• 9.372.862 stemmen

Met onder meer: Meryl Streep, Kevin Kline en Peter MacNicol

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans, Pools, Russisch en Tsjechisch

Releasedatum: 21 april 1983

Plot Sophie's Choice

"Between the innocent, the romantic, the sensual, and the unthinkable. There are still some things we have yet to imagine."

Sophie is een overlevende van de concentratiekampen van de Nazi's. Ze heeft haar zin in het leven terug weten te krijgen met dank aan Nathan, een sprankelende maar labiele Amerikaanse Jood die geobsedeerd is door de Holocaust. Ze raken bevriend met Stingo, een jonge Amerikaanse schrijver die nieuw is in New York. Maar het geluk van Sophie en Nathan wordt bedreigd door hun verleden.

Zofia "Sophie" Zawistowski

Dr. Blackstock

English Teacher

avatar van roerdomp61

roerdomp61

Zit in mijn top-20 van beste films ooit. Zo'n 5 keer gezien maar blijft steeds weer nieuw. zeer beladen!!

4,5 sterren

avatar van chrissie

chrissie

Na vele jaren net nog eens gezien en mijn stemmen maar serieus omhoog gehaald naar 4. Ik had ergens in mijn achterhoofd een scène zitten waarin haar zoontje getoond werd en dat die nog geruime tijd leefde in het kamp. Maar blijkbaar vergis ik me en komt dat uit een andere film Ik hou niet zo van Streep maar dit is nader beschouwd toch wel een prachtige rol van haar.

avatar van FisherKing

FisherKing

Helemaal mee eens !

avatar van montenegro

montenegro

En waarvoor ze terecht de oscar gewonnen heeft.

Heb ergens gelezen dat deze oscar haar de meeste voldoening gaf.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

chrissie schreef:

In Bridges of Madison County vind ik haar ook fantastisch, maar dit is volgens mij wel haar beste rol. Haar samenspel met Kevin Kline is grandioos. Samen achter de piano, het wonderschone Kinderszenen van Schumann spelend, op zoek naar de verloren jeugd en vermoorde onschuld.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

chrissie schreef:

Je vergist je niet, haar zoontje blijft inderdaad nog enige tijd in leven. Dat is juist de dramatische ontknoping van de film; dat die SS'er haar bij aankomst in het kamp uit sadisme dwingt te kiezen tussen haar zoontje en dochtertje. Eerst weigert ze, maar uiteindelijk geeft ze uit pure wanhoop haar huilend dochtertje uit handen. Die beslissing, Sophie's Choice, wordt voor haar een ondraaglijk trauma. Haar zoontje komt overigens daarna in die flashbacks naar het concentratiekamp nog wel ter sprake, wanneer Sophie de kampbeheerder vraagt het leven van haar zoontje te sparen, maar niet meer in beeld. Als ik mij niet vergis.

avatar van steven36

steven36

na 12 theedoeken en 3 badlakens te hebben gebruikt om m'n tranen mee te deppen belden me benedenburen aan met de melding dat ze last hadden van lekkage;of me wasmachine soms kapot was gegaan? Nee hoor, Meryl Streep onze profesionele beroeps- huilebalk is weer eens als actrice ingehuurd. Ze had wel een zus van Jos Brink kunnen zijn. (ahuuum)

avatar van Redlop

Redlop

Mijn hemel...

avatar van tims

tims

Altijd mooi om zo'n goed onderbouwde recensie te lezen.

Gelukkig waarderen de echte filmfreaks Meryl wel.

avatar van Tara

Tara

Wat een drama film! Het boek was echt geweldig en daar wordt Sophie ook beschreven als een sterke vrouw. Wordt ze gespeeld door huilebalk nummer 1, Meryl Streep. Zo onwijs zonde...!

Het verhaal is echt heel goed, maar de vertolking was zo slecht.

avatar van FisherKing

FisherKing

Tara schreef:

maar de vertolking was zo slecht.

Daarin sta je toch vrij alleen.

Je mag een hekel aan Streep hebben, maar waarom is de vertolking slecht ?

avatar van xangadix

xangadix

De scene met de bewuste keuze heeft me de eerste keer dat ik deze film zag dagen achtervolgd...

avatar van Tara

Tara

Omdat ze in het boek niet wordt afgeschreven als een huilebalk. En van het begin tot het eind zit ze te grienen. Vond ik jammer.

Het boek heeft mij 6 dagen achtervolgd...

avatar van renske

renske

Hoe goed Streep dan ook was (en altijd is, en wat spreekt ze uitstekend Duits), de rol van MacNicol verbaasde en intrigeerde mij het meest. Nee, het gedrag van Nathan (K.Kline) intrigeerde me het meest. Maar het verbaasde mij dat Stingo zo weinig vragen leek te stellen. Dat hij oprecht verbaasd was toen de broer van Nathan het een en ander vertelde over Nathan. En dat Sophie niet door zou hebben wat er aan de hand is met Nathan, puur omdat ze overmand zou zijn door haar eigen verdriet en schuld, dat gaat er bij mij niet helemaal in
En toen Stingo aan Streep vroeg met hem te trouwen dacht ik eerst dat hij ook gek geworden was.

Neemt niet weg dat ik het een meeslepende en geweldig geacteerde film vond die me ook regelmatig deed lachen. Ik ben blij dat ik deze film nu eindelijk eens gezien heb.

avatar van beaster1256

beaster1256

ik heb deze film nog gezien in 1982 in de cinema, en vond hem toen zeer goed, vooral de hartverscheurende keuze die streep moest maken, dit waren tijden waar de jeugd van vandaag waarschijnlijk geen benul van heeft en het interesseerd hen ook geen fluit, ze zijn veel te veel bezig met hun eigen, en idool en big brother en de modeboekskes , en paris hilton en britney en als hun haar maar goed zit en hun nagels gedaan, sorry we dwalen af mijn vraag is of sophie's choice uit is op dvd, zo ook het tweede deel van Twin Peaks, wanneer komt dit eindelijk uit, verder het franse meesterwerk van claude lelouch : les uns et les autres bestaat dat op dvd , en vrouwenstad van fellini had ik ook graag nog eends teruggezien op dvd , zo ja waar kun je ze vinden

avatar van xangadix

xangadix

Ach, laten we niet gaan generaliseren...

avatar van Nieke

Nieke

Mijn godsdienst leerkracht zou deze ontzettend graag in zijn bezit krijgen.

Iemand die weet waar hij te verkrijgen is?

In België liefst...

kiss_hester

Nou hij is niet op dvd verkrijgbaar, zover ik weet tenminste. Komt nog wel. Voor een video zul je gewoon goed moeten zoeken, zou wel moeten bestaan. Ik heb 'm opgenomen van tv.

Dit is serieus één van de best geacteerde films ever. En voor degene die zegt dat Sophie als een huilebalk wordt neergezet door Meryl Streep heeft de film niet helemaal goed begrepen geloof ik... Ze huils nauwelijks echt. Ze is geëmotioneerd, en duh, hoe zou jij reageren als je moet kiezen tussen je kinderen!?

Meryl Streep heeft hiervoor de meest verdiende Oscar ooit gekregen. Dat vind ik al jaren en dat zal ik altijd vinden. Oh my god, wat een mooie film! (het boek ook trouwens, ben ik nu aan het lezen)

xangadix schreef:

Ach, laten we niet gaan generaliseren...

Daar ben ik het nou helemaal mee eens. Ben 18 en reken mezelf voor het gemak maar even bij de jeugd, en ik heb dat soort dingen en mensen nooit interessant gevonden. Geef mij maar echt talent!

avatar van bobby51

bobby51

Een van de beste films, die ik ooit gezien heb,

Dramatisch. Ik vind deze beter dan b.v. Schindlers List.

Wat een acteerprestatie van Streep.

avatar van bobby51

bobby51

kiss_hester schreef:

Volledig mee eens! Vergeet even niet: Meryl Streep is de meest genomineerde actrice voor een Oscar ooit (13x).

Dan denk ik, dat je toch wel kunt acteren.

Ik heb nog niet zo gek veel Meryl Streep films gezien, maar dit vind ik tot nu toe haar meest indrukwekkende acteerprestatie.

Ik ken mensen met een zelfde soort accent, erg knap gedaan. Maar natuurlijk is haar rol veel meer dan dat accent; er valt zo'n groot scala aan emoties in haar rol te ontdekken; erg mooi.

Ik ben absoluut geen Kevin Kline fan. Dat snorretje en zijn big smile komen op mij altijd wat clownesk over. Toch vind ik 'm hier wel passen bij het karakter dat hij speelt, maar hij kan met moeite de tragiek van zijn personage geloofwaardig maken.

kiss_hester schreef:

Nou hij is niet op dvd verkrijgbaar, zover ik weet tenminste.

Oké, hij is dus wel op dvd verkrijgbaar. In september komt ie in nederland uit. Maar je kunt 'm nu al kopen via ebay. Ik heb net besloten dat ik 'm heel graag wil hebben, dus ben druk aan het zoeken op het internet:p

avatar van beaster1256

beaster1256

kan er mij iemand zeggen of deze prachtige film die iedereen eens moet zien in zijn leven uit is op dvd en zo ja waar kan ik hem kopen of komt er binnenkort een speciale editie uit

graag een antwoordje

alvast bedankt

avatar van soom

soom

Het einde van deze film is me altijd bijgebleven. Peter MacNicol speelt Stingo goed, de jonge schrijver die Sophie en Nathan ontmoet. Het is een oorlogsfilm, en alleen al daarom, zal deze film, als je hem kijkt, bijblijven. Alan J. Pakula heeft een prachtfilm gemaakt, die je lang aan het denken zal zetten.

avatar van Julie

Julie

wil hem absoluut zien

maar moet je mijn zus en mijn ma horen zagen....

hopelijk ben ik vlug alleen thuis

avatar van Stephan

Stephan

Een mijlpaal in de filmgeschiedenis, zeker de oprechte blik van angst op het gezicht van het meisje is mij bijgebleven.
Eindelijk ook goed weergegeven hoe berekenend die foute moffen waren ipv schreeuwende hysterici...

Streep was nog nooit zo kwetsbaar. Als porcelein. Niet alleen haar uiterlijk maar ook haar spel. Sommigen noemen het huilebalkerig... onzin! Kwetsbaarheid ten top.

avatar van Ruud 15

Ruud 15

Prachtige film, blijft je de hele avond bij!

Wat een keuze en wat zet Streep een Poolse die Engels spreekt goed neer. Meesterwerk!

avatar van ~Burner~

~Burner~

Prachtige film! Sleept je erg mee in het verhaal, zeer goede en indrukwekkende film! 4.5*

avatar van PollyPeachum

PollyPeachum