
5x2 (2004)
Alternatieve titel: Cinq Fois Deux
Frankrijk
Drama
90 minuten
geregisseerd door François Ozon
met Valeria Bruni Tedeschi, Stephane Freiss en Françoise Fabian
Na een huwelijk dat jaren standhield, zitten Marion en Gilles bij de notaris om de details van hun scheiding te regelen. Hoe het zo ver heeft kunnen komen dat het ooit zo verliefde koppel stoïcijns hun bezittingen en hun leven in twee splitst, wordt stilaan duidelijk. Het verhaal gaat in vijf episodes telkens een stap terug in de tijd en toont belangrijke momenten uit het leven van Marion en Gilles: een avond waarop ze vrienden ontvangen en het gesprek een onverwachte wending neemt, Gilles' onverschillige houding wanneer Marion bevalt, het huwelijksfeest waarop ze beiden stralend rondlopen en verlangend uitkijken naar de huwelijksnacht, tot het moment waarop ze elkaar verliefde blikken toewerpen tijdens een vakantie in Italië.
0.5*
Het tegenstrijdige aan deze film vond ik heerlijk. In de werkelijkheid eindigt dit verhaal in mineur; in de vertelwijze van Ozon eindigt de film op een feelgood-manier. Heel knap gedaan. Ozon blijft top voor mij!
Verder geven de interviews wat diepte aan de film. Door de expliciete scenes lijkt 5x2 soms wat hard en banaal, maar de emoties van de personages zweven ondertussen door de lucht. Als kijker weet je wat de personages voelen, zonder dat dit duidelijk wordt getoond (en door de interviews wordt je daar nog meer van bewust gemaakt). Het geweldige acteerwerk, met name van Valerie Bruni-Tedeschi, draagt hier sterk aan bij. Daardoor is het ook niet moeilijk de tijdstappen in het verhaal op te vullen.
Het thema kan wat mij betreft nooit afgezaagd worden, omdat elke relatie weer uniek is. Dat neemt niet weg dat er wel wat onorginele en minder goeie momenten inzitten. Zo vond ik de dansscenes allemaal niet bijzonder genoeg. De vertelstructuur pakt dan weer wel goed uit en is bepalend voor de sfeer.
Een boeiende film dus, die wat mij betreft een hogere score verdient.
3,5*
Wat ik wel erg vond is de scene dat ze verkracht wordt door haar eigen (ex)man.
Al met al een dikverdiende 3.5*.
Klassiek thema, niets nieuws onder de zon (laatste scene....paar gaat zwemmen in zee met ondergaande on- wel heel cliche). Maar wel prachtig gefilmd met goede acteurs. Zeker niets mis mee, zelfs beklijvend. Ik geef deze film een 4.
Dat stoorde mij totaal niet als clichématig gebeuren. Vond het zelfs een geweldig mooie scene. Hoe dan ook, het valt me op dat bij bijna elke film van Ozon de zee een rol speelt. Weet iemand de achtergrond daarvan?
Vind de liefde niet prikkelend en de situaties borduren op elkaar voort ondanks de omgekeerde montage. Ik had gehoopt op een schreinend verhaal waarbij je aan het eind van de film treurt om die passievolle liefde die zoveel leek te beloven in het begin. In plaats daarvan denk je de hele tijd: wat doen die twee bij elkaar, logisch dat ze scheiden.
Bruni-Tedeschi en de muziek waren echter prachtig.
Ik vind Valeria Bruni-Tedeschi een fantastische actrice.Dus een makkie om de film uit te kijken voor mij.Maar voor een ander? Oei.
Wie goed oplet vallen een paar raadsels op.De eerste scene in bed.Niet zo leuk.Waarom? De scene met broer en vriend en wat er dan wordt verteld!! Let op wat Gilles verklapt!! Zat daar de clou van de film? De gebeurtenis tijdens de huwelijksnacht en de reaktie op de geboorte van hun? kind.
Heeft Ozon hier nou een zooi raadsels stiekum ingemetseld of is het mijn eigen fantasie en is het gewoon een doodsaaie film waarin totaal niks gebeurt.?
Feit is:na 8 femmes en Swimming Pool is dit de laatste film van Ozon die ik koop/zie.Als dit is bedoeld als "doordenk" film zie ik toch liever een film met een tikje meer transparantie.Een cryptogrammenboekje heb ik al.
Een cijfer geef ik niet.Nou,ok,een vette 2,5 voor Valeria.Want van haar ga ik wel meer films kopen.
Het begon allemaal veel te standaard. Als je er bij de opening van een film voor kiest om te starten met ellenlange gesprekken die met een echtscheiding van doen hebben, dan moet het gewoon boeiende praat zijn of wat interessante beelden en een lekker muziekje bevatten. Qua emotionele impact was ik immers nog niet warmgedraaid en na afloop werd ik ook niet warm van het begin.
Misschien had ik ook wel teveel een romantische film verwacht, maar dan nog. Het drama bleef te ondermaats voor mij omdat het mij simpelweg gewoon geen moment raakte. Qua muziek en beeldenpracht vooral in het begin ook ver onder de maat. Ozon begon zo lekker met leuke concepten en sfeervolle films, maar zijn recente films zijn van erbarmelijke kwaliteit, omdat het de films ontbreekt aan lef en meestal aan een eigen smoel. Magere 2,5*
Verder vielen enkele dingen op:
-Ik vond het bijvoorbeeld wel frappant dat je Marion en Gilles op bijna geen enkel moment gelukkig ziet, op eerste hoofdstuk na dan.
Verder lijkt de relatie van Gilles met de vrouw in het vakantieresort verdacht veel op de toekomstige relatie met Marion.
3,5*
Maar het achterstevoren spelen diende in dit geval geen doel. Bij Irreversible voor de shock en emotie, bij Memento om als kijker net zoveel te weten als de hoofdpersoon, maat bij dit werkje, nee.
Natuurlijk wel. Vergelijk deze film eerder met Het Rookoffer van Tessa de Loo. Door bij de scheiding te beginnen krijg je een heel ander beeld van het relatiedrama dan bij een normale chronologie. Je weet dat het slecht 'afloopt' en dat maakt de gelukkige scenes haast pijnlijk.
Natuurlijk wel. Vergelijk deze film eerder met Het Rookoffer van Tessa de Loo. Door bij de scheiding te beginnen krijg je een heel ander beeld van het relatiedrama dan bij een normale chronologie. Je weet dat het slecht 'afloopt' en dat maakt de gelukkige scenes haast pijnlijk.
Was het maar waar. De film vond ik daarvoor te verknipt, dus met te weinig scènes. En diegene die ze hadden waren vooral belangrijke scènes, waarin ook toen al het één en ander speelde. Nooit heb ik ze beide intens gelukkig gezien (zoals wel in Irreversible of zelfs een Eternal sunshine of the Spotless Mind. Het enige waar dit voor zorgt is dat je tijdens latere (of eigenlijk eerdere) scènes vooral ziet dat het nooit wat is geweest. Maar steeds is dit hetzelfde. Ze lijken gelukkig voor de buitenwereld, maar niet voor jou als kijker. Ik zag geen verschil in hun relatie in de verschillende tijden, altijd wat kil geweest (zelfs hun ontmoeting op vakantie). Ik blijf erbij dat dat is door te kiezen voor enkele gebeurtenissen, en niet door kleinere scènes of echt geluk te tonen. En dat is jammer, want het idee en de eerste scène zijn wel goed.
De chronologie van het verhaal geeft een heel apart cachet. In elk van de vijf episodes (scheiding, vriendenbezoek, bevalling, huwelijk, kennismaking) gaat er wel wat mis.
De vraag is of de opstelsom van de episode 2 t/m 4 voldoende is voor de conclusie in episode 1, waarin de nodige twijfels doorklinken.
Een einde dat ons naar het begin leidt waarin duidelijk wordt hoe ver het zo heeft kunnen komen.
Vooral mannen rond mijn leeftijd die met een verloving, trouwen en kinderen krijgen bezig zijn, zullen zich heel goed in het verhaal kunnen verplaatsen.
Het laat duidelijk zien hoe je de meeste dingen kunt voorkomen. (Hoewel dit uiteraard nooit de volle 100% garantie geeft binnen een huwelijk).
De verkrachtingssène was ontzettend heftig waarop ik bijna wilde doorspoelen naar een volgend hoofdstuk.
Verder deel ik de mening dat er het een en ander is blijven liggen waarmee Ozon meer had kunnen doen.
Best wel jammer, maar dit rekenen we hem maar niet te zwaar aan.
Je krijgt er namelijk veel voor terug.
Een absolute aanrader!!
3,5 *
Het verhaal gaat over een koppel dat net gescheiden is. Via 5 episodes uit hun leven krijg je een zicht op het ontstaan ervan, of kan je er op zijn minst interpretaties aangeven. Eigenlijk weet je in het begin niet echt wat er gebeurd is en voor wie je sympathie zou moeten kunnen krijgen. En ook doorheen de film lukt dat niet. Maar moet dat? Eerder lijkt Ozon een aantal mechanismen in zo een breuk te willen blootleggen. Registrerend en zonder waardeoordeel. De kijker beslist het maar.
De film zou interessant voer kunnen zijn voor een opleiding in de systeemtherapie. Niet als core business natuurlijk, maar wel als leuke afwisseling. Heer en dame in het koppel zetten goede vertolkingen neer.
En naarmate de film vorderde, vond ik de film wat killer, wat afstandelijker worden, al is de allerlaatste scene wel erg mooi natuurlijk.
Ik vond hem wel beklijvend. In het begin van de film bergijp je het splitten van de relatie niet zo goed. Hoe meer het verhaal vordert, hoe meer je de ontwikkelingen in hun relatie kan plaatsen.
Het tegenstrijdige aan deze film vond ik heerlijk. In de werkelijkheid eindigt dit verhaal in mineur; in de vertelwijze van Ozon eindigt de film op een feelgood-manier. Heel knap gedaan. Ozon blijft top voor mij!
Wat ik zo bijzonder vind aan dit soort films, is inderdaad die knappe paradox tussen het aangename, haast luchtige feel-good-uiterlijk en de schrijnend-pijnlijke inhoud, en dat dan met een voortdurende knipoog naar de kijker. Dat is voor mij trouwens typisch Frans-Italiaans.
Daarnaast trof mij ook de cast, het acteerwerk en de muziek.