Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional
Frankrijk
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman
8,5 (1.338.929)
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Léon
"If you want a job done well, hire a professional."
1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.
Léon Montana
Mathilda's Sister
Mathilda's Brother
Bodyguard Chief
o0Timmy0o
Deze film heeft gewoon topacteurs in de hoofdrol! Hierdoor houd niks de film tegen om 2de te staan in mijn top 10.
Geweldige film!
startkabels
Heb deze een tijd geleden gezien, maar kan me er niet veel meer van herrinneren.
Ga hem nog een keer kijken morgen of woensdag.
startkabels
Mooie film!
Reno speelt de rol van huurmoordenaar vol overtuiging waardoor zijn personage geloofwaardig overkomt. Hij is niet alleen goed als koelbloedige moordenaar, maar laat in deze film ook mooie emotie zijn met een uitstekende timing in de dialogen.
Portman is in deze film erg jong en acteert super Enig minpunt vond ik de tekst die uit het kind kwam, misschien was een ouder meisje beter geweest voor het verhaal.
Verder vond ik Oldman erg komisch en onvoorspelbaar acteren als slechterik.
Het verhaal had veel diepgang en was vrij realistisch, aan de relatie tussen Leon en Mathilda was uitgebreid aandacht besteed.
Erg mooie soundtracks die goed paste bij de sombere sfeer van de film. Bijvoorbeeld de accordeon muziek was een hele goeie keuze.
In het begin lijkt de actie meer bijzaak, maar in de climax wordt dat goed gemaakt.
Soms hier en daar wat ongeloofwaardige dingen om het wat aan te dikken.
Turboschaap
Aardige film.
+ acteerwerk zag er goed uit
+ genoeg actie
- op veel punten vond ik het wat voorspelbaar
- Het karakter van mathilda vond ik wat vreemd inelkaar steken
Ralf81
Prima misdaadfilm van Besson, die met kop en schouders boven veel andere films in het genre uit die tijd, uitsteekt. Soms is ie kei- en keihard, en dan weer zoet en vertederend, in een goede mix. Sterk acteerwerk ook van de hoofdrolspelers, waaronder zeker Portman. Door de met vlagen zieke humor kon ik een lach af en toe niet onderdrukken.
Helaas is de film wel té ongeloofwaardig, wat dan ook meteen het zwakke punt van de film is. De manier waarop een koude killer als Léon omgaat met het ergens wat 'verknipte' meisje ging er bij mij niet in, waardoor het me allemaal niet kon overtuigen.
Ondanks dit minpunt is Léon een film met een sterke sfeer, bijpassende muziek, en een interessant en boeiend verhaal geworden. Hij valt dan ook zeker in de categorie 'aanraders'! Het karakter Léon, met zijn eigenaardigheden, is sterk bedacht.
louisvf
Heb eindelijk de poster (van cover hierboven) 2m op 2 opgehangen
Zalige film....
orbit
- 12092 berichten
Leon is een clown, weggelopen uit een circus.. dat samen met melkdruppels die van een 13-jarige haar mond wegdruppelen vind ik amper gedurft, meer slechte smaak en matig overgebracht naar het potentiele publiek.. maar dat blijkt wederom non-kritisch tot de laatste snik. Waarom worden meesterwerken nog gemaakt als het zo makkelijk kan blijkbaar? En wederom heb ik het over een film met goede acteurs en iets wat me vantevoren had aangesproken.. maar nee dus.
Paradise Boy
Keihard misdaaddrama van geweldenaar Luc Besson. De combinatie van verfijnd drama en snoeiharde actie kon mij wel bekoren.De sfeer in de film is bovendien erg rauw. Daar komt bij dat de goed gecaste acteurs puike prestaties hebben neergezet. Ik ben het overigens wel met enkele anderen eens dat het een en ander niet altijd even geloofwaardig op de kijker overkomt.
Pierre1965
Mooi verhaal, omkleed met keiharde actie.
Van gevoelig naar rauw en weer terug, kan wel!
Bottleneck
een clown, weggelopen uit een circus.. dat samen met melkdruppels
Clown, melk, heb je het nou over A Clockwork Orange
bjerik76
Spannende film.
Hou niet van actie films, maar deze was toch vrij spannend en het meisje acteerde goed.
Ook erg leuk dat " Venus As A Boy" gekozen is als videoclip in de film.
Aangenaam om naar te luisteren.
Mescaline
Mijn duizendste stem gaat naar Leon, een bijzondere film met een nog erg jonge Natalie Portman in de hoofdrol.
Natuurlijk zet Jean Reno ook een erg goede prestatie neer maar vond ik persoonlijk Gary Oldman als bad guy net iets sterker, deze rol is hem echt op het lijf geschreven en hij speelt hem ook met volle overtuiging, zeker 1 van de betere bad guys in de film geschiedenis
Nog een positief punt vond ik de seksuele spanning tussen Leon & Mathilda, je voelt als kijker dat Leon er moeite mee heeft zich in te houden en dat Mathilda hem de hele tijd blijft uitdagen, dit creëert een interessante spanning tussen de 2 zeer verschillende personages.
Ook het einde was goed uitgewerkt al vond ik de muziek wel weer wat tegenvallen, vond het niet echt passen bij sommige scenes.
Kortom: zeker een bijzondere film die met gemak boven het gemiddelde uit weet te komen, toch zie ik hier zelf niet het meesterwerk in wat sommige mensen duidelijk wel zien.
4 sterren.

Fortune

In deze film denk dat je deze film bedoelt Lolita (1997)
nee natuurlijk niet hij bedoelt toch gewoon Leon.

In deze film denk dat je deze film bedoelt Lolita (1997)
Bedoel inderdaad gewoon Leon, beetje een onzinnige post?
dvdfreak123
Goeie film,
Reno en de piepjonge Nathalie Portman acteren alle 2 top en dan nog natuurlijk Oldman die zich volledig laat gaan als bad-guy
Goeie actiescenes muziek die perfect bij de scenes paste,
Enige minpunt vind ik aan deze film en wrm ik hem geen 4.5 geef omdat deze film soms wat voorspelbaar was daarovoor blijft dit wel nog steeds een echt goeie film maar geen topper.
juhnzun
Bedoel inderdaad gewoon Leon, beetje een onzinnige post?
Weet niet hoor maar ik zag absoluut geen sekuele spanning en uitdagend gedrag
zag een naief meisje en een volwassen man die zijn killer instinct in controle probeerde tehouden
yeyo
Zeker dat je deze film wel hebt gezien? Mathila zegt zelfs tegen Léon dat ze verliefd op hem is en verklaart later aan de motelbediende hoe ze 'minnaars' zijn.
In deze deleted scene maakt Mathila zelfs openlijk seksuele avances..
Mescaline
Ja dat leek mij ook vrij duidelijk, ik heb trouwens The Directors Cut gezien, misschien dat dat uit maakt?
Nakkie13
Fantastische film.
Kan alleen de seksuele spanning niet goed plaatsen in het plot en zou hem nog eens moeten zien om dat te kunnen verklaren.
Verder heb ik de DC gezien en vond die dus twee scenes bevatten die ik een beetje overbodig vond.
Zo vond ik de scene met de varkensovernwarmer te vroeg en ongepast voor het personage Leon.
Ga nog een keer de originele versie kijken.
juhnzun
Ok had ik dus niet gezien volgens mij heb ik dus de geknipte versie hier
Mescaline
Dat zou inderdaad kunnen, heb gelezen dat de bioscoop versie toen de tijd anders was en scenes waren weg gelaten.
Heb hem zelf trouwens voor 10 euro op blu-ray gekocht, was een actie bij frs die misschien nog wel loopt
Montanafan1990
Echt een geweldige film. Bijna alles in deze film is gewoonweg briljant.
Natalie Portman speelt (zeker voor haar leeftijd toen) echt geweldig. Jean Reno zet ook een heerlijk personage neer met acteerwerk van de bovenste plank. Gary Oldman steelt wat mij betreft de show met zijn geweldige schurkenrol.

De actie scenes zijn ook erg goed. Ik was met name erg onder de indruk van de openingscene. Een top film die ik aan iedere liefhebber van het genre kan aanraden. Vijf sterren!
Had dus idd de geknipte versie van 106 min
heb nu de directors versie van 126 min en idd zitten aarsdig wat scenes in die ik niet gezien heb
zeer sjammer dat ik deze film al de maximale score had gegeven anders was het bijdeze zeer zeker gebeurt
dammm wat een meesterlijke film
echter wel spijtig dat Leon aan het einde als nog doodging hoopte op een alternatiefe einde
Mescaline
vond dit einde juist wel passen, als Leon nog wel had geleefd had de film weer een te standaard einde gehad
juhnzun
Tjah een zelf opoffering zodat een zwakere ken vluchten is toch ook vrij standaard

nee zag echt liever dat tie gewoon ontsnapt was

nee zag echt liever dat tie gewoon ontsnapt was
het idee is misschien standaard, maar in deze film wel beter uitgewerkt dan in velen andere.

Gary Oldman herinnert zich het maken van 'Léon': 'Het was bedoeld als grap, maar kwam in de film terecht'

Legendarische misdaadfilm 'Léon' van Luc Besson donderdagavond op televisie

Natalie Portman heeft 'ingewikkelde' en 'ongemakkelijke' gevoelens over haar acteerdebuut in 'Léon'

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000

The Shawshank Redemption