Genre: Actie / Drama
Alternatieve titels: House of Flying Daggers / Attack from Ten Directions / Sap Min Maai Fuk / 十面埋伏
China / Hongkong
Geregisseerd door: Yimou Zhang
Met onder meer: Takeshi Kaneshiro, Andy Lau en Ziyi Zhang
Gesproken taal: Mandarijn
Releasedatum: 13 januari 2005
Plot Shi Mian Mai Fu
Het verhaal speelt zich af in het China van de 9de eeuw. De twee soldaten Jin (Takeshi Kaneshiro) en Leo (Andy Lau) krijgen de opdracht om de leider van het "House of Flying Daggers", een revolutionaire groepering, op te sporen. Leo denkt dat Mei (Zhang Ziyi), een mooie blinde danseres, de dochter van deze leider is. Om haar vertrouwen te winnen gaat Jin undercover. Hij doet zich voor als een sympathisant voor hun zaak. Samen vertrekken ze naar het hoofdkwartier van het "House of Flying Daggers". Wat echter niemand kon voorzien is dat Mei en Jin onderweg verliefd op elkaar worden. Wanneer Jin dan om Mei te beschermen zijn eigen soldaten moet vermoorden en Mei wordt opgedragen Jin te vermoorden, staan ze door hun verdeelde loyaliteiten voor een zwaar dilemma.
Leo
Xiao Mei
Yee
Xiao Bu Kuai
Police Officer
SnakeDoc
Visueel gezien een schitterende film.
Verhaal kon me echter niet zo boeien.
3 Sterren voor de wonderschone beelden!
jipt
Visueel prachtig, met name de echo-game, het bamboe gevecht en t eindgevecht. Geluidseffecten vond ik tijdens de echo-game ook erg vet en als je deze film nog niet hebt gezin moet je wel een versie kijken met goed geluid en surround system. Jammer dat er na de echo-game te weinig gedaan wordt met de geluidseffecten en het plot de effecten om zeep hielp. Het plot is verder niet heel goed doordacht en zit vol met gaten. Acteerwerk is altijd moeilijk te zeggen bij Chinese films, maar was niet heel vervelend ofzo. Af en toe was het ietsjes te dramatisch waardoor het saai werd. Maar dit wordt goed gemaakt door een fantastisch eindgevecht (ik vond het einde zelf heel goed) en natuurlijk het gevecht in de bamboebomen.
Ik geef 3,5*
nachtschade
Visueel uitstekend, maar de film wordt om zeep geholpen door het flauwe verhaal.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Goed actie-drama epos.
Hero deed me niet zo veel, Curse of the Golden Flower vond ik aardig, maar de 3de film die ik van deze regisseur zie doet het een stuk beter.
Waar veel het eerste gedeelte het beste stuk vonden, vond ik de film pas echt opbloeien vanaf de scène in het bos met de bamboe-bomen (erg gave scène overigens).
Visueel een lust voor het oog, heerlijke kleurtjes en ook de muziek mag er wezen. Ook het acteerwerk is voldoende.
Dat Mei niet blind is mocht geen verrassing wezen, maar ik zag dan weer niet aankomen dat Leo een spion van the house of flying daggers was.
Fijn werkje om je te zien, maar het is de 2de helft met 2 heerlijke scènes (eerdergenoemde en de eindscène in de sneeuw) die het naar een hoger niveau trekt.
Black Math
Lichtelijk teleurstellend na Hero, die naar mijn mening toch visueel sterker was. Ik kon daar bijvoorbeeld erg genieten van de decors in een bepaalde kleur, waarbij de mensen eenzelfde kleur kostuums droegen. Hier dat alleen gezien in het bamboebos.
Verder verzandt de film een beetje in het melodrama op het einde, wat ook een beetje jammer is. De soundtrack is okee, maar weet de boel niet naar een hoger peil op te trekken.
Neemt niet weg dat de film visueel nog altijd meer te bieden heeft dan menig andere film. De trommelscène is bijvoorbeeld fantastisch om te zien. 4*.
13woutie13
Herziening gedaan op Blu-ray.
Geweldige kijkervaring, zowel geluid als beeld waren uitzonderlijk mooi. Kleuren kwamen hartstikke mooi tot hun recht. Echt een aanrader om deze film op BR te kijken! Dankzij het visuele wat echt 5* verdient is dit een meer dan aardige film.
Het verhaal is natuurlijk een stuk minder. Erg vergezocht plot en niet erg logische ontwikkelingen. Op Ziyi Zhang (geweldige rol!) na is het acteerwerk ook niet heel briljant.
Maar toch weet het Visuele alles zo omhoog te trekken, dat ik uitkom op een goede film. Misschien miste ik trouwens wel een aardige soundtrack ertussen. Vond het Lovers-lied een beetje matig.
groente12
Door het verhaal geef ik deze film geen vier sterren, het is gewoon niet zo goed zoals ik heb gehoopt. Bij Hero was het balans goed tussen de eigenlijke verhaallijn en liefdes verhaal maar hier gaat het helemaal mis, het komt akelig dichtbij een verplichte hollywood verhaallijn.
Verder vond ik de plotwendingen erg ver gezocht, en er zijn er nog gaten in het verhaal. Buiten de minpunten is dit gewoon een ijzersterke film die vooral visueel schittert en misschien een van de mooiste films is die ik heb gezien, maarja van Yimou Zhang mag je sowieso oogstrelende beelden verwachten.
Sergio Leone
Een keer op TV gezien. Nogal een alternatieve prent. Wel mooi gefilmd etc. Maar een flinterdun verhaaltje. 3*
sofripa
Prachtige film! Na The Promise keek ik echt m'n ogen uit bij deze film. Ik vond em toch zeker wat mooier. Erg mooie settings, prachtige kleuren. Vechtscenes vond ik ook erg goed gedaan.
Voor het verhaal moet je deze film alleen niet kijken, dat is allemaal minder belangrijk dan de scènes zelf.
Het einde viel wel een beetje tegen, maar verder erg mooi.
Dank voor de correcte recensie. Scheelt typen!
Schitterende sfeer.
Waar de eerste helft van de film voldoende spanning en met name actie kent, vervalt de tweede helft wat meer in de romantiek. Niet dat dit slecht werkt, maar het haalt een beetje de flow weg. Ondanks alles blijft het camerawerk, alsmede de vormgeving fenomenaal. Het geeft de film een schitterende sfeer.
Zeer goed.
Generaal Graftak
Wow, wat een mooie beelden! Mooi spel tussen de twee hoofdrolspelers, aanrader!
Ton Paulusse
Nooit een betere film gezien, wat een kleuren, wat een beelden, wat een verhaal, al sommigen dit laatste zeker betwisten.
Geeft niks, een dikke 5 punten.
mcdaktari
Dit vind ik nou ook een echte 5 sterren film, echt heel mooi gemaakt. Gewoon een pracht van een film
The One Ring
Er zijn hier al aardig wat berichten geschreven die de film prijzen om zijn beelden en actiescènes, maar bekritiseren op zijn verhaal en personages. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Ik vond het eerste uur absoluut vermakelijk. Toen stoorde ik me ook al aan de matige kapstok voor de actiescènes, maar aangezien de actie overheerste werd de ergernis niet te groot en konden we genieten van scènes zoals die met de echos en tussen de bamboe.
Helaas valt de film daarna nagenoeg dood. Het drama neemt de overhand en er is nog nauwelijks actie. Daarnaast wordt er ineens een stompzinnige twist bijgehaald. Dat Leo voor de House of Flying Daggers werkt en dat Mei daarvan weet is een onzinnige onthulling, zeker na dat lange gevecht in de echokamer waar verder niemand bij was. Ook viel me in de tweede helft nog eens extra op hoe matig het acteerwerk is van iedereen. Erg karikaturale optredens, zeker van Takeshi Kaneshiro. Ik was ook al niet dol op het overmatige melodrama. Dus waar het eerste uur voorbij vloog had ik het zwaar in de tweede helft.
Nog iets kleiners dat me ging tegenstaan waren die constante onverwachte reddingen. Iedere actiescène hier had minstens een moment waarin één of meerdere personages dreigen te worden vermoord waarna op de laatste seconde er nog een redding is. Echt, hoevaak kun je zoiets in één film stoppen. Het werd bijna een running gag. Ook niet goed voor de spanning, zo'n terugkerende deus ex machina.
Koike88
Ik heb 't gevoel dat men deze film kijkt met andere verwachtingen, en dan vervolgens bedrogen uitkomen.
Als je deze film kijkt, wetend dat het een verkapt liefdessprookje is, dan kijk je er met andere ogen naar.
De plotwendingen worden ontzettend vaak met hints aangeduid en weggegeven, maar door de choreografie en visualisering en ook de acteerprestaties blijft het een geweldig geheel.
De stijl van verfilmen, actiescenes en de passende dramatiek maken het voor mij een geweldige topper.
4,5* dik verdiend.
mister blonde
Voor de derde of vierde gezien, maar wat een film. Schitterende actie/ avonturenfilm met prachtige liefdesscenes. De cinematografie en de vechscenes zijn af en toe van een andere planeet. Schitterende muziek ook. Dit is nu echt zo'n film waarbij ik me amper kan voorstellen dat je dit niets vindt. 4,5 sterren.
Starlady
Echt voor de filmliefhebber van Ziyi zhang, en wat een ongelovelijke mooie tegenspeler heeft ze! Leuk dat vrouwen in deze film meer macht hebben dan je zou denken.
Driello
Fraai vormgegeven film die her en der van werkelijk adembenemende plaatjes wordt voorzien. Niet in de laatste plaats het vrouwelijk schoon in de vorm van Zhang Ziyi. Het verhaal is niet echt spectaculair of speciaal. Nergens wekt het enorme verrassing of exitement op, maar ook nergens is het storend. Wel erg storend vond ik de meerdere, nogal suffe plotwendingen en de vele 'last-minute reddingen'. Ook begint op een gegevenmoment een verzadiging op te treden waar het de vele actiescenes aangaat. Naar het einde neemt dat fors af en wordt het een beetje een saaie boel. Hier had een betere verdeling een veel beter evenwicht kunnen creeeren, die het kijk[plezier en de betrokkenheid bij de gebeurtenissen ongetwijfeld ten goede was gekomen. De eindscenes kon ik dan wel weer waarderen, alhoewel dit net iets minder dramatisch kon worden vorm gegeven.
Het wat mindere acteerwerk kruis ik graag weg tegen de prachtige omgeving, vormgeving en kleuren. Mijn hemel, wat een fraai decorum af en toe. En die vele shots in het bamboe.....smullen. Miste alleen nog een paar Panda's.........
custom22
Gisteren ying xiong (hero) gekeken en was omver geblazen. dit is me nu niet overkomen. het is hoe dan ook een mooie film, maar komt wat mij betreft niet in de buurt van hero.
waar ik het verhaal bij hero niet altijd even goed vond, is het hier zelfs erg matig te noemen.
de bamboecenes zijn een speciale vermelding waard. prachtig gewoon. Maar ja, met zo'n regisseur....
Driello
Gisterenavond herzien. Omdat ik wist wat er te gebeuren stond, heb ik me meer kunnen concentreren op de vormgeving en wat minder op het verhaal. Het is toch wel een enorm mooi gemaakte film, die wellicht wel een half punte meer verdient. Het neemt je toch weg in een zeer aangename, verweggistan-sfeer.
Ceeda7
Prachtige vormgeving, en actiescène's. Toch kon het verhaal in deze film mij niet echt zo boeien zoals het geweldige, maar hier blijkbaar ondergewaardeerde Ying Xiong (2002) ook van Yimou Zhang.
Zoals vele users hieronder, zijn er te veel twists en dramamomenten in het tweede deel van de film, waardoor het allemaal minder intressant wordt.
3 sterren.
Stu-Pot
De herbekijking van Shi Mian Mai Fu valt me serieus tegen. Visueel zit het nog steeds goed, net zoals de actie die heel mooi in beeld gebracht is. Eens je het verhaal dan ook zo'n beetje kent voelen sommige scenes zó overbodig aan, met name 'The Echo Game'. Ook die hele romance tussen Jin en Mei dat op zo'n afschuwelijk sentimentele manier gebracht wordt was verschrikkelijk om aan te kijken. Vooral naar het einde toe werd het echt frustrerend. En nu het einde toch ter sprake gekomen is. Woorden schieten te kort om mijn woede, haat, frustratie te kunnen omschrijven. Die hele overbodige 'clash' (wel mooi in beeld gebracht) gemengd met die oozo verschrikkelijk sentimentele soundtrack was het dieptepunt van deze prent. Ben er nog steeds niet goed van... 2.5*
BBarbie
Ik heb niet zoveel met martial art-films, maar een film met de betoverende Ziyi Zhang kan ik maar moeilijk laten liggen.
Visueel is het een prachtige film en ook de soundtrack is dik in orde, maar het verhaal vind ik maar dunnetjes.
De mooiste scène zit ongetwijfeld in het begin: het mooie ballet tijdens het echospel.
Maar... regisseur Yimou Zhang en actrice Ziyi Zhang hebben echt wel betere films gemaakt, dan deze tegenvaller.
WatchHigh
Ik heb genoten van deze film ik hou wel van dit genre zag hem liggen en meegeomen, leek me wel wat. Erg mooi en leuke film die mij niet heeft verveelt, misschien een iets aan de langere kant maar dat moet ook om de tijd te nemen voor het verhaal wat ik nog niet helemaal snap naar mijn mening zat er net iets te weinig aktie in omdat tegen het einde van de film verwachtte ik grootschalig actie maar het gaat uiteindelijk om 3 personen, waarbij ik het einde ook niet helemaal door heb. Voor mij begin goed, midden goed, daarna werd de knoop opeens doorgehakt. Maar toch een hele mooi film die ik nog een keer ga her kijken.
RuudC
Dit kan inderdaad niet tegen Hero op. Beide films hebben op visueel vlak ontzettend veel te bieden. House of Flying Daggers is duidelijk fantasierijker wanneer het aankomt op toegepaste martial arts, stunts en dergelijke. De flying daggers zitten niet voor niets in de titel. Het zijn net boomerangs of hittegeleide raketten, maar het wordt wel op zo’n creatieve manier ingezet dat het best leuk is om te zien. De hoogtepunten zitten alleen in dat soort gevechten. Het eindgevecht zelf was helaas zwak, al was het hevig veranderende decor juist wel heel mooi. Het zorgt er alleen wel voor dat ik de 3,5 die ik voor ogen had, verlaag naar 3 sterren.
De dansscene in het begin en het gevecht in de bamboebossen waren prachtig. Het is eigenlijk wel schrijnend dat dit het enige is dat echt opvalt. Het is niet de eerste keer dat ik een Chinese film betrap op een minderwaardig verhaal, maar begint dat op den duur wel op de zenuwen te werken. Misschien dat ik het bij een herziening beter kan waarderen, maar vooralsnog duurde House of Flying Daggers me veel te lang. Hero boeit iedere seconde, terwijl ik hier maar bleef wachten op de volgende spectaculaire kung fu uitvoeringen. Het doet me een beetje denken aan het eeuwige mooie meisje van de klas. Altijd plezierig om te zien, maar (vaak) een karakter dat leeg of verrot was. In dit geval gewoon leeg.
frolunda
Het prachtige camera-werk,de mooie soundtrack en de verbluffende actie scenes rechtvaardigen al een 4.De echo game en het gevecht in het bamboe bos zijn van ongekende schoonheid.Enige nadeel is dat het scenario op een bierviltje past en daarom de film niet constant de aandacht weet vast te houden.Gelukkig blijft er genoeg moois over.
Majoor Landzaat
Prachtige film. Mooie gevechten, helaas niet erg veel (niet genoeg voor een liefhebber als ik) maar deze zijn bijzonder sterk neergezet. Het verhaal is niet erg ingewikkeld en bij vlagen zelfs best voorspelbaar, maar dat deerde mij geensins. Visueel is de film een sensatie, het camerawerk de locaties, echt adembenemend.
Wat ik ook zeer bijzonder aan de film vond was de schoonheid, en uitstraling van Mei. Bij de eerste dansscene werd ik eigenlijk al een beetje verliefd op haar. Normaal heb ik geen speciale voorkeur voor Aziatische vrouwen maar dit is een absolute topper.
Het liefdesverhaaltje kon me dan ook prima boeien, en had qua intensiteit wel iets weg van Titanic vond ik, een van de weinige andere films waarin dit aspect mij echt raakte. Ik was dan ook oprecht ontroerd aan het einde.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Da Hong Deng Long Gao Gao Gua