Genre: Actie / Drama
Alternatieve titels: House of Flying Daggers / Attack from Ten Directions / Sap Min Maai Fuk / 十面埋伏
China / Hongkong
Geregisseerd door: Yimou Zhang
Met onder meer: Takeshi Kaneshiro, Andy Lau en Ziyi Zhang
Gesproken taal: Mandarijn
Releasedatum: 13 januari 2005
Plot Shi Mian Mai Fu
Het verhaal speelt zich af in het China van de 9de eeuw. De twee soldaten Jin (Takeshi Kaneshiro) en Leo (Andy Lau) krijgen de opdracht om de leider van het "House of Flying Daggers", een revolutionaire groepering, op te sporen. Leo denkt dat Mei (Zhang Ziyi), een mooie blinde danseres, de dochter van deze leider is. Om haar vertrouwen te winnen gaat Jin undercover. Hij doet zich voor als een sympathisant voor hun zaak. Samen vertrekken ze naar het hoofdkwartier van het "House of Flying Daggers". Wat echter niemand kon voorzien is dat Mei en Jin onderweg verliefd op elkaar worden. Wanneer Jin dan om Mei te beschermen zijn eigen soldaten moet vermoorden en Mei wordt opgedragen Jin te vermoorden, staan ze door hun verdeelde loyaliteiten voor een zwaar dilemma.
Leo
Xiao Mei
Yee
Xiao Bu Kuai
Police Officer
Phoenix
Aanvankelijk stevende deze film af op een hogere waardering dan Hero. De eerste helft is echt heel erg mooi. Die dansscène met de trommels is echt heel cool, en sja... Bamboe hè. Geen wonder dat die panda's op uitsterven staan. Levensgevaarlijk, dat spul.
De tweede helft vond ik toch wel erg teleurstellend. Het eindgevecht ontaard in een belachelijke catfight (nog even en ze waren gaan bitchslappen, niet normaal) en Ziyi Zhang die eerst een dolk in haar hart krijgt, deze minuten later weer uittrekt, en dan NOG niet dood is
(jaja, de hele film is al niet realistisch, maar dat vond ik dus juist wel meevallen, daarom stoorde ik me er nogal aan dat ze maar niet dood ging (en de rest van de zaal ook trouwens)). Sowieso had die hele driehoeksverhouding niet gehoeven van mij, zorgde ervoor dat de film nogal begon te trekken na een tijdje. Telkens dat heen en weer gedraaf met die peerden. Die beesten hebben echt overuren gemaakt.. De beelden bleven natuurlijk wel steeds mooi, dus het tweede deel gaat toch nog met een 3,5 lopen.
Totaal komt ie op 4 sterren.
Menghini
Ik vond hem uiteindelijk wel tegenvallen. Hero vond ik mooier, een beter verhaal. Het verhaal hier lijkt onafgerond, op het laatst komen de soldaten en dat is het laatste wat je daar ziet... Doe dat er dan niet in... Het dansen was een prachtige scène, klopt! En dat verhaal aan het begin was ook niet echt ergens voor nodig... Daarnaast vond ik de seks een beetje te Nederlands, het leek bijna wel ranzig in deze film 3* voor de mooie dans en gevechten... Muziek was trouwens ook mooi, deed me ook denken aan Princess Mononoke...
Anatolia
Haha. Juist niet zou ik zeggen
De kijker werd ontzettend geplaagd in die scènes.
(jaja, de hele film is al niet realistisch, maar dat vond ik dus juist wel meevallen, daarom stoorde ik me er nogal aan dat ze maar niet dood ging Jep, minpunt.
Was ik trouwens de enige die zich stoorde aan de wel erg gedetailleerde geluidseffecten? (dan heb ik het bijvoorbeeld over het gesmak en gesmek tijdens het eten en het kussen en het ademhalen door de neus)
Phoenix
Niet opgevallen. En het geluid stond best hard want bij de echo-scène leek het wel of die kiezels recht op míjn trommelvlies terechtkwamen.
Anatolia
Toevallig, mij viel het ook op dat het geluid harder stond dan anders.
Menghini
Ranzige sex? Wat? Wie? Waar?
Het werd allemaal wat grof in beeld gebracht... Laat ik het zo zeggen: het voldeed niet aan mijn verwachtingspatroon... Ik had het allemaal wat subtieler en aardiger verwacht...
Misschien dat die 5 toch wat overdreven was. Hou het op 4,5 tot herziening.
poko
- 2074 stemmen
Een hyperesthetische film wederom, maar net als bij ‘Hero’ komt het verhaal niet tot leven. De film begint ijzersterk met de scènes in het bordeel. Het spektakel en de fantastische locaties volgen elkaar dan in snel tempo op, met het gevecht in het bamboebos als tweede hoogtepunt. Vervolgens gaat het liefdesverhaaltje steeds meer tijd opeisen en dat komt de film niet ten goede. Als spektakel is het véél overtuigender dan als liefdesdrama. Het is onmogelijk enige betrokkenheid te voelen bij de flinterdunne personages. De film verzandt in een herhaling van zetten: niks dan dravende paarden, herfstbossen en tweedimensionale romantiek. Visueel blijft de film prachtig, maar iets nieuws brengt de film op dit gebied in de tweede helft ook niet meer. Ik kan niet zeggen dat het me iets interesseerde wie er aan het eind ter aarde zou gaan storten. Zo'n desinteresse in de plot lijkt me geen goed teken. Kortom, sublieme start, beduidend minder einde. ->3,5*
Ghola
Weer een prachtig sprookje. De personages negeren de beperkingen van zwaartekracht en tijd,
pijlen en dolken lijken een eigen leven te gaan leiden zodra ze worden losgelaten, en men sterft alleen als men besluit te sterven. Levert weer een erg leuke film op, hoewel ik Hero en Crouching Tiger, Hidden Dragon wat beter vond. Misschien werd hier wat teveel aandacht besteed aan het verhaal en de personages, beiden niet best overigens. Ik had regelmatig liever wat beelden gezien van de landschappen waar de film zich afspeelt, dan te moeten luisteren naar de dialogen. Neemt niet weg dat het grootste deel van de film er fantastisch uitzag, met een aantal geniale scènes: de dans in het begin van de film, de gevechten in de boomtoppen van het bamboebos en natuurlijk de climax waarin een gevecht over verschillende seizoenen wordt uitgespreid. Whoa, wat mooi. En dan was er natuurlijk nog Zhang Ziyi; sinds ik 2046 heb gezien ben ik misschien wel een klein beetje verliefd.
johanm3
Erg mooie film.
Ben nu van plan ook Hero te gaan kijken.
Het onrealistische in deze film vond ik niet storend.
Linda
Het verhaal stelt niet zo heel veel voor maar stiekem heb ik toch wel erg genoten van de film. Ik kan nog altijd geen genoeg krijgen van spectaculaire scenes als in deze film. Het zag er geweldig uit! Je krijgt amper de kans om je te ergeren aan het suffe verhaaltje. Op het einde van de film na dan, dat was me echt te erg. Vanwege een aantal prachtige scenes (met de dansscene en het bamboegevecht als hoogtepunten) toch nog 3,5 ster.
henkula
Die gevechten zijn toch juist hartstikke mooi uitgevoerd, perfecte choreografie, goede geluidseffecten, spectaculaire bewegingen... Het is misschien niet real life maar geloof ook niet dat dat ooit de bedoeling is geweest.
Ja, grappig is dat toch, superman kan wel en dit niet.

Diesel
Nog een geweldige drama van regisseur Yimou Zhang. Prachtige beelden ondersteund door kippenvel bezorgende muziek, sterk acteerwerk (vooral Kaneshiro speelt erg goed), leuke plot twists en een adembenemende finale. Bijna even goed als Ying Xiong. ****
WanderingStar
Heb deze film nog niet eens helemaal gezien en weet nu al dattie de 5 meer dan waard is..
De fragmenten die ik heb gezien waren zO mooi!!
Ik hou van de manier waarop het gefilmd is.. ontzettend mooi scherp.. mooie duidelijke kleuren.. duidelijke lijnen.. en de sfeer is haast tastbaar!!
Gevechten onrealistisch.. tssggg!! Use ur imagination.. de helft van alle films ooit slaan eigenlijk nergens op.. daar draait het toch ook niet (altijd) om? .. Behalve bij waargebeurde verhalen... Maar goed.. volgens mij is dit een geromantiseerd sprookje.. op een prachtige manier verfilmd!!!
farhad
Prachtig in beeld gebrachte vermaaklijke film. Ik denk dat op moment de Aziatische cinema interssanter is dan die van Europa.
neo
Zag de film van de week weer. Toch maar een halve er weer af naar 4 sterren. Iets waar ik mij trouwens aan heb zitten ergeren is de 1 of 2 zinnen in engels gezang aan het einde van de film, waarom?
savi_7
jazeker helemaal mee eens nederland een voorbeeld aan nemen!!
farhad
Nederland heeft jamer genoeg kleine market, als we naar de buren kijken dan zien we dat de de meeste landen dankzij de opmars van tv hun hoofd boven water houden. Wat de Oosterse films interessant maakt is hun cultuur gebonden, anders gemaakte films, van anders bedoel ik wat we van Holywood eigen gamaakt hebben. Ik weet niet of de oosterse films dat in het westen heel veel aandacht kirijgen in eigen land het goed doen. Mijn ervaring met de Iranse films zegt van niet. Dus denk ik dat de europese films zouden met betre reclame in het oosten ook het goed doen.
savi_7
Scratt
De Power Rangers zijn er niks tegen...
1,5* voor de beelde;...
jex
Aardige film maar de tijden van goede ouderwetse kung fu zijn verdwenen denk ik. Gevechten in bijvoorbeeld The Prodigal Son zijn tien keer spectaculairder dan vliegende soldaten, bamboo stokken en messen en dat hele gespring is niet meer geloofwaardig zelfs in een kung fu flick.
argus
Dit is de eerste film die ik van Yimou Zhang zie. Een in audiovisueel opzicht prachtige film. Het aanwezige verhaal c.q. conversatie werkte in dat opzicht zelfs als storend. Aleen jammer dat ik de hoofdrolspeelster er eigenlijk verder niet knap vond uitzien. Ik weet haast wel zeker dat Veronica Zemanova het in deze hoedanigheid beter zou hebben gedaan. Wie Veronika Zemanova 'in action' gezien heeft wil eigenlijk nooit meer een andere uiterlijk sterke vrouw als hoofdrolspeelster hebben. 3½
Crazy~Dutchman
Visueel wederom een pareltje. Toch heb ik aan deze film geen goed gevoel overgehouden. De visuele pracht is niet genoeg om me de hele film te boeien.
Het verhaal wordt op sommige momenten erg saai en langdradig, dit in tegenstelling tot CTHD en Hero.
Waar de 2 laatsgenoemde films al op het randje van dradenwerk,special effects en geloofwaardigheid balanceerde, gaat naar mijn mening House of flying daggers er meerdere keren overheen. Zoals Jex al zei : de tijden van de goede ouderwetse kung fu zijn verdwenen.
Iets minder drama en wat meer simpele actie zou niet misstaan. Voor de streling van het oog ( en oor ) 4 * , maar voor de rest slechts 2 * , wordt gemiddeld dus 3 *.
Jammer. Het begon allemaal zo goed, erg aardig opgezet en natuurlijk visueel briljant. Hoogtepunt voor mij was wel als ze aangevallen worden in dat bamboe-bos.
Ik zat nog te denken 'het lijkt me niet mogelijk dat ze dit nog echt verknallen'. Maar ja hoor: een laatste halfuur tot driekwartier: echt hopeloos. Gewoon van Bold & the Beautiful niveau en dan kunnen de mooiste plaatjes van de wereld het niet meer redden.

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Da Hong Deng Long Gao Gao Gua
Drama, 1991