• 9.379.134 stemmen

Shi Mian Mai Fu (2004)

Actie / Drama | 119 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titels: House of Flying Daggers / Attack from Ten Directions / Sap Min Maai Fuk / 十面埋伏

Oorsprong: China / Hongkong

Geregisseerd door: Yimou Zhang

Met onder meer: Takeshi Kaneshiro, Andy Lau en Ziyi Zhang

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 13 januari 2005

Plot Shi Mian Mai Fu

Het verhaal speelt zich af in het China van de 9de eeuw. De twee soldaten Jin (Takeshi Kaneshiro) en Leo (Andy Lau) krijgen de opdracht om de leider van het "House of Flying Daggers", een revolutionaire groepering, op te sporen. Leo denkt dat Mei (Zhang Ziyi), een mooie blinde danseres, de dochter van deze leider is. Om haar vertrouwen te winnen gaat Jin undercover. Hij doet zich voor als een sympathisant voor hun zaak. Samen vertrekken ze naar het hoofdkwartier van het "House of Flying Daggers". Wat echter niemand kon voorzien is dat Mei en Jin onderweg verliefd op elkaar worden. Wanneer Jin dan om Mei te beschermen zijn eigen soldaten moet vermoorden en Mei wordt opgedragen Jin te vermoorden, staan ze door hun verdeelde loyaliteiten voor een zwaar dilemma.

avatar van balder

balder

zeer vermakkelijke film heerlijk verhaal en vette actie

ohja leviwosc heeft een punt

avatar van validius

validius

Lexcoaster schreef:

Hoe zouden wij deze film dan moeten bekijken?

Ik ben het helemaal met Leviwosc eens. Wixia is een stijl.

Terwijl veel van de mensen die roepen dat deze films onrealistisch zijn ondertussen wel torenhoge scores geven aan een film waar toverjongeren de wereld redden waarbij ze als tussendoortje een spelletje op vliegende bezemstelen spelen, en aan films waarbij een zooitje ongeregeld als dolle honden achter een magische ring aan hollen die toebehoort aan een vliegend oog.

Nee die Aziaten zullen zich niet kapot lachen om ons westerse 'realisme'.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Ik beoordeel elke film dan ook apart. Ik beoordeel alleen op realisme als een film dat ook pretendeert te zijn.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Visueel echt prachtig, net zoals Hero. Yimou Zhang behoort zeker bij de beste regisseurs (hoewel ik maar 2 films heb gezien). De choreografie is net zoals Hero prachtig. Het verhaal kon me alleen niet zo boeien.

Niet zo goed als Hero, maar nog steeds 4 sterren waard.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Dikke pluim voor de actie, choreografie en cinematografie. Maar daar houdt het ook wel bij op. Met horten en stoten sleept het plot zich voort zonder echt heel boeiend te worden. Nadeel was dat ik bij het eerste optreden van Mei al het idee had dat ze helemaal niet blind was. Een dubbele plottwist met Leo maakt de film er echt niet beter op.. De vroegere kleinschaligere werken van Yimou Zhang (Raise the Red Lantern en Ju dou) kan ik veel meer waarderen.

avatar van Heritek010

Heritek010

Nee die Aziaten zullen zich niet kapot lachen om ons westerse 'realisme'. [/quote]

LoL daar heb je volgens mij een punt .....

avatar van Miron

Miron

Best wel 'n aardige film.

Visueel is het een genot om naar te kijken en ook de muziek is hier een groot pluspunt.

In het begin van de film worden er een aantal mooie scenes voorgeschoteld maar daarna lijkt 't alsof Yimou Zhang er niet zo'n zin meer in had.

Het veel te simpele plot voelt saai aan en zelfs de geweldige choreografie begint nogal eentonig te worden naarmate de film vordert.

Met 'n boeiender script en betere dialogen had hier veel meer in gezeten.

* * *

avatar van pascal83

pascal83

Een aardige film, alleen had ik hier toch wel meer van verwacht. De vechtscenes ogen minder spectaculair dan ik had verwacht (bijv. in vergelijking met Ying Xiong [Hero] ) en vielen over het algemeen dan ook tegen, daarnaast pakte het melodramatische plot me ook niet echt.

decicco

Erg mooie film met een prachtig verhaal.
De actie in de film was net goed.
Qua omgeving was alles prachtig soms een beetje verwaarloosde details. Denk aan het einde in het bos waar een gevecht plaats vind in de sneeuw. Opeens zijn alle bomen spierwit en een halve minuut later zijn ze weer oranje etc. Verder weinig negatiefs over deze film te zeggen.

avatar van speranza

speranza

Dit is een adembenemend mooie film. Visueel heb ik zelden een mooiere film gezien. De actie is overweldigend. De romantiek is heel mooi en de muziek is bijzonder fraai.

decicco

Inderdaad speranza, de muziek is bijzonder fraai. Maar absoluut geweldig.

avatar van speranza

speranza

Dan ben ik nog iets vergeten. Dat maakt verder niets uit. Het bewieroken van Ziyi Zhang hebben we zojuist in een ander topic al gedaan.

decicco

Leuk Speranza dat de film nu ook bij jou in je top 10 te vinden is!

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Ik heb de film net gekeken echt een heel mooie film. mooie beelden en spannende vechtscenes die de hele film sieren. Alleen vind ik de muziek net zoals in heel veel andere Chinese films en de romantiek tussen Mei en Jin vind ik nogal vaag Ook het verhaal was nogal standaard. Niet slecht, maar ook niet origineel ofzo. Maar de prachtige beelden en omgevingen maken het goed.

decicco

Niet origineel? Ik vond het juist zeer origineel, een verhaal met iemand die speelt alsof die blind is maar achteraf bekent dat het allemaal een leugen is.Vind ik toch vrij origineel zo een verhalen kom je toch niet vaak tegen maargoed.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

prachtige film
maar twee ding
in het begin zag je nog mensen vliegen tijdens de gevechten maar naarmate de film verder ging gebeurde dat niet vaak (vooral op het einde had ik een heel spectaculaire gevecht verwacht)
en ik had ook meer een ander eind verwacht, dat bv. een van de mannen dood ging of ze konden tenmiste laten zien wat er nog ging gebeuren (gaan ze gewoon terug naar hun werk en dat was het, of gaan ze elkaar verraden of zo iets )

avatar van Creasy_Bear

Creasy_Bear

Op visueel gebied echt verbluffend.

avatar van Green Destiny

Green Destiny

Minority_Check schreef:

Jij hebt geloof ik heel het eind gemist, want wat jij hier schrijft klopt niet.

avatar van hel1

hel1

Green Destiny schreef:

Jij hebt geloof ik heel het eind gemist, want wat jij hier schrijft klopt niet.

Klopt wel wat hij zegt, ik vroeg me inderdaad ook af wat er verder ging gebeuren met de twee mannen. En hoe de strijd tussen de twee partijen uiteindelijk zou eindigen.

De actie, special effects en de beelden vond ik erg mooi. Het verhaal deed daar naar mijn mening wat aan onder. Desalniettemin een genot voor het oog en daarom al het kijken waard.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Zoals sommigen hiervoor al zeiden, "miste" ik ook wel een echt gesloten einde. Voor de rest een prima film, met een sterk verhaal en prachtige actiescènes.

avatar van Green Destiny

Green Destiny

hel1 schreef:

avatar van hel1

hel1

Green Destiny schreef:
[Mei glimlacht vlak voordat ze instort en dit impliceert dat Leo wegens haar offer het leven van Jin zal sparen.

En de strijd tussen het leger en de flying daggers?

avatar van Minotaures

Minotaures

Die kwam volgens mij tot een halt. Je zag nog tientallen soldaten de schuilplaats van de FD's omcirkelen en insluiten met getrokken zwaarden.

Yimou Zhang maakt naar mijn mening Shakesperiaanse films:

Ingewikkelde liefdesverhoudingen, verdedigen van eer en het nemen van wraak, loyaliteitsconflicten..niets is wat het lijkt en de taal is altijd poëtisch.

Schitterende film, aangenaam plot, geweldige acteerprestaties. Zhang heeft mij definitief verbonden aan de moderne Chinese film.

avatar van Film Pegasus

Qua verhaal zijn er betere in dit genre. Films met meer fantasie en iets boeiender. Maar waar de film zich wel op toe legt is een visueel pareltje dat weinig te zien is in de filmwereld. Prachtige kleuren, aandacht voor detail, sterke choreografieën, ... Een streling voor het oog en dat is ten slotte zeer belangrijk bij films. Een iets beter verhaal en dit was een absolute topfilm geweest, al heb ik er nu ook best wel van genoten.

avatar van b00ts

b00ts

Heb m nu pas gezien, haalt het niet bij een film als Red Clif. Wel mooie plaatjes.....

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Mooie film en goede actie. Wel was het te verwachten dat Mevrouwtje en Meneertje samen komen... Dat is dan ook het enige minpuntje en dat is eigenlijk niet eens een minpuntje, dus dikke 4,5 ster! Na deze film wilde ik meteen het hele wereldje induiken. Dat is jammergenoeg niet mogelijk

avatar van Devoo

Devoo

Ik ben liefhebber van de typische Oosterse stijl. De vechtkunsten, de mooie kleurrijke landschappen, de schitterende muziek en de cultuur op zich. Deze film was voor mij een ware droom, want alle elementen die voor mij de Oosterse cultuur zo prachtig maken, zijn in deze prent verwerkt.

De film is een opéénvolging van schitterende scénes. Wanneer je denkt de beste scéne van de film gezien te hebben, en je vermoed dat het niet meer beter kan, wordt je toch weer verbluft door een hoogstandje waar je mond van openvalt. De dansscéne op het begin, het gevecht in het bloemenveld, de momenten waar de pijlen van de boog door ze lucht suisen en vooral het slotgevecht zijn stuk voor stuk magistrale gebeurtenissen waar ik ten volle van heb gesmult.

Ook de acteerprestaties waren uitzondelijk goed. Ziyi Zhang speelt uitstekend als de blinde Xiao Mei, en de rest van de cast zet ook een meer dan voortreffelijke prestatie neer. Ook de verhaallijn was erg prettig, en goed volgbaar. De vele actiescénes maakten dit een plezier voor het oog. De figuranten in deze scénes waren talrijk en schitterend vormgegeven. De verschillende camerastandpunten waren schitterend uitgevoerd en is het ultieme bewijs wat voor een briljante regisseur Yimou Zhang is. Alles werd ondersteund door een schitterende soundtrack verzorgd door Shigeru Umebayashi.

Uiteindelijk kom ik tot het besluit dat deze film een ware parel is en dat hij zeker een plekje in mijn top 10 krijgt. Dit maakt me benieuwd naar meer films van Yimou Zhang.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

b00ts schreef:

Die vergelijking slaat werkelijk als een tang op een varken! Net alsof je zegt dat The English Patient het niet haalt bij een film als Schindler's List. Het slaat helemaal nergens op!

avatar van Ton Paulusse

Ton Paulusse

Ja, nieuw op deze site, dus mijn topfilm ook maar even waarderen. Ik ben zeer onder de indruk van de geweldige filmbeelden, de wijze van filmen, de kleuren en het verhaal is daarbij ook nog eens goed.