• 9.373.593 stemmen

Genre: Film noir / Mystery

Geregisseerd door: Howard Hawks

Met onder meer: Humphrey Bogart, Lauren Bacall en John Ridgely

Plot The Big Sleep

"The picture they were born for!"

Privédetective Philip Marlowe wordt ingehuurd om de jongste dochter van generaal Sternwood, Carmen, in de gaten te houden. Ze is in slecht gezelschap terecht gekomen en staat op het punt om schade aan te richten aan zichzelf en haar familie. Marlowe raakt al snel verliefd op de oudste zuster, Vivian, die in het begin niets met Marlowe te maken wil hebben. Wanneer er enkele moorden plaatsvinden, begint het allemaal pas echt...

Philip Marlowe

Chief Inspector Bernie Ohls

Norris the Butler

avatar van Reinbo

kappeuter schreef:

Viel tegen. Ik vond het verhaal niet zo boeiend. Te technisch. Het ging over een heleboel mannetjes en ondermannetjes, maar wat ze nou precies deden en waarvoor ze stonden vond ik heel onduidelijk. Ik kon me slecht inleven.

Bogart was goed, maar hij speelde mij iets teveel de smartass.

Ben het hier wel mee eens, onnodig ingewikkeld gemaakt, maar nog wel goed voor 3,5*

Bacall

avatar van Ramon K

Ramon K

Herzien. Blijft gewoon een ultieme noir! 4,5* blijven staan, maar de volle score komt er nog wel ooit. Entertainment zoals het bedoeld is. Geen CGI fratsen, irritante opvallende plotholes en duffe karakters, maar fantastische gewiekste personages met een heerlijke babbel en een strak script. Bogart in de rol van zijn leven, Bacall beter dan ooit en one-liners/dialogen om je vingers bij af te likken. En dan die fantastische details die Hawks in zijn frames stopt: Marlowe denkt na wat te doen al zittend in 1 of ander cafetaria. De serveerster loopt op de achtergrond naar een lamp. Op het moment dat zij het licht aan schakelt via een koordje, zie je dat Marlowe een ingeving krijgt (in het frame lijkt het dus echt alsof er bij/boven Marlowe een lichtje gaat branden). Eureka, en hij loopt naar de telefoon. Meesterlijke cinema. Hawks is toch ook wel 1 van mijn favoriete regisseurs uit oud-Hollywood. Met geweldige films als Scarface, The Big Sleep en Rio Bravo heeft ie zich voor mij wel bewezen.

"I didn't ask to see you. I don't mind if you don't like my manners, I don't like them myself. They are pretty bad. I grieve over them on long winter evenings. I don't mind your ritzing me drinking your lunch out of a bottle. But don't waste your time trying to cross-examine me."

"My, my, my! Such a lot of guns around town and so few brains!"

"She tried to sit in my lap while I was standing up."

Topentertainment.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

"Speaking of horses, I like to play them myself. But I like to see them workout a little first, see if they're front runners or come from behind, find out what their whole card is, what makes them run"

"Find out mine?"

"I think so"

"Go ahead"

"I'd say you don't like to be rated. You like to get out in front, open up a little lead, take a little breather in the backstretch, and then come home free"

"You don't like to be rated yourself"

"I haven't met anyone yet that can do it. Any suggestions?"

"Well, I can't tell till I've seen you over a distance of ground. You've got a touch of class, but I don't know how, how far you can go"

"A lot depends on who's in the saddle"

De sex druipt ervan af, maar ze wisten het toch wel mooi langs de censors te loodsen. Brilliant.

avatar van Diesel

Diesel

Damn, die Martha Vickers kan d'r wat van. Wat mij betreft is zij de man of the match. Ze heeft een kleinere rol dan Bacall maar zeker geen mindere. Naast Vickers en Bacall ook sterke rollen van Dorothy Malone en Peggy Knudsen. De vrouwen in deze film hebben pit.

Bogart speelt wederom de smoking smooth talker en weet zich aardig staande te houden naast al die getalenteerde vrouwen. Ook ben ik te spreken over John Ridgely als Eddie Mars. Hij speelt als enige een personage die lievert zwijgt dan spreekt. Hierdoor is zijn rol in balans met de praatgrage Marlowe.

Philip Marlowe heeft overal een antwoord op en laat zich niet leiden door emoties. Koel onder alle omstandigheden en dol op sigaretten. De Marlowe personage is very well crafted. Klein minpunt is echter, zoals kappeuter al aangaf, dat hij iets te smartass is.

Muzikaal is het allemaal niet bijzonder. Veel misplaatste en eentonige muziek, die weinig bijdraagt aan het sfeer. Heb ik wel vaker met films uit de 40's.

Al met al is The Big Sleep eentje die zijn status verdiend als film-noir klassieker. Na de matige The Thing van Howard Hawks had ik mijn twijfels over deze film maar ze bleken ongegrond. Quality cinema.

****

Orchids. Nasty things. Their flesh is too much like the flesh of men, and their perfume has the rotten sweetness of corruption.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Volledig eens met Ramon K, dit is topentertainment !

Bogart en Bacall zijn schitterend, de regie van Hawks is briljant (zie hoe de camera steeds op ooghoogte staat !)

Ook de bijrollen zijn prachtig ingevuld (eens met Diesel )

Heerlijke dialogen

Enkel als het op de plot aankomt sputtert de motor een beetje. Maar naar verluidt had ook Howard Hawks daar problemen mee; tijdens de opnames werd er een moord gepleegd door iemand die al dood hoorde te zijn

Dan maar Raymond Chandler bellen, bleek dat de man niet meer wijs raakte uit zijn eigen verhaal

Dus vergeet de plot en geniet van deze geweldige film !

4.5 *

avatar van Pacino88

Pacino88

Altijd weer een tijdje geleden gezien.Ik ben het zeker eens met de anderen,de dialogen en Bogart doen het hem vooral.

Er komen te veel namen in het verhaal,wat het niet geniaal maakt,maar gewoon irritant en onnodig.

Volgend jaar maar eens weerzien,Howar Hawks heeft betere films gemaakt. (red river,rio bravo etc.)

avatar van Floris22

Floris22

Wat een meesterwerk! 5,0*

En Rio Bravo vergelijken met The Big Sleep is niet erg eerlijk, totaal verschillend. En kijk dan ook eens His Girl Friday en Monkey Business. Al deze 4 films zijn meesterwerken maar vergelijken lijkt me niet passend.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldige film. Compleet in de stijl van the Maltese Falcon. Bogart is weer geweldig in deze film-noir, wat toch wel een van mijn favoriete genres is (voor zover ik voorkeur heb). Het verhaal zit prima in elkaar, hoewel ik moet toegeven dat het af en toe wat moeilijk te volgen was (kwam door concentratieproblemen op het begin van mijn kant).
Wat de film echt geweldig maakt, zijn de vlotte dialogen (waar Hawks patent op lijkt te hebben) en de vele grappige situaties. Bogart die met elk meid (waar haalden ze zo veel knappe vrouwen vandaan?) flirt. geweldig vond ik scenes waarin Bacall jeuk aan haar bovenbeen probeert te verbergen en Bogart haar verzekert dat ze gerust even mag krabben, of de scene waarin hij naar Bacall vraagt (over de telefoon) - in de tijd dat hij moet wachten gaat ie naar de (bloedmooie) kassabediende om een vuurtje te vragen. Effe flirten, je hoort Bacall op de achtergrond ('hello?').
Geweldig. Dikke 4 sterren.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Een van de beste rollen van Bogart.

Deze film blinkt uit door fantastisch camerawerk en idem dito dialogen. Je moet wel een beetje opletten om op de hoogte te blijven van alle personages en hun bedoelingen. Daarom verwacht ik dat bij een 2e kijkbeurt de film nog beter zal zijn, omdat dan alle stukjes op hun plek zullen vallen.

Voorlopig 4*

jordybeukeboom

Tegenvaller. De film steekt erg rommelig in elkaar, met te veel oppervlakkige personages. Over Bogart en Bacall heb ik verder niets aan te merken

2,5 ster

avatar van The One Ring

The One Ring

Die Howard Hawks begint steeds meer mijn favoriete regisseur uit het klassieke Hollywood te worden. The Big Sleep bewijst weer waarom. Het plot is misschien verwarrend op momenten (al kon ik de vele namen nog wel uit elkaar houden), maar daar staat veel leukst tegenover.

Vooral de scènes tussen Bogart en de verschillende vrouwen in de film zijn fantastisch. Marlowe kan het niet laten om met zo'n beetje iedere vrouw in de film te flirten. De mooiste scène wat dit betreft vind ik die met die boekenverkoopster. Erg leuk gespeelt. De dialogen in deze film zijn heel scherp en worden in snel tempo op je af gevuurt, wat de vaart er lekker in houd. Ik las hier bij verschillende mensen dat ze Bogart hier teveel een wijsneus vinden, maar dat maakt zijn rol juist zo genietbaar. Altijd leuk, zo'n hoofdrolspeler die door alle problemen loopt zonder echt schade op te lopen. Hij moet overigens wel een flinke verzameling geweren bij elkaar hebben gekregen aan het einde.

En de sfeer is ook erg typisch film-noir. Lekker donker en vrij cynisch zoals het hoort. Ik heb dan ook weinig op deze film aan te merken. Topvermaak. Van dit soort films kan ik niet genoeg krijgen. Deze gaat zeker nog vaker mijn dvd-speler in.

4 dikke sterren.

avatar van D-ark

D-ark

Ben bezig in het boek

dus de film staat nog op stapel bij mij

The One Ring schreef:

Hartverwarmende scene inderdaad, met ook fraaie cinematografie

jordybeukeboom schreef:

Hartverwarmende scene inderdaad, met ook fraaie cinematografie

Absoluut meesterwerk... 5*.

Maar voor nog meer -meesterlijke- BOGEY-BACALL, kijk ook eens:

TO HAVE AND HAVE NOT.

BACALL's debuut! BACALL (19): You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips together and blow."

Trailer

--------------------

By-the-way:

En er zijn inmiddels nog meer Philip Marlowe "Noirs" op DVD uit:

- LADY IN THE LAKE, - MURDER, MY SWEET

avatar van sju

sju

Weer erg fraaie film met Bogart met heerlijk stoere one-liners: "I collect blondes and bottles..."

Het verhaal was wat verwarrend, desalnietemin wel boeiend... Nog eens herzien bij een helderder moment.

Voorlopig een dikke 3,5*

avatar van kort0235

kort0235

Een van de betere films met Bogart en Bacall. Het verhaal is inderdaad verwarrend en moeilijk te volgen. Daarom moet ik deze film gauw weer eens herzien.

Ik hou van klassiekers zoals deze uit de jaren 40 of 50. Ze hebben het gewoon!! Die heerlijke rol van Bogart als macho, kettingroker en vrouwenverslinder past helemaal in het tijdsbeeld van eind 40- begin 50-er jaren. En Lauren Bacall is toch wel een van mijn vrouwelijke favorieten uit die jaren. Ik vond deze film heel wat beter dan Key Largo, maar nog steeds minder dan Casablanca en The Third Man

Een 4.0*

avatar van starbright boy

starbright boy schreef:

Vond het verhaal niet zo interessant. Deze film drijft sterk op de typische Bogartrol en de snedige dialogen. Vooral tussen Bogart en de vrouwen. Erg strak geregisseerd door Hawks. Heb me prima vermaakt, maar ben niet diep onder de indruk.3.5*

Kijk dan eens naar Bogeys IN A LONELY PLACE '); zit zeker tussen CASABLANCA en THE BIG SLEEP in! Erg indrukwekkend.

Gloria Grahame is evenals Ingrid Bergman ook een karakter-actrice. Bacall moet 't vooral van haar look hebben.

') Aanrader

avatar van starbright boy

Stond al op mijn veel te lange to-see-lijst. Het hele oeuvre van Nicholas Ray zo'n beetje trouwens.

avatar van ThomasQuinn

ThomasQuinn

De complete geest van de film noir wordt uiteengezet in deze ene film. Wie deze film niet kan waarderen, moet zich eigenlijk opnieuw op laten voeden.

avatar van Knisper

Knisper

Zoals al regelmatig is opgemerkt, vond ik het verhaal ook vrij rommelig. Ik moest me echt 100% concentreren om alle namen (Geiger, Brody, Mars, Sternwoord etc.) uit elkaar te houden en zelfs toen lukte het nog niet. Qua acteerprestaties valt er niks op aan te merken, maar meer dan 3* kan ik het niet geven.

ThomasQuinn schreef:

Wie deze film niet kan waarderen, moet zich eigenlijk opnieuw op laten voeden.

Kun jij op je 18e al zeggen dat de opvoeding van jou geslaagd is?

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Waar in dit complexe com-plot een paar personages in diepe rust worden neergelegd lijkt Marlowe klaarwakker te zijn en anticipeert hij vaak feilloos zonder knipperende ogen....alleen voor de vrouwelijke schonen bewegen zijn oogleden....en zij knipperen maar al te graag terug. De hele film is een vette knipoog.....het gaat om stijl.....het gaat erom klaarwakker te zijn: de eerste prachtige scéne zet de ad-rem uitgeslapen toon...."cute' Bogart wordt verleidelijk getest door een droomvrouw.....de eerst in een lange rij....als een "catwalk". Bacall speelt de onderkoelde superpoes.....waar ze voor mij zingend de show steelt.....wat een prachtig intrigerend en maskerend gezicht heeft zij!

De langdradige intrige is niet diepzinnig: het gaat spinnend om leven en dood en hoe moffel je alles weg voor de klauwen van de officiële instanties....... Marlowe weet in dit zwart/witte "masochistisch labyrint" z'n weg blindelings te vinden .....en spinnende poezen hebben, in deze criminele kluwen, een neus voor zo'n shamus "de uitgeslapen kater"....

Don't miss this film.......Sugars and Angels! 4,5*

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Sterke film, prachtrol van Bogart, maar het is al gezegd: Toch net wat te moeilijk te volgen en tegelijk niet al te origineel verhaal, voor de echte klassiekerstatus. Ziet er verder wel fraai uit en scoort verder in ieder opzicht ruime voldoendes. Dikke 3,5*

avatar van Stephan

te donker,

Yep

te cliché...

Nee

The Big Sleep is alles behalve clichè. Deze film behoort tot de beste en meest invloedrijke film-noirs van de jaren veertig. Geweldige (coole) dialogen, sterke plotwendingen en acteerwerk waar je U tegen zegt.. Een trendsetter..

Dogie Hogan

Er bestaan 2 versies van deze "Noir": de geromantiseerde bioscoopversie uit '46 en de originele versie uit '45, die minder chaotisch zou zijn (overzichtelijke plotwendingen). Beide versies staan op de R-1 release, die ik onlangs heb besteld. Ben benieuwd.

Edition Details THE BIG SLEEP, R-1, 230 minutes:

- Documetary The Big Sleep Comparisons 1945/1946, Featuring Robert Gitt of UCLA , analyzing scene differences between both versions (16:31) (no subtitles)

• Cast & Crew

• Chapters: 32

• Behind the scenes - Production notes (8 pages)

• Theatrical trailer (1:52) (no subtitles)

(DVD Release Date: 15 February 2000)

avatar van zinulzki

zinulzki

te cliché...

Misschien lijkt het voor sommigen cliché, omdat deze film vele andere beïnvloed heeft, maar geen enkele imitatie/hommage kan tippen aan het origineel (tenzij Chinatown)

zinulzki schreef:

(tenzij Chinatown)

Hmmm... Chinatown is overrated bagger, dan eerder L.A. Confidential!