• 9.376.876 stemmen

Met onder meer: Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 14 december 1995

Plot La Haine

"How far you fall doesn't matter, it's how you land…"

Een Arabische jongen uit een Parijse voorstad wordt tijdens een verhoor zo hard aangepakt dat hij levensgevaarlijk verwond in het ziekenhuis belandt. Het gevolg is het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakt met groepen jongeren. In het gewoel raakt een politieagent zijn pistool kwijt dat in handen van Vinz komt. Hij en zijn twee vrienden willen de gewonde jongen bezoeken, maar de politie stuurt ze weg. Vinz zweert dat hij de politieagent vermoordt als de jongen sterft.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Wat een beestige en tegelijkertijd zeer relevante film. Dit behoort voor mij tot de top van de Europese film.

avatar van Flipman

Flipman

Tegenwoordig geef ik niet zo snel meer vijf punten aan een film. Als ik een film eenmaal goed vind, ben ik veel te vlug geneigd dit te doen, vandaar. Maar vierenhalve punt lijkt me ook geen straf voor dit formidabele juweel binnen de Europese cinema.

Het grootste deel van mijn ontzag voor deze film komt toch wel door de tijdloosheid ervan. Deze wordt veroorzaakt door het feit dat de film in zwart-wit is uitgebracht, wat een zekere mate van gebrek aan tijdsaanduiding veroorzaakt. Ten tweede is het thema/scenario van de film altijd actueel gebleven.

De hoofdpersonages hadden ook niet beter gekund, om zowel hun raciale verschillen als hun overeenkomsten te tekenen.

Ik wil deze film binnenkort beslist nog eens zien!

Reservoir Dogs

Is dit ook een B-film? Ik ga hem namelijk met de klas zien.

lykathea

Een B-film in die zin van dat Reservoir Dogs dan ook als b-film beschouwd moet worden.

lykathea schreef:

Daar ben ik vet mee, in plaats van gewoon ja of nee te zeggen

lykathea

Wat doe je nou triest? Die vergelijking is in positieve zin bedoeld.

avatar van ®Tc

®Tc

lykathea schreef:

Hoe kom je erbij dat dit een b-film zou zijn?

lykathea

Misschien een mislukte poging om wat sarcastisch te zijn?

De vraag of dit een b-film is omdat je hem in de klas moet kijken leek mij zo fout. Schindler's List is dan waarschijnlijk ook zo'n b-film.

lykathea schreef:

Misschien een mislukte poging om wat sarcastisch te zijn?

De klas heeft daar niets mee te maken. (Ik ben trouwens blij dat we hem gaan zien)

De acteurs zeggen mij vrij weinig dus zou het kunnen dat het amateurs waren, nu duidelijk dus niet.

Cidade de Deus is ook een B-film en die acteurs zegden mij ook vrij weinig daarmee dus. Ik vind het trouwens een beetje een nutteloze discussie om hierop verder te gaan: mijn vraag was Is dit ook een B-film? Ik ga hem namelijk met de klas zien.

Misschien moest ik die ook laten vallen. Als men antwoord met ja of nee wist ik ook al genoeg.

Reservoir Dogs schreef:

Daarmee heb je je antwoord, toch?

avatar van The One Ring

The One Ring

Vergeet mijn eerste recensie bij deze film, die ik een jaar geleden hier plaatste. Gisteren heb ik als onderdeel van een college deze film herzien en nu vind ik het ineens wel een sterke film. De combinatie tussen gestileerdheid en realisme werkt geweldig, maar bovenalles is de karakteruitwerking sterker dan ik de eerste keer besefte. De hopeloze situatie van die jongeren is erg realistisch. Ik vraag me zelfs af waarom het de eerste keer niet tot me doordrong.

Van 2,5* naar 4*.

avatar van Criticism

Criticism

Zeer vermakelijke film. Wat je natuurlijk als eerste opvalt is dat de film zwart-wit is. Voor mij had het de functie dat het bijdroeg aan de naargeestige sfeer die in de gehele film naar voren komt nog eens extra te benadrukken, en ik denk dat Kassovitz het ook zo bedoeld heeft. Hoewel ik me absoluut niet kan identificeren met de 3 hoofdrolspelers leefde ik toch met ze mee. Op het eerste gezicht zijn het gewoon 3 klootzakken, maar toch zijn het mensen en is het zeer vermakelijk om ze te volgen.

avatar van bertito

bertito

Een vervelende film over stelletje randdebielen met teveel testosteron in hun lijf. Ik kan op geen enkele manier meeleven met de personages, van mij hadden ze allemaal het loodje mogen leggen binnen een half uur Dit hoeft filmisch op zich nog niet verkeerd te zijn.

Filmisch wel verkeerd zijn de scenes waarin de hoofdfiguren hun politieke en filosofische ideeen uiteenzetten. Zo ontzettend bedacht door de scenarioschrijver...dit is gewoon een verkapt politiek pamflet waar ik niet in wil trappen. Ik weet dat echte hangjongeren niet in staat zijn tot een reflectieve houding ten opzichte van de maatschappij. Ze wonen namelijk bij mij in de straat en ik ken hun zwaar beperkte vocabulaire.

Het oog om oog, tand om tand principe, waarvoor de regisseur probeerde begrip te kweken bij de kijker, vind ik ook helemaal fout. Verder boeien alle oeverloze gesprekken (de Tarantino traditie) mij niet, ook al zouden ze realistisch kunnen zijn.

Dat de film een vooruitziende blik op de samenleving had staat wel buiten kijf. Op acteerwerk en muziek is ook niets aan te merken.

Reservoir Dogs

De aanleiding voor het maken van “La Haine” was de dood van een Arabische jongen, gewond geraakt na rellen met de politie. In de cités, de verpauperde buitenwijken van Parijs en andere grote Franse steden, komt het geregeld tot gewelddadige confrontaties tussen bewoners en politie. Werkloosheid, frustratie en racisme zijn de voedingsbodem.

Economie is het begin van de keten volgens de regisseur.

La Haine laat zien wat er aan de hand is in de buitenwijken en hoe gemakkelijk de situatie tot een uitbarsting kan komen.

La Haine laat duidelijk zien hoe jongeren en politie tegenover elkaar staan, maar weet een goedkope stellingname te vermijden.

De agenten zijn geen lieverdjes, maar ze worden evenmin afgeschilderd als de bron van alle ellende. De film richt zich niet tegen de politie, maar tegen het systeem (de politiestaat).

Leuke Franse ‘humor’ in de film die je wel moet kunnen weten te pruimen, de jongeren vervelen zich gewoon te pletter en halen dan natuurlijk kattenkwaad uit. Je moet de film weten te kunnen appreciëren, je kan de film dus met 2 bekanten bekijken: mijn visie op de film of die van bertito hierboven.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Deze film deed me spontaan en logischerwijs denken aan de rellen paar jaar geleden in de banlieus in Frankrijk.

Dit thema van de film is nog steeds actueel, en kan perfect in welke situatie dan ook worden toegepast ( Israel- Palestina; enz...).

Haat wekt haat op, haat wekt haat op, haat wekt....

bertito schreef:

Ach gut, weer iemand die achter de geraniums zit en uit zijn raampje ziet hoe jongeren in elkaar zitten.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

bertito schreef:

Wat een droeftoeter ben jij . Omdat jij een paar 'hangjongeren' kent weet jij gelijk dat zulke gasten geen 'politieke en filosofische' ideeën kunnen hebben? Mooi kortzichtig ben je...

Voor de duidelijkheid, de situaties die hun mee maken kennen wij hier niet in Nederland. Zulke verloedering van onze bevolkingsbuurten hebben wij niet... En omdat hun opgroeien in een kansloze wijk wil niet zeggen dat ze gelijk geen ideeën kunnen hebben.

avatar van bertito

bertito

Bob Gray schreef:

Ik woon in een van de meest moeilijke wijken van Nederland toevallig. En toevallig heb ik aan den lijve de frustraties mee moeten maken van een stel werkloze jongeren (wiens nationaliteit ik hier achter houd, want dat moet er niet toe doen) die de buurt terroriseerden en inderdaad ook met de politie in aanraking kwamen, en dat krot van een huis van hunnie staat nu onder constante politiebewaking, (wishfull thinking) en wat er aan woorden uit hun mond kwam wil ik hier nu niet opschrijven, maar geloof me, het waren bepaald geen intellectuele verhandelingen.

avatar van starbright boy

Dus omdat de jongeren die net buiten je raam op straat hingen bepaald niet intelligent overkwamen is het onbestaanbaar dat er op straat jongeren rondhangen die wel intelligent zijn?

avatar van depri83

depri83

starbright boy schreef:

Op straat rondhangen en intelligentie zijn idd niet elementen die bij elkaar passen. De meeste intelligente jongeren zitten of op school of hebben wel een baan geregeld. Ze zijn dan iig slim genoeg om te beseffen dat rondhangen op de straat niet goed voor je is. Zeker niet als we praten over de betreffende buurt in de film.

lykathea

Wat kortzichtig, joh. Alsof baldadige kutjochies niet intelligent kunnen zijn.

Het klinkt bijna als futiel om te stellen dat boeven altijd dom zijn, want ja als ze echt intelligent waren dan hadden ze wel een baan...

DVD-T

idd een beetje kortzichtig, maar sommigen laten hun intelligentie nou ook niet meteen heel erg doorschemeren.Er zullen vast hele slimme jongeren bij zitten, maar de straat verkiezen boven bijv. een goede opleiding of een baan vind ik niet erg slim.

avatar van Montorsi

Montorsi

DVD-T schreef:

Nu ga je er vanuit dat er veel te kiezen valt.

Montorsi schreef:

Nu ga je er vanuit dat er veel te kiezen valt.

Zo bedoelde ik het niet echt, wat ik bedoel is, wat berijk je nou met je hele leven op straat hangen, terwijl er genoeg opleidingen zijn waaruit je kunt kiezen, of werk kunt gaan zoeken waarbinnen je misschien ook wel een opleiding kunt gaan volgen.Er zijn ook gewoon banen waarbij je helemaal geen opleiding nodig hebt.Dat is toch een beter keuze dan je hele leven een beetje stoer op straat blijven hangen, en daarbij misschien in de criminaliteit beland?Nu zeg ik niet meteen dat dit gebeurt, maar die stap is wel snel gemaakt.Waar het op uitkomt dat ik het gewoon jammer vind dat ze hun intelligentie dan zo weinig gebruiken, en op straat gaat dat een beetje moeilijk.

Niet veel keuze inderdaad maar uiteindelijk wel de betere keuze om een opleiding te doen of een baan te hebben.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

Denk je dat die gasten veel keus hebben? Al proberen ze al ergens te solliciteren dan worden ze gewoon keihard afgewezen omdat het 'toch maar tuig uit de banlieu's zijn'. Die gasten worden zo omdat ze totaal geen kans krijgen van iedereen en in de media maar worden afgeschilderd als tuig. Dat verhaal op de wc is dan ook een prachtig synoniem voor de hele situatie waar die gasten inzitten... Hoe erg je het ook wilt proberen om uit die situatie te komen, het gaat altijd ten koste van andere dingen.

DVD-T

Niet veel keuze nee, dat zeg ik ook in het laatst van mijn bericht.Maar er is altijd een keuze, het ligt er gewoon aan of en hoe je die maakt.Dat wordt ook duidelijk in La Haine. Bijv. als Vinz besluit om die agent toch niet neer te schieten , maar zoals je al zegt gaat dat altijd ten koste van andere dingen, zoals je aan het eind van de film ook ziet.Maar het is ook een beetje krom om op voorhand al te zeggen, ik krijg toch geen kans van de maatschapij, dus ga ik maar de straat op om daar mijn leven verder te leven.Dat zulllen de jongeren van tegenwoordig wel snel denken.En dat ze dan geen baan krijgen omdat het toch maar 'tuig' is vind ik een beetje kort door de bocht.Tuurlijk zal dat wel gebeuren, maar als ze echt achter iets staan en zelf graag genoeg willen zullen ze er wel komen, of je nou uit een hogere of lagere klasse van de maatschapij komt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ook hier toch wel zeer benieuwt naar geworden en heb de film maar eens gekocht en inderdaad, dit was me toch een ongelofelijke mooie, goede, ontroerende, boeiende, spannende en sfeervolle film. Ik heb met La Haine toch zeker wel vanaf het begin tot het eind zeer geboeit zitten kijken. Het verhaal vond ik ook gewoon zeer mooi. De film is helemaal in Zwart Wit en dat maakt de sfeer ook donkerder en spannender. De film begint met de inleiding dat er een Arabische jongen in coma is geslagen door een politieagent en dat de bewoners van de wijk waar die jongen vandaan komt de hele nacht met de polite hebben gevochten omdat iedereen vond dat de hele politiecorps verantwoordelijk was voor die daad van die ene politieman. En dan begint de film: eerst met een zwart beeld met een tijd erin en een klokgeluid erbij dat je nog wel regelmatig zal tegenkomen in de film. Dan krijgen we te maken met de Franse Vinz (weer een schitterende rol van Vincent Cassel) en de Arabische Said en ook de Afro-Fransman Hubert. 3 van de rellers van de nacht. Ik vond ze alledrie welleswaar gewoon schitterend acteren. Echt waar. En dan moet het nog beginnen, en de film word dan ook met de minuut beter en beter. Alles word rustig aan geintroduceert bv: het straatleven daar en wat er allemaal voor gevolgen zijn na die nacht. Dan krijgen we een hele boeiende 24 uurs vertelling van de drie vrienden. Vinz die via via een verloren politiepistool heeft en een politieagent wil vermorden als die ene jongen Abdel sterft. Alles word ook rustig en uitgebreid verteld en er word ook geen drukke muziek ingemieterd en dat maakt de film dan toch ook tussen al die spanning door relaxed. Bijna de hele film door zie hoe de 3 jongen zwerven en ook om de haverklap ruzie hebben vanwege meningsverschillen. Ook die scenes in de Parijse binnenstad vond ik sfeervol en mooi. De jongens bezoeken daar dan een junkenvriend en even later worden ze ontvoerd. (behalve Vinz dan die op de vlucht slaat. Uiteindelijk komen ze elkaar 's nachts toch tegen op het station omdat ze de laatste trein hebben gemist. Dus dat word zwerven in de Parijse binnenstad bij nacht. Vooral die nachtscenes in het zwartwit met al die stilte der door heen zorgde wel voor een nog spannendere en donkerdere sfeer. Dan even later der nog een beetje onweer bij. Toch wonderbaarlijk dat Kassovitz zo een film wel spannend weet te houden terwijl het eigenlijk een bloedserieuze film is. De achtergronden zijn ook mooi gekozen kwa achterstandsbuurten en grimmigheid. Ook die scene dat ze met die Neo-nazi's te maken krijgen vond ik erg goed en hard. Dat einde is dan wel weer Bijzonder jammer omdat Vincent Cassel word neergeschoten door een van die Skinheads. Je ziet dan ook even Hubert en die ene Skinhead hun pistolen op elkaar te richten en dan word het beeld zwart en je hoort een knal. En dan blijf je je steeds afvragen: wie is er nu dood? Die Skin of die Hubert?

Maar toch wel een hele mooie en ijzersterke film dat je in de greep houd. ik heb echt intens genoten van deze prachtige film waar ik toch geen slecht iets over kan verzinnen. Oh jawel... de speelduur, want ik wou alleen maar meer. Wel knap dat ze die 24 uur even in die 95 minuten proppen. Verder een schitterende film van Kassowitz in zijn beginperiode. En het heeft nog niet eens zoveel gekost. Echt een film om "U" tegen te zeggen.

avatar van Don MN

Don MN

sinterklaas schreef:

Echt een film om "U" tegen te zeggen.

Net deze film gekeken en wilde natuurlijk een reactie op MM achterlaten. Een buitengewoon goede film, die de uitzichtloze van de Franse jongeren uit de "ghetto" perfect visualiseerd. Daarnaast zit de film vol met hilarische stukjes, maar is overduidelijk een drama. Door de hoge notering van MovieMeter heb ik besloten deze te kopen, dus "gebruikers" bedankt.

Reactie op sinterklaas:
Het groepje dat Saïd en Vinz aanhoudt bij de eindscene zijn niet de skinheads, maar de "politie" of degenen die de politie helpen. Degenen waarmee aan 't begin mot mee was bij die "barbecue" op het dak.
Dat Vinz wordt neergeschoten versterkt de boodschap alleen maar naar mijn mening, maar vooral het niet laten zien wie er daarna wordt vermoord. Het conflict is oneindig.

Ten slotte ben ik het helemaal met je eens. Een prachtfilm die een plaats in mijn top10 heeft veroverd.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Mixed emotions.............net de film bekeken, ik werd behoorlijk moe van de domme dialogen tussen de 3 hoofdrolspelers, ze waren chronisch kwaad op elkaar of het leek er in ieder geval veel op, taalgebruik uit de onderste regionen, putain links.....putain rechts en alle enge ziektes van a- tot z passeerde de revue.

Toch vond ik het geen slechte film, er zitten veel mooie scenes in, die worden benadrukt door zwart/wit gebruik. De film is absoluut NIET gedateerd, hij kon vorige week gemaakt zijn. Er werd prima in geacteerd want ik kreeg oprecht de schurft aan Vinzzzzz, er kwam geen zinnig woord uit. Het verbaadse me ook dat drie 20ers zo weinig humor hebben, had best wat meer van ingemogen.

Al met al een 3,5 omdat ik wel betere heb gezien.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Prima filmdrama over de harde realiteit van de haat tussen politie en (veelal allochtone) jongeren in Franse steden.

Film kent een uitstekend verhaal. Het combineert op een goede manier dramatische, gewelddadige en humoristische momenten.
Acteerwerk is grotendeels overtuigend; op sommige momenten komt het een beetje 'gemaakt' over.

Dat laatste geldt in het algemeen ook voor een aantal scènes. Komt af en toe geforceerd over. Dramatisch doen, om het dramatisch doen... zonder dat daarbij een werkelijke bijdrage aan het verhaal wordt geleverd.

Het einde reken ik daar ook toe. Het had gewoon moeten stoppen op het moment dat Vinz het pistool aan Hubert geeft.

Maar al met al een zeer vermakelijk geheel: 4*.