• 9.378.931 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.340.270)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Mathilda's Sister

Mathilda's Brother

Bodyguard Chief

DonPeliculón schreef:
Weet iemand wat het verhaal van de plant is? Waarom is Léon er zo aan gehecht?

ik denk dat ze daarmee zijn zachte kant lieten zien.
hij verzorgde de plant met liefde een dagelijks ritueel.

avatar van biggy

biggy

Gisteren maar weer eens gezien, kon me helemaal niks meer van de film herinneren. Na de aftiteling weet ik ook waarom. Het verhaal is goed maar zo onrealistisch dat het me niet weet te boeien. Zeker geen slechte film maar naar aanleiding van de hoge notering had ik er veel meer van verwacht, jammer. 3*

avatar van coño

coño

biggy schreef:

Dus iets onrealistisch kan niet boeiend zijn?

avatar van daredevil666

daredevil666

biggy schreef:

En wat vind je er "onrealistisch" aan?

avatar van daredevil666

daredevil666

Dit is een magistrale film met keiharde realiteit zoals de corruptie die momenteel overal te vinden is op onze planeet!

Luc Besson weet fantastisch te "spelen" met onze emoties en dat is waar het om gaat bij een film,emoties!

Nathalie Portman was amper 13 jaar en toen al zag je dat ze een topactrice ging worden. Zij en Jean Reno schitteren gewoon in deze film.

avatar van Toontje G

Toontje G

Een film, zoals een film hoort te zijn. Van begin tot het eind boeiend. Een fantastische rol van Reno, en Portman speelde toen al de sterren van de hemel.

avatar van zerodopa

zerodopa

Een steengoede actiefilm met een verhaal waar je u tegen zegt. Ontroerend en spannend van begin tot eind. Wat een ongelofelijke acteerprestatie van Portman. Juweel van een film!!! * * * * *

avatar van kidDYNAMITE

kidDYNAMITE

Ik zeg een ding, Gary Oldman.

Een persoon kan voor mij er niet voor zorgen dat het mij lievelingsfilm wordt maar ik vond dit gewoon geweldig.

Hij liet zichzelf gewoon gaan in deze film en werd een "Masterpiece".

Jammer dat ik hem niet zo sterk vind in andere fims van hem.

avatar van DarkElement

DarkElement

Dit blijft toch wel een van mijn grootste favorieten, Gary Oldman op zijn best, man wat is die vent hier op dreef! 5 dikke vette sterren

avatar van Curriculum

Curriculum

Gary Oldman is inderdaad subliem in Leon. zoals velen hier beweren. Hij deinst er ook niet voor terug om volledig onschuldige mensen te elimineren en vertoont geen enkele emotie wanneer Mathilda hem confronteert met zijn verfoeilijke daden. Jean Reno speelt tevens magistraal. Een Italiaanse huurmoordenaar, die enkel naar Amerika is gebracht om te doden en verder over niets anders beschikt dan kennis om te doden. Totdat hij Mathilda ontmoet. Zij attendeerde hem erop, dat het is toegestaan om gevoelens te hebben voor een medemens.

5.0*.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik vind het lastig om deze film te beoordelen. Aan de ene kant is er Gary Oldman, die zo'n beetje de beste bad-guy rol aller tijden neerzet. Ik kan er echt van genieten om die man aan het werk te zien in deze film. Het mooiste is wanneer hij zo'n pilletje slikt of gewoon hoe hatelijk kalm hij overkomt. Jean Reno is ook fantastisch, de perfecte man voor de rol van Leon.

Maar dan is er ook nog Natalie Portman als Mathilda. Ik ben er nog niet helemaal achter of ik Natalie nu haat of dat ik haar personage zo kut vind maar ik kan me d'r dood aan ergeren. Af en toe speelt ze zo slecht dat je volledig uit de film getrokken word. Ze ziet er ook zo raar uit met d'r bobline en die vage hondenhalsband. De lachscene in het restaurant spoel ik liever door.

Het verhaal is fantastisch, de relatie tussen huurmoordenaar en 12 jarig weeskind is zeer aangrijpend maar word helaas dus behoorlijk verpest door Portman. Het is zo'n film die ik vaak opnieuw wil zien vanwege een fantastische Jean Reno en een overdreven goede Gary Oldman maar ik kan er niet om heen dat Mathilda een grote rol heeft in de film en dat ik mezelf niet wijs kan maken dat ze niet irritant is of slecht acteert.

Ik vind het een goede film en ik weet zeker dat ik hem nog vaker ga zien, maar meer dan een 3* wil ik er nu niet voor geven en dat vind ik oprecht jammer. Het had zomaar een 4* kunnen zijn geweest...

avatar van SENGOK

SENGOK

Sfeer en acteerwerk is subliem.

avatar van Corcicus

Corcicus

Wat een meesterwerk!

Léon is een prachtige actiefilm waarin er heel sterk geacteerd wordt. De muziek is fantastisch en ook de sfeer is uitstekend . Er zitten tevens hele leuke gegevens in verwerkt zoals de plant die toch een speciale betekenis heeft in het leven van Léon en later ook in dat van Mathilda.

Dat deze film ook een aardig Lolitagehalte heeft, wist ik op voorhand niet. Maar Jean Reno houdt gelukkig zijn poten thuis dus vond ik het eigenlijk wel fijn hoe men deze onmogelijke liefde in beeld gebracht heeft.

Ontzettend goed!

John Milton

tussen de 10 en de 15 keer gezien nu, ik werd weer compleet meegevoerd. wat een geweldige film. One of my Great Movies. stem verhoogd van 8 naar 9.

ExXxtreme

wow.. dit was echt te belachelijk voor woorden :S

hoezo dat dan?

wat vond je belachelijk dan?

John Milton

snap ik ook niet helemaal, geweldige film

mar007 schreef:

hoezo dat dan?

wat vond je belachelijk dan?

Dat hij iemand van 14j ofzo ging opleiden tot assasin, laat staan er al voor zorgt. Verder vond ik het dus ook onrealistisch dat zij met veel kon weg komen & van hem veel gedaan kreeg.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Léon als een sympathieke Travis en een meisje met kamerplant, twee verschoppelingen vinden elkaar. Het actiegedoe ben ik vergeten.

4 sterren, mij kennende.

ExXxtreme schreef:

Je hebt recht op je mening natuurlijk en dit is natuurlijk ook niet volslagen realistisch, maar om enkel om die reden naar 1,5 ster te zakken. New Kids Nitro geef je 3,5 ster, die is ook niet realistisch, toch? Maakt verder niet uit hoor, I'm just saying...

ExXxtreme schreef:

het meisje was twaalf en ben het met je eens dat het niet realistisch is maar ik heb me

daar totaal niet aan gestoord.

ik vond het een mooie film en ook spannend en gary oldman vond ik hier briljant.

de band tussen leon en mathilda vond ik hartverwarmend.

maar goed jouw beleving was anders en dat kan natuurlijk,alleen 1,5 ster is even slikken

John Milton schreef:

Nee, het is niet enkel om die reden dat ik zo'n lage score geef hoor. De acteer prestaties van Jean Reno waren wel goed maar die van Natalie Portman vond ik toch minder. Dit heb ik wel vaak bij kinderen, ze doet het waarschijnlijk beter dan de gemiddelde kinderacteur maar ik vond het toch nog storend. Verder gebeuren er nog wel een hoop onrealistische dingen hoor.

De film raakte mij ook helemaal niet; ik vond het nergens echt spannend of ontroerend. Door de hoge score & de hoge plaats in de top 250 was de teleurstelling des te groter want ik had er wel naar uitgekenen om deze te zien.

New Kids Nitro heb ik btw 2.5* gegeven & geen 3.5. Verder is New Kids noggal verschillend van deze film; New kids is regelmatig over the top maar dan is het grappig bedoeld en die film neemt zichzelf helemaal niet serieus.

mar007 schreef:

Mmja, ik kan nog wel aan 2 sterren komen maar hoger dan dat toch ook niet.

John Milton

indeed ik bedoelde Turbo, my bad

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

meer als 10 jaar niet gezien,wist bijna alleen nog dat ie indruk maakte.

en dat werd nu niet minder,deze film valt onder de categorie klassieker wat bij betreft.

regiseur luc besson,indrukwekkend debuut van portman,en oldman stelt bijna nooit teleur.

en zoals een klassieker beaamt: tijdloos,ik denk dat als ik hem over 10 jaar weer kijk nog steeds

indruk maakt.

avatar van disneystore

disneystore

ExXxtreme schreef:

Als elke film realistisch zou moeten zijn zou het hele concept van film nutteloos zijn. Een film laag beoordelen omdat ie "onrealistisch" vind ik persoonlijk belachelijk.

avatar van Flipman

Flipman

Gaat ook om context, natuurlijk. Is het zwaar over the top bedoeld of serieus, is de setting gebaseerd op werkelijkheid, fantasie of speculatie? En een deel ervan is ook eigen interpretatie. Een vriend van mij heeft een hekel aan Amélie omdat er zoveel in zit wat 'nergens op slaat'. Dat weet ik, maar daarom vind ik de film juist zo geweldig. Léon is wat dat betreft misschien wat lastiger te beoordelen maar om een volledige genre-definitie te geven zou ik het ook een zwart-komisch misdaaddrama noemen. Dus ik vind al hetgeen 'niet realistisch' zou moeten zijn zwaar gerechtvaardigd.

avatar van disneystore

disneystore

Film is voor vele mensen, waaronder ik, een goed medium om te vluchten uit de realiteit. Je kan een totaal over de top, onrealistisch, vergezocht idee of concept voor een film in je hoofd zitten, en dat is voor mij totaal geen probleem. Maar je moet het wel goed uitwerken, stel dat er in de laatste 5 minuten zombies en aliens tevoorschijn komen in een film die 100 minuten gaat over een Franse huurmoordenaar in New York die een 12 jarig meisje voorbereid op haar grote revanche actie. Ja, dat is ongeloofwaardig. Maar bij een sciencefiction film trekken mensen toch ook geen punten af voor ongeloofwaardigheid.

avatar van Flipman

Flipman

Nee, dat bedoel ik dus met context. Léon kan ik, in de zwart-humoristische wijze waarop de karakters en het plot op ons over worden gebracht, volledig geloven. Maar Amélie en The Lord of the Rings, wegens hun context, eveneens.

Toch heb ik moeite met Transformers en Twilight. Snap je wat ik bedoel?

avatar van yasaka

yasaka

Deze film is zo onrealistisch dat het me niet weet te boeien. Het lijkt al meer een komedie dan misdaad/drama.

Naar aanleiding van de hoge notering had ik er veel meer van verwacht.

Eén rol wordt knap weergegeven en dat is die van Gary Oldman als de bad guy. Maar Jean Reno en Natalie Portman presteren niet meer dan middelmatig.

John Milton

Ik snap dat 'niet realistisch' nooit zo goed als punt van kritiek. Het is geen documentaire, geen cinema verité, het is een actiefilm van Luc Besson notabene.