie zijn nergens te bekennen. Saiko heeft het eigenlijk al allemaal gezegd. Daar sluit ik me bij aan.

Erg jammer.

avatar van Sander D.

Sander D.

Na een nachtje slapen verhoogd naar 3.0*. De film heeft me toch wel enigzins geintrigeerd. Ik heb ook nog een aantal scenes opnieuw bekeken vandaag, en ik kwam toch tot de conclusie dat ik veel dingen over het hoofd heb gezien. Zoals het feit dat Mike de ring aan Teresa Banks gegeven heeft om de garmonbozia op te eisen, en dat BOB/Leland haar heeft vermoord en de garmonbozia voor zichzelf gehouden heeft. (Vandaar ook de scene waarin Mike Leland en Laura toeschreeuwt vanuit zijn auto, over de gestolen mais). Wat zijn jullie interpretaties over het einde van de film? Laura krijgt haar beschermengel terug in de Lodge en ze wordt bijgestaan door een gelukkig lijkende Cooper. Is dit de goede Cooper die vast zat in de Black Lodge? Als dit het geval is vind ik het een mooi einde. De 2 hoofdfiguren uit Twin Peaks veilig van alle ellende in de wereld, samen in de Lodge. Ik bedacht me ook dat ze wellicht geliefden zouden kunnen zijn, in de droomscene in seizoen 1 kust Laura Cooper.

avatar van Johan1

Johan1

Wat viel deze film me destijds tegen. Ik had er zo'n beetje een jaar op gewacht om erachter te komen hoe het verder zou gaan met Cooper - blijkt het een prequel te zijn...En dan nog wel een vrijwel onbegrijpbare..

Zo dachten wel meer mensen en zo werd dit de meest onderschatte film van Lynch. Nu de critici en het publiek dankzij Mulholland Dr. en Lost Highway wat meer gewend waren aan zijn stijl begon een herwaardering van deze film, die pure Lynch is.

Puur, zoals Lynch de essentie van Twin Peaks - het mysterieuze, bovenmenselijke - in deze film weet te vatten. De serie was voor hem meer dan de whodunnit, meer dan de soap, meer dan de 'special agent cooper-show' waar Twin Peaks uiteindelijk in ontaard was (hij regiseerde maar 6 afl.). Met FWWM wilde Lynch Twin Peaks weer terugnemen, terugbrengen naar de oorsprong, reanimeren.

De soundtrack is magistraal, de sfeer onvergelijkelijk en sommige scenes (het schilderij aan de muur, agent Jeffries) behoren tot het beste dat Lynch gemaakt heeft.

Jammer alleen dat de film zich teveel focust op Laura, dat je als kijker van de serie op sommige gebeurtenissen vooruitloopt en dat de compositie onvolmaakt is , dus: 3,5*

avatar van jimbo79

jimbo79

Johan1 schreef:

geef je volledig gelijk heb serie nog altijd niet gezien(wat schandalig is omdat ik een echte david lynch fan ben) maar deze fillm behoort tot het beste wat hij heeft gemaakt

avatar van Halcyon

Halcyon

Vage film met wederom de typische Lynch-elementen: erotiek, enkele angstaanjagende scènes, mysterie en een hoop bizarre/komische figuren. Heb de serie nooit gezien, maar vond dit nu niet bepaald Lynch' beste. Iets teveel "erotiek" en iets te weinig progressie in het verhaal. Maar heb toch enkele wondermooie scènes gezien en genoten van een goede soundtrack waardoor het een aangename kijkervaring werd.

avatar van D-ark

D-ark

twin peaks was echt een geweldige serie alleen deze heb ik nog niet gezien

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Zonet de film gezien, en deze was dik de moeite: één van de betere Lynch-films volgens mij.

Een ietwat trage maar zenuwslopende opbouw van het verhaal, fantastische tracks en de gekste personages.

Hoewel het verhaal nog niet helemaal duidelijk is (laat staan het -alweer- absurde einde), vond ik dit een pracht van een film.

avatar van ghostman

ghostman

Herzien en ik vind Twin Peaks: Fire Walk with Me op de Blue Velvet na beste film van Lynch!

avatar van erwku

erwku

Halcyon schreef:

Heb de serie nooit gezien, maar vond dit nu niet bepaald Lynch' beste.

wat een ellende dat je de serie nog niet gezien hebt en deze film wel!

avatar van jherb

jherb

geweldige film!!! past perfect bij de serie en laat zien wat je in je verbeelding al trachtte te construeren. roept desalniettemin nog wel wat vragen op. zoals de vogelbeten in haar nek, in de film blijft de vogel in de kooi? ik had het zo graag gezien! ik vond het hoe dan ook weergaloos en heerlijk dat het allemaal zo uitgebreid is. twee seizoenen en een film van geweldige sfeer en onwijs poëtische dialogen. smullen!

pjutter

wat een geweldige film!! heb de serie nooit gezien maar ga hem zeker kopen!
geweldige sfeer, muziek is prachtig met hele mooie overgangen qua muziekstijl...
echt een kippenvel film, met aardig wat zeer enge en mysterieuze momenten
zat aan 4.5* te denken, maar het laatste half uur was een opeenvolging van onduidelijkheden vandaar dat ik een 4* geef en nog even op onderzoek uit ga
echt een zenuwslopende film, zoals al eerder vermeld door andere users.
wat mij betreft nog beter dan mulholland drive, , deze film heeft natuurlijk niet zo'n goede score omdat heel veel mensen het zonde vinden van de tv serie twin peaks, en dat is best jammer.

heb alleen nog niet alles op een rijtje staan
zoals dat politie onderzoek, dat kwam alleen in het 1ste half uur voor, daarna niet echt meer en dan gaat het verhaal een heel eigen leven leiden , en wat mij betreft wordt hij dan pas echt boeiend

pjutter

oww, ik kan niet echt een beknopte uitleg vinden, iemand zin om een lynch fan te helpen?

ps: hoe duur zijn de tv series gemiddeld?

en is de pilot een must-see??

De pilot is zeker een must-see. En als je dit al zo briljant vond kun je je borst wel nat maken voor de serie. .

pjutter

ben op dit moment druk aan het zoeken naar het 2e seizoen, maar die is er nog niet in nl ?? klopt dat??

of heeft iemand hem ergens kunnen vinden

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Hou dit topic een beetje in de gaten. Zodra seizoen 2 verkrijgbaar is zal het hier ongetwijfeld van de daken worden geschreeuwd.

heb net het 'geheime dagboek van laura palmer' gekocht,

heb net het 'geheime dagboek van laura palmer' gekocht,

ben wel benieuwd,

Vertel... Ben nu ook benieuwd

pjutter

heb hem op marktplaats gekocht,

er staat er nog 1 op, dus je kan hem kopen,

ik heb hem voor 3 euro gekocht,

weet niet precies wat het is,

www.marktplaats.nl

en dan zoeken op twin peaks,

dan zie je hem vanzelf

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Best leuk boekje voor liefhebbers van de serie. Luchtig leesvoer om de tijd tussen seizoen 1 en 2 te overbruggen. Ookal ben je er binnen enkele luttele uurtjes doorheen.

avatar van Art

Art

Beide bedankt voor de info Ik ga maar eens rondsnuffelen op het web.

avatar van voskat

voskat

Geniaal.
Een prequel die toch een sequel is (er lopen twee werelden parralel naast elkaar.. waarvan de tijd in tegenovergestelde richting loopt).

Het is wel aan te raden om eerst de volledige serie te hebben gezien trouwens.

En nee, seizoen 2 is nog steeds niet officieel verkrijgbaar (maar ik heb hem lekker toch ).

avatar van Duo Maxwell

Duo Maxwell

Ik heb nog niks van Twin Peaks gezien maar is het aanteraden eerste de Season 1 box te zien en dan deze film?

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Nee, eerst seizoen 1, dan seizoen 2, dan de film.

avatar van Duo Maxwell

Duo Maxwell

Dat gaat een beetje moeilijk vidn je niet... Seizoen 2 is nog geen eens te koop.

pjutter

niet met nederlandse ondertiteling te koop, of hij is gekopieerd van vhs