• 9.372.679 stemmen

The Last of the Mohicans (1992)

Historisch / Drama | 112 minuten / 117 minuten (director's cut)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 112 minuten / 117 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe en Jodhi May

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 21 januari 1993

• Bioscoop Maandag 9 februari in één bioscoop (The Hague)

Plot The Last of the Mohicans

"The first American hero."

Er heerst een koloniale oorlog in Amerika tussen de Britten en de Fransen, allebei worden ze geholpen door verscheidene indianenstammen. Hawkeye is een door de indianen geadopteerde Europeaan die samen met zijn stam de Britten helpt. Ondertussen wordt hij verliefd op de dochter van de hoofdofficier.

avatar van DoubleS

DoubleS

Maar wel dat ene heel mooie nummer...

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Ooit kwam ik al zappend uit op het begin van The Last of the Mohicans. Een andere versie dan deze. Lekker dramatische muziek, sfeervolle beelden van een overweldigend oerwoud, spannende dierengeluiden - kortom dit beloofde wat. Ik ging er even goed voor zitten. Na de fraaie openingstitels zoomde de camera in op een imposante indiaan met kleurvolle hanenkam - onmiskenbaar een Mohikaan - die in een cano over de rivier voer. Hij leek gelukkig. Plotseling viel de muziek stil, en ook de natuur hield haar adem in... Er zoefde een pijl door de lucht, rechtstreeks naar het hart van de held van het verhaal, die vervolgens ineenzakte en op slag stierf! Meteen daarop kwam de uitvoerige aftiteling!

De kortste maar ook krachtigste film die ik ooit heb gezien, bleek een sketch te zijn van Monty Python. Ik heb een half uur dubbel gelegen.

avatar van La dormeuse

La dormeuse

Altijd als ik niets te doen heb zet ik deze film aan. Hij blijft mooi: de muziek, de beelden, en zoals eerder gezegd is het laatste gedeelte super! en niet te vergeten Eric Schweig... in de tijd dat hij nog schattig en knap was:

avatar van rondh

rondh

RolfWolf schreef:

Dus nu zijn er geen mohicanen meer

avatar van Quido

Quido

Mooie muziek en stijvlol gefilmd, maar iets te veel Hollywood.

avatar van missy85

missy85

schitterende film!

prachtige muziek!

In een woord. Love it!!

Absoluut een van me favoriten!

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Hou niet van romance films, maar dit is echt een uitzondering.

Mooie plaatjes, geweldige Lewis en Wes Study.

De muziek is werkelijk geweldig

avatar van Waku

Waku

Adembenemnde actie/avonturenfilm.

Prachtige beelden en mooie soundtrack.

Imposant!

avatar van extasis

extasis

schitterende film, heb ervan genoten, alles zat goed de cast de soundtrack een boeiend mooi uitgewerkt verhaal, een immense aanrader voor elke aktie-oorlogfilm fan

vooral de muziek was meeslepend en opwindend

avatar van film-gek

film-gek

Heb hem gister gezien en opzich is het verhaal wel goed maar ze hadden van mij dat hele liefdesverhaal er uit mogen laten dat verpest het geheel

avatar van rondh

rondh

1.5

Dat is nou eenmaal het verhaal. Als dat er niet inzit had je deze film niet.

avatar van iGeO

iGeO

Film blijft me (nog) steeds raken.....

Galantje0012

zeer mooie film! mooie muziek en goede cast!

4,5 *

avatar van Icer

Icer

1.5

Jij hebt zeker het boek niet gelezen.... Weglaten zou hetzelfde zijn als bij Scarface het drugs aspect schrappen. Flauwekul dus...

avatar van Werwolf

Werwolf

Blijft een schitterende film. Pas herkeken en ik was wederom erg onder de indruk van de sfeervolle beelden, de schitterende muziek en het mooie verhaal.

De dikverdiende 4 sterren blijven staan.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Dit was dus veel beter dan ik me had voorgesteld. Lange tijd aangeraden door mijn broertje maar het leek me steeds maar een middelmatig hollywood vehikel. Na laatst weer Heat gezien te hebben (die ik ook veel beter vond dan de eerste kijkbeurt lang geleden) heb ik me toch maar gewaagd aan Last of the Mohicans en ik heb er absoluut geen spijt van. Wat een lekker meeslepend verhaal ondersteund door geweldig mooie muziek, acteerwerk van de bovenste plank (Lewis en Studi waren fenomenaal) van de hele cast en erg mooie cinematografie die ik nu wel gewend ben van Michael Mann. Ik ben nu definitief een fan van deze regisseur die me nog geen één keer heeft weten teleur te stellen en me steeds in een roes van filmgenot heeft gelaten. Hoewel ik nog steeds van mening ben dat Mann's cinematografie het beste tot zijn recht komt in de 'moderne samenleving' krijgt hij het ook hier voor elkaar een paar prachtige shots af te leveren.

Mann's kenmerkende soundtrack is ook hier weer aanwezig. Er wordt een leuke draai aan gegeven door er meer pamfluit in te gooien en minder synthesizer maar dat komt ten goede voor de sfeer uit de tijd natuurlijk.

Opvallend is dat de hele film door de film zat af te stevenen op een goede voldoende maar eenmaal voorbij het geweldige laatste half uur kwam ik tot de conclusie dat dit minimaal 4 dikverdiende sterren verdient. Wat een finale zeg. Alle kwaliteiten van LOTM komen hier naar boven.

Erg sterke film van een geweldige regisseur.

4* met optie tot meer.

avatar van Lola3

Lola3

Film met een prachtig decor en kostuums. Het verhaal begint saai maar trekt je geleidelijk aan meer en meer naar je toe. Toch blijft het voorspelbaar bijvoorbeeld wanneer Hawkeye gevangen is genomen en ze in een hinderlaag van de Hocuns vallen Matige acteerprestatie van Daniel maar zijn stem irriteerde me uitermate, soms was het à la clint eastwood. Verder simpel verhaaltje met leuk einde, toch heeft het me niet altijd kunnen boeien...

avatar van Jazzthieve

Jazzthieve

neo schreef:

Beetje veel eer voor dat ene nummer van Enya...

Enya? Hoe zit Enya daartussen, ik heb de soundtrack en daar steekt geen Enya tussen, Clannad wel.

avatar van neo

neo

Je sais.

avatar van deStef

deStef

Promentory heet het nummer volgens mij waar over gesproken wordt. Is zeker mooi, net als de film

avatar van Icer

Icer

15 jaar geleden de film in de bios gezien, dat was toen indrukwekkend en heeft altijd een positieve gedachte bij mij achtergelaten.

Vandaag de film gekocht op DVD, 2 biertjes gedronken en de film bekeken. De indruk blijft, vooral het laatste gedeelte van de film, na de waterval... de stilte en de muziek....

Love never dies!

****

1.5

Daar draait het hele verhaal toch om?

waarheen gaat deze film als de romantiek er niet inzat?

dan was het gewoon een oorlogsfilm net als alle anderen.

avatar van Lola3

Lola3

Galantje0012 schreef:

Daar draait het hele verhaal toch om?

waarheen gaat deze film als de romantiek er niet inzat?

dan was het gewoon een oorlogsfilm net als alle anderen.

Inderdaad, dat zorgt ook voor een aangename afwisseling.

Galantje0012

ik vind deze film echt prachtig en vooral een ontroerend einde.

ik snap echt niet dat deze film door sommigen slecht kan worden genoemd.

maar dat zal grotendeels wel aan mij liggen...

Galantje0012

is dit verhaal eigenlijk waargebeurd?

en hebben deze personen echt bestaan?

avatar van Riddick

Riddick

@Galantje0012, ik denk het niet.

Op Wikipedia stond dit: The Last of the Mohicans is an epic novel by James Fenimore Cooper, first published in January 1826.

Het is een Novel.

Ik vond dit een Hele goede film. Ik denk dat hij een Top-10 plek van mij krijgt.

avatar van film-gek

film-gek

wat een herziening kan doen met een mens, het is redelijk mooie film 3 sterren

avatar van Padde

Padde

prachtige film en prachtige muziek evenals diverse anderen vond ik het geen geweldig einde 4 sterren toch

avatar van tevelenco

tevelenco

Ik vond het een beetje een standaardfilm die weinig verrassingen kent en erg voorspelbaar was.

En ook de akteerprestaties van met name Daniel Day-Lewis vond ik niet erg overtuigend.

Pluspunt vond ik dat de film wel mooi in beeld werd gebracht en voorzien is van een sfeervolle soundtrack.

Zodat deze film toch nog een voldoende scoort.

avatar van ghostman

ghostman

rolsnol schreef:

ik ben een hardcore fan van hem en de films zoals the keep, thief , band of the hand, manhunter, made in l.a, last of the mohicans zijn helemaal goed.

Dat weet ik zeker! Iemand die The Keep 5-stars geeft, is: a)krankzinnig, of b)hardcore fan.

Overigens, je bent niet de enige hier! Ik denk dat ik nog een grotere fan ben van Michael Mann dan jij. Mensen die de genialiteit van Michael Mann niet (willen) erkennen, zijn blind!

Daarna gaat hij nog meer films maken zoals heat, insider .ali, dat is jammer ,waar is michael mann?

heat is dezelfde film als made in la.

ik zat in de bioscoop en kan woord bij woord nazeggen , het enige verschil was de acteurs en de muziek in het negatieve.

Niet met jou eens. De genialiteit (het talent) van Michael Mann is in zijn films met "urban settings" het beste zichtbaar.

Heat mag dan niet zijn beste film zijn, maar die is echt wel veel beter dan L.A. Takedown. Heat is de "gepimpte versie" van L.A. Takedown.

Overigens, vond ik The Last of the Mohicans eerlijk gezegd een beetje 'zielloos'.