Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Meryl Streep, Kevin Kline en Peter MacNicol
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans, Pools, Russisch en Tsjechisch
Releasedatum: 21 april 1983
Plot Sophie's Choice
"Between the innocent, the romantic, the sensual, and the unthinkable. There are still some things we have yet to imagine."
Sophie is een overlevende van de concentratiekampen van de Nazi's. Ze heeft haar zin in het leven terug weten te krijgen met dank aan Nathan, een sprankelende maar labiele Amerikaanse Jood die geobsedeerd is door de Holocaust. Ze raken bevriend met Stingo, een jonge Amerikaanse schrijver die nieuw is in New York. Maar het geluk van Sophie en Nathan wordt bedreigd door hun verleden.
Zofia "Sophie" Zawistowski
Dr. Blackstock
English Teacher
predator
- 1948 stemmen
Gisteren nogmaals gezien en het blijft nog steeds een zeer aangrijpende film. Je krijgt bij de flashbacks de hele tijd de neiging om weg te zappen, omdat het gewoon te veel wordt. Prachtig in beeld gebracht hoe waarheid en leugens door elkaar lopen en hoe mensen trachten te overleven.
Dé keuzescene is wat mij betreft één van de meest aangrijpende scenes uit de filmgeschiedenis.
Briljante film.
Aardige film. Aan de ene kant is het best een aardige film, vanwege het goede acteerwerk. Meryl Streep en Kevin Kline spelen bij vlagen erg overtuigend. Het beruchte keuze moment tussen haar twee kinderen is zeker wel indrukwekkend en daarnaast bevat de film nog een paar sterke scenes.
Toch zat ook ik net als Wibro op een gegeven moment te denken aan het "waarheidsgehalte" van deze film. Hoewel sommige momenten best heftig waren, pakten ze mijniet. Ook Sophie's personage ging me na een tijdje tegenstaan, omdat zij i.m.o. toch wel misbruik maakt van Stingo . Een aardige film dus, niets meer en niets minder mijns inziens.
De film heeft de verwachtingen zeker waargemaakt. Hij duurt 250 minuten
Heb je ook nog een vier en half uurs versie dan?
Co Jackso
- 21924 berichten
In mijn ogen een typische Oscar-film. Degelijk acteerwerk en soms aangrijpend maken van dit een behoorlijke film. Toch bevat de film maar weinig waardoor de film boven andere films in het genre uitsteekt.
lucdecoster
De beste scènes vond ik in het concentratiekamp. Ik maak me ook bedenkingen in de film bij de selectie van de gevangenen. Ik dacht dat alle zwakkeren zoals kinderen werden uitgeroeid. Van een kinderkamp had ik nog nooit van gehoord.
briek
Ik heb de film gisteren pas voor de eerste keer gezien, was er mij nog niet van bewust dat ik deze klassieker nog steeds niet gezien had. Het duurde wel erg lang vooraleer de film openbloeide, maar het langdradige begin werd naar het einde van de film toe wel goed gemaakt. Het verhaal werd steeds triestiger en aangrijpender, tot het uiteindelijk zijn hoogtepunt bereikte met de belangrijke keuzescène en de slotscène. De flashbacks zijn zeer realistisch en in detail uitgewerkt, ook zijn de acteerprestaties van Meryl Streep, Kevin Kline en Peter MacNicol zeer goed!
Toch zeker een klassieker van de laatste 30 jaar en moet zeker gezien worden.
nightbreed
Ik vind dit een nogal overschatte film.
De eerste helft van de film vond ik saai, dat gedoe met die 3-hoeksrelatie kon me echt niet boeien.
Dat kamp gedeelte in de 2e helft van de film is een stuk beter maar wel een makkelijke manier om traantjes te trekken.
Streep acteert zoals gewoonlijk goed maar ik vond haar in deze film een beetje te gemaakt acteren, een beetje richting overacting want ik had steeds zo'n 'ze staat voor de camera haar rolletje te spelen' gevoel, en dat heb ik bij bovengemiddelde acteerprestaties nooit.
Maar dit is slecht mijn bescheiden mening.
fanaat
Ik heb de film net uitgekeken en ik heb er maar een ding over te zeggen.
Waarom zit hij niet in de top 250????

The Goss
Eerste uur van de film met moeite doorgekomen, maar achteraf was het meer dan de moeite waard om te blijven kijken want de flashbacks en drama in het tweede deel maken de film meer dan goed.
querev
Geweldige film met een geweldig verhaal, goed acteerewerk, en een enigszins voorspelbaar, maar toch geweldig eind. Ben zeer, zeer verbaasd dat deze film zo weinig prijzen heeft binnengesleept.
speranza
De scène waarin Sophie een onmogelijke keuze tussen haar zoontje en haar dochtertje moet maken iszonder enige twijfel de ontroerendste scène die ooit gespeeld is.
JeanMaurice
Ja dat vind ik ook. Onvoorstelbaar dat mensen tot zulke keuzes werden gedwongen! Gewoon niet te begrijpen..........
missl
Film word pas tijdens het 2e deel interessant. Prachtig gespeeld door Streep.
Drs. DAJA
Het was even gruwelen toen we de waarwording van een bouquiet-boekje op film zagen. Roze muren, faale bloemetjes patronen en er was vrijwel alles aan gedaan om ieder stukje meubilair zo kitscherig mogelijk te krijgen. Het was weinig prettig om naar het suffe personage van Meryl Streep te kijken en om überhaupt MacNicol te zien. Grootste miscast van de eighties? misschien, gelukkig wordt het drietal positief afgerond door Kevin Kline. Echter, hoe uitbundig en overtuigend hij ook speelt, de relatie van de drie weet nergens te overtuigen, laat staan boeien.
Zo kabbelde het kitscherige verhaaltje wat voort totdat we tegen het einde één van de meest kille scènes uit de Hollywoodgeschiedenis voorgeschoteld krijgen. Vakkundig geschreven, geknipt en zeer aangrijpend gespeeld, maar helaas ebt het kippenvel niet langzaam weg maar wordt het ruw onderbroken door een hoogst tenenkrommende sequentie waarin seks wordt bedreven terwijl we een voice-over horen die het geheel van commentaar voorziet. Niet veel later wordt wéér de enerzijdse vakkundigheid aangetoond die nu wéér met enkele beangstigend overdramatische woorden de brok in de keel tot maagzuur doet veranderen. Ik had de film bijna positief beoordeeld vanwege die ene scene, maar in het totaalplaatje is het helaas net zo iets als iemand tien seconden een Rembrandt laten zien om vervolgens de kerel die je schutting schildert er een dikke laag roze overheen te laten donderen. Zonde, zonde zonde...
Stephan
Het was weinig prettig om naar het suffe personage van Meryl Streep te kijken...
Je hebt toch niet naar een suffe Taiwanese remake zitten kijken?
Ongelooflijk.
Drs. DAJA
Moet ook bekennen niet zo'n Meryl Streep-fan te zijn, en dat is niet iets waar je makkelijk mee weg komt...
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11906 berichten
Je hebt toch niet naar een suffe Taiwanese remake zitten kijken?
Ongelooflijk.
Mwah...begrijp wel ergens wat hij bedoelt.
josseheijmen
Dit moet wel de mafste film allertijden zijn!
1e ziening van Sophie's Choice.
Ten eerste wat betreft het zeer onconventionele raamwerk waarlangs de f is opgezet, nl de vriendschap tussen Stingo Sophie en Nathan.
Ten tweede wat betreft de uitgesproken zonderlinge (om niet te zeggen narcistische) personages die deze film bewonen.
En dan ten derde wat betreft de hoogst verrassende uitstappen naar eerdere passages van een van deze drie levens.
Maar dat maakt allemaal geen donder uit. Streep speelt de pannen van het dak.
Kline en de charmante Mister Ally McBeal doen het beiden steengoed.
Een paar dagen na ziening vd f beginnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen en zie ik dat de f eigenlijk zeer ingenieus in elkaar zit.
En ja, wat dan te zeggen over 'Sophie's Choice'? In feite kan de titel op twee zaken slaan. Wat ik wil zeggen is dat ik 'de keuze' in Auschwitz heel mooi gevonden en zo treffend vind. Het maakt in het geheel niets uit of ze haar dochtertje of zoontje kiest. Het gaat er voor mij om dat mensen zich de macht kunnen toeëigenen om een medemens dusdanig (onmenselijk) te behandelen .
Het maakt niet uit wat ze kiest. Ze is overgeleverd aan de grillen van een ander . Werkelijk zeer openbarend en inzichtelijk-makend.
Geinig, als Jossetje keek ik 'n stukje mee met mama. Kan me herinneren hoe ondersteboven moeder was tot welke keuze die Sophie in Auschwitz gedwongen werd . Om die premisse en herinnering heb ik de dvd meegepikt bij blokker. Wat schetst mijn verbazing: film (b)lijkt over iets compleet anders te gaan!
timbo_
Bijzonder beklijvend en indrukwekkend drama over de verwerking van holocausttrauma's. Meryl Streep mag dan de oscar gekregen hebben voor mij is het vooral Kevin Kline die de show steelt.
my name is bond
Prachtige film en Meryl Streep is top in deze film!!! De climax komt zoals het hoort naarmate de film naar het einde loopt en mooi ook om te zien hoe Streep haar levensverhaal vertelt in de film. Aangrijpend is het moment op het station natuurlijk.
Skylar_Malfoy
Mooie film...
Duurt een tijdje voordat het interessant wordt. Het moment dat ze moest kiezen is indrukwekkend.
Erg goed acteerwerk.
amme-iim
Wauw! Het 1e gedeelte van de film is niet zo boeiend maar het 2e deel is fantastisch!
Meryl Streep speelt hier echt goed! Ik vind het ook een goed verhaal. het is gewoon niet normaal om iemand zo'n keuze te laten maken. ik heb dan ook echt vreselijk gehuild bij deze film. zeker 1 van mijn favorieten.
Moi1973
Zeer aangrijpend. Natuurlijk speelt Meryl hier geweldig in. Die scene waar haar kinderen worden afgepakt is bijna te aangrijpend om nog eens af te spelen. (dus dat doe ik dus ook niet)
amme-iim
Ik heb ook gelezen dat Meryl deze scene 1x heeft gelezen en in 1x heeft opgenomen, omdat ze hem te aangrijpend vond.
Schoppie60
Ik hebe deze film zeker 10 maal gezien. De laatste scenes uit de film zijn voor mij het meest aangrijpend en tegelijk wonderbaarlijk mooi, onvoorwaardelijke liefde.....tot de dood ons NIET scheidt.
De beste film die Streep uit gemaakt heeft. Ik heb hem nu eindelijk met Nederlandse ondertitel op dvd, dus dat wordt wéér kijken. De videoband was nu echt op.
hloo
vind het eind ook het meest aangrijpend, meer nog dan de keuze van Sophie. Prachitg dat accent van Streep ook, bijna net zo mooi als dat in out of Africa. prachtige film
Elineloves
Mooie, gevoelige film die mij elke keer blijft ontroeren. Prachtig neergezet, goed geacteerd en zeer aangrijpende gebeurtenissen maken dit een top film.
Greeneyelady1
Morgen ga ik m absoluut kijken.. Ik ben benieuwd.. !!
rose
Morgen ga ik m absoluut kijken.. Ik ben benieuwd.. !!

The Deer Hunter
Oorlog / Drama, 1978