Genre: Film noir / Mystery
Geregisseerd door: Howard Hawks
Met onder meer: Humphrey Bogart, Lauren Bacall en John Ridgely
Plot The Big Sleep
"The picture they were born for!"
Privédetective Philip Marlowe wordt ingehuurd om de jongste dochter van generaal Sternwood, Carmen, in de gaten te houden. Ze is in slecht gezelschap terecht gekomen en staat op het punt om schade aan te richten aan zichzelf en haar familie. Marlowe raakt al snel verliefd op de oudste zuster, Vivian, die in het begin niets met Marlowe te maken wil hebben. Wanneer er enkele moorden plaatsvinden, begint het allemaal pas echt...
Philip Marlowe
Chief Inspector Bernie Ohls
Mona Mars
Norris the Butler
Jordy
vond het detective verhaaltje niet zo spectaculair, maar wel erg goede en leuke rol voor Bogart
aburefan
net ff gezien, deels onder het eten dus heb niet alles goed kunnen volgen, maar was wel aardig, duurde alleen iets te lang, en wat me ook opvalt aan veel ouwe films is dat er veel beter word nagedacht over de dialogen, die veel scherper en slimmer zijn bedacht dan dat je dat tegenwoordig ziet...
jay73
Wel je koppie erbij houden want het gaat toch allemaal wel rap in deze film (ondanks de titel). Al die personages, en ze zijn ook allemaal belangrijk. Wie is dat ook alweer, vroeg ik me een paar keer af. En toen zat ik alweer in de volgende scene.
Viel een beetje tegen.
Ik vond het verhaal niet zo boeiend. Te technisch. Het ging over een heleboel mannetjes en ondermannetjes, maar wat ze nou precies deden en waarvoor ze stonden vond ik heel onduidelijk. Ik kon me slecht inleven.
Bogart was goed, maar hij speelde mij iets teveel de smartass.
jay73
Bogart hoort ook de smartass te spelen! Dat kan-ie goed.
Maar ik kan me wel iets voorstellen bij je kritiek. Ik ga deze film binnenkort weer kijken. Misschien ook een idee voor jou kappeuter, of heb je het helemaal gehad met The Big Sleep?
neo
ik besef pas net toen ik het begin van een bogart film zat te kijken, dat het deze was die ik vroeger al zo geweldig vond.verhaal is erg ingewikkeld en goed, de sfeer lekker sober en prachtig acteerwerk. 4.5 sterren
tovenaar
..how'd you get in here?"
"Bet you can't guess."
"I bet I can. You came in through the keyhole, like Peter Pan."
"Who's he?"
"Oh... A guy I used to know around a pool room."
Heerlijke film, met een heerlijke mister coolheid zelve: Humphrey Bogart. Lekkere dialogen/one-liners die het interessante detective-verhaal goed ondersteunen.
Ik vond het detective-verhaal juist verre van interessant. Een soepzootje!
tovenaar
Ik vond het detective-verhaal juist verre van interessant. Een soepzootje!
I know, you allready said that.
tovenaar
Maar we kunnen er best eens even goed op ingaan hoor Kapp
. Wat vond je er nou exact zo slecht aan behalve:
Dat heb je namelijk in elke film waar ook maar iets van een 'organisatie' in zit, klein of groot.
Ik zou je er graag antwoord op geven, maar ik ben het hele verhaal al weer kwijt.
jay73
Doet me deugd om te horen, tovenaar.
Het is inderdaad een intelligente film die ik met graagte blijf kijken.
titan
Prima detective met een goed doortimmerd verhaal, mooie beelden, een vleugje romantiek en een iets te slimme Bogart. Het lijkt wel of er een enorme ploeg tekstschrijvers aan het script heeft gewerkt, want zelden zag ik een film met zoveel snedige dialogen en gevatte oneliners per kubieke minuut. 4*
Goodfella
zelden zag ik een film met zowel snedige dialogen en gevatte oneliners per kubieke minuut. 4*
Inderdaad. Het leek af en toe zelfs wel alsof ik Clerks zat te kijken, zó rap vlogen de dialogen voorbij. Erg vermakelijk
Het met intriges doorspekte verhaal vond ik ook minder boeiend, soms wat saai zelfs, maar Bogart maakt veel goed. Ik heb 'm nog niet in een leukere rol gezien.
Padd0
Leuke film die het meer moet hebben van de fantastische dialogen en het acteerwerk van Bogart dan van het verhaal.
3,5*.
De film zit inderdaad vol met scherpe en snelle dialogen, maar het verhaal vond ik, zoals Kappeuter ook al zei, te vol met 'mannetjes' om het goed te blijven volgen en er lekker van te genieten. 3*
jay73
... maar het verhaal vond ik, zoals Kappeuter ook al zei, te vol met 'mannetjes' om het goed te blijven volgen en er lekker van te genieten.
Daarom raad ik jullie beiden aan deze film t.z.t. te herzien.
En er dan wel van te genieten.
Films die ik goed vond wil kijk ik vaak meerdere keren achter elkaar (en dan vind ik ze 80% van de keren nog beter), maar bij films waar ik niet zo onder de indruk van was werkt het bij mij erg vaak negatief. Als ik hem morgen weer ga kijken, kan het best zijn dat ik er eenhalf puntje af doe en dat leed wil ik je hierbij, voor nu, besparen.
Ramon K
Nog een half punt lager voor deze heerlijke klassieker?
Redlop
Degene die deze klassieker op het grote doek willen zien, hebben aanstaande maandag 1 maart om 19:45 in Lux Nijmegen de unieke kans daarvoor.
bennie jolink
is hier geen boek van? jawel, van raymond chandler.
als je het boek leest snap je het verhaal van de film waarschijnlijk 10x beter omdat er veel meer wordt uitgelegd -----bv. wat onze mister cool nou precies denkt en wat zijn motivaties zijn.
WillieDynamite
Misschien had ik de film beter gevonden als ik niet eerst al het boek had gelezen. Uit het boek kwam voor mij een andere Phillip Marlowe naar voren; een bedachtzame detective die rustig een peukie opsteekt als hij het een ander observeert, en die zorgvuldig en gevat het onderste uit de kan haalt als hij in gesprek gaat.
Hoewel je in de filmadaptatie ook scherpe dialogen vindt, wordt er nogal hard overheen gewalst. Het is alsof de regisseur er met een timer bij zat, want de zinnen vliegen heen en weer. Ook het acteerwerk buiten Bogart en Bacall viel me tegen.
Het is moeilijk te zeggen of mijn teleurstelling voortvloeit uit de stijl van filmmaken van die tijd. Al moet ik wel zeggen dat ik ontzettend heb genoten van bijv. films als Casablanca, uit dezelfde periode.
Geen slechte film, wel overrated. 2,5 sterren.
Sai
Bogart, Bacall, Chandler, Hawks. Is dat tof? Natuurlijk! Okay, origineel is het niet, maar topvermaak is het wel. 8.
chiquita
Ik heb genoten van Bogart als scherpzinnige detective die geen blad voor de mond neemt en op een subtiele manier heel bot is, het complexe verhaal, de verwarrende plotontwikkelingen die elkaar op rap tempo opvolgen en de bijzonder intrigerende sfeer. Tel hier de onvergetelijke one-liners en gevatte dialogen bij op en het resultaat is zoveel meer dan een eenvoudige detectivefilm. 4,5*
Overrated? On the contrary...

Double Indemnity
Film noir / Misdaad, 1944