- Home
Genre: Actie / Thriller
Geregisseerd door: Ted Post
Met onder meer: Clint Eastwood en David Soul
Plot Magnum Force
"A man's got to know his limitations."
Carmine Ricca (Richard Devon) werd als vakbondsleider verdacht van moord, maar vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Op een dag wordt hij aangehouden door de motorpolitie en neergeschoten. Inspecteur Callahan (Clint Eastwood), bijgenaamd Dirty Harry, bemoeit zich met de zaak, ook al werd hij naar een andere afdeling overgeplaatst omdat hij te snel naar zijn Magnum kaliber .44 zou grijpen. Harry wil proberen het commando te ontmaskeren dat zich tot doel gesteld heeft misdadigers, die door de mazen van het net zijn geglipt, op te sporen en te vermoorden...
Harry Callahan
Early Smith
Frank Palancio
Carol McCoy
speedy23
In deze tweede Dirty Harry-film zijn er heel wat minder verrassingen dan in de eerste. Ook het scenario mist de nodige opwinding maar dat zal de Eastwood-fans een zorg wezen. Schietgrage Clint bevestigd op subliem wijze dat het personage van Harry Callahan hem als gegoten zit...
Captain Pervert
Duidelijk minder dan zijn voorganger, maar zeker niet slecht, alhoewel wat voorspelbaar. Het verhaal is dus iets minder goed maar daarom moet je hem ook niet gaan kijken.
Eastwood is weer eens geweldig als schietgrage inspecteur.
Hij draagt in deze film een zonnebril die in 2004 niet zou misstaan trouwens, heel trendy. In "The Enforcer" en "Sudden Impact" daarentegen, de Dirty Harry films die direct hierna zouden komen, heeft hij wèl een typische 70's zonnebril.
sinterklaas
Net zo goed als deel 1, hij kwam een week na de eerste op tv. Ik heb hem gezien, nou weer achtervolgingen en schietpartijen. Soms was ie nog wel spannend. Hoe Harry van 2 moterrijders moet vluchten zonder wapen
Jaren 70 vermaak
4,0 ****
thunderball
Dit vervolg op Dirty Harry mist een beetje de vaart en vlotte regie van Don Siegel, maar in vergelijking met de volgende delen nog altijd zeer stijlvol en stukken beter.
Minpuntje is wel dat de film wel heel lang doet over een feitelijk vrij simpel verhaaltje (criminelen worden door een geheime elite eenheid van het politiecorps zelf vermoord..
Verder zou je de film ook hypocriet kunnen noemen, daar Harry zich nu plotseling aan de wet houdt en het op neemt tegen ultrarechtse radicalen in het politiecorps, terwijl hij in deel 1 zelf als zodanig bestempeld werd, ook in de kritieken op die film.
Weer de nodige oneliners, maar niet zo leuk als in het origineel.
You're a good man, Briggs and a good man always knows his limitations.
4 sterren.
De film viel me wat tegen, deel 1 was beter. Ik miste de prikkelende oneliners en net als in deel 1 was het verhaal wederom niet briljant. Veel te veel van de hak op de tak om maar zoveel mogelijk schietscenes te krijgen.
Toch, wel een voldoende hoor. Dirty Harry is gaaf.
Ben benieuwd of deel 3, 4 en 5 weer het niveau van deel 1 weten te behalen.
De film krijgt 3*
otherfool
Ach ja, Eastwood doet het natuurlijk goed en het sfeertje is wel aardig getroffen maar de film is te lang en de bad guys zijn vanaf minuut 3 bekend. Overbodig, maar zo kapot was ik toch al niet van het origineel. Ongetwijfeld voer voor de fans.
2,5*.
De eerste drie delen van de DIrty Harry serie zijn inmiddels nogal gedateerd maar ook dit deel twee is nog steeds onderhoudend. Redelijk.
hellblazer93
Nog een zeer goed te doen deel met weer verbluffend acteerwerk van Clint Eastwood, veel vermakelijke scenes, maar ook wat minder sfeer. In deel 1 was inderdaadook dat fantastische zegje van Harry. Het verhaal is niet heel goed, maar dat maakt me weinig uit.
3,5 sterren.
Metalfist
A man's got to know his limitations
Na gisteren het fantastische eerste deel te hebben gezien was het vandaag aan deel twee in de reeks. Ik hoef denk ik niet te vertellen dat de verwachtingen redelijk hoog gespannen waren.
Clint Eastwood is nog altijd ijzersterk als Dirty Harry Callahan, zijn manier van praten, lopen, ... Het past gewoon allemaal perfect bij zijn personage. De rest van de rollen werden eigenlijk ook wel mooi ingevuld maar toch voelt dit meer aan als een ietwat slap aftreksel van het origineel doordat Harry hier minder one-liners en coole situaties heeft. Ik mistte hier gewoon een scène zoals de bankoverval terwijl hij is aan het eten in deel 1. Ook de, naar mijn gevoel, verplichte romance tussen Harry en zijn onderbuurvrouw of de vrouw van zijn beste maat pasten totaal niet in het plaatje, het was simpelweg niet iets dat Dirty Harry zou doen.
Wat me het meest stoorde aan het verhaal was dat je na de introductie van de vier agenten overduidelijk wist dat zij degene waren die moorden pleegden en dat maakte heel de film wat oninteressant. Wat ik dan wel weer niet had verwacht is dat Briggs ook nog iets met heel het zaakje had te maken. De climax was trouwens ook wel zeer geslaagd en red de film van een onvoldoende. Prachtig hoe Harry zich moest verdedigen tegen de drie agenten (hij schakelt de eerste dan ook op een magnifieke manier uit met zijn auto)
Dirty Harry is en blijft cool maar ik hoop dat de vervolgen toch iets meer in de buurt komen van deel 1, niet dat dit slecht was als op zich staande film maar in vergelijking met het origineel mis je toch een aantal zaken.
Kjell1408
Niet zo goed als Dirty Harry, maar deze opvolger is zeker vermakelijk en dat is nog het belangrijkste voor mij. Sommige stukken in de film zijn inderdaad wat raar en fout. Hierna eens The Enforcers bekijken.
Lennert
Persoonlijk vond ik deze film een verbetering ten opzichte van het overigens ook erg goede eerste deel. Meer humor/one liners, meer actie, een interessant script en zoals altijd fantastisch acteerwerk van Clint.
Heerlijke jaren 70 film met een uitstekend spelende Clint Eastwood. Heb deze film al een hele tijd niet meer gezien maar vandaag zenden ze hem weer uit (vanwege het late tijdstip neem ik het laatste uur op). Gewoon een heerlijke ouderwetse Clint Eastwood film met een goed verhaal, typische Clint Eastwood humor en vaak mooie beelden.
Een behoorlijk goed en leuk vervolg op Dirty Harry moet ik zeggen. Het verhaal is iets minder vlot en minder ingewikkeld dan in het vorige deel, maar vermaak is er genoeg en Eastwood is wederom heerlijk op dreef met aardige onliners. Ook wel leuk trouwens dat dit vervolg naar een wapen is genoemd en toegegegeven, dat is ook wel hetgene waar het in deze film vooral om draait. De clou van de film is wat sneller bekend, maar de laatste tien minuten mogen er meer dan zijn en zorgen ervoor dat ook deze film een ruime voldoende zeker waard is.
chevy93
'Excuse me, Captain. This may seem silly but can you fly? ... Nope. Never had a lesson.'
Heerlijke actiefilm! Jammer dat ze tegenwoordig zelden zo goed gemaakt worden
Goede film, ietwat simpel, maar ach... wie geeft daar wat om?
One-liners waren iets minder sterk dan in deel 1, maar goed genoeg.
Zakte in het midden wat in, maar kwam met een uitstekend einde. Ondanks dat je het wel aan zag komen.
Ik snap ook niet waarom de Dirty Harry-reeks zo laag beoordeeld word!
Drs. DAJA
Erg goed vervolg op Dirty Harry. Qua shots en sfeer niet net zo mooi als haar voorganger maar er blijft voldoende sfeer hangen om toch erg prettig te zijn. Het hele gegeven van een agent die voor eigen rechter speelt en nogal simpel de doodstraf hanteert vond ik een leuk gegeven en er zitten dan ook voldoende spectaculaire scenes in. Magnum Force is een ontzettend leuke film.
Justinw
Iets minder dan één!
Maar nog steeds goed, ik ben een wel een fan van die jaren 70' actie/thriller films. Deze Dirty Harry films zijn dan ook uitstekende films voor een avondje. Als ik ze alle 5 heb gezien en ze zijn me allemaal goed bevallen dan overweeg ik om de Blu-Ray Boxset te kopen.
Ruime 3*
The One Ring
Tot mijn verbazing doet Magnum Force niet eens zo heel veel onder voor Dirty Harry. Het is een betere film dan vaak wordt aangegeven. Hij mist misschien de spanning en duidelijke woede van deel 1, evenals de regie van Don Siegel, maar er blijft een sterke thriller overeind.
Ik vond de situatie eigenlijk wel leuk gevonden, vooral in combinatie met het personage van Harry Calahan. Tijdens het kijken van de film had ik het gevoel dat deze gemaakt werd als reactie op de kritiek dat Dirty Harry een fascistische film zou zijn. Op IMDb lees is dat die kritiek inderdaad in het achterhoofd van de makers zat. Dat had de film met gemak slapper en minder interessant dan zijn voorganger kunnen maken, maar dat valt reuze mee. Het is leuk om te zien hoe Harry geplaatst wordt tegenover werkelijk fascistische agenten die het recht in eigen handen hebben genomen. Het levert leuke parallelen op, evenals een reeks fijne scènes. Alle moord- en thrillerscènes zijn eigenlijk wel geslaagd, waarbij vooral de lange climax erg sterk is.
Wat ik ook leuk vond is dat er kennelijk tijd vrij wordt gemaakt voor extra verhaallijnen die niet allemaal nodig zijn, maar wel wat meer kleur geven aan de film. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van de zwarte prostituee, die nauw in het oog gehouden wordt door de taxichauffer. Een compleet overbodig aantal minuten, maar het geeft wel meer beeld van de stad waarin het zich afspeelt en het levert kleur aan de film. En wat te denken van die hele vliegtuigkaping? Ik kan niet de kleinste reden bedenken waarom het erin zit, maar het is zo vermakelijk dat het niets uit maakt. Meestal zijn thrillers de films met de meest strakke scripts, waarin alles een zeer duidelijke betekenis heeft. Dat Magnum Force wat losser in elkaar zit vond ik wel prettig, zelfs al wordt het verhaal daardoor misschien iets te lang uitgesponnen. Dit is overigens niet een compleet uniek gegeven: de eerste Dirty Harry had ook al enkele losse zaken die niet met de hoofdverhaallijn te linken zijn.
Een schoolvoorbeeld van een goed vervolg wat mij betrefd. Het breidt de ideeën van het eerste deel verder uit, is geen herhaling en is ook nog eens bijzonder vermakelijk. Alleen enkele matige bijrollen verpesten soms een beetje de lol, maar zelfs dat kon veel erger. Dirty Harry was een dikke viersterrenfilm. Dit is een kleine viersterrenfilm. Het zal vast teveel gevraagd zijn voor de andere drie uit de reeks om ook net zo goed te zijn, maar het is al heel wat om twee maal raak te schieten.
Jack Sparrow
Prima vervolg, doet niet onder voor het eerste deel. Fijne oneliners en sterk uitgewerkte actie scènes. Erg vermakelijk allemaal!
wendyvortex
Dirty Harry part 2.
Mooie jaren zeventig sfeer al is onze Harry Calahan af en toe wel zodanig overdreven dat James Bond in zicht komt (en de realistische sfeer wat verpest wordt).
Fijne kills door de motor-agenten (inclusief David Soul uit Starsky & Hutch!!).
Iets te veel onnodige zijlijntjes waar we niet perse op zaten te wachten.
Rechts sausje over de hele film al kiest Dirty Harry wel voor de rechtsstaat.
dutchtuga
Minder rauw dan zijn voorganger en een goedmakertje voor iedereen die Dirty Harry te fscistisch vond, maar ook Magnum Force is een genietbare film. De sfeer is weer uitmuntend en Eastwood steelt de show als onconventionele agent.
Black Math
Over het algemeen iets beter dan het eerste deel. Beide films hebben hun sterke punten ten opzichte van de andere. Deze film heeft als belangrijkste voordelen dat er afgezien van een scène op een schip weinig donkere beelden waren. Maar ook voelde de tegenstand veel dreigender aan dan de moordenaar uit de eerste film, die ook nog eens behoorlijk belachelijk was.
In zekere zin is de eerste film een blauwdruk voor de deze. In de eerste stopt Harry in zijn eentje een bankoverval, hier een vliegtuigkaping. En beide films gaan over wat de grens van het toelaatbare voor een agent is. Wat een van de punten is waarop ik de eerste film wel beter vond is dat het daar juist Harry is die zich op die grens van het toelaatbare begeeft. Dat maakt het net iets spannender.
Een ander puntje waarop de eerste film iets sterker is, is de muziek. Het is duidelijk dat de muziek voor beide films door dezelfde componist geschreven is, dat hoor je ook als je verder niets van de man kent, maar in de eerste film had de muziek net iets meer groove, wat ik persoonlijk fijner vind. Maar het ontloopt elkaar niet veel.
Uiteindelijk is Magnum Force toch iets beter, maar het is nog steeds niet geweldig. Het belangrijkste is toch dat de leeftijd van de film behoorlijk opspeelt. Harry is wel cynisch, maar het is zeker niet de meest snedige film. En qua actie kan het tegenwoordig ook een stuk harder. Leuk om na 15 jaar weer eens gezien te hebben, maar ik geloof dat ik hem over 15 jaar niet nog eens moet kijken, want dan vrees ik dat hij de tand des tijds helemaal niet meer doorstaan heeft. 2*.
Vinokourov
Vond dat de film met wat horten en stoten op gang kwam. Onze grote vriend Clint Eastwood wordt de grote held tijdens een vliegtuigkaping maar verder slaat die scene nergens op in het grotere geheel. Anyway, het ziet er mooi gefilmd uit allemaal en na een tijdje zit je toch Clint Eastwood hard te supporteren in zijn strijd tegen het onrecht! Jammer eigenlijk dat de rest van de film dan ook meteen te voorspellen is, maar met de sfeer en actie zit het in orde.
John Barry
Magnum Force vind ik een goede film.
Toegeven. Ik vond deze film wel wat minder dan de eerste Dirty Harry film. De eerste film was een vlotte rauwe actie film. Rauw en actievol is deel 2 nog steeds. Alleen dat vlotte is er toch wel een beetje uit. Ik vond deze film soms een beetje langdradig. Dit komt o.a. omdat we zien dat de vrouwen op Harry vallen. We zitten niet naar een James Bond film te kijken. Dat er een soort van romance in de film moest zitten haalt de vaart er alleen maar uit. Wat ook eigenlijk weinig tot niks aan de film toevoegde was die schietwedstrijd (die Harry verliest ). Ik vond het nu niet bepaald een hele spannende of een goede scene. De wedstrijd haalde redelijk de vaart uit de film. Verder duurt het ook langer dan in deel 1 voordat de film echt spannend word. Het verhaal komt een beetje traag op gang.
Maar ondanks dat de film toch wat meer tempo mocht hebben, is de film zeker geslaagd te noemen. Clint Eastwood acteert weer erg goed. Ook in deze film speelt Clint weer een stoere persoon van weinig woorden maar daden. Ik vind Dirty Harry dan ook geslaagd personage. Ook de rest van de cast vind ik in deze film goed acteren.
Een van de beste scènes van de film is er een die eigenlijk niks met het verdere verloop van het verhaal te maken heeft. Dan heb ik het over de vliegtuigkaping. De manier waarop Eastwood dit wist te verijdelen is erg vermakelijk.
Het verhaal van de film is aan de ene kant redelijk voorspelbaar. Nadat Harry die agenten ziet oefenen met schieten kan je als kijker wel raden dat zij de moordenaars zijn. Maar dat die Briggs ook achter die moorden zit , is dan toch weer een verassende wending.
Aan het einde van de film krijgen we nog een erg goede achtervolging en een spannende scene in een schip. De manier waarop Harry uiteindelijk Briggs te grazen neemt vond ik ook wel geestig.
De muziek in deze film is van Lalo Schiffrin. Hij komt met een goed klinkende jazz score aanzetten die misschien wel wat apart klinkt, maar toch erg goed bij de film past.
Al met al vond ik deze film wat minder dan deel 1, maar ook deze film is een aanrader.
3,5 ster voor deze film
blurp194
Harry 2.
Waarin onze held ingekleurd wordt. Hij gaat op bezoek bij een oude vriendin, hij legt het aan met zijn buurmeisje zelfs. Menselijk haast. En het verschil tussen Harry en de echte dirty cops wordt erg breed uitgemeten - Harry houdt zich misschien niet aan alle regeltjes, maar bewandelt wel het rechte pad.
Als film is dit deel voor mij zeker zo sterk als het eerste deel. De grimmige sfeer is dan misschien vervangen door actiescenes, en de sterke speech uit deel een krijgt hier geen vergelijkbaar memorabel vervolg, maar daartegenover staat wel dat het verhaal zich beter en mysterieuzer ontwikkelt. Harry zelf is evenwichtiger en heeft een breder karakter - niet meer zo eendimensionaal, en waar het plot duidelijk gestuurd is door de wens om hem los te maken van de vermeend fascistische smeris uit deel een, werkt dat ook om het verhaal dieper te maken.
De actiescenes op het eind zijn super - eigenlijk nooit geevenaard, geloof ik. Misschien dat latere films meer spectakel laten zien, maar de combinatie van perfecte locatie, spanning en actie zie je niet vaak zoals hier. Eerder in de film komt ook wel nog dat domme kronkelstraatje langs, maar ok, toen mocht dat nog.
TMP
"A man's got to know his limitations"
Aardig vervolg op Dirty Harry. Heel hoogstaand is het qua plot niet, maar het is wel onderhoudend genoeg. Eastwoord zet weer een fijne rol neer als Harry Callahan en hij schudt weer enkele aardige oneliners uit zijn mouw.
wihu61
Minder dan het eerste deel, een beetje als bij Rambo: First Blood: de sterke formule móet vervolgd worden, en het wordt daarna alleen maar langer, geforceerder en onwaarschijnlijker...
Clint Eastwood gaat op het zelfde elan verder na Dirty Harry. Sterk verhaal trouwens voor dit genre. De Dirty Harry films hebben ook altijd enkele scènes in de kantlijn waarin we te zien krijgen wie DH is en hoe hij optreedt als agent. Niet zomaar opvullertjes, maar gewoon passend bij de film. Anderzijds blijft de rode draad best wel goed. Spannend genoeg en toch anders dan het eerste deel. We krijgen dus gelukkig geen pure herhaling.
De kracht van elke held is de tegenspeler natuurlijk en ook hier zit dat weer dik in orde. Dirty Harry lijkt wel een man die lak heeft aan de wet en graag buiten de lijntjes kleurt. In deze film wordt hij door zijn vijand gepusht om over die lijn te stappen. Hij zit tussen de soms bureaucratische lijn van de wet en een groep die er zeer duidelijk buiten kleurt. De vraag is waar Harry ergens tussen past.
Regisseur Ted Post had al samengewerkt met Eastwood en de film voelt ook goed aan. Eastwood is in vorm, het script is eenvoudig maar toch boeiend genoeg voor dit genre en we krijgen wat we mogen verwachten van een sequel op een no nonsens actiefilm.
Lovelyboy
Gebruikelijke harde politiefilm, kwalitatief iets minder dan Smerige Klabak, maar daarom niet minder vermakelijk.
Harry is terug en impopulairder dan ooit. Ditmaal wordt er voor een andere opzet gekozen en een iets ingewikkelder plot dan de eerste, waar we vanaf het begin weten wie de dader is. Hoewel, na de kennismaking met de vier motormuizen is het wat mij betreft vrij duidelijk. Slechts de betrokkenheid van Halbrook blijft tot het laatste wat schimmig.
Verder is het veel van hetzelfde, vrouwen die zich praktisch aan zijn voeten werpen, valt me in de eerste niet zo heel erg op, het zware gedreun van een Magnum .357, achtervolgingen, geknok en uiteraard een grumpy Eastwood.
Leuk voor het vermaak.
Collins
„Nothing wrong with shooting as long as the right people get shot!“
Voor het vervolg op Dirty Harry was Don Siegel niet beschikbaar. Zijn taak als regisseur werd door Ted Post (Hang 'em High (1968)) overgenomen. Cinematografisch gezien doet Magnum Force weinig onder voor de eersteling. Het script van John Milius en Michael Cimono (die beide later als regisseur aan de bak gingen) maakt minder indruk. Dat biedt te weinig substantie om de excessieve speelduur van 124 minuten naar tevredenheid te vullen.
In de eerste film wordt Harry Callhan‘s meedogenloze profiel als reactionaire wapenbeluste woesteling nog enigszins verzacht door hem een motief te geven voor zijn morele afstomping. In Magnum Force ontbreekt elke diepere motivering. Misschien is dat na Dirty Harry ook niet meer nodig en volstaat het simpelweg om Harry als ruige onbeschofte anti-moraalridder te portretteren die het ambtelijke apparaat verfoeit. Magnum Force doet het op die manier en dat volstaat eigenlijk ook wel.
Leuke film weer. De actie is prima. De eerste actiescènes zijn stevig, hebben een humoristische onderlaag en staan los van het verhaal. Ze dienen om dynamiek en sensatie te genereren zodat de kijker in de juiste stemming komt om met Callahan te sympathiseren. Het zijn fijne opwarmers voor nog veel meer actie. Het eigenlijke verhaal dat hierna volgt is helaas wel wat dun. Het verhaal ontwikkelt zich vrij traag en voelt onnodig lang gerekt aan. Dat komt vooral omdat de identiteit van de dader(s) in een relatief vroeg stadium al duidelijk is. Sommige scènes voelen dan overbodig.
Magnum Force overtuigt verder absoluut. De film doet het wat platter dan het eerste deel. Het investeert minder in karaktervorming en meer in dynamiek. Al kan die dynamiek niet voorkomen dat de ontwikkeling van het verhaal onnodig omvangrijk aanvoelt. Gebleven zijn de ironische en cynische dialogen en de stekelige oneliners. Ook de jazzy/funky score is wederom fijn.
Alathir
Ik vond dit vervolg misschien wel beter als de debuutfilm Dirty Harry. Meer actie en het plot vond ik persoonlijk ook een tikkeltje interessanter. Iets meer twists en daar hou ik van. Clint is zoals altijd super. Waarschijnlijk de meest getalenteerde man die de filmwereld gekend heeft. En hoeveel heeft hij wel niet gemaakt, wat een carrière die nog altijd bezig is op zijn 90 jaar. Misschien is dit een beetje een vergeten filmreeks aan het worden, nochtans vind ik het tot nu toe zeker de moeite om eens gezien te hebben.

The Dead Pool
1988