• 9.373.131 stemmen

The Last of the Mohicans (1992)

Historisch / Drama | 112 minuten / 117 minuten (director's cut)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 112 minuten / 117 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe en Jodhi May

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 21 januari 1993

• Bioscoop Maandag 9 februari in één bioscoop (The Hague)

Plot The Last of the Mohicans

"The first American hero."

Er heerst een koloniale oorlog in Amerika tussen de Britten en de Fransen, allebei worden ze geholpen door verscheidene indianenstammen. Hawkeye is een door de indianen geadopteerde Europeaan die samen met zijn stam de Britten helpt. Ondertussen wordt hij verliefd op de dochter van de hoofdofficier.

avatar van riekeletrul

riekeletrul

Ik vind het werkelijk appart dat er mensen zijn die deze film niet goed vinden. Ik ben zowiezo erg gecharmeerd van dit genre maar deze spant echt de kroon . Verder de soundtrack is gewoon fantastisch werkelijk waar schitterend hoe ze deze bij een aantal scene's toepassen . Verder een aantal zeer mooie shots van de natuur. Daniel day Lewis echt de perfecte persoon voor deze rol ! Niet te vergeten magua ... een echt topper als de bad guy... !:D:D:D ongetwijfelt mijn nummer 1 een dikke 5 jammer dat je niet meer punten kunt geven.

avatar van Movsin

Movsin

Avonturenfilm met far-west achtergrond.

Liefhebbers van het genre komen zeker aan hun trekken want alle ingredënten zijn ruimschoots aanwezig.

Er zijn ook vele mooie filmbeelden en uiteindelijk blijft de film wel boeiend, wat ook de niet-liefhebbers moet kunnen troosten.

avatar van movieking

movieking

JoeCabot schreef:
Mann oh Mann, hoe haal je het in je hoofd? Naast ijzersterke politiedrama's als Heat en MV is deze semi-epische carnavalsstoet toch echt niet serieus te nemen.

Zoals skipy05 al zei, The Last of the Mohicans is niet meer dan een willekeurige aaneenschakeling van wat saaie stukken. Een gezelschap amateursoldaten paradeert door het bos om af en toe eens belaagd te worden door een "raar" volkje, duidelijk met een chromosoom te veel. Erg warm liep ik zo niet van hun opstootje. Waar dit soort gevechten nog wel eens gered kan worden door wat gore, is het bij deze een en al leegte. Het is eigenlijk vooral hopen dat het ganse zootje zo snel mogelijk te pletter valt. En op die Tarzanboy en wat vrouwelijk schoon na gebeurt dat in feite ook. Mann maakt in ieder geval z'n eigen fouten goed

Ook op gebied van sfeer bleef ik op m'n honger zitten. Dat de muziek me niet zou liggen wist ik wel al, maar van mooie beelden viel ook bitterweinig te merken. Fraaie sfeerplaatjes van de landschappen? Intensief geschoten knokscènes? Nope, viel mij alleszins niet op. Atypisch Mann is dat. Enige mooie shot kwam op het einde, net voor die vrouw de dieperik in dook. Ze bespeelde de camera erg knap, daar moet wel een carrière als fotomodel uit voortgevloeid zijn.

1.5* omdat hij er netjes binnen de twee uur mee ophield.

Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te zeggen!!!

avatar van movieking

movieking

Inderdaad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van aroylo

aroylo

JoeCabot schreef:

1.5* omdat hij er netjes binnen de twee uur mee ophield.

En The house of wax 3 *** geven??? hahaha, een echte B film waar de kartonnen decors erg opvallen. Pure commerciële bedoelingen..(bij de meeste films hebben de regiseurs nog een doel) geen flikker aan.. die verdient 1,5*

Daarintegen is the Last of the Mohicans een film met erg mooie muziek
(ok, soms langdraderig, maar prachtig intens en het geeft een heerlijk gevoel alsof je de wereld aankan)
Natuur: Prachtig
scéne in fort en bos: iets beter als gemiddeld, vooral door kostuums (3,5*)
Voor de rest 3*
Maar door de muziek, en de gevechten. ****

avatar van Barcel

Barcel

Wel jammer want toen ik klein was was ik erg enthousiast over deze film. Maar nu dus 'herzien' en de film is... nee, niet mijn film. Wel mooie gevechten, maar er zitten wel veel langdradige scenes en een paar scenes zijn echt onzin die in de film zijn gezet.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Beter laat dan nooit, maar moet hier blijkbaar toch het een en ander rechtzetten.

aroylo schreef:

****

Puur popcornentertainment idd, maar heb me wel geamuseerd. Dan ben ik al snel gul

Natuur: Prachtig

Misschien wel, maar die werd nogal saai in beeld gebract. Als je de prachtige Zuid Amerikaanse natuurshots uit MV ziet, dan weet je dat Mann gewoon veel beter kan.

scéne in fort en bos: iets beter als gemiddeld, vooral door kostuums (3,5*)

kostuums waren gewoon standaard. Vind er zelf niet veel aan, maar jij mag ze uiteraard wel mooi vinden.

en de gevechten.

Die waren duf. Zonder liters bloed en afgehakte hoofden zijn zo'n scenes gewoon niets waard...

Iron Maiden

er werden meer dan 20 mensen gescalpeerd..

josseheijmen schreef:
Daniel Day-Lewis schijnt zeer kieskeurig te zijn welke rollen hij accepteert: hij had best een wat betere mogen kiezen. Deze vertolking komt bij lange na niet in de buurt bij zijn briljante Bill the Butcher uit 'Gangs of New York'.

Misschien omdat deze film 10 jaar ouder is en acteurs zich nog weleens willen ontwikkelen in die tussentijd?
Wat een domme opmerking eigenlijk

Dat DDL zijn rollen goed uitkiest en niet zomaar voor elke blockbuster tekent ben ik het wel met je eens, hoewel dat ook gewoon een feit is. Dat maakt hem ook zo'n geniale acteur, maar toch ook wel flink onderschat. Zo had ik laatst nog een discussie en liet ik zijn naam in de groep vallen. Niemand die hem kende van naam, maar ze wisten wel wie Bill 'the Butcher' uit GONY was... ik bedoel maar.

Ontopic:
Ik vond dit een goede film, zoals we van Mann kennen ook een mooie omgeving met mooie shots. Vooral het einde vond ik echt heel mooi gedaan, vanaf het moment dat Hawkeye en die 2 indianen achter Magua en die andere indianen aan gaan

De grote ster van de film vind ik eigenlijk niet Lewis, maar Wes Studi! Hij speelde echt geniaal als native American, maar dat is ook niet zo gek als je afstamt van een native familie

Alleen bij dat einde toen dat vrouwtje van die berg af wilde springen en dat ook uiteindelijk deed... wilde Magua haar nou eigenlijk helpen of niet? Je zag wel dat hij zijn mes terugtrok en maakte ook van die gebaren om naar voren te komen, maar deed hij dat nou om haar op andere gedachten te brengen of wilde hij haar vermoorden? Daar bleef ik eigenlijk wel mee zitten

de ballen verstand van films.

Reactie van niets natuurlijk. Geef dan eens inhoudelijk commentaar terug i.p.v. zoiets. Ik ben het niet met Joe Cabot eens, maar hij verwoord tenminste duidelijk wat hij slecht vindt aan de film en wat hij liever had willen zien.

Zo'n iemand schat ik hoger in qua filmkennis, dan mensen met zulke reacties als jij.

wat zeg ik? ;p

Bij Hard to Kill:

Iron Maiden schreef:

wat is dit toch een vreselijke site.

zomaar iedereen even laten stemmen, zo komen meesterwerken als dit wel aan zo'n laag gemiddelde.

mensen zoals die nightbreed hebben gewoon geen smaak en geven dit soort films gewoon een 0.5

geheel onterecht, hard to kill is een echte cultklassieker en steven seagal zelf is gewoon god in menselijke gedaante.

ik zweer plechtig.. ik zal nooit meer actief zijn op deze site nadat ik dit veel te lage gemiddelde zag!

sommige mensen snappen er echt niets van.

inderdaad.

avatar van The Last

The Last

Gewoon niet serieus nemen. Vindt het wel geinig dat er zulke gebruikers rondlopen, je hoeft er natuurlijk ook weinig van te snappen.

Iron Maiden

ik vind de lol er onderhand wel vanaf.

al die mensen met een bord voor hun kop.

word eens wakker en respect my opinion,

al dat gezeik wat ik vind doet er niet toe.

en tsja, hard to kill is nog steeds een cultklassieker!

Miami Heat schreef:

Niet allemaal tegelijk graag
(wat een lage discussie trouwens, lekker belangrijk of iemand het een goede of slechte film vindt.. respecteer elkaars mening gewoon)

Iron Maiden schreef:

ik vind de lol er onderhand wel vanaf.

al die mensen met een bord voor hun kop.

word eens wakker en respect my opinion,

al dat gezeik wat ik vind doet er niet toe.

en tsja, hard to kill is nog steeds een cultklassieker!

Respecteer dan zelf ook de mening van een ander, dan respecteren ze jou mening misschien ook nog eens.

Iron Maiden schreef:

De ballen verstand van films

Nu nog jou bord voor het hoofd weghalen he.

The Last schreef:

Soms is het inderdaad wel geinig .

Iron Maiden

heb je niks beters te doen dan me zo zwart proberen te maken? best wel zielig..

avatar van A. Jacobsen

A. Jacobsen

Vind de poster wel geinig, die pose en outfit associeer ik met Sylvester Stallone.

ja, indd! :S

heb Sly nog nog nooit in een indianenfilm gezien, maarja.

avatar van Barfly

Barfly

Erg mooi gemaakte verfilming van een boek dat ik in mijn jeugd talloze malen gelezen heb... in oud-Nederlandsch.

De film houdt zich aan het boek inclusief de romantiek, dat ik bij het lezen vaak oversloeg. Maar het hoort er wel bij en in de film stoort het niet.

Prachtige landschappen, aankleding en de actiescenes zijn top. De muziek is mooi, maar wordt wel vaak herhaald.

Één acteur wil ik wel genoemd hebben; zo goed als in deze film had ik Wes Studi nog niet gezien. De rest van de cast, zelfs de bijrollen, zijn ook gewoon goed ingevuld.

Nu voor de derde keer genoten van de film... over 4 of 5 jaar waarschijnlijk weer.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Spetie schreef:

Bij Hard to Kill:

sommige mensen snappen er echt niets van.

Command me master

Iron Maiden

blij dat je het leuk vind

avatar van Lad

Lad

Soundtrack, die overigens prachtig is!

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Prachtige film over de koloniale verleden van Amerika.

De natuur, de indianen, de gevechten en vooral de muziek zijn onvergetelijk.

Het idee dat Amerika nog ontdekt moest worden, heeft ook wel iets moois.

Ik zie dat ik vier sterren heb gegeven, maar dat kan zo omhoog gaan de komende tijd.

Ik wil één van de volgende films (over verleden van Amerika) in mijn top tien:

Dances With Wolves, Once Upon A Time in West of Last of the Mohicans

avatar van korp

korp

Zeer leuke, onderhoudende film. Voelt allemaal wel wat clichématig aan (stoere knappe westerling saves the day, krijgt het mooie meisje etc), maar desalniettemin vermakelijk.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Offtopic gezeur verwijderd, doe dat maar via PM of zo.

1 van de beste films in zijn genre

2 superacteurs (Lewis / Studi), 2 mooie vrouwen (die zusjes) mooie setting voor een film en een wel een redelijk goed verhaal.. wat wil je dan nog meer?

3,5 *

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Schitterende en geen moment vervelende film. Af en toe wat een tikkeltje te bombastisch maar dat zij vergeven. Lewis is zoals altijd weergaloos en de natuuropnames zijn uitermate fraai. De show wordt mijns inziens echter gestolen door Wes Studi.