The Last of the Mohicans (1992)
Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 112 minuten / 117 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Michael Mann
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe en Jodhi May
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 21 januari 1993
Maandag 9 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot The Last of the Mohicans
"The first American hero."
Er heerst een koloniale oorlog in Amerika tussen de Britten en de Fransen, allebei worden ze geholpen door verscheidene indianenstammen. Hawkeye is een door de indianen geadopteerde Europeaan die samen met zijn stam de Britten helpt. Ondertussen wordt hij verliefd op de dochter van de hoofdofficier.
Hawkeye
Colonel Munro
General Montcalm
Jack Winthrop
MarkFish
Een paar gevechten zijn redelijk in beeld gebracht, moet ik erbij zeggen. En Daniel Day-Lewis acteert goed.
BBarbie
Degelijke avonturenfilm van Michael Mann met goed acteerwerk van Daniel Day-Lewis, Madeline Stowe en Jodhi May (helaas maar een klein rolletje).
Prima tijdverdrijf, maar niks bijzonders verder.
filmhater
Onbegrijpelijk dat mensen dit slecht vinden...echt onbegrijpelijk!
Dit is gewoon een super film met geweldige shots en prachtige muziek.
Leuke comment Euro551, ik draai 'm graag om voor je: "onbegrijpelijk dat mensen dit goed vinden, echt onbegrijpelijk!"
Je hebt nou eenmaal goede smaak of niet hè
Hansjoh21
Leuke avonturen film met prachtige muziek. Verhaal is wat aan de magere kant en simpel.
Een ruime voldoende.
Machete23
Waanzinnige film! Goed verhaal, mooie beelden, bijpassende muziek, goed acteerwerk.
Gang_Star
Een aardige combinatie van drama/avontuur en een vleugje oorlog en romantiek. De film is van tijd tot tijd prachtig te noemen door enkele omgevingen.
sofripa
Daniel saves the Day
Had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Twas best fraai geschoten echter vond de film als totaal maar een beetje een matte bedoening. Ronduit Irritant is de jengelige en veel te aanwezige filmmuziek.
De aardige kanten aan deze film was een stukje historie opdoen, Madaleine Stowe
en de fraaie landschappen. Ook de massa gevechten waren an sich het bekijken waard. maar zoals ik al zei, ik mis de peper in deze film.Terwijl het verhaal deze potentie wel heeft. Jammer.
JustMarc
Erg leuke avonturenfilm. Mooie muziek en mooie omgevingsbeelden. het enigste jammer aan deze film vind ik het magere verhaal, het had allemaal we wat uitgebreider gemogen. nou ben ik wel fan van dit genre dus dit zal mijn score beinvloeden. ik snap het als mensen er minder sterren voor geven dan ik.
MarkFish
Pfffoei, godzijdank zeg. Gelukkig maar. Bedankt voor je begrip
shimahero
Zeer goede avonturenfilm. Het personage van magua is me altijd bijgebleven. Verder een fim die goed wegkijkt en tevens ook prachtige muziek
Pitakaas
Stiekem hoopte ik met The Last of the Mohicans een episch avontuur te zien wat zich afspeelde in koloniaal Noord-Amerika. Toffe gevechten, mooie natuurbeelden en awesome intriges.
Helaas moet ik van die hoop wel afstappen. De film neigt namelijk meer richting het romantische plotje dan de strijd tussen de Britten en de Fransen, met de indianenstammen die tussen deze machtsdeling zitten gevangen. Dit stuk komt zeker wel in de eerste helft van de film aan bod, maar langzaamaan nemen Daniel Day Lewis en Madeleine Stowe steeds meer screentime voor hun rekening (waar ik meer zat te wachten op de scalperende Magua
Toch probeert Mann er nog een spectaculair epos van te maken, en met grote gevechtsscenes wil dat zo nu en dan nog best lukken. Het gevecht om Fort Edward tussen de Britten en Fransen had een goede sfeer doordat het ’s nachts gefilmd werd. Helaas worden grote delen van zulke scenes ook geslachtofferd aan het irritante liefdesplotje waar we een heldhaftige Hawkeye complete slagvelden zien oversteken om z’n lieverdje te redden. En dat lukt natuurlijk altijd weer, zij het op het allerlaatste moment.
De muziek in de film is vast bekend bij iedereen en ook geweldig gecomponeerd. Maar om het riedeltje dan maar elke 3 minuten te gaan herhalen is echt overdreven en neemt veel van de klasse van de componie weg. Het gaat gewoon op de zenuwen werken als je bij een simpele wandeling in de natuur opeens weer diezelfde akkoorden op hoort komen. Dikke overkill.
Al met al een toffe film als uitgangspunt, maar door vooral het overbodige romantische gedoe in de film wordt er eigenlijk nauwelijks geprofiteerd van de fantastische settings. Want het is dat ik de setting wel kan waarderen (indianen, oorlog etc etc), maar anders had deze film misschien wel een onvoldoende gescoord.
SENGOK
Prachtige natuur + muziek + gevechten. Een van de beste films over indianen.
Sergio Leone
Redelijk.
Mocht de focus gelegen hebben op de koloniale schermutselingen, dan had het wellicht iets beter geweest. Nu voelt het allemaal een beetje opgepropt aan: de (weinig geloofwaardige) romance, de strijd tussen de Fransen en de Britten (die erg vaag blijft) en de beweegredenen van de inheemse volkeren (wat ook erg vaag blijft).
The Last Of The Mohicans kenmerkt zich dan ook door ups en downs. Evenwichtig is het nooit. De finale maakt nog wel e.e.a. goed.
Daniel Day-Lewis heeft een aantal memorabele rollen op z'n conto staan, maar hier komt hij amper tot z'n recht. Een groot manco is zijn gebrek aan chemie met Madeleine Stowe, die er ook niet al te veel van bakt.
De show wordt gestolen door Wes Studi, die hier uitblinkt als scalperende sadist.
Dat Michael Mann een misdaadfilm kan maken is uiteraard al langer geweten. Met deze film laat hij echter ook zien andere genres aan te kunnen. De beelden zijn mooi geschoten (hoewel een paar sfeerbeelden meer niet erg was geweest), maar vooral de massascènes zien er prima uit. Ook de soundtrack is best goed, maar wordt tot in den treure toe herhaald waardoor z'n kracht al snel afneemt.
ghostman
"The frontier moves with the sun and pushes the Red Man of these wilderness forests in front of it until one day there will be nowhere left. Then our race will be no more, or be not us." - Chingachgook
"That is my father's sadness talking." - Hawkeye
"No, it is true. The frontier place is for people like my white son and his woman and their children. And one day there will be no more frontier. And men like you will go too, like the Mohicans. And new people will come, work, struggle. Some will make their life. But once, we were here." - Chingachgook
YouTube - Last of the Mohicans alternate ending
"Then our race will be no more, or be not us... ...But once, we were here."
priceless !!!

ghostman
Heb me zwaar vergist in deze film. Elke scène is een genot om naar te kijken, de score is verpletterend en het acteerwerk stijgt boven het gemiddelde uit. Wat een herziening kan opleveren. Vier sterren.
Wat een geniaal meesterwerk !
ruudhesselink
Nét niet.
De verhaallijn is te magertjes, de bombastische muziek past niet echt in de film.
De gevechten zijn erg slordig in beeld gebracht. Gelukkig bleef de sentimentaliteit uit want dat was de film zeker niet ten goede gekomen.
Had een stuk beter kunnen zijn als de speelduur een uur langer was.
Wat ik vreesde is toch wat uitgekomen, dit is een melige Braveheart/Pocahontas van een regisseur die normaal beter materiaal aflevert. Na deze film maakte hij het veel betere Heat, je zou amper zien dat het dezelfde regisseur is. Topnamen als Daniel Day Lewis en Madeleine Stow hebben al veel beter gedaan. Het lukt Mann totaal niet om sfeer te creëren en wat overblijft is een houterige film. Voor een episch verhaal mis ik de nodige epiek. Jammer eigenlijk, want de film lijkt veel troeven in huis te hebben. Spijtig dat Mann die niet op tafel gegooid heeft.
Laseth
Zeer sterke film. Mooi verhaal en super soundtrack die continu tevoorschijn komt. Had de film wat langer geduurd, had er misschien net wat meer diepgang in het verhaal kunnen zitten. Voor de rest een genot om naar te kijken.
Herzien op blu-ray. Mooi opgepoetst in een director's cut, die echter niet noemenswaardig verschilt van de bioscoopversie die ik in mijn herinnering had. Blijft een sterke film, al verloopt één en ander wel wat te vlot en had ik liever een wat langere speelduur gehad, zodat personages en verhaallijnen meer uitgediept hadden kunnen worden. Nu blijft alles een beetje aan de oppervlakte hangen. Visueel in ieder geval nog steeds imposant en Daniel Day-Lewis en Madeleine Stowe zijn uitstekend in de hoofdrollen. Meeste indruk maakt echter nog steeds Wes Studi als nare en complexe bad guy Magua.
JeroenFR08
Leuk.
Voor een keer.
Daniel Day Lewis, die ik voor het eerst zie met een totaal oppervlakkig karakter, zat geen smaak helemaal niks aan. Degene die dat darentegen wel had was Wes Studi als Magua. Verder allemaal heel oppervlakkige personages. Niet een die echt uit de verf komt. Kan de bedoeling zijn maar kan mij niet bekoren.
Sfeer die alleen door de muziek aanwezig is, ja en misschien de rare kostuums dan. Die rechtstreeks uit de verkleedwinkel weg leken te komen. Zoals hier eerder al gezegd zijn we van Mann eigenlijk wel gewend ons plaatjes te schenken van de landschappen of steden. Neem Collateral of Heat. Daar zit zoveel meer sfeer in dan TLOTM. Dan nog wel even de muziek vermelden, die overigens erg sterk was. Was de soundtrack, met dat bekendste nummer nou van Morricone? Dacht t wel.
Over het verhaal, het viel me totaal niet op dat Alice die andere indiaan achterna sprong omdat ze iets met hem had. Totaal niet opgevallen, apart. Maargoed verder vind ik het verhaal nogal clichematig, de goedeoverwint weer en gaat ervandoor met zn grietje.
Ondanks de minpunten toch ongeveer 2 uur geboeid zitten kijken, want de gevechten en decors zagen er zeker wel gelikt uit.
Aardig. 3.5*
Boneka
Bombastische avonturenfilm met enig geschiedvaardig gezet verhaal. Filmisch ziet dit stuk er fantastisch uit, maar op een of andere manier mis ik een beetje de karakters in de film. Men wil de veel in een kleine 2 uur. Daarbij ligt het tempo vrij hoog waardoor er amper ruimte is voor een goede dialoog. De film is bewust donker gehouden. Dat is voor de kijker niet altijd prettig, maar de director wilde niet teveel kunstlicht gebruiken om het geheel zo authentiek mogelijk te houden. Valt wat voor te zeggen al is het geheel wel erg donker. Op blu ray overigens wel een plaatje zonder enig vuiltje. De muziek is schitterend maar wel bombastisch zonder opbouw. Waar in Heat de muziek tot een prachtig eind komt, is de muziek hier vrijwel in de hele film aanwezig.
De film moet het vooral hebben van de laatste 40 minuten. Daarin zit de meeste spanning en zijn de plaatjes erg mooi. Daarvoor hebben we wel veldslagen maar is het geheel erg druk. Ik hoorde vooral in het begin te veel namen. Dan vraag ik mij af, wie is wie alsof ik naar een vervolg keek. De film zou of langer moeten zijn of in een serie gebracht moeten worden zodat elke speler zijn volledige aandacht krijgt. Desondanks vond ik de film vermakelijk ondanks de vlakke personage van Lewis die er te weinig uitsprong voor een hoofdrolspeler. Wat dat betreft deden de vrouwen het een stuk beter.
Lewis-06
na 45 minuten afgezet. ongelooflijk saai.
Ruben24
Ik vond deze film het eerste uur erg saai maar uiteindelijk was het geen slechte film , de muziek is erg goed en het acteerwerk mag er ook zijn. Ik geef deze film dan ook 3 sterren een mooie voldoende.
Zwolle84
Hier sluit ik me helemaal bij aan. Ik stoorde me met name aan dat "houterige"; die actiescènes leken soms wel in slow motion uitgevoerd. Een ander irritatiepunt vormde de véél te aanwezige muziek - dacht even dat de buurman Star Wars aan het kijken was. Voor de rest: zeer saai, inderdaad geen sfeer en daardoor erg afstandelijk.
Als ik dit zo teruglees ben ik nog gul met een 4, maar ik zal - gezien de scores - vast wel de nodige pluspunten over het hoofd hebben gezien.
Feiraco
Prachtige historische film over de strijd tussen de Engelsen en de Fransen om het Amerikaanse grondgebied en de rol van de Indianen daarbij. De openingsscène is pakkend, zoals de gehele film zeer indrukwekkende momenten heeft. Met name de hinderlaag en de achtervolging door de bossen zijn zeer realistisch in beeld gebracht. Inmiddels is het 23 jaar geleden dat de film is uitgebracht, maar het is een tijdloze klassieker geworden.
CorvisChristi
Zo zie ik het niet. Het wordt namelijk niet duidelijk of ze daadwerkelijk wat met elkaar hadden.
Het wordt in de loop van de film wel duidelijk dat Uncas gesteld op haar raakt en zich over haar ontfermt.
Op een gegeven moment, tijdens de tocht, is Alice even afgeleid en wordt ze in beslag genomen door een waterval die ze passeren. Uncas kijkt haar op dat moment nauwlettend aan en zal zich vanaf dat moment over haar ontfermen, omdat hij aanvoelt dat ze vreselijk kwetsbaar is. En niet per se omdat hij haar leuk vind. Althans, dat is het in mijn beleving.
Op een gegeven moment trekt hij haar ook daadwerkelijk weg van een waterval, omdat ze te dicht in de buurt komt.
Op het cruciale moment probeert hij haar tevergeefs te redden. Omdat de situatie voor Alice op dat moment uitzichtloos lijkt, besluit ze datgene te doen wat in haar optiek de enige uitweg lijkt. Je ziet ook duidelijk aan de interactie tussen haar en Magua dat, naast deze uitzichtloosheid, ze liever voor de dood kiest dan zich te moeten overgeven aan diegene die ze ziet als de verpersoonlijking van het kwaad.
coldstorm
ik vond er wel goed verhaal in zitten en tja meningen verschillen natuurlijk maar van mij krijgt deze film een 8 en dat is ruim voldoende ik ga ook niet in discussie met degene die deze film geen reet aan vonden ieder zijn eigen waarde maar laat de mensen die hem wel goed vonden ook in hun waarde
amen

Netflix verwijdert de wereldberoemde western 'The Last of the Mohicans'

Paarden op het witte doek: Dit zijn de 7 beste films en series met paarden

In de ban van 'Killers of the Flower Moon'? Hier vijf goede films over inheemse Amerikanen

In the Name of the Father

The Last Samurai
Historisch / Oorlog, 2003

Legends of the Fall
Drama / Western, 1994
driehoeksverhoudinggebaseerd op boekepischsecret lovemohawk wraakinterraciale relatieindiaanwreedheidperiode stukhistorischwarfare kolonialisme18de eeuwadventurerwarriorfrench and indian war early americaloose adaptation