
Kasaba (1997)
Alternatieve titel: The Small Town
Turkije
Drama
85 minuten
geregisseerd door Nuri Bilge Ceylan
met Mehmet Emin Toprak, Emin Ceylan en Fatma Ceylan
De film gaat over een familie in een typisch dorpje in Anatolië. Het verhaal wordt verteld uit de ogen van de kinderen: een 11-jarig meisje en haar 7-jarig broertje. De vier delen waaruit de film bestaat, kunnen worden gezien als de vier seizoenen. We zien hoe de kinderen zich ontwikkelen en aanpassen aan deze seizoenen.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=X0FLZTDYANo
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
3,5*
Verder vond ik de conversaties doorgaans wel interessant om naar te luisteren. Het decor speelde daarbij een belangrijke rol: een familie zit in een prachtig bos te 'picknicken' tot 's avonds laat. Opa vertelt over zijn avonturen in Irak in WO I; de oudste zoon vertelt over zijn 'intellectueel' leven en zijn terugkeer naar het dorp ondanks zijn vele diploma's; de andere, losbandige zoon (M. Emin Toprak! Zie de overeenkomst in Uzak!) heeft er genoeg van om te moeten boeten voor zijn vaders daden en wil zo vlug mogelijk weg uit het dorp; de kleinzoon vergaapt zich aan de wonderen der natuur en moet in zijn droom op een bizarre maar prachtige manier boeten voor iets wat hij een schildpad heeft aangedaan (een beetje op de 'Spring, Summer...'-manier) etc.
Deze picknick neemt volgens mij meer dan de helft van de film in beslag. Het is echter zo rustgevend, dat je het gewoon wil afkijken. Net of je daar zelf zit met je gezin.
Ja, ik vind de stijl van Ceylan wel mooi.
3,5*
P.S.
Wat ik opvallend vond: op een gegeven moment zegt opa tegen zoon M. Emin Toprak: "Jij bent nog jong. Voor jou bestaat de dood nog niet."
Zoals ik al bij Uzak zei: M. Emin Toprak kwam vorig jaar om bij een verkeersongeluk. Met dit in het achterhoofd, maken die woorden nóg meer indruk.
Klik
Hierboven wordt gesproken over lange conversaties. Dan moesten die blijkbaar nog komen, want in de eerste 40 minuten zitten weinig gesprekken en geen een boeiende. Maar de echte reden dat ik de film uitzette was omdat er in al die tijd niets, maar dan ook echt helemaal NIETS was wat interessant was. Er is totaal geen klap gebeurt, behalve dan dat een rotjoch een schildpad op zijn rug legde. Minuten (die uren leken) richt de camera zich op nikszeggende dingen. Wat wou de regisseur nou eigenlijk? Ons laten zien hoe de situatie in zo'n dorpje is? Als dat zo is, is het hem niet gelukt. Verder vermaakt de film niet, ontroerd hij niet, is hij niet grappig, spannend, romantisch, mooi gefilmd, is het geluid niet bijzonder, zitten er geen boeiende gesprekken in, mist het boeiende personages en dito acteurs en is er geen verhaal. Dan blijft er weinig over om verder te kijken. Ik snap gewoon totaal niet hoe iemand dit kan uitzitten en er ook nog van kan genieten. Saaiheid in zijn meest pure vorm. Gewoonlijk zou ik geen stem uitbrengen voor een film die ik niet totaal uitgezeten heb, maar hier kan ik niet anders.
0,5*

Die "schoolscene" staat meteen als een heel indrukwekkend huis. In elk shot is er wel iets bijzonders te zien. Prachtige scenes ook op die kermis.
Ceylan's toon is zo rustig dat je bij elk shot urenlang kunt wegdromen. Die kampvuur discussie is ook erg mooi en interessant.
(ja en de raakvlakken met Uzak zijn duidelijk)
4*
Ceylan is toch meer een meester in het ongesprokene (zie zijn korte film [pareltje!!] Koza). In Kasaba zijn de monologen een redelijk onaangename zit. De bedoeling hiervan wordt wel duidelijk in de loop van de film als de monologen plaats maken voor dialogen (en daarna wél een prachtige monoloog + 'plaatje' van M. Emin Toprak), maar het kon me gewoon niet meer echt bij mijn lurven pakken.
Jammer, Ceylans stijl is prachtig. Maar er schort heel wat aan het 'gesproken script'. 3 sterren voor de eerste 40 minuten (en een paar momenten daarna). Juist de eerste 40 minuten die The One Ring bestempeld als oninteressant, dat is dan ook weer typerend.

Hopelijk brengt Mayis sikintisi wat meer zonnestraaltjes, en geen donkere wolken.
Juist de eerste 40 minuten die The One Ring bestempeld als oninteressant, dat is dan ook weer typerend.

Misschien typerend, maar ze begonnen net te praten toen ik het gehad had. Deze saaie minimalitsische dialogen waren de doorslag om te stoppen.
Gewoonlijk zou ik geen stem uitbrengen voor een film die ik niet totaal uitgezeten heb, maar hier kan ik niet anders.
0,5*
Het heeft me nooit echt lekker gezeten dat ik dit gedaan heb. Bij deze heb ik mijn stem toch maar verwijdert.
Maar met Ceylan is het nog helemaal goed gekomen (dat wist ik al). Vandaar dat ik de lat met meester-cineast ook wel zo hoog mocht leggen vond ik.
edit: ik zie dat dit zo'n beetje een herkenbare kritiek is. Ook voor mij geldt: op naar Clouds of May
O ja, en deze kan ook op de lijst van 'schildpad-martel-films'

Verder echt een bijzonder debuut dat uitblinkt in z'n eenvoud. Dat de film fragmentarisch is, doet minder ter zake omdat Ceylan in de behandeling van de dorpsbewoners niet zoekt naar een narratieve logica maar naar momenten en gesprekken die hun (kijk op het) leven inzichtelijk maken. Enerzijds is er de mens en zijn verhouding tot de natuur, maar natuurlijk is er ook de wens daarbuiten te treden. Dit zien we weerspiegelt in een jonge man die de vermeende 'simpelheid' van het leven smalltown niet aankan en de wijde wereld in wil trekken. Opgehaalde herinneringen aan de militaire diensttijd van één van de dorpsoudsten en verhalen over Alexander de Grote spiegelen de harde kant van de mens - veroveringsdrang, handelen ten koste van anderen - aan zijn zachte kant, een sentiment dat de toon van de film uiteindelijk tekent: nederigheid, en eigenlijk vooral ook tevredenheid.
3,5
Ceylan weet reeds in zijn eersteling een geweldige sfeer neer te zetten.
Een film met veel Zerkalo-momenten, al is dit debuut wel een stuk bescheidener van opzet dan dat magistrale werk.