• 9.423.027 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Crash

"You think you know who you are. You have no idea."

Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.

avatar van Beholder

Beholder

Het verrast me dat deze film zo hoog genoteerd staat. Het is allemaal zo overdreven, weinig subtiel en veel te simpel gebracht waardoor de geloofwaardigheid verdwijnt. Er zijn ook net iets te veel verschillende situaties die iets met elkaar te maken moeten gaan hebben in de loop van de film.

Wel een prachtige scene is met de vader en zijn jonge dochter en de onzichtbare mantel. Maar dit is niet genoeg voor een hele film te laten overtuigen.

De manier waarop sommige personages van gewoonte, menig, gedrag veranderen gebeurt te eenvoudig bij een van de personages zonder veel aanzet waardoor het een belachelijke indruk krijgt.

De klemtoon ligt veel te duidelijk op rascisme dat veel subtieler had moeten aangehaald worden.

avatar van Amazing

Amazing

Geweldige film, waarin allerlei verhaallijnen door elkaar lopen en elkaar regelmatig kruisen. Realitycheck!

avatar van Duckish Diver

Duckish Diver

De film is erg goed geschreven, waardoor er een hoop 'sentimentele' momenten in de film zitten. Deze momenten zijn echter zo vreselijk overdreven in de film geplaatst, dat het moment niet eens meer serieus genomen kan worden. Een luid orkest op de achtergrond en personages die moord en brand schreeuwen; heel effectief allemaal, maar door dit 'overdreven' sentiment bij de gebeurtenissen leefde ik veel minder mee met de personages.

Verder was het verhaal wel erg mooi en is de film in een bijpassende vorm gegoten, maar het overdreven sentiment deed de kijkervaring geen goed.

Duckish Diver schreef:

Dat lijkt me dus niet echt goed geschreven, of mis ik iets?

Hij spreekt zichzelf een beetje tegen ja. Ik vind het vreemd dat die momenten niet serieus genomen worden door bepaalde mensen. Er zijn dingen aan voorafgegaan in bepaalde scenes die de emotie verhogen. Bijv. de scene dat de vrouw uit de auto wordt getrokken door dezelfde politieagent die haar nog stond te misbruiken op straat. Zo gaat het ook in het echte leven en vondt het een van de meest indrukwekkende scenes die ik had gezien. Daar komt nog bij kijken dat de muziek ook nog eens prachtig is toegepas in die scene wat er voor zorgt dat de emotie nog een tikkeltje wordt verhoogd. Meningen verschillen, maar ik kreeg tranen in mijn ogen. Zo was ik onder de indruk.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Ik voelde helaas niets bij die scene. De man deed gewoon zijn plicht en het was gewoon puur toeval dat het die vrouw was. Racisme hoort nu eenmaal bij het leven en dat zal nooit veranderen.

Leland Palmer schreef:

jaja...

Clueless Dork schreef:

Racisme hoort nu eenmaal bij het leven en dat zal nooit veranderen.

Waar slaat dit nou weer op .

jaja...

Oke, zo kan het ook gaan in het echte leven. Nou goed?

Dat scheelt nogal, precies ook waar de schoen wringt bij deze film.

avatar van Duckish Diver

Duckish Diver

Dat lijkt me dus niet echt goed geschreven, of mis ik iets?

Ik bedoelde het verhaal en niet de regie/sountrack etc met 'geschreven'. Het verhaal vind ik wel goed, maar door de uitwerking met al zijn overdrama neem ik dat verhaal minder serieus.

Mooi verhaal, maar te overdreven geregisseerd dus.

avatar van bobster1

bobster1

Verschillende verhaallijnen in elkaar vind ik erg mooi alleen het te overdreven uitwerken van rasisme lijkt net of we het niet zouden begrijpen als het minder was. Jammer dat haalt de film erg ver naar beneden

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

Vanavond voor de derde keer gezien, en blijf het één van de beste films ooit gezien vinden. Prachtig geacteerd door een topcast, een aantal hele sterke scenes (de vastzittende vrouw in de auto, de Perzische man die de slotenmaker wilde neerknallen), en de muziek is tijdens een aantal scenes echt goed gekozen.

Dikke 4,5* verdiend!

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Een film die graag interessant wil zijn.....alleen maar gezeur, geruzie, gejank, en rascisme. Ik heb nog geen glimlach kunnen ontdekken...Wat dat betreft is er kompleet geen balans in de gehele film. Je wordt in een depressieve bui gesleurt, en er komt geen eind aan.

Na de fantastische films Requiem for a Dream en Magnolia blijkt het helemaal hip te zijn om bijna hetzelfde type film te maken in een ander jasje....Maar het resultaat zal nooit of bijna nooit te evenaren zijn.

Ook werd ik misselijk van de gekozen muziek tijdens de film.

Wat een na-aaperij....tot op de type muziek aan toe.

Kijk voor de grap Magnolia en begrijp wat ik bedoel.

Wanneer je voor deze film een 4 geeft geef Magnolia dan maar een 5.

Een te dramatische film met een makkelijk onderwerp nl. rascisme.

avatar van Joyy

Joyy

dit is gewoon een zeer slap aftreksel van magnolia, tot en met de sneeuwval na, wat gewoon donsen veertjes lijkt (?)

op dat moment vallen bij magnolia de kikkers uit de lucht en komt iedereen bij elkaar, tot besef, inkeer, zo ook in deze film, althans, dat lijkt de bedoeling

wat snel irriteerd vanaf het begin is dat iedereen kwaad lijkt ,om onduidelijke redenen, en daarom niet echt geloofwaardig

de soundtrack was ok, paste bij de film

desalniettemin vanwege de magnoliekopie gewoon een 2

degene die dit dan ook een hoge score geven zijn de mensen die magnolia niet gezien hebben

eerst magnolia nog eens kijken dus

Lad

Ongelofelijk, dat was mijn reactie toen ik hier op deze film negatieve reacties las. Ongelofelijk.

deze film heeft alles:

Emotie

Spanning

Humor

...

Deze film maakt veel kans om in mijn persoonlijke top 10 te staan.

ik heb gelachen, ik ben stil geweest, ik .... Deze film is een echte topfilm van het begin tot het einde. He laat het harde leven zien in LA in de sloppenwijken enzo.

Een dikke **** en een halve ster.

Hectometerpaal schreef:

Ook werd ik misselijk van de gekozen muziek tijdens de film.

Wat een na-aaperij....tot op de type muziek aan toe.

Kijk voor de grap Magnolia en begrijp wat ik bedoel.

Wanneer je voor deze film een 4 geeft geef Magnolia dan maar een 5.

Een te dramatische film met een makkelijk onderwerp nl. rascisme.

zucht...Deze film is een aanrader voor iedereen! Deze film moet je zien!

davidov

Van alles teveel is nooit goed. Een subtiele statement is beter dan van een mug een olifant maken. Men laat een groep mensen elkaar flink mishandelen en dat noemt men dan "een blik in de maatschappij". Teleurstellend. Er zijn zoveel dramatische films die een sterk punt hebben maar die slaan niet aan.... nee crash daarentegen... men trekt een blik sterren open, gooit er een berg racisme tegenaan, overdrijft op elk vlak en jawel, mensen noemen het een sterke en indrukwekkende film.

Subtiel een punt maken is knap, met geld smijten en overdrijven is makkelijk emoties opwekken....

davidov schreef:

Jij hebt volgens mij dan wel ontzettend goede films gezien, als je deze niet goed vind.

Al overdrijven ze er volgens u in, sinds wanneer is het dan slecht?

davidov

Overdrijven is geen kunst. Alle mensen zijn beesten en agressie hoort bij ons. Voila, krijg ik nu een prijs? Het zwak om zo enorm te overdrijven als in deze film om een punt te maken. Mooi en subtiel een gevoelig punt behandelen, dat vereist vakwerk en inzicht.... en dat zie ik niet in deze film terug.

Iedereen is een racist en heeft vooroordelen, iedereen komt iedereen tegen en iedereen heeft er last van. Als iedereen nou eens lief deed... Whoopty doo... wat een sterk script...

Het ergste is nog wel dat sommige mensen deze film zien en denken "wow goed gedaan, net echt! Ik heb m'n lesje wel geleerd nu ik deze kant van de maatschappij heb gezien". Ga de deur eens uit, loop eens over straat en spreek met wat mensen. Dan leer je veel meer over de maatschappij, mensen, en hun vooroordelen dan uit deze prul.

De film maakt enorm gebruik van makkelijke emoties als "angst, woede, verdriet" om de boodschap over te brengen, en daarnaast overdrijven ze. Ik zie opeens een grappige overeenkomst tussen Crash en de media verslaggeving in Amerika... Blijkbaar is overdrijven en mensen bang maken de beste manier om iemand te overtuigen van je gelijk. Jammer.

avatar van J1981W

J1981W

Geweldige film, kan niet begrijpen dat iemand deze film slecht vind! Echt een topper!!

Hmm, spreek jij even voor jezelf

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Clueless Dork schreef:

Racisme hoort nu eenmaal bij het leven en dat zal nooit veranderen.

En jij vind het best zo?

avatar van Joeri_000

Joeri_000

saaie film en wat een slecht acteerwerk van Ludacris zeg !!!

avatar van stinissen

Joeri_000 schreef:

saaie film en wat een slecht acteerwerk van Ludacris zeg !!!

Saai........? Is gewoon een hele mooie film

avatar van Mr. M

Mr. M

Nog eens gezien laatst, en ik ga 1,5 ster omlaag,

Het is een film met een thema wat nog steeds erg gevoelig ligt, vooral in Amerika, maar dit keer vond ik alles er toch wel erg dik bovenop liggen en te makkelijk, om geforceerd op je emoties in te spelen. En dat beviel me niet. Een film waar de makers van Crash ongetwijfeld naar hebben gekeken is inderdaad Magnolia, maar die is toch wel van een heel andere orde dan deze.

Van 4 naar 2,5 ster, waarom ik de film 2 jaar geleden 4 sterren heb gegeven is me nu een raadsel.

Hmm, spreek jij even voor jezelf

Als in ik ga de deur nooit uit of dat ik daadwerkelijk denk dat de maatschappij er uit ziet als in deze film?

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Lekker boeiend allemaal....

Dat je de film prul vind...

Mja vind ik ook, van dramatisch en overdreven veel slechte incidenten door elkaar schrijven ben ik niet erg onder de indruk. Zeker niet als je het gebruikt als " les" over de maatschappij. Sommigen denken dat dit waarheidsgetrouw is en daardoor zijn ze onder de indruk... mja... mij doet het meer denken aan de bangmakerij die je in Amerika ziet op tv (terrorisme, criminelen, angst zaaien omdat het verkoopt).