• 9.375.650 stemmen

Releasedatum: 16 september 2004

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Stille Nacht

Vijf studentes nemen het heft in eigen hand, als de studentenstad waarin ze wonen geteisterd wordt door een verkrachter. Hun speurtocht levert niet alleen een dader op, maar ook een bijzondere band met elkaar.

Het plot en het uitgangspunt van Stille Nacht is een bedachte constructie, waarbij realisme niet op het hoogste plan staat, maar waarbinnen een eigen logica geldt die consequent wordt doorgevoerd.

Hierdoor heb ik me toch niet zo gestoord aan opzichtige 'trucs 'van de scenarioschrijver om de verhaallijntjes aan elkaar te knopen en misdaadverbanden te leggen. Net als bij een goede Hollywoodfilm is de balans gevonden tussen logica en filmlogica.

Het levert een zeer afwisselende film op die op sommige momenten spannend is, maar die vooral dramatisch goed in elkaar zit. Ok, het blijven naiëve studentes, maar hun doen en laten wordt met degelijk spel goed onderbouwd door de hoofdrolspeelsters. Ook de bijrollen zijn goed ingevuld.

Goede regie van Ineke Houtman, goed camerawerk en goede montage. Hierdoor is het maximale uit het beperkte plot gehaald. Wie deze film niet als fictie ziet neemt de film veel te serieus.

avatar van gotti

Het gemiddelde niveau van een aflevering van Baantjer wordt wel gehaald, maar daar blijft het dan ook wel bij. Het was best 'leuk' om te kijken naar vijf speurdozen (in de letterlijke zin van het woord), maar het was mij allemaal iets te toevallig, hysterisch en paranoia.

avatar van Macmanus

Macmanus

Matig filmpje

De film weet volgens mij niet zo heel goed wat het wil, drama of thriller. Dus kiest het voor allebei. En dan gaat het mis, nergens word de film spannend en nergens voel je echt mee met de personages.

Heel erg was de film niet om te kijken. De film duurt heel kort en de actrices acteren goed. Ik ben helemaal positief over Koblenko die zeer solide speelde. Maar verder niks bijzonders.

Niet huren dus, wacht maar tot die binnenkort op tv is.

avatar van Quentin

Quentin

Slechte film, slecht geacteerd, weet niet wat het nou wil zijn, voorspelbare twist. 1,5*

Mwa, vind het een beetje vervelende uitwerking van een verkrachtingszaak, vol irritante personages (allemaal eigenlijk) en gezochte situaties.

En ik irriteerde me mateloos aan het overdreven duidelijke op het verkeerde been zetten. Laat die vrouw een kinderserie regisseren of zo.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Prima telefilm. Mooi geschoten, goed geacteerd en goed geregisseerd. Het studentenmilieu is ook goed neergezet. Af en toe spannend en geloofwaardig genoeg om je nergens aan te ergeren. Geen idee wat er zo irritant aan de personages is trouwens.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mwoah, het kan te maken hebben met lage verwachtingen, maar dit viel me allemaal nog best mee. Nergens baanbrekend acteerwerk, het scenario is nogal zwak, met nogal oninteressante personages en geloofwaardig is het ook niet bepaald. Toch was de uitvoering zeker niet slecht. Vooral de prima muziek viel me op en het is allemaal best sfeervol uitgevoerd. Verder gewoon erg aardig vermaak, het kijkt prima weg.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Spider schreef:

Filmverhaal deed me een beetje denken aan de tienerromans van vroeger.

Het deed mij meer denken aan een lange aflevering van Baantjer. Miste alleen het "SMS DADER AAN" spelletje halverwege de film nog. Was niet echt onder de indruk, acteerprestaties zijn zoals het soapies beaamt matig en het verhaal ook vaak erg ongeloofwaardig.

En kom op waar waren nou de mannen?!? [oude lullen modus aan] Mischien is het allemaal wel anders tegenwoordig maar vroeger in mijn studenten tijd was het liefste wat ik deed de meisjes door de donkere nacht naar huis brengen Ach tijden veranderen. [oude lullen modus uit/]

2* voor het nostalgische kijkje in de ranzige studentenkeuken.

avatar van starbright boy

Teleurstellende film die ergens tussen de psychologische dramakant en de thrillerkant in blijft zweven en aan beide kanten niet werkt.

avatar van otherfool

otherfool

Beetje dubbel gevoel; het zeer ernstige gegeven van de serieverkrachter (die dan ook nog eens echt bestaat) verzandde soms in wat 'mutserige who-dunnit scenes', terwijl op andere momenten de film weer erg rauw werd.

Verder zeer redelijk gemaakt en geacteerd voor een TV film, en de raamvertelling is aardig gevonden. 2,5*.

avatar van Film Pegasus

Ik gaf de film eerst 3 sterren, maar na ik hem even heb laten bezinken moet ik wel toegeven dat hij zeker de moeite is. Er zijn al verschillende films gemaakt rond dit onderwerp. Het sterke aan Stille Nacht is de nadruk op de gevoelens en niet zozeer op de verkrachtingen zelf. Daar waar andere films al snel in expliciete sexscenes verdwalen, laat deze film alles sereen zien met toch de zware ondertoon behouden. Het acteerwerk is nogal wisselend van kwaliteit en het plot is vrij snel voorspelbaar. Maar toch is dit een sterke Nederlandse film. 3,5 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Goede film.

Die meiden doen het goed en het is soms erg spannend.

4,5

avatar van Baggerman

Baggerman

proud schreef:

De acteerprestaties van mw. Koblenko stijgen uit boven het niveau van een gemiddeld soap zoals GTST. Dat geldt trouwens ook voor de anderen.3*

Dat mag ik wel hopen, ja! Slechter dan soap-acteren is volgens mij niet mogelijk.

Wat mij betreft is dit een gedrocht van een film met een veel te vergezocht plot. Het begin is wel veelbelovend, maar al gauw zakt het niveau. Voor het begin dan maar 2*......

avatar van Spetie

Degelijke thriller van eigen bodem. Ik ben toch een klein beetje verrast door deze film van Ineke Houtman, want ik verwachte er destijds van tevoren niet zo heel veel van. De film heeft een goed verhaal, dat ondersteunt wordt door degelijk acteerwerk van zo goed als alle hoofdrolspeelsters, waarbij Caro Lenssen er toch duidelijk bovenuit steekt. De film kent een prima spanningsopbouw en bevat ook nog eens een sterke sfeer,mede veroorzaakt door de hele aardige muziek van de film. Het einde is dan helaas wat voorspelbaar en valt een beetje tegen. De film is op een enkel moment wat ongeloofwaardig, maar dat is niet dermate storend dat het de film beinvloedt. Prima kijkvermaak!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Redelijk spannende Nederlandse film, maar ik moet eerlijk blijven en niet de film hoger raten dan nodig is, puur omdat het WEL een Nederlandse film is... 2,5 sterren

avatar van thunderball

thunderball

Deze vorige week vrijdag gezien.

Zoveelste Nederlandse speelfilm, die werkelijke actuele gebeurtenis gebruikt als uitgangspunt voor verhaal.

Behoorlijke thriller en whodunit? waarbij ik een paar keer op het verkeerde been werd gezet. Hier en daar zelfs even echt spannend.

De jonge cast -voornamelijk bestaand uit jonge vrouwelijke (ex-) soapies- deed het verassend goed en soms zelfs beter dan de oudere acteurs in bijrollen.

Geen superfilm, of must-see, maar zeker niet slecht!

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van scorsese

Onderhoudende Nederlandse thriller waarin een groepje vrouwelijke studenten zelf op zoek gaan naar een serieverkrachter. Niet bepaald vernieuwend of origineel, maar wel redelijk spannend in beeld gebracht. En ook de identiteit van de serieverkrachter is zeker niet al te snel te raden, wat toch wel een pluspunt is. Het acteerwerk is over het algemeen redelijk te noemen, alleen valt Jeroen Spitzenberger als de verkrachter erg tegen.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/thriller film...

Prima verhaal en spannend verhaal...

Dan zie je maar, kun je beter niet alleen fietsen voor 's-avonds en 's-nachts...

Prima acteerwerk...

Bekende actrice Victoria Koblenko (Bloedverwanten en Vuurzee) speelt goed...

Ook nog een bekende acteur Peter Blok (Lijn 32, In therapie en (net) Leef!)...

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Redelijk mooi HD kwaliteit...

Prima Nederlandse film!

avatar van K. V.

K. V.

'k had van deze film nog nooit gehoord, maar omdat hij eens op tv kwam, eens bekeken. Het was geen misse film, maar zeker ook geen memorabele film. Het verhaal wist me wel te boeien en mede door de relatief korte speelduur was dit ook nog eens goed meegenomen.

Voor de rest deed de cast het niet slecht.

'k heb er me niet mee verveeld, maar een tweede kijkbeurt hoeft niet.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vermakelijke film over een serieverkrachter en daarna begint de speurtocht naar de dader, er gebeurd niet zo heel veel in de film dat is op zich wel jammer, had van mij nog wel wat meer mogen gebeuren.

Spanning zit er wel in en acteren is ook redelijk goed, al met al een goede nederlandse thriller!

avatar van Ajacied16

Ajacied16

Prima Nederlandse film. Er gebeurt na de verkrachting van Marieke (Koblenko) eigenlijk weinig, maar toch weet het wel te boeien. Het is redelijk voorspelbaar dat ze eerst verkeerde mensen als daders aanzien, maar dat zorgt er wel voor dat je wilt weten wie het dan uiteindelijk is. Het einde met de psycholoog vond ik vrij verrassend en ook een beetje vreemd. Minpuntje aan de film zijn de dialogen die niet geweldig zijn. Desondanks toch 3*

avatar van jordorientje

jordorientje

Prima film met aardig wat spanning. Ook al weet je als kijker al vanaf het eerste moment wie de dader is, verveelt het niet.

Kijkt gewoon lekker weg. Niets meer of minder.

avatar van AnyaH

AnyaH

Controversiële dramafilm van Hollandse bodem. Cinematografie is vaak donker ondat de scenes zich 's avonds of 's nachts afspelen. Muziek goed en passend gekozen. Cast niet erg bijzonder. Afwisseling tussen heden en verleden met flashbacks was goed.

Na de verkrachting werd inderdaad niet zoveel gedaan. Is in werkelijkheid ook vaak zo. De politie is soms meer met liquidatiezaken bezig dan met de misdaden tegen de 'gewone' burger. Begrijpelijk dat de meiden zelf iets op touw gingen zetten. Allereerst onduidelijk wie het is, maar gaandeweg vallen een aantal potentiële daders af. Het is zeer discutabel of je het recht in eigen handen kan en mag nemen. Zoals ik al eerder meldde, had onze leraar Maatschappijleer een wijze uitspraak: de mate van beschaving is af te meten aan de manier waarop beschaafde mensen met minder beschaafde mensen omgaan. Het einde met de psycholoog was onthullend. Als je een geweten hebt, dan gaat uiteindelijk de waarheid toch aan je knagen.........

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1922 stemmen

Ik moet zeggen dat ik het echt een spannende film vind. Ik kwam er makkelijk in en het verveelde mij geen moment. Het eind met de psycholoog verraste mij, en ik had niet snel door wie de dader was, alleen het feit dat ze niet gelijk de juiste dader aanwijzen vond ik wel voorspelbaar. Het acteerwerk vind ik prima, alleen de dader in kwestie, vertolkt door Jeroen Spitzenberger, vind ik te gluiperig als bekend is dat hij de dader is. Een 7. 3,5*