Genre: Drama / Thriller
Releasedatum: 16 september 2004
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Stille Nacht
Vijf studentes nemen het heft in eigen hand, als de studentenstad waarin ze wonen geteisterd wordt door een verkrachter. Hun speurtocht levert niet alleen een dader op, maar ook een bijzondere band met elkaar.
Webby
Net gezien in Scheveningen. Het publiek was over het algemeen wel positief, ik niet.
De film komt op mij heel afstandelijk over. Je leeft niet mee met de personages en je krijgt ook geen sympathie voor de meiden die de dader wel even gaan pakken. Het is allemaal zó naïef.
De spanningsgraad vond ik ook wel erg meevallen. Zulke suspence momenten waren het ook weer niet. Al moet wel gezegd worden dat het geluid in de zaal van Pathé Scheveningen zwaar onder de maat was. Erg jammer.
2,5 * (binnenkort maar eens kijken met goed geluid)
tovenaar
Het is allemaal zó naïef.
Webby
Dat vond ik juist niet. Niet in die leeftijdcategorie. Als de cast misschien nog net een tikkeltje jonger was - middelbare scholieren - was het misschien aannemelijker geweest.
tovenaar
Middelbare scholieren zijn geen meiden die in het studentenleven zitten Webby.
Webby
Ja dat is dus al de fout, het moesten geen studenten zijn, maar middelbare scholieren.
Studenten gaan echt geen clubje beginnen om een serieverkrachter op te sporen. En verder was het script gewoon te naïef voor die leeftijdsgroep.
tovenaar
Een verkrachter (deze in de film vooral) gaat natuurlijk eerder op studenten af, dan op middelbare scholiertjes.
Ja, hehe
Maar dan was het hele idee gewoon fout. 'Volwassen' studenten die zich gedragen als naive scholieren. Gewoon ongeloofwaardig allemaal.
tovenaar
Ga eens op donderdagavond naar een kroeg in de stad. Naïviteit genoeg hoor.... en nee, niet alleen op donderdagavond. Ik vind dat je een beetje overdrijft met 'gewoon ongeloofwaardig allemaal'. Het valt best mee.
Webby
Ja dat heet nou een mening hebben over de film. Jij ziet het weer anders... ook goed.
Ik vond het gewoon te fake overkomen.
diddledidoo
Met redelijk hoge verwachtingen ging ik gisteravond naar Stille Nacht. Ik spreek over redelijk hoge verwachtingen, omdat ik Nederlandse films over het algemeen niet erg hoog acht. Wat betreft Stille Nacht sprak het verhaal me aan en daarom was mijn voorstelling over de film iets positiever gekleurd dan doorgaans het geval is.
Wat een enorme tegenvaller na het aanschouwen van deze zogenaamde op de Utrechtse verkrachter gebaseerde film, die voor een thriller zou moeten doorgaan.
De acteerprestaties waren redelijk goed. Ze stegen boven het zogeheten soapniveau uit, maar om nou van heus talent dat een gouden kalf verdient te spreken kan ik niet zeggen.
Het meisje uit de vriendengroep, die pas ontstaat aan het begin van de film, bestaande uit vijf meiden, dat verkracht wordt, komt te weinig in beeld en de andere karakters worden teveel in beeld gebracht ten opzichte van elkaar.
Op de site van Stille Nacht staat: Stille Nacht gaat over de vergaande consequenties die dergelijke gruwelijke ervaringen hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van wat eens “gewone” studentes waren. Zoals bij een echte thriller hoort, kreeg het publiek bloed en moord voorgeschoteld. Zou men met het door mij aangehaalde citaat deze geweldsdelicten bedoelen met vergaande consequenties? Ik zou hierbij eerder denken aan de psychische schade die een verkrachtingsslachtoffer overhoudt; de worsteling met onder andere zelfbeeld, vertrouwen, relaties en de eventuele stoornissen die hierbij komen kijken. Wat dat betreft had ik dus liever een goed gespeelde dramafilm gezien met een desnoods voorspelbaar einde. Dan hadden de makers hun ketchup voor de broodjes knakworst voor de catering mogen bewaren.
Stille Nacht spaart eventuele dadertjes. Bij iedere (jonge)man moet het publiek denken: misschien is hij het wel. Daarbij volgen de vergezochte aanwijzingen elkaar in razend tempo op. Sommige personages worden er voor twee scènes bijgesleept. In de ene scène wordt het karakter neergezet als mogelijke dader en in de volgende scène, een kwartier later, verdwijnt hij al van het scherm, omdat dan blijkt dat meneer het toch niet kon zijn (bijvoorbeeld omdat hij zijn zaakje op eigen verzoek weg had laten halen).
De opbouw van de film lijkt zeer interessant. Eén van de meisjes uit de vriendengroep komt op een eerste gesprek bij een psycholoog. De rest van de film volgt als een soort flashback, waarbij het meisje steeds meer uit de doeken doet. Deze manier van aanpak had zeker interessant uitgewerkt kunnen worden. Het publiek krijgt zaken voorgeschoteld die vragen oproepen en langzamerhand worden deze vragen beantwoord, een spannende manier van filmen: het onwetende publiek gedoseerd van steeds meer antwoorden voorzien. Het einde is echter een enorme teleurstelling: spannend weliswaar, maar o zo ongeloofwaardig en vergezocht. Bovendien blijkt duidelijk dat je aan het einde van de film voor de gek bent gehouden en in een publiciteitsstunt bent gestonken. De film zou gebaseerd zijn op de Utrechtse verkrachter. Als je de film hebt gezien, dan weet je dat de film op iedere andere verkrachtingszaak gebaseerd zou kunnen zijn, niet specifiek op één zaak, in dit geval de Utrechtse serieverkrachter.
Ik geef Stille Nacht **1/2 ster.
kittyklitty
Inderdaad, ik wil ze de kost niet geven hoeveel studentes er 's avonds na het stappen nog alleen op de fiets stappen om naar huis te fietsen. Vaak onder het motto van... ach het is toch vlakbij... of in Nederland gebeurt dat niet... Misschien dat het in deze film een beetje aangedikt is maar de realiteit rond dit soort zaken zal echt niet veel anders zijn...
SelmaDuim
Meer onder het motto: Ik laat me niet in mijn bewegingsvrijheid beperken omdat er zieke mensen rondlopen. Het zou toch belachelijk zijn als een meisje niet meer 's nachts alleen over straat zou kunnen? Het heeft niets met naïviteit te maken, wat moet je dan? Je op laten halen door je ouders als je allang volwassen bent?
kittyklitty
Precies. Zo kun je het ook zeggen. Er is geen middel tegen. Het is ook te zot voor woorden dat je niet alleen meer over straat kunt. We kunnen het nu allemaal wel erger maken dan het is want zo heel vaak zullen dit soort zaken niet gebeuren maar je wordt er wel voorzichtiger door.
SelmaDuim
Onderschat het niet, ik ken geen vrouw die nooit iets vervelends heeft meegemaakt met 'opdringerige' mannen
kijkert
Tijd om je kennissenkring uit te breiden, denk ik.
MaryCorleone
Aangenaam kennis te maken Selma! (en ik ben niet eens lelijk...)
kijkert
Lees jij de statistieken er dan maar even op na.
Lever mij 'de statistieken' dan maar.
Graag met bronvermelding, en onderzoeksmethode, mevrouw de statistica.
Bang voor de waarheid?
1 op de 5 vrouwen doet aangifte bij de politie van seksueel geweld (dit omvat vnl aanranding en verkrachting en dus niet eens alle vormen van seksuele intimidatie) Naar schatting is dit niet eens de helft van alle gevallen. De meeste vrouwen zijn bang aangifte te doen omdat zij zich schamen en schuldig voelen.
Bang voor de waarheid?
[gaap]
Nee, maar jij wel, anders postte je geen links, maar statistieken.
Die links van jou zeggen mij weinig anders dan niets.
Voornamelijk omdat je eerst van je omgeving uitgaat, en dat via, niet nader gegeven, statistieken 'bewijst'.
Verder omdat het, voor zover ik heb gekeken (ga niet alles onderzoeken, jij wijst, dus BEwijs jij ook maar), totaal off topic is.
IK heb geen statistieken nodig om mijn ervaringen mede te delen.
Die zijn dat ik geen mannen ken die vrouwen onredelijk lastig vallen, en geen vrouwen ken die onredelijk lastig gevallen zijn door mannen. Andersom ook niet, en een beetje lastig gevallen worden we allemaal wel eens, of niet.
Is daar ook het aantal valse aangiften bij opgenomen? Die aangiften om de man, die de vrouw wil verlaten, dwars te zitten? Of gewoon om te treiteren en te willen heersen???
(een voorbeeldje hoor, een kleintje maar...)
Nietszeggend, en off topic. (sexueel misbruik van vrouwen en kinderen in oorlogssitutaties.......)
kijkert
jullie laten jezelf lekker opnaaien
Ja, dat is dan ook wel weer zo. Laten we het hier maar weer bij houden dan...
(Zo bezien heeft de film sowieso al waarde: er komt kletserij op gang)
SelmaDuim
...en een beetje lastig gevallen worden we allemaal wel eens, of niet.
Het lijken mijn woorden wel:
ik ken geen vrouw die nooit iets vervelends heeft meegemaakt...
Oooh, we zij het dus eens!
SelmaDuim
Vraag er bij anderen dan niet om. Jij kent mij niet en kunt niet beoordelen of mijn ervaringen representatief zijn, misschien kom ik het als psycholoog wel wat vaker tegen of heb ik er meer oog voor.
Maar hier laat ik het bij.
diddledidoo
Eerst zelf vragen om statistieken en die vervolgens weer van tafel vegen wanneer iemand daarmee komt, met de opmerking dat dit alles off topic is. Waarom vraag je er dan om, vraag ik me af?
titan
Aangename verrassing deze film. Ik had een beetje een tuttebellerig gtstbabevehikel verwacht, maar dat was het allerminst. Stille nacht is een redelijk geslaagde en (o.a. met dank aan Fons Merkies) spannende thriller en daarnaast ook een interessante whodunnit.
Wat ik ook goed vond overkomen was dat het vriendinnenclubje op een gegeven moment een beetje paranoide begon te worden en in elke man een verdachte begon te zien. 3,5*.
CeCe
Een betere film als je zou verwachten, zeker wel de moeite waard een 4 als beoordeling
Don Gregorio
voor een Nederlandse film is het een goede film, alleen toch overdreven hoe soms vrouwen weer reageren maar dat is nu eenmaal zoals een vrouw reageerd paranoia zijn om niks!
cornelis
Ik ben eigenlijk nooit paranoia. Ik ben ook nooit angst, verdriet, noch boosheid. Wel ben ik soms paranoïde, soms bang, soms verdrietig, en soms boos.
(...en een taalfascist, jaja, laat maar komen...)

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime