Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: Ingmar Bergman
Met onder meer: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand en Bengt Ekerot
Gesproken taal: Zweeds
Plot Det Sjunde Inseglet
"The story of a challenge to death."
Een ridder keert huiswaarts van de kruistochten en komt terug in het door de pest geteisterde Zweden. Als De Dood hem komt halen, daagt de ridder hem uit voor een spel schaak om zijn leven. De ridder en De Dood spelen hun schaakpartij, terwijl de personen in de omgeving proberen om te gaan met de gevolgen van de plaag.
Jöns
Karin
Mute Girl
Raval
Wolverine
Het is geen documentaire. Het is een prachtige film vol symboliek en filosofie. Hoe je ook over de dood denkt, dat maakt mijns inziens niet veel uit.
Het geloof kan me wel intrigeren (zolang het maar niet moraliserend wordt in een film), dus wellicht toch maar een gokje wagen
Jordy
Ik denk altijd maar zo, hetgene na de dood is hetzelfde als voor mijn geboorte. Niet iets om wakker van te liggen dus.
Deze opvatting (die ik deel) stond mij in de weg om 'm super te vinden, maar de moeite waard is ie sowieso.
Wolverine
Harry Jekkers met de "ballade van de dood" heeft mij doen overtuigen
Ramon K
Heb 'm natuurlijk al lang op dvd.
Klopt. Voor mij geeft de herkenning nog dat beetje extra. Maar de film is natuurlijk voor iedereen genietbaar.
damon
Voor 'angst voor de dood' hoef je geen gelovige te zijn.
damon
voor angst NA de dood wel.
dat is namelijk heel iets anders
verder was deze film bijzonder interessant met als topper: Jof
FisherKing
De angst in deze film ligt nadrukkelijk op wat er NA de dood gebeurt. Daar gaat het voornamelijk om, terwijl niet-gelovigen (waaronder ik) die angst niet herkennnen en ons er ook niet mee kunnen identificeren.
Weet ik niet hoor. Een oprecht gelovige heeft nog vooruitzicht op iets als de hemel. In deze film gaat het ook over wat voor zin het heeft als na de dood er niks is. Dat kan ook een heel beangstigend vooruitzicht zijn.
mister blonde
eindelijk op dvd. mooie film die niet de meest lichtzinnige thema's behandelt. er wordt een mooi beeld geschetst van leven, dood en geloof in een prachtige setting.
ik had pas vrij laat door waarom Block zijn dood wil uitstellen en waarom voor deze titel is gekozen. de spiritualiteit en de antwoorden waarnaar Block op zoek is, is prima weergegeven.
veel erg aangrijpende scènes, maar ik moet hem binnenkort eerst nog eens kijken aangezien ik de indruk heb dat ik nog niet alles uit de film heb gehaald, wat er uit te halen is. 4 sterren.
Beetje gemengde gevoelens bij deze film.
Hij is natuurlijk mooi gefilmd, hoogtepunt de scene van de zingende, zich geselende groep mensen die boete doet .
Bovendien zijn de levensvragen in de film erg interessant, de scenes met Antonius Block zijn dan ook verreweg de hoogtepunten uit de film.
Het probleem is echter dat de setting en de rest van de verhaallijnen me niet boeiden, terwijl ze toch een groot deel van de film in beslag namen. Die toneelspelers met hun irritante liedejes en die kerel die zijn vrouw kwijt is bijvoorbeeld, konden me eigenlijk wel gestolen worden .
Ik had dus eigenlijk iets zwaarders en diepers verwacht (en gehoopt), qua uitwerking.
Menghini
Deze film zet je behoorlijk aan het nadenken... Voor nu vind ik het zwaar en diep genoeg: 4*!
Ik zeg dit vanwege de magere beoordeling voor deze klassieker. Da's geen waardige 8900e stem.
(maar ik vind het jammer dat ik niet meer in de top 100 van grootste stemmers sta)
Ik heb hem zelfs twee maal gekeken maar ik kreeg echt geen symphatie voor de film......
Ik had hem graag een hoger cijfer gegeven maar dan zou ik mezelf voor de gek houden, en een hoog cijfer geven omdat deze film hoog staat...nee zo zit ik niet in elkaar.
Ik sluit me aan bij het commentaar van Kos.
Ramon K
Ik sluit me aan bij het commentaar van Kos.
Dat is lekker makkelijk zeg.
Sinds wanneer ben jij op zoek naar "iets zwaarders en diepers" Henk ?
empirekees
Ja, ik zag je er langzaam uit verdwijnen.
Sinds wanneer ben jij op zoek naar "iets zwaarders en diepers" Henk ?
Biivoorbeeld: Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom of het prachtige; All or Nothing .
empirekees
Oei, ik heb met mijn 3* de film van plaats 100 naar plaats 141 geholpen.
Gorro
Oei, ik heb met mijn 3* de film van plaats 100 naar plaats 141 geholpen.
Ja, van plaats 100 in de Tip 150 naar plaats 141 in de Top 250
Maakt niet uit, hij staat nu tenminste in de top liijst.
Da Jando
Nee, niet helemaal mijn ding. Sommige dialogen vind ik wel interessant (met name in het biechthok), maar het is de setting die ik zo verschrikkelijk vind. Ik hou sowieso niet zo van dat middeleeuwse in films, en ook bij deze is dat het geval. Ik heb me behoorlijk geirriteerd aan alle personages behalve Block en de dood. De dood is natuurlijk meesterlijk met zijn creepy gezicht en zwarte gewaad. Maar bijvoorbeeld de toneelgroep, mateloos irritant. 3,5* voor de dood, de openings en de biechtscene.
gimli f
Komende maand, vanaf 1 april tot en met begin mei in Rotterdam (Lantaren/Venster), Amsterdam (Filmmuseum), Den Haag, Utrecht en Eindhoven:
Een Ingmar-Bergman-retrospectief, met maar liefst 21 van zijn films die te zien zijn op groot scherm!
In Rotterdam (het dichtst in de buurt van mij, met Eindhoven) draaien in ieder geval:
Persona
Scenes from a Marriage
The Seventh Seal
Autumn Sonata
Cries and Whispers
Trollflojten
Fanny och Alexander
Ansikte mot Ansikte (Face to Face)
Hour of the Wolf (Vargtimmen)
Wild Strawberries
Winter Light
Smiles of a Summer Night
Ansiktet (The Face)
En Lektion i Karlek
Een paar films die ik eindelijk kan zien, zoals Scenes from a Marriage, Sommaren med Monika en Kris, en een aantal films die ik zeker wel op groot scherm wil zien, zoals mijn Bergman-favorieten Fanny och Alexander en Wild Strawberries.
Smullen maar!
En dan ook nog andere filmklassiekers in de Nederlandse steden, zoals Otto e Mezzo in Rotterdam (MOET ik zien!!!) en Rocco e suoi Fratelli in Eindhoven.... mooie filmmaanden.
Hou de programmering van bovengenoemde vijf filmhuizen en de Filmkrant in de gaten!

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Seppuku
Drama, 1962

Le Trou
Thriller / Drama, 1960
chessplattelandheksblacksmithallegorysymbolismartiestlast judgment pestcrusadejuggler witch burningsense of lifesterven en doodmatter of life and deathgrim reaperzwart en witdemonbelief in godmiddle ages (476-1453)meaning of lifevirgin mary black deathplaying chessdeath personifieddeath incarnatelife teachermetaphysical 14th centuryseeking a godrelaxedmetaphysical dramametaphysics, mysticism, kabbalah, spiritismthe virgin mary